Vertere Phono 1 MKII bemutató What HiFi

Vertere Phono 1 MKII bemutató What HiFi

A What Hi-Fi 2021 évi díjazott terméke. Egyike a legkifinomultabb hangú lemezjátszó előerősítőknek, amit valaha hallottunk ebben az árkategóriában.

Az egyszerű megjelenésű eszköz gondosan megtervezett darab, amely a legtöbb ár-kompatibilis hangszedőt támogatja. Lehetséges, hogy első ránézésre a Vertere Acoustics Phono-1 MkII nem tűnik különlegesnek az ismert márkanevek mellett, de hallgassa csak meg!

 

A felépítés:

Az előlap közepén lévő egyetlen be/kikapcsoló gomb nem látványos, ezt el kell ismerni. A rengeteg beállítást lehetővé tévő DIP kapcsolósorok, amik az alján találhatók, már sokkal érdekesebbek lesznek. Ha jobban megnézzük, az erősítés például 45,4-61,4 dB között 12 dB léptékkel állítható, nem beszélve a sokféle bemeneti impedancia és kapacitás választás lehetőségről.

Ügyeljen arra, hogy a helyes beállításokat válassza. Ellenőrizze a hangszedő gyári ajánlásait, de bátran kísérletezhet is. Úgy véljük, hogy a Vertere teljesítményét könnyedén lehet optimalizálni a piacon kapható legtöbb hangszedő típushoz.

Általános bemutatás:

A hátlapot elnézve minden egyértelmű. A be és kimenet szabványos RCA sztereó aljzat, és földelés csavar, nagyméretű anyával, hogy könnyen lehessen használni.

A földelés mód kapcsoló már nem annyira megszokott. Háromféle beállítás közül választhat igény szerint. Nekünk nagyon jó szolgálatot tett, amikor a referencia Technics SL-1000R lemezjátszónk halkan dúdolt addig, amíg nem módosítottunk a földelés beállításon.

Nincs értelme egy ilyen szintű előerősítőt választani, ha a rendszer többi tagja nem hozzámérhető. Mi a bemutató során a Technics SL-1000R lemezjátszónkba a Kiseki Purpleheart hangszedőt tettük, emellett a Vertere MG-1 MkII/SG-1 MkII lemezjátszó/kar kombinációval is kipróbáltuk, amelybe a gyártó Mystic nevű MC hangszedő volt beépítve. A rendszer többi része Burmester 088/911 MkII elő/végerősítő, amit az ATC SCM50 hangfalakhoz csatlakoztattuk.

A hang:

Sokat elárul a Phono-1 MkII teljesítményéről az, hogy mire képes egy ilyen előkelő, és főleg drága társaságban. Ez egy tehetséges, és élénk előadó, jobbat mutatott, mint az aktuális kedvencünk, a Cyrus Phono Stage.

A Nirvana Nevermind című felvételének lejátszásakor nagyon tetszett a Vertere stílusa, ahogy a bekezdéseket megszólaltatta. A felvétel energiáit kiváló szinten ábrázolta. A lemez jól demonstrálja egyébként a Phono-1 pontos időzítését, valamint azt, hogy milyen kiválóan kezeli az összetett ritmusokat.

Tonálisan élénkebb és fényesebb a bemutatás módja a Cyrusnál, de ez soha nem fordul át agresszióba. Függetlenül attól, hogy milyen lemezjátszót kötöttünk rá, a hangzás módja kiegyensúlyozott és nagy felbontású volt.

A Vertere bemutatója tele van részletekkel, de a legfőbb erénye, ahogy ezeket az információkat milyen zeneiséggel szólaltatja meg. Dinamika változások, és az energiák helyes arányát alkalmazza. Nincs azzal semmi gondunk, ahogy a színpadot ábrázolja, probléma mentes, és pontos a pozíciók megjelenítése is. Szépen kiterjedt, és meggyőzően rétegezett a szónikus kép. A hallgatási teszt végén csak ültünk, és élveztük a zenét. Ennél többet nem is várhatnánk el ebben az árban.

A jó tulajdonságait megtartja zenei stílustól függetlenül. Orff Carmina Burana hatalmas energia és dinamika változásait is kiválóan tolmácsolja, de Bruce Springsteen Born to Run felvételén kiderült, hogy nem okoz gondot neki a zúzás. Az album ugyan nem a legtisztább felvétel, de bőven elegendő izgalmat tartogat ahhoz, hogy elégedettek lehessünk.

Ítélet:

Kétségtelen, hogy a Phono-1 fantasztikusan megszolgálja az árát. A sokféle beállítás mód mellett olyan minőségű hangot kap, amit akár egész éjszaka szívesen hallgathat. Bemutatója látványos, és sokkal többet megmutat, mint a versenytársai, de legfőbb erőssége az, hogy a zeneiségét soha nem cseréli le elemzésre. Ez meglepően ritka tulajdonság a prémium Hi-Fi kategóriában.

Műszaki adatok:

Forrás:[https://www.whathifi.com/]