Sonus faber Maxima Amator bemutató Parttimeaudiophyle

Sonus faber Maxima Amator bemutató Parttimeaudiophile

A Sonus faber Maxima Amator hangfalak megleptek. Kívül estek a látókörömön a tökéletes állványos utáni hajszám közben. Ezt a tevékenységemet egyébként régóta űzöm, de most úgy érzem, valaki olasz akcentussal azt súgja a fülembe, hogy „Mit szólnál egy szép két-utas állóhoz? Lehet, hogy mindig is ezt kerested.”

Maga az ötlet érdekes. Az álló hangfal rendszer ugyanis felveti azt a problémát, hogy az ábrázolás kevésbé pontszerű, a megnövekedett méret és tömeg miatt, így a zenei cselekmény kevésbé gyors. Abban viszont meghallgatás nélkül is biztos vagyok, hogy a mélytartomány ábrázolása sokkal élvezetesebb, mint amit egy átlagos cipős doboz méretű kabinetből ki lehet hozni. Aktuálisan most van a legnagyobb méretű hallgató szobám a pályafutásom alatt. Az utóbbi hónapokban több nagy teljesítményű erősítő és álló hangfal is megizzadt vele, és most újabb kihívó érkezett.

Az igazat megvallva én is belefáradtam az állványok válogatásába. Van egy 24 inches és egy 28 inches állványom, ám ezek nem tökéletesek akkor, ha nagyobb méretű és nehezebb monitorokból kell kihozni a maximumot. Azóta egyébként beszereztem egy Acora Acoustics SRS-G gránit állványt is, hogy ezekre is fel tudja készülni. Talán ez a magyarázata annak, hogy sokan lemondanak a monitorokról, és inkább álló hangfalat választanak, mert ilyen módon elkerülhető az állvány keresgélés probléma.

Amikor a Sonus faber először bemutatta a Maxima Amatort, rögtön arra gondoltam, hogy érdekes lenne jobban megismerni. Két-utas álló. Ez tetszik! Lehetséges, hogy ez majd előrébb visz az állandó keresés utamon. Bár, még azt is elképzelhetőnek tartottam akkor, hogy ez csak egy normál két-utas verzió, ami hosszított oldal paneleken áll.

Mint később kiderült, itt többről van szó. Ez egy igazi álló, két-utas hangfal, ami tömör diófából épült. Ezt a konstrukciót szintén nem tartottam figyelemre méltónak addig, amíg a Maxima meg nem érkezett hozzám.

Az előzmények:

A Sonus faberrel való kapcsolatom, ahogy azt korábbi bemutatóimban is leírtam, bonyolult, mivel hosszú éveken át az egyik legfőbb versenytársukat képviseltem. Más szóval tartottam a távolságot tőlük. Olvastam róluk? Természetesen, hiszen ez volt a dolgom. Hallgattam-e a termékeiket? Kémnek minősültem volna, ha bármelyik High-End kiállításon bementem volna a bemutató termükbe. Egyszer ugyan meghallgattam egy Sonus faber monitort a Magnolia Hi-Fi kiállításon, de ez titok.

Aztán amikor 2018-ban a Part-Time Audiophile-hez kerültem, az első munkám Scot Hull Serafino Tradidion bemutatójának szerkesztése volt. Az első gondolatom az volt, hogy micsoda? Sonus faber? Érdekes. Nem sokkal utána bemutatót írtam az Olympica Nova I-ről. Majd a Lumina III-ról. És most kötöm éppen be a rendszerembe ezt a szép két-utas Maxima Amatort. Ám most már nem kell magamba fojtanom a tetszésemet.

Azt mondtam volna, hogy szép? Ez nem csak szép, hanem gyönyörű! Van a megszokott értelemben vett gyönyörűség, és van a Sonus faber gyönyörűsége. Mindannyian ismerjük a néhai Franco Serblin díszes kínálatát, és a Maxima Amator egyszerre gyönyörű, egyszerű, és letisztult vonal vezetésű. A tömörfa szép erezete megszakítás nélkül vonul rajta végig fentről a csodálatos márvány bázis lapokig. Az előlapot és a hátlapot bőr borítja. A két driver miatt előröl nézve kicsit túlzásnak tűnik, de az arányok és a front panel beépítés módja annyira újszerű, hogy vonzza a pillantásomat.

Sajnálom, de igenis elfogult vagyok, ha egy szobában tartózkodok ezekkel a hangfalakkal.

Szóval ott tartottam, hogy ez már a harmadik Sonus faber bemutatóm kevesebb, mint három év alatt. Az első az Olympica Nova I két-utas monitor volt, ami számomra igen meggyőző teljesítményt nyújtottak, és sokkal semlegesebb, kiegyensúlyozottabb hangzásuk volt, mint amire számítottam. A Nova nem sovány, és nem elemző, ám nem nevezhető melegnek, vagy fényesnek, pedig ezeket a jellemzőket én határozottan az olasz hangfalakkal társítottam korábban.

A második bemutatóm a Lumina III állókról szólt. Ez még izgalmasabb volt. Igen, ezek 3-utas olasz gyártású hangfalak, amelyeket a Sonus saját fejlesztésű hangszóróiból építenek mindössze 2199 dollárért. Ez minden szempontból olyan jól szerepelt, hogy odaítéltük neki a 2020 Best Value Award díjunkat.

És most következik a Sonus faber Maxima Amator. Ez már minden szempontból olyan, amilyennek egy Sonus fabert elképzel az ember. Nem új irányzat, amely extra értéket visz bele egy megszokott formatervbe, hanem luxus érzet, hagyomány, és nem utolsó sorban gyönyörű megjelenés.

Külső megjelenés:

Ez egy keskeny két-utas álló kivitel, ami olyan vékony, mint például a Lumina III. Ám a Maxima Amator súlya közel 100 font darabonként. Összehasonlítva a Luminával, annak tömege kevesebb, mint a fele ennek. A Maxima hasonlatos egy régi stílusú felépítés módhoz, amelyben a vastag valódi fa panelek, a bőr, és a részletekre való odafigyelés nagyon fontos szerepet játszik. A hátlapon található átlátszó fedélen keresztül látható a keresztváltó. Ez felteszi a látványra a csúcsot, és hangsúlyozza a kézimunkát.

A gyártás koncepciója a Sonus faber szavaival élve a „tekints hátra, hogy előre láss” elvét követi. A tervezők tényleg egy két-utas földön álló hangfalat akartak építeni tömör diófából. Állítólag korábban is volt hasonló projekt, de azt nem valósították meg. A Sonus így kommentálja a Maxima koncepcióját:

„A két-utas design mindig is a Sonus faber márka egyik erőssége volt. Általánosságban elmondható, hogy a Hi-Fi rajongók ezt a kialakítást tartják a legtisztább hangnak. A Maxima Amator különleges projekt volt számunkra, amelyben egyesítettük az érzelmek tolmácsolását a „Voice of Sonus faber” legmagasabb szintű bemutatás módjával. A lehető legtermészetesebb hang elérése volt a cél.”

A Sonus faber Maxima Amator 15 ezer dollárba kerül párban. Ha úgy véli, ez kicsit sok, nézze meg a róla készült képeket, vagy nézze meg élőben, és meg fog változni a véleménye. Még a hátulján lévő lyukon benézve is szép látvány tárul a szeme elé. Igen, ez egy igazi Sonus faber.

A belső tartalom:

A Maxima Amator a Heritage széria zászlóshajója, amelynek két további tagja a Minima Amator II, és az Electa Amator III. Valószínűnek tartom, hogy a másik kettőről már hallott. A Maxima Amator teljesen új koncepció, mert most először építettek két-utas álló hangfalat tömör diófából. A másik kettő hagyományos állványos kivitel, ez nem azok továbbfejlesztett verziója.

A gyártónak több kihívással is meg kellett küzdenie. Az első a diófa anyag használata volt. Mivel a tömör faanyag az idő múlásával deformálódik, nagyon szűk tűréshatárral kellett a gyártást tervezni, hogy ne jelenjenek meg repedések. Új technológiát fejlesztettek a fa szárítására, emellett új, rugalmas ragasztó anyagot használnak az építéskor. CNC géppel, nagy pontossággal vágják méretre az egyes elemeket a tökéletes illesztések érdekében.

A Sonus faber az IFF keresztváltót használja a két driver illesztéséhez. A következő módon mutatják be:

„ Az Interactive Fusion Filtering (IFF) kiváló hangzás teljesítményt biztosít, de nem a klasszikus szűrés módot alkalmazza. Ez a Maxima Amator szíve és lelke, ami lehetővé tette a két hangsugárzó tökéletes fúzióját, és természetes hangzás módját.”

A mélyközép a 7 hüvelykes  MW18-XTR-04, a magas pedig az 1,1 hüvelykes H28-XTR-04 DAD, amely 2100 Hz törésponti frekvenciától dolgozik. Az átvitel 35 Hz – 35 kHz, az érzékenység 88 dB, 4 ohmos impedanciával.

Óh, micsoda bázis!

Néhányan rákérdeztek nálam azokra a gyönyörű olasz márvány lapokra, amely a Maxima Amator bázis egységei. Élénk színekben pompáznak, és tényleg olasz. Amit érdekesnek találtam, hogy a hangfal úgy érkezik, hogy a bázis rá van rögzítve. Nem kell viszont a szerelésével bíbelődnie. Minél kevesebbet érinti kézzel, annál szebbek maradnak.

Aztán kicsit aggódni kezdtem. Ez a márvány olyan szép, olyan élénk színekben pompázik, hogy kiemelkedik a szoba látványából. Pontosan ez volt a cél! Azért kíváncsi lennék arra, hányan fogják úgy érezni, hogy új szőnyeget, vagy új padló burkolatot kell vásárolniuk, esetleg úgy átalakítani a szobát, hogy méltó legyen az Amatorok gyönyörű megjelenéséhez.

Azért említem a témát, mert a fotózáshoz színes szőnyegre tettem őket, és nem tetszett a látvány. Ám amikor áttettem a műfa padlóra, az életre keltette! Más hangfalak esetében ez soha nem okoz problémát, ám egy Maxima Amator tulajdonosának stílusérzékkel is kell rendelkeznie. A szoba átrendezése meg majd előbb-utóbb sikerülni fog.

Rákérdeztem a Sonus fabernél is a dologra, mert nálam kiváló összhangban volt a márvány bázis a hangfal többi részével, hogy vajon mindegyik darabnál így van-e, vagy mindegyik egyedi műalkotás? Íme a válaszuk:

„A márvány Port Saint Laurent-ből származik, és exkluzív minőség. Annyira színes, és különleges, hogy nagyon nehéz két egyforma mintát találni. Végül is, igen, minden hangfalpár bázis lapja egyedinek minősül, és amennyire lehetséges, párba vannak válogatva.”

Más szóval, mindenképpen meg kell néznie a hangfal párat, amit meg szeretne vásárolni. De lefogadom, hogy bármi is kerül ki a dobozból, azt lenyűgözőnek fogja találni.

A beállítás:

A legutolsó két hangfal amiről bemutatót írtam, a Volti, és az Acora voltak. Mindegyik ideális pozíciója eltért a szokásos beállítás pozíciómtól. A Volti Audio Razz szeretett távol lenni a hátfaltól, és annyira beforgatva kellett beállítanom, hogy szinte a hallgatási pozícióm előtt legyen a háromszög csúcsa. Az Acora Acoustic SRB is jobban érezte magát a lehető legtávolabb a hátfaltól, de ez nem kívánt beforgatást. És mi a helyzet az Amatorokkal? A szokásosnál kicsit távolabb kellett elhúznom őket a hátfaltól.

Még soha nem hallottam hátsó kicsatoló csöves hangfalat precíz és kontúros mélytartományt ábrázolni úgy, hogy ha túl távol volt a hátfaltól. Egyszerű ellenőrizni, de engem nagyon meglepett, hogy milyen távolra lehetett őket előre húzni. És nem ez volt az egyetlen dolog, amivel meglepett a Maxima. A jelenlegi hallgató szobám elég nagy ahhoz, hogy bármilyen hangfalnak helyet adjon. Sőt, ha arra van szükség, a bútoraim könnyedén eltolhatók, ha azt igényli a hangzás. Szerintem, ha hallaná ezeket a csábító méreteket, az biztosan tetszene, de a Sonus faber még ennél nagyobbat is képes bezenélni. Ha tehát bárki kíváncsi a Maxima Amator képességeinek határára, az nagyobb ingatlanok között is nyugodtan keresgélhet.

A meghajtásukra többnyire a saját referenciámat, a Pureaudio láncomat használtam, amely a Control előerősítőt és a Duo 2 sztereó végfokot tartalmazza – tisztelgés Gary Morrison előtt. Amíg az Amatorok nálam voltak, volt alkalmam a Rotel Michi integrált erősítőt is rákötni. Ezen túl, ezt a hangfalat használtam a Bryston 4B3, és 4B-ST erősítők összehasonlító tesztjéhez. Szóval volt alkalmam meghallgatni őket 25 W állandó A-osztálytól kezdve a 300 wattos nagy vasakig többfélével. Mit szól hozzá? A legjobbat a Pureaudio 25 wattos A-osztálya hozta ki belőlük.

A kábelezés is többféle volt. A Mavros Grun Grounding System az Atlas Cable-től, valamint a saját Furutech referenciám a Speakerflux, Lineflux és Powerflux kombináció.

A meghallgatás:

Szóval a Sonus faber Maxima Amatorokat több bemutatóban és összehasonlításban használtam. Leg aprólékosabb módon talán a két Bryston összehasonlításakor próbáltam őket. Bíztam abban, hogy képes lesz megmutatni a két erősítő közötti trükkös különbséget (ha elolvassa azt a bemutatót, tudni fogja, hogy különböző erősségeik voltak, amelyeket vonzónak találtam bennük). Ugyanígy az Amatorokat használtam akkor, amikor a ZYX Bloom III-at az Ultimate Airy X nagy testvérével hasonlítottam össze.

Úgy érzem tehát, hogy a Maxima Amator minden figyelmemet megkapta, némelyiket szükségből, de volt olyan, amit szabad akaratomból. Minden esetben nagyon egyértelmű háromdimenziós képet alkotott a zenei eseményekről. Annak ellenére, hogy lekicsinylő módon két-utas álló doboznak neveztem őket, mindig magabiztosan érzékeltették az érzelmeket, a környezetet, és a felvétel hangulatát. A meglehetősen nagy helyiségemet is kielégítő módon feltöltötték mélyhangokkal, akárcsak egy nagyobb méretű, több-utas hangfal.

Az Amatoroknak kiváló a színpad szélessége. Ez olyan paraméter, amit általában nem hangsúlyozok. Rengeteg információt hallottam a szélekről is, amik a felvételi környezet természetes visszaverődéseinek hangjai voltak, és nem a művi 180 fokos utólagos keverés. Minden esetben jelen voltak az ütőhangszerek magas frekvenciás komponensei is, ahogy azok a felvétel helyszínének falairól visszaverődtek. Nem az én szobám falairól, ami nagy különbség.

Említettem az erős mélytartományt, amelyet meglepő módon egy 7 hüvelykes driver állít elő karcsú házban, és a gyár által megadott 35 Hz túlságosan óvatosnak tűnik. Azt is mondtam, hogy a basszus sok lehet, ha az Amatorokat túl közel helyezi a hátfalhoz. Természetesen a hatást lehet orvosolni, de legkönnyebben a keresztváltóval lehetne. Biztos, hogy meg fogja találni a megfelelő elhelyezési pontot, és ha megvan, fenséges mélytartomány lesz az eredmény, amely minden hangot pontosan közvetít.

A közép tartomány érzelmeket tartalmaz. Szerves része a bemutatójának, ami részben a két-utas kialakításnak, részben pedig az IFF keresztváltónak tudható be, mert a belső melegséget következetesen szállítja. De véleményem szerint leginkább a dobozon múlik minden. Tudom, hogy a tömör fa burkolat hozzájárul a hangjához, és elismerem, hogy a Sonus faber rengeteget dolgozott a Heritage kollekció hangfal kínálatának hangján.

A tömör fából épített kabinetek folyamatosan öregednek. A hangjuk sokáig változik. Nem beszélhetünk 48 órás bejáratásról, sőt a 100 óra is kevés egy ilyen hangfalnak. Nekem is vannak hangfalaim tömör fából, és rengeteg időbe telik, mire bejáródnak, sőt, a hangjuk egyre csak jobb lesz, ahogy a hónapok, vagy az évek telnek.

Tehát bármennyire is élveztem a Sonus faber Maxima Amatorokat, a végleges hangjukat csak akkor tudom meg, ha néhány évig kitartok mellettük, igaz akkor talán még jobban tetszenének. Gondoljon bele! Ha abba az audiofil kategóriába tartozik, akik a végső megoldást keresik, ez lehet az igazi.

Következtetés:

Őszintén szólva sokszor eltűnődtem a Maxima Amatoron. Nem ez az általam hallott legjobb hangfal, ezt tudnia kell. Ennek a hangja viszont mindent tartalmaz, amit én elvárok egy csúcskategóriás hangfaltól.

Mindent szeretek ebben a hangfalban. A szívszaggatóan gyönyörű kivitelezést, az alkalmazott anyagokat, a kis alapterületet, amit igényel, és a hatalmas hangot, ahogy a kedvenc zenéimet olyan melegséggel tolmácsolta, mint semmi más.

Szóval tetszettek. Nagyon. Talán meglepő, de ez van. Audiofilként az elmúlt egy hónap igazi megvilágosodás volt számomra. Beleszerettem egy olyan márkába, amit soha nem gondoltam volna, hogy megkedvelek. Több márkába is beleszerettem már. Ilyen a Parasound, a Bryston, a Technics, és a legújabb a Sonus faber. Vissza kell sajnos küldenem őket, mert még nagyon sok mindent meg szeretnék hallgatni, de kicsit zavarban vagyok.

Néhány havonta új két-utas hangfal jelenik meg aminek kiváló a hangja, és a romantika valószínűleg újra kezdődik. Ám szeretettel gondolok majd vissza erre az időre, és mindig emlékezni fogok a zenére úgy, ahogy azt a Sonus faber Maxima Amatoron hallgattam. Már csak egyetlen kérdés maradt megválaszolatlan: rengeteg hal úszkál a tengerben, de vajon mindig ez lesz az, ami megússza?

Műszaki adatok:

Írta: Marc Philips

2021 március 28.

Forrás:[https://parttimeaudiophile.com]