Tudnivalók a hálózati zavarszűrésről

Tudnivalók a hálózati zavarszűrésről

A zenerajongók tábora tökéletesen tisztában van a hálózati zavarszűrés fontosságával. A módok, ahogy a lehető legtisztább váltófeszültséget elő lehet állítani, széles skálán mozognak. Gyakorlatilag mindegyiknek van előnye és hátránya, a legnagyobb kérdés csak az, hogy az otthoni berendezései miként jelenítik meg ezt a hangban? A szűrő áramkörökben induktivitásokat és kapacitásokat alkalmaznak a gyártók. Nem mindegy viszont, hogy melyik van túlsúlyban. Ha például induktív szűrőt alkalmaznak, az áram késik a feszültséghez képest az alábbi ábrán látható módon, ami pedig bár szűrt tápfeszültségnek minősül, teljesítmény vesztéssel jár.

 

Amennyiben a szűrés kapacitív jellegű, a feszültség késik az áramhoz képest. Ez is mentes a zavaroktól, de ugyanúgy elszenvedi a teljesítmény vesztést, ahogy azt a lenti ábra szemlélteti

Mindkét szűrés módot használva pedig rendkívül pontosan be kell állítani azt, hogy egyensúlyban legyenek azok hatásai. Amennyiben elég gondosan van tervezve a szűrő áramkör, a feszültség és az áram tökéletes időzítéssel lép ki a kimeneten, és nincs teljesítmény vesztés, ami a hangot jelentősen javítja. A Transparent Powerisolator technológiája ezen az elven működik. Tervezésekor nem elégedtek meg a nagyfrekvenciás zavarszűrés hatékonyságával, a teljesítményt is maximalizálták a gondos alkatrész válogatással. A lenti ábrán látható egy időben teljesen együtt futó feszültség és áram görbe.

A nagyfrekvenciás zavarokon kívül sajnos más káros jelenségek is tapasztalhatók a hálózatban. Rövid idejű nagyfeszültségű tüskék vagy áramlökések, is jelen lehetnek, amelyek meghibásodást képesek okozni a készülékekben. A legtöbb általános védelem korlátozza az átfolyó áramot, emellett zajt termel.

Az alábbi ábrán egy klasszikus hálózati nagyfeszültségű zavarjel időbeli lefolyását tekintheti meg.

Megfigyelhető, hogy többször is meghaladhatja a túlfeszültségű tüske a normál hálózati feszültség mértékét. Ugyan rövid idejű impulzusokról beszélünk, de néhány berendezés tápegysége ezek hatására tönkre mehet, vagy más meghibásodás léphet fel..

Az általános túlfeszültség ellen védő szűrő rendszerek közös hibája, hogy az első legnagyobb tüskét áteresztik, és csak ezt követően képesek a belengés további periódusait mérsékelni. Ez arra vezethető vissza, hogy lassú a reakció idő. Természetesen ezek a rendszerek is nyújtanak valamennyi védelmet, de korunk érzékeny elektronikáinak ez kevés lehet. Az alábbi ábrán tekintheti meg az általános szűrő rendszerek működését, ha a fenti zavar tüske érkezik az egység bemenetére.

A Transparent Avalanche Diode Surge Protection rendszere nagy sebességű diódákkal óvja meg a rendszerét az áramlökések káros hatásaitól. A félvezetők minden más passzív alkatrésznél gyorsabban képesek reagálni, emellett nem termelnek zajt. Ez a védelmi rendszer nincs semmiféle hatással a rendszer hangjára, és nem korlátozza az átfolyó áramot, így teljesítmény veszteség nélkül alkalmazható. A védelmi rendszer működését az alábbi ábra szemlélteti.

A Transparent Avalanche Diode Surge Protection megtalálható minden Transparent hálózati elosztó és szűrő egységben, ami feleslegessé teszi más, nem Hi-Fi célú védő elosztó használatát.