Transparent Reference Power Isolator bemutató HiFi Plus

Transparent Reference Power Isolator bemutató HiFi Plus

Nem is olyan régen a tápfeszültség kondicionálók ismeretlen „dolgok” voltak az Egyesült Királyságban, és számos európai országban. Büszkék voltunk a tiszta hálózati feszültségünkre, amit a helyi transzformátorok szolgáltattak ugyanúgy, mint mindenfelé a világon. A kezdetekben az amerikai gyártók is csak helyi közösségeknek fejlesztettek kondicionálókat, amelyeket az európai zenerajongók mereven elutasítottak. Aztán minden megváltozott, ahogy egyre több kapcsoló üzemű tápegységet tartalmazó készülék került az otthonokba. Számítógép, LCD TV, és telefontöltők végtelen kavalkádja vesz körbe mindenkit. Ez egy egész kontinensnyi muzsika kedvelőt ébresztett rá a kondicionálók használatának elkerülhetetlen voltára.

A tápkondicionálók a legutóbbi időkig két kompromisszumot kínáltak. Ugyan a bejövő áramot tisztították, és a hang kifinomultabb, részlet gazdag lett, de vagy a dinamika tartomány, vagy a zeneiség ment rá a dologra. Más szavakkal a hang vagy nagy és lassú, vagy vékony és gyors lett. Teljesen elfogadható a nézet, hogy a közép és magas tartomány bemutatójában bekövetkező nyilvánvaló előnyök árát máshol kell nagyon megfizetni, ezért sokan nem használtak ilyen egységeket.

A Transparent okos volt és kivárt, amíg az igények letisztultak. Napjainkban a cég négyféle kondicionáló és szűrő egységet kínálnak. Ezek közül egyik a bemutatóban szereplő Reference, amelynek két nagyobb és egy kisebb testvére van. A hierarchiában alatta a PowerWave, felette az XL és az Opus található. A kimeneti csatlakozások száma attól függ, hogy melyik országban lakik. Az Egyesült Királyságban használt aljzatokból például csak hat fér bele, míg más európai szabványos csatlakozásból hét. Az UK szabványok előnye az, hogy véletlenül sem lehet eltéveszteni a fázis és nulla polaritást, míg más európai földelt csatlakozások esetén erre külön oda kell figyelni.

A Reference Power Isolator függetlenül attól, hogy milyen aljzatokkal van szerelve négy zajcsökkentő bankkal van építve. Optimalizált teljesítmény tényező korrekciós áramköröket tartalmaz, és hogy megfeleljen korunk digitális igényeinek, Gigabit Ethernet hálózati túlfeszültség tüskék elleni védelmet is kínál. Az általános biztosíték védelemnél hang szempontból jobb dupla hidraulikus kismegszakító van beépítve. A nehéz lekerekített sötét szürke doboza extrudált alumínium oldal paneleket tartalmaz, amelyeket polimer merevítők stabilizálnak. A Transparent magasabb kategóriás kábeleihez hasonlóan az alkatrészeket epoxy gyanta óvja a vibrációtól. Ez a kitöltő anyag növeli a tömeget, ami szintén jót tesz a hangnak. A gyártó a Reference tápkábel szériával javasolja együtt használni, hogy teljes legyen a rendszer.

A Hi-Fi + besorolása szerint a termék a hálózati tápfeszültség kondicionáló kategóriájába esik, de nem igazán ide való. Az ellentmondás alapja a név Power Isolator. Az izoláció szigetelést jelent, de ez az eszköz másként szigetel, mint ahogy azt megszoktuk. A Power Isolator csak a zajt szigeteli el a hangrendszertől, gyakorlatilag a teljes tartományon. Mikor meghallja a hatását, érdekes dolgokat fog felfedezni a bemutatóban. Olyan, mintha kinyílna a szeme, és hirtelen mindent meglátna. A Transparent szerint csak ezt az egy dolgot csinálja, de azt a lehető legjobban. És tényleg.

A fejlesztések folyamatosan folynak, de nem csak az egyre nagyobb felbontás elérése céljából, hanem abban az irányban is, hogy ezek a berendezések milyen zavarjelekre érzékenyek. A hangzás áttekinthető volta a háttérzaj csökkentésével is elérhető, ami részben a hálózati feszültség tisztaságának köszönhető. Ilyen módon a halk apró részletek megjelenhetnek a színpad ábrázolás nagy egészében. Az egység emellett megtartja a zene dinamikáját, felszabadult érzetét, és nem gátolja a fenségességet, sőt a tempót sem.

Bónusznak tekinthető az Ethernet csatlakozás. Miközben mindenki a hálózati tápfeszültséget tisztítja, nem sokan gondolnak a streaming forrás oldal bejövő jelére, pedig az ugyanúgy tele van zavarral. Ha a digitális jeleket átvezeti ezeken a csatlakozásokon, az ugyanúgy drasztikusan javítja a hangminőséget például a Qobuz vagy Tidal streaming hallgatása közben. A Power Isolator rendszerbe kötése már akkor is drámai hatású, ha csak ezt a részét alkalmazza, pedig mindössze habnak tűnik a tortán. Komoly hangminőség javulást várhat tőle streaming közben. Áldásos hatását akkor is kifejti, ha a hálózati lejátszó éppen nincs használatban, csak a netet használja más berendezésein keresztül.

A nagy trükk az lehet, hogy ha dupla leválasztást szeretne elérni, ami mondjuk az XL vagy Opus szintjét erősen megközelíti, hogy két Power Isolatort köt össze. Az elsőnek csak egy bankját használja, ehhez csatlakoztatja a másodikat, amelyről hat készülék felé vezetheti el a hálózati feszültséget. Nem olcsó megoldás, de olcsóbb, mint az Opus.

Bár soha nem repültem a Concorddal, rájöttem, hogy nem is akarom igazán átlépni a hangsebesség határát. Sokkal inkább érdekel a Transparent Reference Power Isolator használata során tapasztalható határ. Igen, szilárd határt akarok a hálózati zavarjelek és a hang közé. Ahhoz egészen hozzászoktunk, hogy ára van a zavarszűrésnek, amit nem csak pénzben, de a zenehallgatás valamely paraméterének romlásában kell megfizetnünk. Végre eljött az idő, amikor oda jutottunk, hogy beszélhetünk általános teljesítmény növekedésről. A tápellátás forradalma például egy Transparent Reference Power Isolator rendszerbe iktatásával kezdődhet!

Műszaki adatok:

Forrás:[https://www.hifiplus.com]

Írta: Alan Sircom

2019 február 26