Rose RS150B Modern HiFi bemutató

Üdvözlöm az Olvasót! Ma egy viszonylag új multimédia streamerről a HiFi Rose RS150B-ről fogok írni. A készülék streamer, DAC és előerősítő funkciókat is el tud látni. Nem teljesen új, hozzávetőleg egy éve van kint a piacon. Rövid idő alatt népszerűvé vált, és nagyon pozitív visszajelzéseket kapott a szakma részéről. Az elmúlt két évben egy Lumin U1 Mini Streamert használtam megelégedettséggel, ám ez kisméretű, és nincs kijelzője. Én pedig nagy kijelzőt, és jó hangot akartam.

Egy ideje már nézelődtem a piac kínálatában, így akadtam rá a HiFi Rose Dél-Koreából származó készülékeire. Szédületes megjelenésű a kínálat minden darabja! A legújabb integrált erősítőjük mindent elsöprő. Tiszta őrület, nézzen rá…

RS150B Modernhifi ra180

Már az elmúlt évben is hezitáltam az RS150B megvásárlásán, de akkor még ez a zászlóshajó a fórumok szerint tele volt bug-okkal. A folyamatos szoftver frissítéseknek köszönhetően ezek 99 százalékát már megoldotta a gyártó, de még én is találtam benne egyet-kettőt. Ez persze nem tántorított el a megvásárlásától, mert biztos vagyok abban, hogy ezt is meg fogják oldani – de ne szaladjunk ennyire előre.

RS150B Modernhifi hero

Bekértem a HiFi Rose RS150B készüléket egy 60 napos tesztre, mert össze akartam hasonlítani a Lumin U1 készülékemmel. Ezen túlmenően a Rose DAC egységét is össze akartam hasonlítani más külső analóg konverterekkel, amiket szintén alkalmam volt bekérni tesztre. Denafrips Terminator Plus (6000 dollár felett), Weiss 501 (9000 dollár felett) és hasonlók. Ilyen módon alkalmam nyílna a rendszerem egyszerűsítésére, de csak akkor, ha az RS150B megállja majd a helyét. Bevallom elbűvölt a csaknem 15 inches érintő kijelző, amit a korosodó szemeimmel még a hallgatási pozíciójából is el tudok olvasni.

Ez a hálózati lejátszó képes még a 4K videó streamingre is. Nem csak a saját kijelzőjén lehet a videó anyagokat nézni, hanem a HDMI kimenetére csatlakoztatott TV készüléken is. Fantasztikus élmény együtt nézni és hallgatni a direkt streaming koncert felvételeket.

A rádió funkció old school tuner kijelzése hangoló gombot tartalmaz, sőt hangolási zajokat is generál két állomás között. Olyan, mintha régi rádió lenne a polcon.

RS150B Modernhifi radio

Többféle VU műszer kijelzés mód is választható, mindegyik igen valósághű. A készülék Android alapú operációs rendszerrel dolgozik, ez sokak számára ismerős lehet.

RS150B Modernhifi vu sarga

A kivitel nagyon magas színvonalú. Még azt is el tudnám róla képzelni, hogy 8000 dollár feletti az ára, ennek ellenére nem több mint 4995. Igen, számomra ötezer dollár sok pénz, ezért nagyon fontos, hogy meglegyen a luxus érzet és a felső kategóriás érzés. Vajon a megjelenés csal? Ezt kérdeztem magamtól, miközben alig vártam, hogy meghallgathassam, ugyanis a látványos berendezések néha becsapósak, de szerencsére nem mindig.

A vastag fém készülékház minőséget sugall, ám a tartozék műanyag távvezérlő nem. Igazság az, hogy benne is hagytam a dobozában, mert nem lesz vele dolgom, amikor a referencia rendszeremhez csatlakoztatom az RS150B-t.

Amikor felragyogott a kijelző, lenyűgözött a streamer szépsége. A hatalmas kijelző megdöbbentő, és bár elsőre bonyolultnak tűnhet (az első két napban tűnt csak annak), a kezelési útmutató elolvasása után bele tudtam mélyedni a beállításokba, és megértettem a zászlóshajó működését. Amit elsőre nem szerettem, és rettenetesen bonyolultnak tűnt, azt mindet kipróbáltam, és meg akartam hallgatni a sokféle beállítás hatását.

Igen, csak elsőre tűnik nehéznek, mert rengeteg olyan funkció van benne, amihez nem lehet hozzászokva az ember. Bekapcsolás után egy csomó telepített alkalmazás ikonja jelenik meg. Ott lesz a tuner, a Spotify, a Tidal, a Qobuz, és a többi. Aztán ott a szokatlan RoseTube, ami zenei videókat tartalmaz reklámok nélkül a YouTube-ról. Óra megjelenítés módok, a be és kimenet beállítások, hálózat kapcsolat beállítások és a szűrő beállítások. Végül is a Rose RS150B egy rendkívül rugalmasan testre szabható egység, amelyet miután megtanultam kezelni, sok funkció igazi habot jelentett a tortán.

RS150B Modernhifi belso

A HiFi Rose Dél-Koreában készül.

Jó dolog a munkámban, hogy lehetőségem van alaposan kipróbálni készülékeket. Nemrégen írtam bemutatót az Enleum AMP-23R integrált erősítőről. Ez is Dél-Koreában készül, és a legtöbb versenytársat felülmúlva minden elvárásomat teljesítette a kis mérete ellenére, hát megvásároltam. Dupla, sőt tripla árú készülékeket utasított maga mögé, és jól alkalmazható referencia, ha könnyen hajtható hangfalakkal rendelkezik, mint például én. Jó érzés volt látni, hogy a Rose RS150B sem kivétel, ez is magasan felülmúlja értékben az árát.

Egy hétbe telt, amíg bejárattam, és beállítottam a menürendszerét a saját ízlésem szerint. Tapasztalatom szerint az első száz órában drámai módon megnyílik, ennyi időre legalább szüksége van. Minél tovább használtam, annál inkább rájöttem, hogy nekem ez kell. Az első néhány napban egyébként meleg volt a hangja, kissé még tompának is nevezhető streaming, vagy DAC funkció közben. Aztán úgy száz óra bejáratás után a hangja gyönyörűen kinyílt, a melegséget megőrizve, rengeteg áttekinthetőség és térbeli ábrázolás jelent meg a bemutatójában.

Az elmúlt hónapokban teszteltem egy csúcskategóriás dCS Bartók hálózati lejátszós DAC-ot. A Bartók ára 15.000 dollár, a Rose árának háromszorosa. Egy idő után értékelés nélkül visszaküldtem a dCS-hez, mert nem tudom szívből ajánlani azt, ami ennyire drága. Természetesen a Bartók gyönyörű és szépen szólt, de a Rose 150B is, csak sokkal olcsóbban tette mindezt. Vajon megér 10.000 dollár többlet költséget egy kicsit jobb hang? Biztosan akad olyan, akinek igen, de nekem sajnos nem ér ennyit egymás után hallgatva őket.

A HiFi Rose RS150B közelíti a dCS stílusát, de kiegészíti azt a videó streaming képességgel. A dCS hangja jobb, ezt el kell ismerni, de a Rose egy külső DAC egységgel, mint például a Denafrips T+, szuper High-End szintre fejleszthető.

Azt vallom, hogy a hangzás egy személyes dolog. Minden bemutatómban hangsúlyozom ezt a tényt, és csak azt tudom leírni, amit a saját rendszeremben, és a saját körülményeim között tapasztalok. Az elmúlt évben több high-end DAC-ot is volt alkalmam meghallgatni, amik csodálatos hanggal ajándékoztak meg, de ennek ellenére ezeknek is volt néha hátrányuk.

Őszintén állítom tehát, hogy az RS150B elképesztő értéket ad 4995 dollárért. Igazság az, hogy a két-csatornás rendszerekben a nagy vízválasztó pont valahol 3500 dollár környékén van. Az ennél drágább erősítők, DAC-ok, hálózati lejátszók és hangfalak hangja már az High-End világára kezd hasonlítani. Ám a csúcskategóriában egyre nagyobb léptékű drágulás mellett már csekély mértékű javulás tapasztalható a hangban. Ezért érzem úgy, hogy a Rose jelentős előrelépés, de még megfizethető az ár. Egyébként a beépített DAC hangja is kiváló, mert az egyik legjobb SABRE chip készletet tartalmazza.

RS150B Modernhifi vu kek

Volt alkalmam Sabre chippel épített analóg konverterek közül többfélét is meghallgatni, és tapasztalatból mondom, hogy a korábbi modellek hangja kicsit fényes, analitikusba hajló volt. A Rose interpretációja viszont inkább melegebb. A bemutatóban jól érzékelhető, ahogy a hang teljesen leválik a hangfalakról, és a térből szólal meg. Ehhez a hatáshoz persze szüksége lesz jó hangfalakra és erősítőre is, nem egyedül az RS150B érdeme a dolog.

A Rose előerősítő funkcióját is teszteltem. Nem volt olyan jó, mint az éppen kezem ügyében lévő Pass Labs, vagy Cary előerősítők, de hálózati lejátszóként felülmúlta a Lumin 1-et, ami évek óta referenciaként szolgált a rendszeremben. A beépített DAC ugyan nem minden téren múlta felül a Chord Dave, a Denafrips Terminator Plus, vagy a Weiss 501 képességeit, de nagyon közel volt hozzájuk, és ami számomra a legfontosabb, ott legyőzte őket.

Melegség, és muzikalitás:

A Rose RS150B a rendszeremben enyhe meleg hangulatot hozott. Ez számomra azt jelentette, hogy szép középtartománya van, nagy adag áttekinthetőséggel. Minden részlet megvan, de egyik sem eltúlzott, mint néhány általam korábban tesztelt prémium DAC esetében. Ennek ellenére nyílt, és igazán térbeli a bemutatója, ami csodálatosan zenei. Nagy dózist tartalmaz ebből az audiofil csemegéből, amit mindig is kerestem. Feltárónak nem igazán nevezhető, vannak ennél sokkal inkább analitikusba hajló DAC-ok. Nem túl fényes, és nem vékony a hangja, inkább lédúsnak, és tágasnak nevezném. Nagy, folyékony, némi súlyt ad a hangzásnak, de nem tompa, főleg miután bejárattam. Megszerettem a hangját, és amellett, hogy elismerem, hogy vannak olyan DAC-ok amelyek bizonyos területeken jobban teljesítenek, de azokért sokkal többet kell fizetni. Aránytalanul többe kerülne az apró változás.

Összehasonlítás:

Korábban is teszteltem más gyártó all-in-one készülékét. A Cary DMS650 is hasonló kvalitásokat mutat. Élveztem a hangját, de közvetlen A/B összehasonlításkor kiderül, hogy a Rose nem csak megjelenésben, de hangzásban is felülmúlja. Az RS150B bemutatója térben jobb, a Cary inkább a basszus hangsúlyozásáról szól. A megjelenésben nincs kérdés, számomra a Rose mindent megad. A hangzás személyes dolog, sok múlik az egyéni megítélésen. A legtöbben azért szeretik a Cary hangját, mert hatalmas súlyú basszust tesz le az asztalra. Rock, metál, 70-es évek zenéihez ez kifejezetten jó. A Cary színpad ábrázolása tömörebb, kevésbé térbeli. A Rose áttekinthetőbb, sok benne a részlet, ennek ellenére van benne melegség, ettől finomabb a hangzás, sőt közelebb áll a valósághoz. A Rose is izmos, de nem úgy erőlködik vele, mint a Cary. És itt van az ár kérdése. A Cary 6000 dollár, a Rose pedig 4995, ami egy árkategóriának minősül addig, amíg ki nem kell fizetni. Másik megközelítés mód pedig az, hogy míg a Rose RS150B a gyártó zászlóshajója ennyiért, amibe mindent belepakoltak, a Cary kínálat legnagyobb tagja a DMS800, 15.000 dollár lenne. A megjelenés pedig nem kérdés.

Alkalmazás és szerver funkciók:

Amikor hálózati lejátszókat tesztelek, minden alkalommal beleütközök valamilyen alkalmazás támogatásának hiányába. Nehézkes őket sokféle módon használni. Nem voltam nagy rajongója sem a Lumin, sem pedig a Cary vezérlő alkalmazásának. Félreértés ne essék, mindkettő működik, de nekem macerás volt a kezelés módjuk. A Rose vezérlő alkalmazása során nem volt problémám a használattal, nem akadozik, nem válik le, öröm volt a Qobuz, vagy a Tidal. Jut eszembe, az RS150B streamer MQA full dekódolást támogat, ami a Tidal esetében nagyobb felbontás elérését teszi lehetővé.

A Rose egyébként szerverként is alkalmazható. Az alján található rekeszbe SSD meghajtót lehet beépíteni, így saját zenei könyvtárat hozhat létre. Ez egy fantasztikus funkció, amit nagyon egyszerű kezelni.

Minden csak egy érintés:

A HiFi Rose érintő kijelző vezérlése úgy működik, mint az okos telefon. Az ikonok megjelenítés módja változtatható, alkalmazást adhat hozzá, vagy távolíthat el a kezdő képernyőről. Gyors hozzáférést ad a be és kimenetek valamint a hangerő beállításokhoz. A kimenetek kikapcsolhatók, és egyesével testre szabhatók. A kijelzőn az ikonokon kívül az album borítók, és a videó lejátszott kép is megjelenik. A beépített DAC is beállítható túlmintavételezésre, és szűrő választás lehetséges.

A Rose WiFi, és vezetékes Ethernet kapcsolattal is rendelkezik. Én személy szerint mindig a vezetékes összeköttetést javaslom, de természetesen ellenőriztem a Wi-Fi képességeit is. Sehol nem volt vele gondom. (és akkor még nem beszélt arról, hogy a készülék képes Wi-Fi Hotspotként is funkcionálni – fordító megjegyzése)

Számomra a HiFi Rose RS150B hangja igazi csemege, legjobban a Qobuz streaming fekszik neki. Használom a Tidal és a Spotify zenei anyagokat is, de véleményem szerint az RS150B a Qobuz-ra készült. A közvetlen streaming mindegyik esetében jól működik, és még mindig imádom a nagy album borító megjelenítést, meg a VU műszereket.

Az RS150B hátrányai:

Nagyon szeretem a hangját, és megvásároltam, hogy lecseréljen vele a Lumin U1 Mini készülékemet, de nem tudok úgy tenni, mintha nem lennének hátrányai. Én a következőket tapasztaltam.

Az óra megjelenítés nálam mindig egy órával korábbi időpontot mutat. Kikapcsoltam az automatikus beállítást, és manuálisan időzónát, meg pontos időt állítottam be. Ez egy darabig működött, de aztán újra visszatért a hibás kijelzés. Úgy tűnik, ez egy bug, vagy valamit én nem csinálok jól, de semmit nem látok, amit elhibáztam volna, szóval ez egy megoldandó feladvány lesz a gyártó részéről. Biztos lesz rá frissítés, hogy jól működjön az automatikus órabeállítás.

A következő dolog nem hiba, inkább aggodalom. Ez egy fejlett technológia hatalmas kijelzővel. Vajon meddig tart ki? Az ember néhány évente lecseréli a telefonját, így nem ütközik bele az érintő kijelző szerviz élettartamának korlátjába. Nem lehetetlen, hogy 20 évig, vagy 10 évig is ki fog tartani, de ki tudja? Én nem.

A távirányító kérdést korábban is felvetettem. Imádom az Enleum AMP23 távirányítóját. Kicsi, csupa fém, és funkcionális. A Rose távvezérlője ehhez képest szintén kicsi, és csupa műanyag. Jól működik, meg Bluetooth, de véleményem szerint egy fém távvezérlő inkább illene hozzá. A HiFi Rose egy új szereplő az audió piacon, és ha hosszú tartózkodásra akarnak itt berendezkedni, ezekre az apróságokra is figyelmet kell majd fordítaniuk.

A beépített DAC közvetlen összehasonlításban más High-End egységekkel kicsit zárkózottnak tűnhet, de önmagában hallgatva nem hagy maga mögött hiányérzetet.

Végül pedig a VU műszerek. Nem használhatja őket Spotify vagy Roon hallgatása közben. Nem nagy dolog, de meg kell említenem. Lehetséges, hogy mire a bemutatót olvassa már megoldja a gyártó egy frissítéssel, de nálam még így volt.

A beépített DAC egészen jól szól a Spotify Connect használatával is. Nyissa meg a Connect alkalmazást, és válassza ki a Rose készüléket. Rettenetesen egyszerű.

RS150B Modernhifi lemezborito

Összefoglalás:

A HiFi Rose RS150B streamer és DAC a második különleges egység, amivel mostanában összefutottam. Igazi nagy teljesítményű hálózati lejátszó, amely bekerült a rendszerembe a korábban megvásárolt Enleum mellé. Mindent tud amire vágyok, kifinomult, sima, bársonyos és gazdag a hangja. Csúcsminőségű bemutatója van egy kis zenei csavarral. A színpad ábrázolás térbeli, nagyon jól áttekinthető, elegendő testességgel és egy kis melegséggel. Nem steril, és bár nem veri meg a tízezres DAC egységeket részlet gazdagságban vagy élethűségben, de fele áron nagyon közel van hozzájuk. Igazán muzikális, és hallgatása hosszú távon sem fárasztó. Kellemes élmény, és minél tovább hallgatom, annál inkább magával ragad. Rádöbbentett arra, hogy bár ebben az árkategóriában sok streamer kapható, de ennyiért egyik sem nyújt ilyen sokat.

A nagy kijelző számomra különösen vonzóvá tette, de tovább bővíthető SSD beépítésével, ami a szerver funkcióval egészítheti ki a kínálatát.

Ha tovább akarja fejleszteni, külső DAC csatlakoztatható. A Denafrips Terminator Plus például elhozta számomra az audió Nirvana érzését. Néha csatlakoztatok hozzá külső DAC-ot, de leginkább úgy használom, ahogy van, és nem érzem, hogy bármiről lemaradnék.

A referencia rendszerem egyszerűsödött az elmúlt néhány hónapban, de jobban szól mint valaha. Igen, megvásároltam a Rose RS150B-t. A rendszeremben most a Rose multimédia lejátszó, az Enleum erősítő, és a Fleetwood Deville SQ hangfalak vannak. Ez hozza el számomra a mindennapi zenei élvezetet.

Nagyon ajánlom a Rose RS150B készüléket. Megéri az árát, ez nem kérdés. Hallgassa meg, ha teheti.

Írta: Steve Huff

Forrás: Stevehuffphoto.com

Képek: Steve Huff

  1. június 28.

Műszaki adatok: Rose RS150B