Norma Revo CDP-1R CD-játszó és IPA-140 duál monó integrált erősítő teszt – Audio & Vision Online

Norma Revo CDP-1R CD-játszó és IPA-140 a nagy duó!

Cremona többszáz éve a hegedűgyártás fellegvára, ennek a Talján városnak a neve egybeforrt a világ leghíresebb hangszereivel a Stradivariusokkal. Ám manapság a zeneszeretők eszébe juthat egy közel 25 éve fennálló cég a Norma Audio Electronics is, mely szerintünk méltó arra, hogy egy napon – és egy cikkben – említsük Monteverdi, Ponchelli, Amati és Stradivari mesterekkel és szülővárosukkal. Kínálatukból két készüléket, a CD-játszót és a nagyobbik integrált erősítőt mutatjuk most be Önöknek.
Norma Revo CDP-1R CD-játszó és IPA-140 duál monó integrált erősítő

Tesztelésre csak két elektronika érkezett hozzánk, viszont közben ellátogattunk a müncheni HIGH END 2012-re, ahol a gyártó teljes palettáját, köztük a vadonatúj, DAC-ként is használható CD-játszót is megcsodálhattuk, méghozzá demonstrációs céllal felbontott fedőlappal. Ígéretet kaptunk a hazai forgalmazótól, hogy rövidesen azt is kipróbálhatjuk.
Sugárzik a Normákról az elképesztően gondos tervezői munka, amihez igényes felépítés és makulátlan kivitel társul. A teljes egészében szálcsiszolt alumíniumból készült készülékházak, 1,5 centi vastag, tömör előlapjukkal erőt és megbízhatóságot hangsúlyoznak. Ezen a szinten magától értetődő, hogy válogatott alkatrészeket, elektronikai egységeket használnak.
Már akkor, a szó szoros értelmében, csaknem leültünk a meglepetéstől, amikor átvettük a becsomagolt készülékeket, mert az erősítő nettó 25, a lejátszó 10 kilós, de ez csak a kezdetét jelentette az ámuldozások sorának.

Norma Revo CDP-1R CD-játszó
A CDP-1R CD-játszó összességében csodaszép, ellenben bekapcsolás után, retró kinézetű, vonalkás, szegmenses kijelzőjére csak azért nem mondunk semmi rosszat, mert 4 méterről is kiválóan olvasható, kell ennél több? Legfeljebb ezzel nem nyer szépségdíjat. A piros változat alapértelmezett fényereje rendkívül erős, első dolgunk volt halványítani, de teljesen ki is lehet kapcsolni.
Az egész belső felépítés lenyűgöző, a lemezmeghajtót árnyékolással is elválasztották a digitális és a tápellátási részegységektől. Texas Instruments DF 1706 24 bit/192 kHz, 8x túlmintavételezésű szűrő és Burr-Brown PCM 1704 Multibit D/A konverter páros közreműködésével kerülnek az analóg jelek a kimenetekre. A digitális szűrés egy jumperrel változtatható, kétféle lehet: „éles" vagy „lassú". Az RCA aljzatok és az XLR-ek is különleges minőségűek, aranyozott felületűek. Nyomógombjai határozott, de finom kattanással jelzik, hogy érzékelték ujjunk parancsát, élvezet használni őket.
A műszaki adatok között is találtunk kiemelésre érdemes csemegét: a frekvenciaátvitel alsó értéke 0,0 Hz!

Norma Revo IPA-140 duál monó integrált erősítő
Ennél egyszerűbb, puritánabb, ezzel együtt, vagy éppen ennek köszönhetően elegánsabb külsejű integrált erősítővel még nem találkoztunk. Összesen egy nyomó- (amivel ki- és bekapcsolni, valamint bemenetet váltani tudunk) és egy tekerőgomb alkotják a kezelőszervek kéttagú csapatát. A hatalmas méretű, csillogó krómozású a hangerőt szabályozza, ezt sűrűn tisztogattuk, fényesítettük, egy ujjlenyomat töredék is méltatlannak tűnt rajta. Rajtuk kívül infraszem és 5 pici bemenetjelző LED törik át a páncélszerű előlapot.

Norma Revo CDP-1R CD-játszó és IPA-140 duál monó integrált erősítőBelseje tanulmánynak is beillik, a duál monó felépítés nem minden, két emeleten helyezkednek el az alkotóelemek: alsó az áramellátásé, felső az erősítésé. 2 db 400 VA-es toroid transzformátor, 12-12 db kondenzátor, összesen 72000 µF, oldalanként 3 pár MOSFET és a fekete dobozok. A valóban rövid jelutakat jelzi, hogy egyetlen centiméter vezetéket sem látunk. Azért egy helyen kiküszöbölhetetlen, a trafókhoz menő kapcsolójelet valahogy oda kell juttatni.

A jókora fekete dobozok szerepéről, feladatáról nem kaptunk pontos felvilágosítást, csak utalásokat arra, hogy nem kevés szerepük van a hangzás kiemelkedő színvonalában.
A szimmetrikus, duál monó elrendezésnek egy hátrányával is szembesültünk, ugyanis a jobb és bal bemenetek egymástól annyira távolra kerültek, hogy akármilyen interkonnekt nem használható hozzá. Két különálló darabot, szálat célszerű választani, ha valaki ragaszkodik az RCA-hoz. Az XLR-ek szorosan egymás mellé kerültek. Mindegyik csatlakozó a legmagasabb szintet képviseli, külön öröm a megérintésük, a kábelek cserélgetése, ami egyébként utálatos feladat. Kihasználtuk a házimozi bemenetet, ami a 3-as számú, de programozni kell, alaphelyzetben normál sztereó bejáratként funkcionál. Eképpen végfokként beállítva a hangerő szabályzás inaktívvá válik, hiába tekergetjük a csillogó fémtömböt, nem történik semmi. Ennek így kell működnie. A Phono és OUT elnevezésű aljzatok többféleképen konfigurálhatóak. Lehet aktív és passzív, aztán úgynevezett Tape kimenet, valamint aktív mélysugárzó számára is képes jeleket kiadni.
A távirányítók meglehetősen furcsa alakúak, mindkét készülékhez ugyanolyat adtak, ezért elegendő az egyiket kitenni az asztalra. Az alapvető CD-játszási funkciók saját gombot kaptak, viszont a ritkán használatosak, mint például a kijelző emlegetett halványítása vagy lekapcsolása egyszerre kettő lenyomásával aktiválhatók. A lejátszó ki és bekapcsolása szintén. Az erősítő hangerejének szabályzása durva és finom fokozatokban történhet, ennek nagyon örültünk. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]