ELAC FS 189 álló hangfal teszt – Audio & Vision Online

ELAC FS 189

Hosszú évek óta rendszeresen találkozunk a külföldi hangfaltesztekben, egy négybetűs márkával, ez az ELAC. Az olvasottak alapján komoly érdeklődés és kíváncsiság alakult ki bennünk, valóban olyan kiválóak, mint amiket írtak róluk? Egy régi-új forgalmazó jóvoltából lehetőséget kaptunk, hogy testközeli ismeretséget köthessünk az FS189 hangdobozokkal.

Az észak-németországi Kiel városában, 1926. szeptember elsején alapították az Electroacustic GmbH vállalatot, ebből származik az ELAC név. Elsősorban echolotokat gyártottak, ami a hajózásban nélkülözhetetlen, mélységmérő eszköz. 1984-óta foglalkoznak hangdobozok tervezésével és építésével. 1993-ban került a kezükbe a berlini A.R.E.S. cég Dr. Oskar Heil által tervezett J.E.T. Air Motion Transformer magassugárzója. Ez a hangszóró az ELAC védjegyének tekinthető, azóta többször átdolgozták, továbbfejlesztették, legújabb változata a JET III mércét állított a hifi világában, de más innovatív termékekkel is nyertek díjakat.

ELAC FS 189 álló hangfal

Lényege a kígyózóan hullámosra, más szóval harmonika-szerűen hajtogatott membrán, ami hatékonyabban, gyorsabban, közvetlenebbül mozgatja meg a levegőt, mint az egyéb rendszerű magassugárzók. A gyártásnak ezt a részét még nem automatizálták, a membránok kézimunkával készülnek!!! Mindegyik hangdobozhoz tartozik egy JET Dispersion Control (JET DC) szett, ami a magassugárzó sugárzási karakterisztikáját módosítja és lágyabbá teszi az esetlegesen érces, harsány hangszereket. Ezen kívül 0,5 decibellel csökkenti a hangnyomást is. 4 db ívelt és hullámos acélkapcsot kell az erre szolgáló pici furatokba helyezni, ezek tartják stabilan a lapos szivacsgyűrűt, ami a tulajdonképpeni csillapító elem.

A többi 4 hangszóró membránja az AS Konus elnevezést kapta, ami porsapka nélküli, alumínium szendvics (0,2 mm alu + cellulóz). A 14 centis középsugárzó gumipereme nem egyezik meg a 3 db 17,5-ös mélysugárzóéval, keskenyebb azokénál és nem kifelé domború, hanem inverz. A doboz felépítése három és félutas, a két alsó hangszóró csak 180 hertz alatti jeleket kap. A keretük is látványosan hangsúlyozza ezt az elkülönítést. A mélysugárzók öntvénykosarának küllői érdekes látványt nyújtanak, ezeket a légáramlás-optimalizálás miatt alakították ilyenre.
A hátulsó reflexnyíláshoz gumidugót mellékelnek, amivel a leírás szerint, falközeli elhelyezés esetén érdemes betömni a cső száját. Ehelyett használható a tuning kiegészítők között fellelhető, kedvező áron megvásárolható Vario Bass Control (VBC), ami szivacsból készült. Ez a hátrafelé- és az alulsó, lefelé néző, sokkal nagyobb átmérőjű basszreflexcső is áramlás-optimalizált, a portzaj ismeretlen fogalom. A hangdoboz teste és a talpa közötti lábak nem csak dizájnelemek, az ott tátongó reflexcsőből kiáramló levegőnek biztosítanak utat. Az állítható magasságú krómozott acéltüskék minőségi darabok, adnak hozzájuk alátéteket is, gondolva az érzékenyebb padlóburkolatok, például a parkett épségére.
Dicséretes a mellékelt füzetek, (mindkét hangdobozhoz jár egy) kezelési leírások adattáblázata, németes precizitással, mindkét érzékenységi értéket megadják: 1 W/1 m és 2,83 V/1 m. Az elhelyezésre és a csatlakoztatásra olyan részletesen adnak tanácsokat, hogy azok számára sem okozhat gondot az üzembe helyezés, akik életükben először fognak a kezükbe hangszóróvezetéket.

A meghallgatást házimozi és hifi rendszerben végeztük. Előbbiben Dune és Samsung BD-D8900 lejátszók voltak a jelforrások, a hangdobozokat Kimber 8TC kábellel kötöttük Arcam AVR400 ésAnthem MRX 500 erősítőkhöz. A sztereó rendszer Norma Revo CDP-1R/IPA-140 párosból állt, melyeket Furutech Lineflux XLR kábelekkel csatlakoztattunk egymáshoz, a hangszóróvezetékek ugyanebből a sorozatból (Speakerflux) kerültek ki. A hálózati áramot Isotek Solus szűrte és kondicionálta, tápkábelekből Lesloss, AudioQuest és Furutech márkájúakat használtunk. Úgy véljük nem bíztunk semmit a véletlenre, mindent kihoztunk az ELAC hangdobozok membránjaiból, amit csak lehetett. A forgalmazó jóvoltából hetekig tesztelhettük az ELAC hangdobozokat, ez idő alatt többtucatnyi CD-t meghallgattunk és rengeteg filmet megnéztünk, felsorolni azokat felesleges lenne. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]