McIntosh MA8950 bemutató Whathifi

Jól felszerelt, szuper méretű erősítő, jó hanggal.

Meggyőződésünk szerint egy high-end integrált erősítőnek tartalmaznia kell minden funkciót, amire a leendő vásárlónak szüksége lehet. Különben mi értelme lenne súlyos ezreket rákölteni, ha utólag az derül ki, hogy külső DAC-ot, vagy lemezjátszó erősítőt kell mellé vásárolnia? Ha vet egy pillantást a McIntosh MA8950 széles bemenet kínálatára, kiderül, hogy a gyártó is pont így gondolkodott.

Felépítés és funkciók:

MA8950 whathifi bemutato 1

Tagadhatatlan, hogy az MA9850 egy vadállat. Annak ellenére, hogy a gyártó integrált erősítő kínálatának közepén helyezkedik el, semmit nem spóroltak ki belőle. Hátroppantó 34 kg súlya mellé 200 W kimeneti teljesítményt pakoltak bele. Ez a kimeneti teljesítmény 2, 4, és 8 ohmos hangfal csatlakoztatás esetén is rendelkezésére áll.

Az teljesen megszokott, hogy elektroncsöves erősítőkön ilyen kimeneti pontokat találunk, de egy félvezetős esetében szokatlan. Ez az, ami a McIntosh félvezetős erősítőit megkülönbözteti a riválisoktól. A csatoló trafót ők Autoformer-nek nevezik. A gyártó szerint ez a teljesítmény kicsatolás mód csökkenti a végerősítő terhelését, így az érzéketlen lesz a hangfal impedancia változásokra.

A három kimenet közül melyiket érdemes használni? Kezdje azzal, ami a hangfal impedanciájához a legközelebb áll, de néha nem árt kipróbálni a többit is. Tapasztalatunk szerint nem lesz nehéz megtalálni az optimális megoldást.

Az MA9850 úgy van felszerelve, ahogy egy high-end erősítőnek lennie kell. Biztosak vagyunk abban, hogy senki nem találja hiányosnak a funkció kínálatot bármilyen 2-csatornás rendszerben. Hét analóg vonalszintű bemenete van, és XLR szimmetrikus csatlakozást, valamint MM és MC lemezjátszó előerősítő is bele van építve. A phono fokozatok bemeneti lezárása menüben állítható. Ha a 70-es éveket idéző rózsaszín szemüvegnek nézi az analóg bemenet kínálatot, ne aggódjon, akad itt más is. Az integrált erősítő ugyanis a gyártó új DA2 modulját is tartalmazza, amely 24 bit 192 kHz PCM, illetve DSD512 mintavételezésig támogatja a digitális formátumokat.

A digitális bemenet kínálat is széles. Két koaxiális, két optikai, egy USB-B, egy HDMI ARC és egy MCT dedikált McIntosh SACD/CD futómű bemenet van rajta. Külön öröm a HDMI, mert ez megkönnyíti az integrált erősítő AV rendszerbe való beépítését.

A kimenet kínálat is elfogadható. Az előlapon 6,3 mm-es fejhallgató kimenete van. A hátlapon pedig RCA kimenetekhez külső végerősítő, vagy aktív szub csatlakoztatható.

Az előlapon nagy kijelzőről olvashatja le az aktuális beállításokat, de itt jelennek meg a beállítás menük is. A kijelző felett öt sávos EQ kezelő elemek találhatók. Purista hajlamúak számára jó hír, hogy a hangszín szabályzás teljesen kikapcsolható. A McIntosh MA8950 építési minősége megfelel az árkategóriának. Lenyűgözően masszív, ami szépen kidolgozott. Az ikonikus üveg előlap, és a kék teljesítmény mérők kifejezetten vonzóvá teszik.

A kezelő elemekkel kapcsolatban kritikánk van. Jobban tetszene, ha a forgatható gombok finomabban forognának. Van némi durvaság a mozgás közben, ami nem igazán tetszett nekünk. Ám tegyük helyre a dolgokat, semmi nem lötyög, semmi nem laza, minden jól működik, és a tartósságot évtizedekig sugallja. A távirányító a másik, amivel szemben kritikával élnénk. Ez egy rendszer távirányító, de kicsit zsúfoltan helyezkednek el rajta a gombok. Ha megszorítjuk, vagy megcsavarjuk, enyhén nyikorog, és halkan recseg. Ezen mindenképpen javítani kéne, legalábbis szerintünk.

Az erősítő magasra teszi a lécet műsorforrás, és hangfal tekintetében is. A Naim ND555/555 PS DR, Linn Klimax DSM AV zenei streamereket csatlakoztattuk digitális forrásként. A phono bemeneteket egy Technics SL-1000R lemezjátszóba szerelt Vertere Sabre MM, és Kiseki Purpleheart MC hangszedővel teszteltük. Hangfalnak az ATC SCM50, és ProAc Response D2R volt rákötve.

A hang:

MA8950 whathifi bemutato 2

Néhány nap járatás után a McIntosh MA8950 pontosan azt nyújtja, amit reméltünk. Nagyvonalú, könnyed hangzás, amely hívogató, és élvezet a fülnek. Tetszetős laza ábrázolás mód, amely folyékonyságban az elektroncsövesre hajaz, ugyanakkor a mélytartományban olyan mértékű a kontrol, amelyre kevés csöves erősítő képes.

Tchaikovsky 1812 Overture hallgatása közben a McIntosh otthon érzi magát. A belső részletek, a hangszerek súlya, a széles dinamika tartomány kezelése rendben van még a nagy beütések esetén is. Hatalmas a hang, amely tele van szenvedéllyel, de ugyanakkor kellően finom ahhoz, hogy ne legyen erőlködő.

A vonalbemenetekről a felbontás inkább , de nem kimagasló, és megvan a zenei koherencia, ami vonzóvá teszi az előadását. Szeretjük a nyugodt kontrollált stílusát, amely nagy hangerőn is megmarad. A finomság kiváló a normál hallgatási hangerőn, nincs jele harsányságnak vagy felesleges keménykedésnek. A sztereó képalkotása széles áttekinthető, a színpad mélysége jó benyomást kelt. Hallottunk már ennél jobbat, de akkor is stabil marad, ha a zene erőteljesebbé válik.

Eljátszottunk kicsit az MA8950 ötsávos EQ funkcióval. Akkor, ha a felvétel nagyon gyenge, vagy a hallgató szoba akusztikus korrekcióját kell elvégezni, jól jöhet. Ha pedig nincs rá szükség, egy gombnyomással kikapcsolható. Ahhoz, hogy az integrált erősítő természetes hangzását hallgassuk, mi is így tettünk. Véleményünk szerint a hangzásvilága megbocsátó a rosszul sikerült agresszív felvételeken, ezért sok rendszerhez jól illeszthető.

Bob Marley Catch A Fire című száma megmutatta, hogy az MA8950 tud sebességet váltani, ha szükség van rá. A hang csillog és szikrázik az örökzöld Stir It Up, valamint a Concrete Jungle szerzeményeken. Marley szenvedélyes énekhangjának ábrázolás módja megmutatja az integrált erősítő nyílt levegős közép és magas tartományát. A basszus kellően feszes, textúrált, és meggyőző erejű. A McIntosh azonban nem nyújt olyan ritmikai pontosságot, hogy a lábunk ritmusra kezdjen járni, de közel jár hozzá, a zenehallgatás lenyűgöző élmény marad.

A digitális bemeneteken keresztül hiányzik kicsit az áttekinthetőség, és a várt hatalmas dinamika, de ennek ellenére igazi élvezet. A részletek bemutatása jó, az általános karakter megmarad a könnyen, fáradság nélkül hallgathatónak, ami az analóg bemeneteken annyira tetszett nekünk. Több felvételt meghallgattunk a The Dark Knight Rises 24 bites/192kHz – től Stevie Wonder Innervisions -ig DSD formátumban, és a beépített DAC gond nélkül vált a formátumok között. Abszolút értelembe véve a digitális teljesítménye egy szinten van a Chord Mojo 2-vel.

A Phono előerősítő funkciót nem könnyű integrálni egy erősítőbe, de a gyártónak ez jól sikerült. Úgy az MM, mint az MC bemenet viszonylag csendes, és familiáris a többi bemenettel a bemutatás mód. A mozgó tekercses hangszedő azonnal érzékelhető tisztasága ellenére nekünk jobban tetszett az MM ütős, dinamikusabb bemutatója. Ha számunkra a bakelit lejátszás opció prioritás lenne, akkor inkább az összehasonlításnak használt Vertere Phono-1 MKII dedikált lemezjátszó előerősítőt választanánk a beépített helyett. Alkalmi zenehallgatáshoz viszont a McIntosh-ba beszerelt is tökéletesen elfogadható.

A fejhallgató kimenettel kapcsolatban nincsenek fenntartások. Tiszta, kiváló hangzás, tökéletesen meghajtja a Grado RS 1 fejhallgatónkat. Tetszett, hogy a McIntosh elnézőbb karaktere kordában tartotta a fülesünket, ami hajlamos a durvaságra. A HXD (Headphone Crossfeed Director) jól használható, bár feláldoz menet közben némi pontosságot, és csillogást.

Ítélet:

MA8950 whathifi bemutato 3

A McIntosh MA8950 integrált erősítő tényleg lenyűgöző darab. A gyártó High-End tapasztalata áthatja úgy a kivitelezés, mint a széles funkció kínálat teljességében. Ugyan találtunk belekötni valót a távvezérlő és a front panel gombokkal kapcsolatosan, de ezek semmiképpen nem tudják beárnyékolni az általa nyújtott hangzás teljesítményt. Nagy teljesítményű, jó hangú integrált erősítőt keres? Az MA8950 előkelő helyen szerepelhet a listában.

Az értékelés angolul

MA8950 whathifi bemutato 4

MA8950 whathifi bemutato 5

Forrás: Whathifi.com

  1. Július 11.

Műszaki adatok: McIntosh MA8950 integrált erősítő