Mastersound EVO845 Special Edition Limited

A High-End kuriózumok kedvelőinek különleges minőségű csövekkel készült a Mastersound EVO 845 új, Special Edition Limited változata. A mindössze 20 példányban gyártott készülék két egymáshoz közeli gyári számmal ellátott darabja most érkezett a magyarországi forgalmazóhoz. A Mastersound cég fennállásának 20. évfordulóját mivel tudná jobban megünnepelni, mit egy ilyen remekbe szabott erősítővel. A cseppet sem meglepő elkötelezettség a csöves elektronikák iránt, valamint a gyönyörű kivitel magától értetődően klasszikus olasz kézművességet rejt magában.

A kivitel meghatározza az optikai hatást, ami valljuk be monumentális és lenyűgöző, még akkor is, ha tudjuk, vannak ettől „elrettentően” nagyobb és robusztusabb elektroncsöves erősítők is. Az íves oldallapok méretezése szinkronban a krómozott transzformátor dobozokkal, a csöveket védő és a hűtés szerepét is eljátszó fém-bordákkal, együttes hatásban, rendkívüli eleganciát adnak.

Mastersound_Evolution845_Special-edition-limited

A Mastersound EVO845 SEL luxust sugárzó tükörfényes króm borítása és a karbon oldalpanelek méltók a belbecs értékéhez. Az 53 kg-os tömeg „far-nehéz”, két erős ember kell a helyreemeléshez és szükség van egy nagy teherbírású asztalra/állványra is.

Az alváz alatt található a főkapcsoló, az előlapon lévő bemeneti választó mechanikus kezelésű. Egyedi a motoros vezérlésű hangerőszabályzó amit egy fából készült távirányítóval kezelhetünk. A távirányítón a hangerőszabályozáson kívül mást nem tudunk kapcsolni.

A hátlapon három vonal bemenet és egy, közvetlen a végfokra dolgozó bemenet található, ezeknek csatlakozó felületei kemény aranyozásúak. A hangsugárzó kimenetek külön leosztásban hajtják a 4 és 8 Ohm impedanciára hitelesített hangsugárzókat. Találunk még kettő előfeszítés szabályzót (bias) de ezeket csak avatott szakember, lehetőleg műszer felhasználásával állítsa be. Ehhez minden szakavatott Mastersound disztribútor felajánlja segítségét.

Az alváz alatt található a főkapcsoló, az előlapon lévő bemeneti választó mechanikus kezelésű. Egyedi a motoros vezérlésű hangerőszabályzó amit egy fából készült távirányítóval kezelhetünk. A távirányítón a hangerőszabályozáson kívül mást nem tudunk kapcsolni.

A hátlapon három vonal bemenet és egy, közvetlen a végfokra dolgozó bemenet található, ezeknek csatlakozó felületei kemény aranyozásúak. A hangsugárzó kimenetek külön leosztásban hajtják a 4 és 8 Ohm impedanciára hitelesített hangsugárzókat. Találunk még kettő előfeszítés szabályzót (bias) de ezeket csak avatott szakember, lehetőleg műszer felhasználásával állítsa be. Ehhez minden szakavatott Mastersound disztribútor felajánlja segítségét.

Mastersound_Evolution845_Special-edition-limited-back

A Mastersound EVO845 SEL belső szerkezetéről annyit lehet tudni, hogy visszacsatolás nélküli, teljesen szimmetrikus és párhuzamos áramköri topológia. Valódi kettős-Mono kivitel, klasszikus Parallel, Single Ended, Dual Mono „A”-osztályú kapcsolástechnika, csak a motoros hangerőszabályzónál és a forrás-választónál kerül közel egymáshoz a két jelátviteli csatorna.

Az áramkör tartalmaz egy pár 6SN7GT elektroncsövet az erősítő meghajtó fokozatában, ezen kívül egy pár ECC82 kettős trióda, mint előerősítő fokozat szerepel. Amíg egy-két évtizeddel ezelőtt, a nagyméretű elektroncsövek a feledés homályába vesztek, addig a mai High-End technika újra előszeretettel alkalmazza ezeket. A Mastersound cég az 1994-es kezdetektől fogva egyik vezető kezdeményező ezen a téren. A 845-ben alkalmazott PSVANE márkájú közvetlen fűtésű, thorium-tungsten katóddal rendelkező végfokozati csövek négyesbe válogatottak, a kimenő-transzformátorok különleges Litze szerkezetű rézvezetőből tekercseltek, kézi munkával készültek.

A Mastersound EVO845 Special Edition Limited erősítő a régi, pontról pontra történő huzalozási technika iskolapéldája. Lehet, úgy tűnik, hogy ez a nyomtatott áramkörök korában nem divatos, de nagyon jól javítható, amennyiben szükség lehet rá.

mastersound_evolution845_special-edition-limited4a

A láncelmélet szerint, minden részegység egyformán fontos alapon, egy elektroncsöves erősítő esetében a transzformátoroknak is „partiban kell lenni”. Természetesen azért, mert a kimeneti transzformátor-párok meghatározók egy erősítő-áramkör képességeinek továbbvitelére a hangsugárzók felé. A hagyományos single-ended és push-pull rendszerű erősítőkhöz – a sok jól tervezett áramköri megoldáshoz – mind különböző és oda megfelelő transzformátor szükséges. A Mastersound EVO845 SEL esetében ez nem probléma, mert a cég saját transzformátorait az elektronikák sajátosságaihoz egyedileg alakítja ki. A legtöbb transzformátor nehéz, mert nagy bennük a fém mennyisége. A Mastersound mérnökei a menetszám pontos meghatározása mellett ragaszkodnak a transzformátor belsejében a forrasztásmentes technológiához. Egy saját szabadalommal védett megoldást alkalmazva a burkolatot kitöltik gyanta és kavics keverékével. Ez nemcsak tökéletesen csillapítja a transzformátort a rezgésektől, de ez az áthatolhatatlan tömeg egy biztonsági intézkedés is, mert gátlástalan emberek megpróbálják megtalálni a Mastersound titkait, eltávolítva a transzformátor burkolatát. Itt csapdába esnek.
A Mastersound titkai biztonságban vannak.

Meghallgatás

A Mastersound EVO845 SEL erősítő megköveteli az eléje kötött hangforrások tisztaságát és a jó érzékenységi értékkel, megjelenítési képességgel megkonstruált hangsugárzókat. Ha megtaláltuk a megfelelő társakat várjunk kb. fél órát és melegítsük be rendszerünket! Tudjuk a szemet gyönyörködtető látvány és az előállított hangzás annyira csábító, hogy még fél órára is nehéz ellenállni a varázslatnak.
Hangrendszerünkben az Audio Research Reference CD9 elektroncsöves CD-játszó Vertere Pulse-R szimmetrikus kábelén vitte a jelet a Mastersound EVO845 SEL erősítőbe, míg az elkészült teljesítményt a Vertere Pulse-X Reference kábelen keresztül tovább a Sonus faber Il Cremonese hangsugárzóhoz.

A Mastersound EVO845 Special Edition Limited erősítőt öröm hallgatni, főleg klasszikus zenén, akusztikus hangszerekkel előadott jazz-muzsikán és minden énekes műfajon.
Verdi – Il Trovatore című, négy felvonásos operájának „megvalósítása” talán a legnagyobb feladat egy hangrendszer számára. Legfőképpen a második felvonás cigány-kórusa az acélos hangzású üllők és kalapácsok hangzásával, valamint Azucena áriájának drámai megjelenítése a „kemény dió”. Csupán e két operarészlet alapján is megítélhető egy hangrendszer színpadi megjelenítési képessége, de természetesen az egész művet meg kell hallgatni.

Előttünk lélegzik az előadás. Úgy érezzük, hogy a lélektelen eszköz – a szerkezet – megkapta az esélyt, hogy énekeljen. A sok jó, tiszta jel elindítja a középhangok természetes artikulációját, ami intenzív mégis hajlékonynak és csábítónak hangzik. A hangzáskép bármilyen nagy hangerő beállításnál szilárd marad. A mezzoszoprán hangtartományt, mint az ária legfontosabb elemét, egyesíti a hangzástér leképezésének imponáló gazdagságával, de a magas-hangok is tiszták, kiterjesztetettek, csillogók. Ez az erősítő a legjobb előadók, mint Leontyne Price, Marilyn Horn, Brigitte Fassbaender különböző hangszíneinek méltó tolmácsolója. Őket tartják az operakedvelők a legjobb énekeseknek Azucena szerepére.

A harmonikus gazdagság kellő mértékben kiterjesztett, a teljes hangzást egyfajta koherencia és a természetes egyensúly jellemzi. A frekvenciamenet alsó végének varázsa nagy csábító, még a kisebb méretű hangszerek esetén is rendkívül meggyőző. Ez volt az operaház fantom nélkül!

Szintúgy a varázslatos énekhangok meghallgatása céljából érdemes Abbey Lincoln felvételei közül az Abbey in Blues c. lemezét feltenni. A 20bit-es K2 interfésszel restaurált felvételekből nemcsak a leghíresebb Afro Blue c. szám kitűnő. Abbey különleges hangja és a lassú zongora-futamok mellett a ritmusszekció paradox módon gyorsítja fel a kissé nehézkes ütemet. Kitűnő fuvolát és nagybőgőt is hallhatunk.

A profi zongorista Ramsey Lewis és a szintén kiváló Nancy Wilson énekesnő 1984-es, közös felvételein vérbeli akusztikus-jazz és esztétikailag is jazz-örökség szól. A koncepció klasszicista jellegét kiemeli a két legenda változatos munkája. A felvételi mestermunkák, amilyenre az igazi ínyencek vágynak, buja hangzást nyújtanak. A dallamos elemek veleszületetten jól megkomponált dalok, általuk a jazz egy szélesebb közönség számára nyílik meg. A műsor vitelét meghatározza a kissé melankolikus hangvétel, de az albumra rákerültek kifejezetten jazz-barát dallamok is. Az érett zongorázás mellett Nancy Wilson hangja gyönyörűen csengő, csak egy csipetnyit öblös, ami elmélyíti szépségét. A hangrendszerünk képességei, az erősítő bemelegedése folytán egyre erősebbek és biztosabbak.

A magabiztosság rock-zenén is tetten érhető. A hangzás kemény, mégis változatos. Inkább jazz-rock, mint heavy metal. Egy ilyen erősítőnek mutatni kell a műfaj sokrétűségét, a hangszerek játékán keresztül érzékeltetett mondanivalót együtt a hangszeres játékosok professzionális tudásával, készségével. A basszusgitár futamai majdnem olyan erősek, mint a középső és a felső hangtartomány. Ismét a jó értelemben van meg az egyensúly, a harmonikus felépítés. Különösképpen kitűnik, hogy minden felvételen más és más a hangszínpad, más az egyes hangszerek rajzolt aurája.

Konklúzió

A Mastersound Evolution 845 SEL csöves erősítővel előállított zenei varázslat elképesztően jó, nagy hatást tesz hallgatójára. Ha alapból úgy gondolkodunk, hogy a csöves erősítő csak puha és meleg hangzású lehet, a Mastersound megmutatja, milyen rossz előítéleteket lehet felszedni az idők folyamán. Szinte mindenre rácáfol dinamikus, kifejezetten muzikális hangzásával. Bárki, aki rajong az akusztikus hangszerekkel előadott zene mindenek feletti esztétikai fölényében, kiváló eszközként használhatja ezt az erősítőt.

Pro
+ kiváló minőségű, speciális elektroncsövek
+ pontról pontra történő huzalozási technika
+ elképesztő az előállított zenei varázslat
+ a hangzáskép minden hangerő beállításnál szilárd

Kontra
a súlya
távirányítóval csak a hangerő szabályozható

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció: Mastersound EVO845 Special Edition Limited