Luxman M-10X végerősítő bemutató Stereophile 2. rész

Összehasonlítás, értékelés, mérési eredmények

Az M-10X-et a Parasound Halo JC1+ monoblokkal hasonlítottam össze tiszteletem jeléül. Wes Philips a régi Luxman B-1000F-et a Parasound Halo eredeti verziójával hasonlította össze, én pedig mindkettőből az újabb kiadásokat. A Halo JC1+ ára párban 16.990 USD.

Első összehasonlító muzsika Joe Walsh Rocky Mountain Way 24/192. 12 inches 45-ös lemezről általam beolvasott (ABC ABE 12002) anyag. A KEF monitorral úgy a Luxman, mint a Parasound kiváló súlyt adott a mélytartománynak, de a japán végfok tisztábban ábrázolta a közép és magas tartományt. Talán furcsának hat, hogy egy sztereó erősítőt monoblokkal hasonlítok össze, de tudnia kell, hogy a Luxman M-10X 80.000uF szűrő kapacitása csaknem duplája a Halo párban együttesen használt 44.800 uF értékének.

Luxman M-10X stereophile 6

A GoldenEar hangfalakat használva elindítottam a Copland Appalachian Spring lemezt, amelynek élő felvételét én készítettem az 1995-ös Santa Fe Chamber Music Festival-on. Ez volt az első olyan felvételem, amelyet irányított, központi elhelyezésben cardoid, illetve két kör karakterisztikás mikrofonok kombinálásával rögzítettem. Aztán a mikrofonok által rögzített hangot pontosan összehoztam idő szerint a mixben. A cardoid vagy vese karakterisztikájú mikrofonok pontos sztereó kép ábrázolást adtak, míg az omni, vagy kör karakterisztikás kiegészítők az alsó frekvenciák visszaverődéseit, ezzel együtt a felvételi környezetet biztosították. A Simple Gifts csodálatos felvételen úgy a Luxman, mint a Parasound tiszta stabil színpadot ábrázolt a Santa Fe St. Francis Auditorium terméről. Mindkettő ugyanolyan artikulált volt, és korrekt módon rendezte el a fafúvósokat, a zongorát és a húrosokat is. Szépen visszaadták a cselló és a nagybőgő hangokat, egyformának hallottam őket, nem tudtam győztest hirdetni, holtverseny volt.

Értékelés:

Lehetséges, hogy a Luxmannak előnyére vált az, hogy az IAG tulajdonában van a Quad márkanév is. Peter Walker a Quad megalapítója úgy definiálta a tökéletes végfokot, mint egy darab drót, ami erősít. Nem ad hozzá, és nem vesz el semmit a jelből. Én még ilyen erősítővel soha nem találkoztam a pályafutásom alatt, de a nálam töltött hónapok tapasztalatai alapján azt hiszem, hogy a Luxman M-10X áll ehhez a legközelebb. Nagyon ajánlom.

Mérési eredmények:

A Luxman M-10X végerősítő méréséhez az Audio Precision SYS2722 rendszeremet használtam. A CEA ajánlása szerint egy nyolcad teljesítményen 30 percig melegítettem 8 ohmos terheléssel a mérés előtt. Az idő letelte után a hűtőbordák fölött a szellőzőn 120,6 F (49,3C) fokot mértem, míg maga a vastag fedőlap 90,9 F (32,8C) hőmérsékletű lett. További 30 perc üzem egy harmad teljesítményen alig néhány fokkal melegítette fel, ami azt jelenti, hogy az M-10X elegendő hűtéssel rendelkezik a névleges teljesítményéhez.

A Luxman a feszültség erősítést 29 dB-ben határozta meg a műszaki adat rovatban, és ezt meg tudom erősíteni. Az erősítő abszolút fázisban dolgozik (nem fordít fázist), ha a hátlap kapcsolót a Normal állásra teszi, és az XLR bemenetet használja. A másik kapcsoló állásban az XLR 2-es és 3-as pontok felcserélődnek. Ez olyan országokban praktikus, amelyek nem az AES szabványt használják.

A szimmetrikus bemenetek 54 kiloohm 20 kHz  és 1 kHz között, ami 26 kiloohmra csökken 20 kHz értéken. Az RCA bemenetek impedanciája 46 kiloohm, ami a gyári értékre, azaz 51 kiloohmra emelkedik a magasabb frekvenciákon.

A Luxman M-10X kimeneti impedanciája nagyon alacsony 0,06 ohm 20 Hz és 1 kHz között, és 0,09 ohmra „emelkedik” 20 kHz-en. Ezekhez az értékekhez már hozzáadódik a 6 láb hosszú hangszóró kábel ellenállása is. Az erősítő modulációját a szimulált hangfal gyakorlatilag nem befolyásolta, ahogy az alsó grafikon szürke vonala mutatja.

Luxman M-10X stereophile meres kezdokep

Az elképesztő +/-0,1 dB nyugodtan nevezhető tökéletesen lineárisnak 20 kHz-ig. A -3 dB-es pont pedig 100 kHz felett van. A 2,83V-os átvitel 8 ohmon kék és piros (bal és jobb csatorna) illetve 4 ohmon a cián és magenta. A zöld a 2 ohmos terhelés átviteli frekvencia tartománya. Nem csoda, hogy nincs túllövés és belengés a négyszög jelen, ami a következő mérő ábra.

Luxman M-10X stereophile meres 1

A Luxman M-10X a fenti négyszögjel átvitelre képes. A mérést 10 kHz 8 ohm körülmények között végeztem. Elképesztő tiszta. A csatorna áthallás csillapítás 90 dB mindkét irányban 2 kHz-ig, majd ez a magas tartományban 80 dB-re csökken. Rövidre zárt RCA bemenetekkel mérve az erősítő saját zaja széles sávon mérve 83 dB 1W 8 ohmon, ami kimagaslóan jó érték. Ha A-súlyozást alkalmaztam, a maximális teljesítményen a viszony 115,6 dB, ami igen közel van a gyárilag megadott 117 dB értékhez. A tápegység 60 Hz-es hálózati frekvenciás zaja, és annak felharmonikusai elhanyagolhatók, -100 dB körüli vannak.

Luxman M-10X stereophile meres 2

Sztereó módban (nem mértem az erősítőt hídba kötve) a Luxman 150 W 8 ohm, és 300 W 4 ohm teljesítményt ad meg az M-10X-re. A mérést elvileg úgy kell végezni, hogy azt a teljesítményt kell megállapítani maximálisnak, amikor az erősítő torzítása eléri az 1% értéket. Ha ezt veszem alapul, a Luxman M-10X komolyan meghaladja a gyári paramétereket, mert 8 ohmon 1 kHz-es jellel mérve 202 W, 4 ohmon pedig 350 W a valós teljesítménye.

Luxman M-10X stereophile meres 3

A fenti ábra 8 ohm terhelés mellett mutatja a kimeneti teljesítményt. Ez 23,05 dBW erősítést jelent, ami magasabb, mint a gyárilag megadott érték. A mérő műszerek a front panelen 1W 8 ohm terhelésen -25 dB értéket, 50 W 8 ohm teljesítményen pedig -9 dB értéket mutattak.

Luxman M-10X stereophile meres 4

A fenti ábrán a 4 ohmos teljesítményt olvashatja le, ami 350 W. Jelentősen magasabb, mint a gyári érték. A fenti két ábrát elnézve azt érezheti esetleg, hogy 20 W alatt a zaj domináns lehet. Ez tévedés, mert a torzítás mérés a lenti ábrán teljesen mást mutat.

Luxman M-10X stereophile meres 5

A fenti ábrán a torzítás és kimeneti feszültség függvényében olvashatók le az értékek. 8 ohm kék és piros bal és jobb csatorna, 4 ohm cián és magenta, szintén bal és jobb oldal. A torzítás+zaj valójában soha nem haladta meg a 0,04 % értéket 20 kHz-ig 100 W 4 ohmon.

Luxman M-10X stereophile meres 6

A Luxman M-10X 1 kHz 8 ohm 50W THD+N mérése. Az alsó skála szintén megtévesztő lehet, mert rendkívül kismértékű jelet mutat erősen felnagyítva. Gyakorlatilag elhanyagolható a jelentősége, elméleti a mérés eredmény. 0,002%, éppen csak kimutatható.

Néhány további mérés:

Luxman M-10X stereophile meres 7

A fenti ábra 50 Hz szinusz egy frekvencia 50 W 8 ohm teljesítmény melletti belengéseit mutatja 1 kHz-ig mérve. A „csúcs” -103 dB, nevetségesen alacsony, 0,007%-ot jelent a gyakorlatban.

Luxman M-10X stereophile meres 8

A fenti ábra intermodulációs torzítás értékét 19 kHz és 20 kHz bejövő jeleken olvashatja le. 50 W 8 ohm a teljesítmény. A második rendű harmonikusok már -100 dB alatt vannak, ami 0,001% értéket jelent

A Luxman M-10X végerősítő kimagasló mérési eredményeket produkált.

Írta: John Atkinson

2022 április 22.

Forrás: Stereophile.com

Műszaki adatok: Luxman M-10X végerősítő