Elac Miracord 90 Anniversary lemezjátszó

Az ELAC a Miracord 90 Anniversary lemezjátszó modell létrehozásával ismételten megidézi az analóg aranykort. Mi sem természetesebb, hogy egy a 90. születésnapját ünneplő cég, amely tevékenyen részt vett az ötvenes évek híradástechnikájának fellendítésébe, nevezetes évfordulóját egy lemezjátszóval jelöli.

Az ünnepi alkalomból a mai mérnökök tisztelegnek a vállalat történetének első évtizedeiben lejátszódott hosszú korszak előtt. Az ezekben az időkben készült termékek emlékei élnek és nem csak a gyár falai között, de a kereskedők és az ügyfelek folyamatos kérései is igazolják, kell egy lemezjátszó. A vinyl népszerű az audiofil körökben és az ELAC Miracord ikonikus név maradt.

 

Az ELAC Miracord 90 Anniversary merít az örökségből, de megfelel a hangminőség, a kivitelezés és a mechanikai pontosság mai, legmagasabb mércéjének. Úgy tervezték, hogy nyújtsa ugyanazt a felhasználói élményt, mint a cég jellemző termékei a kiváló hangsugárzók. Az új lemezjátszó is egy alaposan átgondolt és szisztematikusan végrehajtott koncepció, amely egyesíti a páratlan mérnöki munkát a prémium minőségű anyagok felhasználásával és a gyönyörű kivitelezéssel.
Az 5,5 kg-os MDF alváz speciálisan kifejlesztett rezonanciamentesítő korongokon nyugszik. Az alumínium lemeztányér súlya 6,5 kg, az edzett acél tengely jó minőségű bronzperselyben, rubin golyón forog. A motor független a futóműtől és a hangkartól. Az egész szerkezet gumi csillapítású, a felfüggesztésekhez a már jól bevált anyagokat használják. Az újonnan kifejlesztett hangkar szénszálas, a részegységek tökéletes szimbiózist alkotva közvetítik a barázdákba rejtett muzsikát. A hangszedő, kifejezetten az ELAC együttműködésével továbbfejlesztett, MicroLine csiszolású tűvel felszerelt Audio-Technica gyártmánya.

Az ELAC Miracord 90 Anniversary bizonyítja, hogy a lemezjátszó gyártási-szakértelem nagyon is életben van Kiel városában – természetesen ezt segíti a rendelkezésre álló know-how. Az ELAC a történelem legendás fejezetének üzenetét küldi, világos jelzés adva a piac szereplőinek, hogy mit is várhatnak a közeljövőben: egy kibővített termékkínálat és mindenekelőtt lenyűgöző minőségű hangzást.

 

Dr. Phil Heinrich Hecht még 1908-ban Németországban, Kiel városában, kezdett el foglalkozni víz alatti hangtechnikával. 1911-ben, létrehozz egy vállalatot Signalgesellschaft GmbH néven. A cégvezetésben találjuk Dr. Phil Hecht, Dr. Phil Wilhelm Rudolph, Walter Hahnemann, és Gerhard Schmidt urakat, akikkel közvetlen az első világháború után 1926-ban Dr. Hecht, megalapította az Electro Acoustic GmbH céget. A kollektíva alapja az akusztika területén megszerzett tudás és tapasztalat.
A cég virágzott és nőtt a munkaerőlétszám elérte a mintegy 5000 főt. A második világháború megszakította a fejlődést és a cég majdnem megtorpant.

 

1945-ben a cég újrakezd. Minden nehézség ellenére a cégvezetés fenntartotta a vállalatot, de leépítésre került sor, megváltak mintegy 250 munkavállalótól. Varrógépek és akkor fontos egyéb háztartási termékeket gyártottak.
Az 1940-es években, az első lemezjátszó megkonstruálásának segítségével vezetik be az ELAC márkanevet. Az első évben 5600 db hagyja el a gyárat! Rövid időn belül a termelés eléri a mintegy 4 millió lemezjátszót. Munkájuk révén egy nagy-tisztaságú Seignette sókristályt vezetnek be a kristály-hangszedővel (KST1), amely csak 270 mN (körülbelül 27 gramm) követési erővel működik az eddig megszokott 600-1200 mN (körülbelül 60-120 gramm) helyett. A KST1 hangszedő már cserélhető zafír tűvel jelenik meg a piacon. Az 1950-es évek közepétől három német vállalat, az ELAC, a Dual és a Perpetuum Ebner (PE) uralják a lemezjátszó piaci részesedés 90%-át a világban.

 

1957 októberében az ELAC szabadalmaztat egy elektromágneses hangszedőt (Patent 1105628), „elektromágneses hangszedő két csatorna barázda-modulációjához”, amely a céget a világ vezető pick-up gyártói közé emeli. A szabadalmat szerte a világon több vállalat engedéllyel kezdi használni, többek között az amerikai Shure. Továbbiakban ez a technológia válik ismertté mozgó-mágneses hangszedő-rendszerek (MM) körében. Az 1960-as években, az ELAC hifi mágneses pick-up elérte a 10 mN (körülbelül 1 g) alatti követési-erőt.

Körülbelül 1978 táján a lemezjátszó eladások drasztikusan visszaesése következett be. Feloszlik az Elac víz alatti hangkutatási részlege és a társaság által vásárolt Honeywell céggel nevet változtat, a „phono-szakosztály” új neve ELAC Ingenieurtechnik. A változások – új marketing-stratégiák és sikeres új tervezési, vezetési stílus bevezetése ellenére – a cég továbbra is nehézségekkel küzd, ismét átszervezik.

1982-ben John & Partner Vertriebsgesellschaft mbH. átveszi ELAC marketing és forgalmazási részlegét. Új termékek és egy új mozgó-tekercses hangszedő az EMC–1 kerül bevezetésre.

Az 1980-as évek közepén a cég életébe „beüt” a hangszóró üzlet.
Új koncepciók kidolgozásába fognak, tanulmányozzák a hangok terjedési jellegzetességeit, a szoba és a termek akusztikáját és számítógépes modellezéssel a hallgató környezet szimulációjával foglalkoznak. Komplex számítógépes modellezéssel dolgozzanak új technológiákat létrehozva a hangszórógyártás számára. A Heil Air Motion Transformer koncepciójának finomításával létrejött ELAC „JET” magas-sugárzó „világbajnok” lett.

Az új hangszórók és a bevezetett akusztikus technológia eredményeként elismerést és számos díjat nyertek 1990-es években. 1998-ban a JOHN & PARTNER és az ELAC Phonosysteme egy céggé egyesült és ismét fel vette eredeti nevét ELAC ELECTROACUSTIC GMBH. Az új koncepcióban a mozi-hang és surround hangzás-technológiák tökélyre fejlesztése a cél. A 1990-es évek számos szakmai díjat és egyre nagyobb népszerűséget szerzett különösen az ázsiai piacokon. 2004-ig az ELAC volt a legismertebb német vállalat Kínában.

Azt nem állítjuk, hogy nélkülük nem lett volna lemezjátszó, de a lemezjátszózás aranykorához vezető út biztosan hosszabb lett volna.

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]