Van den Hul összekötő-kábelek tesztje II.

Korábbi tesztünk sem hagyományosnak mondott modellekkel történt, de most valami különlegessel szolgálunk. Bemutatjuk a 3T Hybrid modellek közül a két legjobban várt modellt.

A cég kutatási területe a többféle fém és egyéb nemfém összetevőjű, amorf ötvözetből álló különleges vezetőanyagokkal való kísérletezés. Persze a kísérletek részletei és a végeredmény is titkos, úgyszintén a speciális szigetelőanyag szabadalma is. A titkolózásnak alapos oka van, ugyanis, ha illetéktelen ismerné a gyártási eljárást és felfedné a titkokat, a megszerzett adatokkal sem sokra menne, hiszen gyártani óriási felkészültség és befektetés szükségeltetik – kóklereknek a „kábelgyártás” nem ajánlott.
A hosszú fejlesztési és tervezési munka eredménye a forradalmian új 3T (True Transmission Technology) vezető anyag, amivel több kábeltípus is készül a VDH cégnél. A 3T vezetékek öt fém és egy nem fém fúziójából állnak, kristály határoktól mentes amorf ötvözetek. Mivel a 3T vezető-ere teljesen kristálymentes anyag, ez a legtisztább vezeték ami ma lehetséges. Mint minden termék a cég jelenlegi választékából a 3T kábelek is hordozzák magukkal a cég lassan 30 évnyi fejlesztési tapasztalatát és azt a temérdek intenzív zenehallgatással eltöltött órát, amit a mérnökök és segítőik a gyártmányokba fektettek.
Most kettő olyan összekötő-kábel tulajdonságait vesszük górcső alá, amelyek az audiofil kategóriás készülékek kvalitásait segíti kibontakozni.

A 3T The River Hybrid a Van den Hul cég belépési pontja ebből az új alapanyagból, ez egy valódi mérföldkő a korábban alkalmazott megoldásokhoz képest. A koaxiális szerkezetű modell közepén a vezető-mag 3T alapanyagból készül. Három fém a réz, a cink és az ezüst fúziója, nagy hangsúlyt fektetve a belső kristályhatárok elkerülésére. Ez a kábel nem tartalmaz szokásos fémeket, aranyat, és bronzot, ezért nem lesz nemesfém ára.

A vezető ér szerkezete szálanként 900 mikron „vastag” 3T anyag, egyenként bevonva egy extra L.S.C réteggel. A kábel tartalmaz 19 szál (19×0,15 mm 3T) vezető eret és egy 3T HYBRID Linear Structured Carbon ® telített rétegű árnyékolást, ezen kívül + 2 réteg ezüstözött réz árnyékolást. A vezető és az árnyékolás közötti kibővített távolság csökkenti a kapacitív terhelést.
A 3T The River Hybrid kábel gyári konfekcionálásban el van látva ezüst-ródium bevonatú RCA csatlakozókkal, ami az első pillantásra nem különbözik a közönséges termékektől, de ha közelebbről megvizsgáljuk, hogy meglátjuk, a ház széle sima, felületén van egy réteg átlátszó bevonat, a fogási-textúra nagyon kézre áll.
A 3T The River Hybrid külleme káprázatos világoskék, az átlagos fekete vagy nylon hálós bevonatú kivitelnek itt nincs helye. A „Hullifelex” szigetelés használata puha és a rugalmas érzést kölcsönöz, ólom, halogén és egyéb mérgező anyagoktól mentes, hogy megfeleljen a szigorú, európai környezetvédelem előírásainak.

A 3T Valley Hybrid. A két központi vezetőérrel készült. Ez a szimmetrikus szerkezet kihasználható mind az XLR, mind az RCA rendszerű csatlakoztatásoknál. A két középső vezeték készült 21×150 mikron 3T alapanyagból, egyenként bevonva LSC réteggel, hogy javítsa a kábel felbontás és térképzésbeli tulajdonságait. A kiegyensúlyozatlan verzióban a két középső vezetéket jel és föld-vezetékként használják, ez a megoldás javítja a jelátvitel minőségét.

A 3T Valley Hybrid esetében a többszörös árnyékolásnak köszönhetően teljesen kizárt az elektronikus szóródás hatása, a távol tartott vezetők hatására nincs impedancia ingadozási probléma. Korrigált, kézben tartott hangzás érhető el a fém kábelek használatakor hallhatókhoz képest.
A 3T Valley kábel rendelhető gyári szerelésű XRL és ezüst ródiumozott RCA kábelekkel. A szabványos értékesítési egységek sztereó párban értendők, RCA csatlakozókkal szerelten, 0,8, 1,0, 1,2 és 1,5 m-es konfekcionálásban.

Meghallgatás

Mindig viccesen hat, ha kábelek meghallgatásáról beszélünk, hiszen nem a kábelt hallgatjuk csak annak hatását a rendszer többi elemére és a „végtermék” a hangzás kerül tulajdonképpen értékelésre.
A meghallgatott muzsikák a következők voltak: Bizet – L’Arlesienne Suite No. 2: Farandole (Pentatone 5186358), Isaac Albéniz – „Malagueña”, op. 165 (MDG 9121727-2), F.Mendelssohn-Bartholdy – Violin concerto D-minor (gramola 8942), F. Liszt – Piano Concerto No. 1 in E flat major (Musicaphon M56955)

A 3T hibrid kábelek „beégési” ideje 3-5 óra. Jellemző, hogy az egyszerű rézkábelekhez legalább 200 óra intenzív bejáratás szükséges, amit csak kábelbejárató (burn-in) készülék használatával csökkenthetünk. Tehát az otthoni rendszeren muzsikával végzett kábel-bejáratás már aznap meghozza eredményét, máris drámai javulás jelentkezik a hangátvitelben.

Először a River-t hallgattuk. A jeltömörség és a sűrűség adta többlet jelentkezik, a kiegyenlítettségi szint jelentősen javult. Először nem hallottam túl sok izgalmat, azonban, miután a rendszer bemelegedett megjött a várt változás.
Az első benyomás a világos hangzáskép, sokkal fényesebb hangot hallani, egyértelműen egy magas színhőmérséklet tapasztalható. A hangszínpad tiszta, átlátható, akár kevés, akár sok hangszer szólal meg egyszerre. A háttérben kíséretként muzsikálók kilépnek a félhomályból, az árnyalatok kidomborodnak.
Az alacsony frekvenciájú hangok akár basszusgitár akár akusztikus hangszerek keltik nem nagyon eltúlzottak, a mély hangteljesítmény nem ijesztő. A basszusmenetek szilárdsága jelentősen javul, együtt a lényegre törő tömörséggel.
Mindebben segít a hangzástér mélysége, ami átlátható, érzékelhető, jobb, mint a fémhuzaloké. Úgy is tűnhet, hogy a hangszínpad egy kicsit zsúfolt, de ezt előnyként értékeljük, mert ezt eddig nem hallottuk!
Ha High-End hangrendszerünk nagyon kifinomult egy kis vékonyság, egy kis érzékenység tapasztalható. Ugyanakkor, a teljesen részletes, fényes hangszín hiányát firtatva is hajlamosak vagyunk arra, hogy rövidebb ideig hallgatjuk rendszerünket, vagy más műfajokra térünk át.
Összességében a 3T The River Hybrid ellentétben a legtöbbet használt rézkábellel nagyon gyengéd, lágy, puha, érdesség nélküli, így az első hangok és a tuttik nem túl fesztelenek.

Második nekifutásnak a Valley került sorra. Észlelhetően ugyanaz a magasiskola. Míg a River egy kicsit együtt-állóbb térérzettel, kisebb első impulzusokkal zenél, addig a Valley kicsengései, harmónia kibontásai már a tökéleteshez közelítenek.
Hatására megtapasztalhattuk, hogy a jazz-felvételek többségének lényege a cél: visszahozni valamit abból az érzésből, ami akkor és ott keletkezett, ahol a felvételt elkészítették. Verve kiadó jazz-lemezeinek meghallgatásakor a Valley kábel bemutatott egy nagy-energiájú, gyors basszust, szép cintányér munkával tarkítva. A nagy, meleg-tónusú, vaskos billentyű hangzás, közvetíti a drámát és a dalt egyszerűen és nagyszerűen. A hangszerek között nagyobb a levegő, a megszólalás magával hordozza a hangszerek körüli aurát, nagyobbak a dinamikai különbségek.

Antonio Vivaldi – Four Seasons című művén keresztül otthon a saját rendszerünkön is be lehet mutatni milyen változást hoz egy kábel a hangzásba.
Meglepő a kábel adta simaság, természetesség, amely lehetővé teszi a zene áramlását. A nagyon csekély kompressziót vagy elszíneződést figyelembe véve a zene kellemesen szerves egységes hangzása megkülönbözteti számos hasonló árú modelltől, amelyek megpróbálják részletesen tálalni a muzsikát, de a hallgató mégis elveszíti a zenei cselekményt a folyamat élvezetét.
Egy nagyon jól kiegyensúlyozott és kifinomult előadóművész, amely képviseli a kiváló értéket, közvetíti a tisztességes tonális egyensúlyt, de dinamikája egy kicsit túl nyájas.
A 3T-vel a felvételben megőrizhető a természetes tér egy része. Sajnos a digitális felvételek és az olcsó kábelek kombinációja csökkenti a teret és rombolja az élvezetet. A 3T-vel ez némileg kiküszöbölhető és megközelíthető az analóg hangzás. A stúdiókban a Monster és Siltec kábelek legjobb alternatívája a VDH 3T.

Konklúzió

A 3T kábelek nem próbálják maximálisan kibontani a túl összetett hangzást, vagy hogy felfedjék az utolsó részleteket is n-edik mértékben, inkább azon dolgoznak, hogy átadhassuk magunkat a zenei eseményeknek. A nagyon világos ének és a hangszerek valódihoz közeli hangzása minden beavatkozás nélküli átadása nagyon jól hallható. Segítenek megtisztítani a kissé zavaros természetű digitális jeleket. A 3T Valley egy „őrületesen-jó” kábel a maga kategóriájában, alapvetően ez a hangzás néhány híres koncertteremben rendszeresen tapasztalható. Az, hogy visszategyük a korábban használt kábeleket, aligha lehetséges.
A hazai forgalmazó értékesítésben és installálásban kiképzett személyzete szakszerűen segíti vásárlót a legmegfelelőbb Van den Hul kábel kiválasztásban, hogy megfeleljen a hangrendszer követelményeinek és a berendezésekre szánt költségvetést se rúgja fel. Amennyiben tiszta és élektől mentes nyílt hangzást keresünk, de kell még egy szép, telt muzikalitás hozzá, ne habozzon kipróbálni a VDH kábeleit.

3T The River Hybrid

Pro
+ simaság és jól integrált hangzáskép

Kontra
enyhén visszafogott zenei csúcsok, beütések

3T Valley Hybrid

Pro
+ harmónia kibontásai már a tökéleteshez közelítenek
+ hangszerek között nagyobb a levegő

Kontra
dinamikája egy kicsit túl nyájas

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció: 3T The River Hybrid, 3T Valley Hybrid