Elac Miracord 60 bemutató Hifi Journal

Elac Miracord 60 bemutató Hifi Journal

A 2019-es müncheni High-End Show-ról készített riportunkban részletesen beszámoltunk már az Elac Miracord 60-ról. Most megérkezett szerkesztőségünkbe, hogy tesztelhessük. Jó szórakozást kívánunk a bemutató olvasásához!

Az Elac négy évvel ezelőtt, a 90 éves fennállásának ünnepére újjá élesztette a lemezjátszó részlegét, és piacra dobta a Miracord 90-et. Az azóta eltelt idő alatt minden évben új modellt mutattak be. 2017-ben megjelent a Miracord 70, 2018-ban a belépő kategóriás Miracord 50, majd 2019-ben a Miracord 60. Ez utóbbi egyértelműen a Miracord 90 kistestvérének tekinthető, mindkét lejátszó megjelenése rendkívül hasonló. Korábban már teszteltük az észak-német gyártó minden modelljét, nem szerettünk volna kivételt tenni a 60-as évek tiszteletére kiadottal sem, erről fog szólni ez a bemutató.

Az Elac azon kevés Hi-Fi gyártók közé tartozik, amely fáradhatatlanul dolgozik, és minden évben új, vagy átdolgozott modellekkel jelentkezik. A vállalat jelenleg is nagy változásokon dolgozik, a hangszóró kínálatukon például teljes átalakítást végeznek. A Miracord 60 erősen hajaz a csúcsmodellre, természetesen némi diétával. Érdekes volt az, hogy a 70-es típus nem hozta meg a várt eredményt. Gondoltak hát egy merészet, és a zászlóshajóra hasonlító formát adták a 60-as modellnek. Elegáns megjelenés, kiváló minőségű anyagok használata. Ez nem tűnik rossz ötletnek. Az, hogy egy gyártó elég merész új utakat keresni, mindig tiszteletre méltó.

A gyorsan installálható Miracord 60 jó alapokra épül. A stabil a nyolc és fél kiló körüli tömegű készülék már elég nehéz, hogy független legyen a környezeti vibrációktól, de nem túl nehéz ahhoz, hogy könnyen lehessen vele boldogulni.

Az 55 mm vastag MDF alvázat alumínium oldal panelek ölelik körbe, a fedő lap pedig magas fényű fekete. Egyértelműen utal a csúcs modellel való rokonságra még akkor is, ha kevésbé masszív. A 22 mm-es fekete tányér a ferde ezüst éleknek köszönhetően igen elegáns

A mutatós szénszálas kar rozsdamentes acél csapágyazást kapott. Bevált, stabil konstrukció, ami pontos, jól állítható, ám hangszedő nélküli. Az Elac nem tesz ajánlást, a vásárló maga döntheti el milyen hangszedőt választ. A headshell tartozék. Az 1000 euro körüli fogyasztói ár amúgy is csak egy 20-30 euros hangszedőt tenne lehetővé tartozékként, de ez semmiképpen nem lenne méltó az alvázhoz, mindenki azonnal lecserélné.

Amit személy szerint én nem értek, hogy miért nem adnak hozzá Phono kábelt? Az Elachoz hasonló nagy cégek tisztában vannak azzal, hogy egy jó összekötő kábel sokat dobhat a terméken. Véleményem szerint ezt kicsit hiba volt elspórolni.

A bal oldalon elől található kapcsolóval lehet fordulatszámot váltani. Jó döntésnek tartom, mert például a 70-es modell kézi szíj áthelyezése engem soha nem vonzott. Ezzel valószínűleg nem voltam egyedül. Egyenáramú motor forgatja a tányért, elvileg +/- 0,33% pontossággal. Hogy ezt miként teszi, azt később a bemutató gyakorlati részében méréssel ellenőrzöm.

A tartozék porvédő azt mutatja, hogy az Elac figyeli a visszajelzéseket úgy az ügyfelek, mint a szaksajtó részéről. Míg a csúcsmodellhez külön meg kell vásárolni, a 60-ashoz jár egy enyhén színezett akril fedél. Ez könnyen felhelyezhető a zsanérokra, és távol tartja a port a fényes felülettől.

Hátul nincsen semmi különleges, amiről be kellene számolnom. A tápegység egyszerű távol-keleti típus, a be/kikapcsoló normál nyomógomb. Optikailag mindkettő illeszkedik az összképbe. Nincs beépített előerősítője, mint a kisebb testvérnek. Nagy gumi lábazaton áll, ami jól csillapítja a rezgéseket, és stabilitást ad.

A bemutatóhoz egy Ortofon M2 Red hangszedőt építettem be a tartozék headshellbe. Ez természetesen nem egy csúcskategóriás típus, de kellemes választás a megfizethető kategóriában. Kiderült, hogy nagyon jól érzi magát az észak-német foglalatban, de erről majd később szólok

Kell némi idő a hangszedő és a kar beállításához, de ez fontos, hogy ne veszítsen a hangminőségből. Akik hasonló konfigurációban gondolkodnak, az Ortofon tűnyomása 2 gramm. Ha úgy érzi, hogy a hangszedő választás, vagy annak beépítése meghaladja a képességeit, javaslom kérje meg rá a kereskedőt, aki biztosan boldogan fog segíteni.

A beépített motor nagyon csendes, alig hallható, ami rendkívül pozitív. A forgási sebességtől való eltérés még éppen a határon belül van. A sebesség stabil, működés közben legfeljebb 0,2 százalékkal tér el a tökéletestől. Nem bíztam a véletlenre, és megmértem.

A tény, hogy a motor csendes, és a lemezjátszó csapágyazása kiváló, komolyan segíti a Miracord izgalmas reprodukcióját. Az Ortofon hangszedővel Gregory Porter lemezein ez a kombináció gazdag basszust, és nagyon részletes színpad ábrázolást nyújt. A Metallica lemezén erőteljes gitárhangokat és rendezett színpadi díszletet mutatott.

Hangzás szempontjából ez a kombináció felülmúlja például a Miracord 70/Audio Technica AT95E párost. Mélyebbre megy, és lényegesen jobb a felbontás. A hang veszélyesen közel van a Miracord 90-hez, amit már hónapok óta használok referenciaként. Persze a csúcsmodell simább, dinamikusabb, mint a kistestvér. Még közelebb lehetne hozni talán egy jobb hangszedővel, de akkor is alatta maradna. Ezen kívül a 90-es sebesség finombeállítással is rendelkezik, ami behozhatatlan előny.

A Miracord 60 lenyűgöz a teljesítményével. A kiállításokon megérintettem, sőt meg is hallgattam autók árával vetekedő más típusú lemezjátszókat, mégis úgy érzem, boldog tudnék lenni az Ortofon/Miracord 60 kombinációval. Ráadásul erre alig kéne 1200 eurot költenem. Ebbe az összekötő kábelt is bele számoltam. A bemutató során egyébként a Miracord 90 tartozék kábelét használtam, ami kiváló minőségű.

Ítélet:

A Miracord 60-nal kapcsolatos utolsó szavaimat könnyű megtalálni. A nagytestvérhez képest a hangja egyáltalán nem romlott jelentősen, még akkor sem, ha komoly kompromisszumokra volt szükség a célzott árkategória eléréséhez. Hogy őszinte legyek, az Elac ügyesen leplezi a könnyítéseket, a hangja tényleg közelíti a 90-est. Talán a vártnál is jobban. Masszív alváz, stabil alátámasztás, és tetszetős megjelenés jellemzi ezt a 60-as évekre hajazó modellt. Kiváló minőségű a hangkar, és a stabil acél csapágyon forgó tányér tartósságot sugall. Az elnézhető, hogy nem kap hozzá hangszedőt, sőt logikusnak tűnik. Igen, kell némi jártasság vagy segítség a hangszedő beszereléshez.

Az összekötő kábel hiányát viszont személy szerint nem értem. Az Audioquest szoros üzleti kapcsolatot ápol velük, ennyi beleférhetett volna. Persze az is lehetséges, hogy a gyártó azt a stratégiát választotta, hogy elkerülhetetlen legyen a Hi-Fi kereskedőhöz tett látogatás. Végül is ez a helyes megközelítés. Ezeket az apróságokat figyelmen kívül hagyva a Miracord 60 egy nagyszerű lemezjátszó az árkategóriájában. Melegen tudom ajánlani a vinyl aktuális szerelmeseinek, és azoknak is, akik azzá szeretnének válni. Megérdemli a legjobb termékeknek járó díjat

Műszaki adatok:

Írta: Matthias Fengler

2020 március 29

Forrás:[https://www.hifi-journal.de/]