Primare R35 phono-előerősítő

Primare R35 phono-előerősítő

Kezdhetnénk azzal, hogy a legenda folytatódik. Olvasóink már sejthetik, hogy itt is, mint az esetek többségében, többről van szó. Mitől lett legenda az előd modell? Jogos a kérdés, szerintünk a jó válasz: a kiváló ár/érték aránya miatt. Az előre bocsátjuk, hogy a Primare R35 phono-előerősítő nem egy „ráncfelvarrott” régi készülék.

A skandináv kivitelezési stílus magáért beszél. Az R35 phono a gyártó évtizedes siker-modelljeihez jól illeszkedően modern, egyszerű formai jegyeket mutató, régen nem változó méretezésű készülék házban szerelve, elérhető titán vagy fekete színben. A stabilitásról és a rezonanciák elvezetéséről – az íratlan szabály figyelembevételével – három szilárd láb biztosít. Az első ránézésre világossá válik, hogy az elmúlt húsz év Primare modelljeihez illő kivitel.

Az alumínium ötvözetből készült, vastag előlapon található a CNC megmunkálással bevésett Primare logó, amelynek közepén lévő szögletes gomb készenléti be- és kikapcsolóként működik. Az üzemi állapotot fehér háromszög-LED fénye mutatja. A bekapcsolás és a teljes áramköri ellenőrzés után az egység kevesebb, mint 20 másodperc alatt készenléti állapotba kerül.

A belső értékek látványosak és fontosak, mármint annak aki érti az elektrotechnikát. Körülnéztünk a belsejében és egy teljesen elszigetelt tápegységet találtunk. A komoly megépítésű, erőt képviselő tápegység lelke egy, az elektromágneses szóródástól mentes toroid transzformátor.

A tápegység stabil feszültségekkel és áramerősséggel látja el az audio-szekciót. A szerkezetet tekintve a Primare R35 phono egy teljes körültekintéssel készült egység, ideértve az egymástól távollévő részeket is. Miért van ez így? Mert a lemezjátszás jelének pályáján a rendkívül érzékeny jel-komponensek működését zajmentes környezetben kell biztosítani, a hangszedők által bevitt nagyon kicsiny elektromos jelet csak így lehet torzítás mentesen erősíteni.

Az ultramodern topológiájú áramköri lapokon lévő alkatrészeket közül sok az SMD technológiát képviseli. Az áramköri kártyán hagyományosan csak a kritikus pontokon használnak csúcskategóriás alkatrészeket. A jelfeldolgozó áramkör közvetlenül a bemeneti aljzatok hátuljához van rögzítve, amelyek mellett a bemeneti impedancia és a kapacitás DIP kapcsolói a zárható fedlapok alatt helyezkednek el.

Az R35 phono az állítható erősítésnek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen mozgó mágnes vagy mozgó tekercses hangszedő jelét képes felerősíteni. Ehhez a bemeneti beállítások nagyon széles skálája áll rendelkezésre. A hátsó traktus tartalmaz aszimmetrikus (RCA) be- és kimeneteket, valamint egy pár kiegyensúlyozott (XLR) kimenetet.

A leglelkesebb vinyl rajongók mindig hangoztatják, hogy a különböző hangszedőkből csak a megfelelő beállítások után hozható ki a teljes képesség. Tehát nagyon sokat számít a beállíthatóság rugalmassága. A kapcsolók sorával ki választhatók az MM- vagy MC hangszedőkkel történő működtetés, a szubszonikus szűrő alkalmazása, és az erősítés mértéke. Az MM hangszedők használatakor az erősítést háromállású kapcsolóval (+36, +40 és + 44 dB mértékben) állíthatjuk az RCA-kimeneteken, ugyanez az XLR-kimeneteken +42, +46 és + 50dB. Az MC-hangszedők esetében a megfelelő adatok, +62, +66 és + 70 dB (RCA) és +68, +72 és + 76 dB (XLR), amelyek a gyakorlatban elég pontosak. Tehát, a háromfokozatú erősítés a legvérszegényebb hangszedők számára is megfelelően használható.

Csatornánkénti beállítást tesz lehetővé az apró DIP-kapcsolók két sora. A kapcsolósor tükör-szimmetrikusan van elhelyezve, a követendő beállításokat a cég honlapján található kezelési utasítás tartalmazza. A DIP-kapcsolók csak a bemenet terhelésére/kapacitás illesztésre szolgálnak, így ha MM-re és MC-re egyaránt be vannak állítva, akkor elzárhatók a kis takarólemezek mögött. Az MM/MC és a hozzájuk tartozó erősítési opciókat váltókapcsoló segítségével választhatjuk ki. A zökkenőmentes váltást csendesítő-relé segíti. Következésképpen az R35 képes biztosítani az optimális kimeneti teljesítményt, megküzd bármelyik használni kívánt hangszedő hektikus sajátosságával, még az abszurd módon alacsony kimenettel vagy különös terhelési követelményekkel rendelkező „csodabogarakkal” is.

A RIAA kiegyenlítés átviteli szintje és annak tűréshatára szinte oktathatóan pontos. A teljes frekvenciamenet kiterjesztésre került 100 kHz-re. A „dübörgés szűrő” –0,5 dB vágással dolgozik 20 Hz-en, és –6dB-el 9 Hz-en. A mérhető torzítás nagyon alacsony, mindössze 0,00035% (20Hz-20kHz). A jel-zaj viszony minden MM erősítési beállítás esetén 85 dB, és 77 dB MC hangszedők esetében.
Az internet korában kezelési könyv nincs a készülék dobozában, viszont elektronikus formában megtalálható a gyártó honlapján. A csomagolásban mellékelve kapunk egy ügyes kis eszközt a hálózati kábel polaritásának ellenőrzése céljából. Az úgynevezett „AC Polarity Pen” használata javasolt. Fordítsuk meg a csatlakozót, ha a polaritás helytelen, mivel ez jelentősen megváltoztathatja a kapott hangzást!

Meghallgatás
Első dolgunk a tesztünkhöz használt hangszedők specifikációjának megfelelő beállítások elvégzése volt. Itt hamar kiderül, hogy mennyire könnyen létrejön a kezesség az illesztésnél. A finomhangolás olyan munka, amely bőven megjutalmazza a gondos gazdit. Ha már az előd-modellel kell összehasonlítani, itt részletesebb beállítási lehetőséget kapunk. Az R35 hangzását is lehet az régi R32 modellhez viszonyítani, amiről nagyon jó véleménnyel voltunk. Etalonnak választottuk, ma is használjuk.

Foglaljuk össze cím-szavakban, hogyan szól az R32 és hasonlítsuk össze az R35 képességeivel! Tehát az R32 esetében, „jó a zene részleteinek felbontása, az irányokat helyesen mutató színpaddal rendelkezik, briliánsan csilingelő és a basszus is stabil lábakon áll, kellemes hangzásélmény, nyugodt személyiséggel kezeli a ritmust, de hangot ad az érzelmeknek”… – írtuk akkoriban.

Primare R32 phono előerősítő

Az R35 modell teszteléséhez egy kicsit más körülményeket teremtettünk, mivel az idők folyamán változott az életünk, és jócskán fejlődtünk az eltelt néhány év alatt. Bár a Goldring 2400 mozgó-vasas hangszedő még birtokunkban van, a Benz Micro Glider MC konstrukciójú hangszedő már nincs, helyette nagy kedvencünk a Van den Hul DDT II Special és a Grasshopper IV szerepel fegyvertárunkban. A muzsikák széles skálájáról a méltán világhíres szimfonikus zenekarok, a klasszikus jazz- és rock világ legjobb felvételei, a kiadók által preferált igényes minőségű hanglemezek gondoskodtak. Ami mindenképpen meglepetésnek hatott, az a bátrabb gazdálkodás a hang-energiákkal, a közvetlenebb hangon történő megszólalás. Ez, így összegzésnek hat, de fedi a valóságot. Lássuk akkor részletesen!

A tisztább hangzás nagyobb hűséget eredményez. Az MM-rendszerű hangszedők használata setén is a muzsika tiszta és gyönyörűen részletes. Az ebben a kategóriában kínált energiák és a dallamvezetés felemel és betekintést nyújt a mű által rajzolt érzelemvilágba. Az MC-hangszedők használati előnyeivel összefüggő extra betekintést a rejtelmekbe egyértelműen hallani lehet. Reálisan háromdimenziós hangszínpadot rajzol, miközben a színpadon elől lenyűgöző érzetet nyújt. Ennek eredményeként a háttérhatásokat tipikusan pontosan ott hallhatjuk, ahol lenniük kell.

A hasznos jel a muzsika és a barázda zaj közötti néhány decibel pontosan azt a finom információt tartalmazza, amely igazán jó térleképezést alkot. Az elektronikus hangszerekkel és effekt-berendezésekkel keltett hangokkal és az akusztikus hangszerekkel egyaránt tökéletes hangszín egyensúlyt tart fenn, közben mutatja a megvesztegethetetlen stabilitást. Számunkra nem izgalmas, hogy a jól ismert felvételeken „új hangszereket találjunk”, mert ha valami ilyesmi történik, akkor a hangrendszer elektronikáinak elején, vagy az erősítő után valami komolyan elmaradt.

Konklúzió

A Primare a vinyl szerelmeseit mindig az éppen aktuális, már-már szokásosan „árgyilkos” phono-előerősítővel lepi meg. Az R35 az adott hangszedőhöz rugalmasan alkalmazkodó, kompetens előerősítő, amely képes kihozni az eléje kapcsolt pick-up jellemző és legjobb tulajdonságait.
Tisztában vagyunk azzal, hogy amit szeretnénk az ettől is többe kerül. Kettő, választható bemenet és a menü-rendszerből történő beállítás vagy, hogy nincs fejhallgató kimenet, már nem ennek a kategóriának velejárói, így mindenképpen az árához képest tanúsított hangzásminőségét kell kiemelni, ami véleményünk szerint kitűnő. A Primare R35 műszakilag jól megtervezett, az árkategóriában az élen jár. Részleteket, zeneiséget, dinamikát, hangszínpadot kapunk – röviden mindent, ami muzsika. A teljesítmény és használati képesség növeli az R35 értékét.

Úgy gondoljuk, hogy a Primare az R35 modell megjelentetésével elég további fejlesztést hajtott végre ahhoz, hogy az R32-et használók fontolóra vegyék a készülékcserét. Benne van a pakliban, hogy a fiatal zenerajongók vinyl-lemezei meglepően jobban fognak szólni. Ha valamely lemez-rajongó ki akar törni az alapkategória végtelen számú csalódásaiból, és erre pénzt is hajlandó áldozni, akkor a Primare R35 phono-elektronika ajánlott vétel, szinte örök darab, esetleg a végállomás.

Pro
+ egyszerű, minden audio-rendszerbe integrálható kivitel
+ válogatott alkatrészekből épített, igényes, precíz szerelés
+ az árért kiváló hangzás

Kontra
– csak egy bemenet van, a beállítások lehetővé tennék két bemenet kialakítását
– a dip-kapcsolók helyett szívesen látnánk más, felhasználóbarát megoldást

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]