Elac Miracord 60 bemutató Modernhifi

Elac Miracord 60 bemutató Modernhifi

A Miracord 50-nel az Elac 500 Euro-ért kínál egész jó hangot. A Miracord 60 dupla ennyiért kétszer jobb?

Az Elac kínálatában több lemezjátszó is található. A csúcsmodell a Miracord 90 2500 Euro áron, a belépő pedig a Miracord 50, 500 Euróért. A két véglet között a 70-es, és a bemutatóban szereplő Miracord 60-as található.

Téved, aki azt hiszi, hogy az Elac egyszerűen a vinyl trendre ugorva OEM gyártott, Kiel logoval felszerelt lemezjátszókkal árasztotta el a piacot. Szó nincs erről. Mivel az Elac már az ’50-es évek óta aktív ebben a piaci szegmensben, ráadásul egy időben a világ legnagyobb lemezjátszója is volt, nincsen erre rászorulva. Bőven van ott elegendő tapasztalat, amit beépíthettek a Miracord 60-ba.

A Miracord 60 fényes fekete műanyag felső lappal és szálcsiszolt alumínium kerettel körbe vett MDF ház alapra épült. Elegáns kivitel, ami klasszikus megjelenést kölcsönöz neki. A 22 mm vastag alumínium tányér nemez rátétet kapott, és rozsdamentes acél tengelyen forog. Szállításkor a lapos meghajtó szíj a tányér oldalára már fel van helyezve, elég csak ráemelni a meghajtó motor csonkra az összeszereléskor. Az egyenfeszültségű motor fordulat számát a bal oldalra helyezett kapcsolóval válthatja. Felhasználó barát megoldás, a 33 és 45 fordulat/perc sebesség kiválasztásához.

A különálló tápegység bemenete a hátlapon található. Ugyanitt RCA kimenetek, és földelés csavar is látható. Az RCA kábel nem tartozéka a csomagnak, a gyártó ilyen módon lehetővé teszi, hogy a felhasználó szabadon választhasson.

Ugyanez a szabadság megvan a hangszedővel kapcsolatosan is, mivel ez sem tartozéka a csomagnak. Persze beépíthették volna akár a szokásos AT95-ös hangszedőt is, ám ez csak felesleges árnövelő tényező lenne, mivel úgy is azonnal jobbra cserélné mindenki.

A kiválasztott MM vagy MC hangszedőt aztán a headshellhez lehet rögzíteni, ami karbon karhoz csatlakozik. A tűnyomás, és az anti-skating egyszerűen állítható.

Függetlenül a hangszedőtől, és a lemezjátszó előerősítőtől, a 60-as dinamikus hangképet ad, sok részlettel és tiszta színpad ábrázolással. Az 1000 Euro körüli osztály többi képviselője néhány jellemző tekintetében túláradó, de az Elac inkább nyugodt, és semleges. Ezzel együtt, amikor kell, bedobja magát.

Lássuk a komolyzenén. Wagner Der Fliegende Holländer művében a nyitány a lassú tempótól a szívrohamig fokozódik a Miracord 60 képességének köszönhetően. Ugyanez a helyzet Rachmaninoff szimfonikus táncaival. Az Elac a közönség köhögésétől a kotta halk zörgéséig mindent megmutat, majd hirtelen, impulzív módon átviszi a mű érzelmi zivatarát az előadásba.

A rengeteg dinamika jól jön napjaink pop, rock és elektronikus zenéinek. A Miracord itt is a legjobbat hozza ki magából, finoman rajzol, a kontúrok egyértelműen vannak ábrázolva még a mély tartományban is.

Ebben az árkategóriában az Elac Miracord 60 több mint meggyőző, vakteszten hallgatva személy szerint drágábbra taksáltam volna. A hangzásbeli előnyök a magasabb árkategória felé haladva egyre szembetűnőbbek. A sorozat legnagyobb tagja a Miracord 90-es, amit referenciaként használok, meggyőzőbb stabilitást, és egyenletesebb teljesítményt nyújt, de a 60-as is nagyon csendes alváz.

A 60-as évek formaterve napjainkban is kivételesen jó teljesítményre képes, sőt, ez a megfelelő hangszedő választással javítható. Ezen a téren szükség lesz némi kísérletezésre, de egy megbízható kereskedő biztosan tud majd ebben is segíteni. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy lemezjátszó alváz finomhangolása mindig valamivel bonyolultabb, mint az all-in-one digitális rendszer használatba vétele. Ez is része a zenehallgatás élvezetének, és itt is lehetősége van a rendszer testre szabására, igaz kicsit másként kell csinálni.

Értékelés:

Az Elac Miracord 60 megfelel az elvárásoknak, stílusos, funkcionális, és felhasználó barát. A hangja dinamikus, részlet gazdag, tökéletes kiinduló pont lehet egy egyéni igény szerint kialakítandó csomaghoz. Az MM és MC hangszedő választástól függően 200-2000 Euro között rengeteg lehetősége van a kísérletezésre. Azok, akik most szeretnék felfedezni az analóg stílust (és azok is, akik újra belevágnak), nagyon jól fognak szórakozni vele.

Műszaki adatok:

Forrás:[https://www.modernhifi.de]