Cambridge Audio EVO 150 bemutató Stereo Magazine

Cambridge Audio EVO 150 bemutató Stereo Magazine

Út a tökéletesség felé – A Cambridge Audio bombát robbantott. Természetesen nem a szó szoros értelmében, de az új EVO 150 bombaként robbanhat sok nappaliban. A Stereo Magazine exkluzív bemutatóban értékeli ezt az újdonságot.

A Cambridge Audio EVO 150 a nagyobbik testvér abból a két modellből, amelyet a gyártó az „All-In-One” kínálatában bemutatott. 2500 Euro körüli áron fog piacra kerülni. A kistestvér hozzá nagyon hasonló megjelenésben, de fele a teljesítménye, és néhány funkcióval kevesebbet tud, ám az ára 500 Euroval kedvezőbb. A beépített DAC is különbözik, ám mindkettőben ESS Sabre dolgozik.

Hogy tisztázzuk az elnevezését, ez egy beépített hálózati lejátszót tartalmazó integrált erősítő, amit integrált streaming erősítőként lehet könnyebben azonosítani. Érdemes megjegyezni, hogy a brit vállalat dolgozik egy CD futóművön is hasonló megjelenésben, de ez csak majd valamikor később fog megjelenni.

Be kell vallani, hogy szemrevaló darab. Kompakt méretű, hatalmas kijelzője van, az oldal panelek pedig cserélhetők. Igazi minőséget sugall, modern, és sikeres ötvözete a progresszív és klasszikus stílusnak.

A csatornánkénti kimenő teljesítménye 150 W 8 ohmon, de ennek dupláját mértük rajta 4 ohmos terhelésen. Ennek elégnek kell lennie sok mindenre, sőt nem is igazán elvárható egy kompakt készüléktől.

Általános bemutatás:

Mindegy, hogy milyen szép ez a kis brit erősítő (Ged Martinnak köszönhető a megjelenés) semmi sem működik manapság Ethernet és WiFi kapcsolat, és persze alkalmazás nélkül. A Stereo Magazine az elsők között kapott lehetőséget arra, hogy szigorú titoktartás mellett még a hivatalos bemutató előtt bemutatót írhassunk róla, és tesztelhessük. Kezdetben egy béta verziós firmware és alkalmazás állt rendelkezésünkre, amelyet Testfligt-on keresztül telepítettünk. A végleges rendszer vezérlő verziók egy héttel később érkeztek meg.

Bár bonyolultnak hangzik, valójában nagyon egyszerű, és intuitív folyamat volt a programok telepítése. Az alkalmazás azonnal megtalálta az Amazon, a Qobuz, a Spotify és a Tidal (MQA is) streaming szolgáltatásokat, emellett használni tudtuk az Audiodata és a helyi NAS szerverünket. A Chromecast és a Roon is része a csomagnak.

Az EVO 150 bemenet kiválasztását, beleértve az XLR, Bluetooth (aptX HD) és az Airplay is az alkalmazáson keresztül lehet elvégezni. Csak az alkalmazásban konfigurált bemenetek és funkciók érhetők el a távvezérlővel, vagy az előlap kezelő elemekkel. Ezt esetleg lehet kritizálni, mert véleményünk szerint néhány funkciót azért lehetett volna hálózat függetlenné tenni, de végül is ez egy integrált streaming erősítő. Összességében a beállítás folyamata egyszerű, és gyors. A sokféle lehetőség könnyű elérhetősége tervezési cél volt, és véleményünk szerint ezt sikerült jól megoldani.

George Stuart a Cambridge Audio ügyvezetője egyetértett velünk abban, hogy a Lifestyle és az Audiofil kategóriába tartozó új berendezések konvergálnak, napjainkban már nem zárják ki egymást. Természetesen mindig lesz igény a csúcskategóriás termékekre, mint például az Edge széria, de sokan vonzódnak a kellemes hangú és egyszerűen használható audiofil megoldások felé. A brit gyártó az EVO sorozatot szánja prototípusnak. Életmód és hangminőség, illetve hangminőség az életmód kategóriában. Erre még később visszatérünk, hiszen a bemutató erről szól.

Phono, Roon, HDMI, egyebek:

A vynil rajongók számára az EVO 150 Phono bemenetet kínál, amelyhez MM hangszedővel szerelt lemezjátszó direkt módon csatlakoztatható. Ha ismeri a Cambridge kínálatában szereplő phono előerősítőket, akkor tisztában van azzal, hogy komoly teljesítményre és zeneiségre számíthat. Elismerjük azt is, hogy a HDMI ARC kompatibilitás dicséretes, sőt a modern nappaliban nélkülözhetetlen. Odáig is elmennék, hogy minden erősítőben benne kellene lennie, amelyik versenyben akar maradni. A fent felsoroltak mellett az EVO kínál még további analóg és digitális csatlakozás módokat, így azokból hiányt biztosan nem fog érezni, még fejhallgató kimenete is van (Bluetooth is), sőt előerősítő kimenetet is talál rajta.

A Cambridge Audio képviselőivel folytatott beszélgetések során a HDMI téma mint egyfajta frissítési út többször szóba került. A kapcsolat típus folyamatosan változó szabványai nagy kihívást jelentenek az audió gyártók számára. Egyenlőre várunk, és majd később meglátjuk.

A sorozat későbbi elemei majd tartalmazni fognak CD lejátszót, és hangfalat is. Az EVO CD például tökéletesen illeszkedik majd formatervezés és használat mód szempontjából. 900 Euro körüli áron tervezik, és a CD rajongók szempontjából ez jó hírnek minősül. Jómagam is több száz lemezzel rendelkezek, számomra is fontos lenne, hogy rendelkezésemre álljon ez az opció. Aztán egy polc hangfal is tervbe van véve 750 Euro áron, ami szintén egy bevállalható rendszer bővítés lesz. Tehát az EVO széria rövid időn belül teljes rendszerré növi ki magát. Stuart George tájékoztatása szerint nagyon igyekeznek ebbe a piaci szegmensbe is betörni.

Az EVO a Cambridge számára is új, mivel más típusú erősítést használ. Eddig a gyártó csak AB-osztályú, illetve a magasabb kategóriában az általuk kifejlesztett XA- osztályú analóg erősítés módokat alkalmazta.

Ha emlékszik még az első D-osztályú modulokra, és azok hangjára, ezt itt Amerikában „fehér” hangnak nevezték. Szerencsére a fejlődés nem állt meg, napjainkra a helyzet teljesen megváltozott.

Az impedancia változás kezelés módja az egyik legszembetűnőbb változás. A rendszerbe negatív visszacsatolást építettek, amely folyamatosan figyeli a kimeneti jelet, és a pillanatnyi terhelés függvényében beavatkozik, amikor szükséges. Napjainkban ez a technológia a Hypex NCore teljesítmény erősítő központi elemének számít. Megszűnteti a korai D-osztályra jellemző homályos átvitelt, és trombitára hajazó hangzás módot. Egészen jól viselkedik 4 és 8 ohmon is, de ideális a 6 ohmos hangfal impedancián.

Az EVO széria napjaink gyermeke. Kiváló hangra képes nagy energia hatékonyság mellett. A D-osztályú erősítők (PWM) rendkívül kevés hőt termelnek, és kicsi a helyigényük, ami azt jelenti, hogy kompakt méretű készülékházba is be lehet építeni őket. Jó példa erre az EVO 150 is. Stuart George egyébként aktuálisan egy EVO 75, Mordaunt Short 6 (Ken Ishiwata kedvenc hangfala) kombinációt hallgat a nappalijában. Stuart felesége, és az enyém biztosan rokon lelkek, mert Ő is állandóan kisméretű Hi-Fit akar, és lázad a brutális méretek ellen.

Kompromisszummentes hang:

Az, hogy a D-osztályú erősítő hangzása kiváló, nem jelenti azt, hogy versenyre kel például az Edge sorozat hangjával. Stuart George szerint teljesen más célcsoport, és ötlet a két készülék család. Ám az igényes, sőt a nagyigényű közönség is elégedett lehet az EVO 150-nel. Anélkül, hogy vissza akarnék élni a türelmével, úgy érzem, hogy egész jól ki tudok jönni ezzel a készülékkel a nappalimban. Tudnia kell rólam, hogy valójában mindig is a csúcskategória szerelmese voltam. Abban is biztos lehet, hogy időről-időre elvonulnék a saját hallgató szobámba a behemót nagy teljesítményű erősítőim közé, de hogy bepakolnám-e őket a nappalimba? Vagy inkább egy EVO-t választanék?

A válasz az, hogy nem, nem pakolnám tele a nagy rendszerrel a nappalit, és vonakodás nélkül választanám az EVO-t oda. A megjelenése lélegzet elállító, a felszereltsége semmi kivetni valót nem hagy maga után, könnyen kezelhető, és még egy olyan Hi-Fi függő is mint én boldog tud vele lenni. Ön is így fogja majd érezni, ebben biztos vagyok.

A Cambridge EVO színpad ábrázolása tágas, fókuszált, kiváló színpalettával és mélységge. Határozottan élén és gyors, meghökkentően jó a hangja. A basszus ritmusos, a belőle áradó erő kézzel fogható. A temperamentuma magával ragadó. Nem csak a sokféle stílusú zenére, de a filmekre és a koncert videókra is igaz. A beszéd érthetősége meglepett, ez jól tetten érhető Adele előadásán. Még a Blues Brothers is különleges élményt adott. A Rainbow telt és erőteljes a Since You Been Gone című szám lejátszásakor. Általánosságban elmondhatom róla, hogy soha nem volt idegesítő a hangzás. Tori Amos Winter című albumáról a Little Earthquekes című szám az első montreux-i élő koncertéről kifejezetten javasolt meghallgatásra.

Rövid konklúzióm az, hogy ha nem is gondolkodik ebben a kategóriában, akkor nem tudok segíteni Önnek. Ha viszont tervezgeti hasonló készülék vásárlását, akkor mindenképpen hallgassa meg. Nyaralni idén egyébként sem lehet igazán, az EVO 150 jó alternatíva lehetne arra, hogy kényeztesse magát. Kimondható, hogy a Cambridge Audio ismeri a piaci versenytársak kínálatát, és ennek figyelembe vételével tervezett új készülékcsaládot. Mérföldkő a Cambridge Audio számára, ami nem csak potenciális, de vonzó lehetőség a célközönségnek. Figyelemre méltó, a szó minden értelmében. A készülék egyenlőre marad a nappalimban, ez biztos.

Mérési eredmények:

A fázis az ábrán jelölt csatlakozási ponton volt a készülékhez csatlakoztatva

 • Jel/zaj viszony a digitális 0 értéken: 95 dB
 • Torzítási tényező -9dBFs/400 Hz: 0,003%
 • Konverter linearitás -90dBFs: 0,1 dB
 • Folyamatos teljesítmény 8 ohmon 1 kHz: 148 W
 • Folyamatos teljesítmény 4 ohmon 1 kHz: 282 W
 • Torzítási tényező 50 mW 1 kHz: 0,01%
 • Torzítási tényező 5W 1 kHz: 0,002%
 • Torzítási tényező maximális teljesítmény -1dB: 0,02%
 • Intermodulációs torzítás 50 mW DIN: 0,005%
 • Intermodulációs torzítás 5 W DIN: 0,0009%
 • Intermodulációs torzítás maximális teljesítmény -1dB DIN: 1,1%
 • Nagy jelszintű bemenet jel/zaj viszony 50 mW 1 kHz: 75 dB
 • Nagy jelszintű bemenet jel/zaj viszony 5 W 1 kHz: 94 dB
 • Phono MM (5mV 1kiloohm) jel/zaj viszony 5 W: 85 dB
 • Damping 4 ohmon 63Hz/1kHz/14kHz: 103/103/111
 • Felső határfrekvencia (-3dB 4 ohm): 41 kHz
 • Áthallás csillapítás két nagy jelszintű bemenet között: 77 dB
 • Szinkronizáció hangerő szabályzó -60 dB állásában: 0,1 dB
 • Sztereó áthallás csillapítás 10 kHz-en: 84 dB
 • Készenléti teljesítmény felvétel: 2,8 W
 • Idle teljesítmény felvétel: 25 W
 • Hálózati feszültség értéke a mérés során: 226V AC

Labor vélemény:

Óriási kimeneti teljesítmény a 150/280 W valós értéke, figyelembe véve a kompakt méretet. Alig van zaj, és torzítás, magas a csillapítás tényező értéke, és a DAC mérési értékei kiválók. Röviden: a mérés során nem igazán mutatott semmiféle gyenge pontot.

A bemutatóban használt egyéb berendezések:

CD lejátszó: Lua Appassionato MKIII GS NOS

Integrált erősítő: T+A PA1100E

Hangfalak: PMC twenty 5.22, Dali Epicon 6

Kábelek: Supra kábelezés

Műszaki adatok:

Írta: Tom Frantzen

 1. 04. 28.

Forrás:[https://stereo-magazine.com]