ELAC FS 509 és Sonus faber Olympica II hangfalak az Audiophile Szalonban

Pár napja egyik kedves időtöltésünk vonzott az Audiophile Szalonba, hiszen két pár új hangfal érkezett és mindenképpen jelen akartunk lenni azok kicsomagolásánál. A két doboz egyike Itáliából, a másik Németországból érkezett.

Ismét meghallgatható az az Audiophile Szalon bemutatótermében az ELAC kínálatának jelenlegi legnagyobb modellje, az FS 509 VX-JET.

Nem ez az első FS 509-es ELAC az Audiophile Szalonban, mégis érdemes meghallgatni, ugyanis a dobozokba épített keresztváltó már nem ugyanaz, mit a korábbiakban. Nem kívánjuk a változást túldimenzionálni, hiszen az ELAC sem teszi. Nem tekintik új modellnek, sőt még frissített, MkII vagy V2 jelzést sem aggattak rá. Csupán csendesen finomítottak egy kicsit a nagy és rendkívül összetett felépítésű hangdobozon.

Érdemes egyáltalán apró változtatással foglalkozni, főleg úgy, ha az nem is nagybetűs modellfrissítés, így reklámértéke sincsen?

Bizony érdemes egy már piacon lévő modellen is csiszolni, ha az attól egy picit jobb lesz, de persze csak akkor, ha ez a változtatás nem kerül túl sokba és nem vonja el a forrásokat más, új típusok fejlesztésétől!

Itt jön elő az egyik előnye annak, ha a gyártás és a fejlesztés egy épületben zajlik. Ha felmerül egy új ötlet, felbukkan egy új, a korábban használtnál jobb alkatrész és az könnyen alkalmazható egy már gyártott típusban is, az gyorsan kipróbálható, és ha kell rendszeresíthető a sorozatgyártásban. Vagyis nem késik miatta más (jelen esetben kisebb) modellek fejlesztése, nem kell rá vagyonokat áldozni és mégis mosolyogva mondhatják a cég mérnökei, hogy egy picit ma is jobbá tették a kínálatot.

Persze az FS 509 lényege változatlan.

A masszív hangdobozban továbbra is az ELAC saját fejlesztésű, házon belül gyártott hangszórói dolgoznak. A mélyekről 2 db 220 mm-es AS-XR membránt használó, alumínium kosaras hangszóró gondoskodik. A középtartomány alsóbb szegmenséért egy hasonló szerkezetű, 180 mm átmérőjű hangszóró felel, amiben már neodímium mágnest alkalmaznak. A közép frekvenciás hangok felsőbb tartományát az ELAC egyedi gyűrű hangszórójára bízták, aminek a közepén a kieli üzem JET III magassugárzója dolgozik. Utóbbi két alkatrész együtt, a hangdoboz síkjához képest előre és hátra 8 millimétert mozgatható, a hátlapra szerelt gomb segítségével. Tehát az ideális hallgatási pont, avagy terület is szabályozhatóvá válik. Itt viszont megjegyezzük, hogy ez nem helyettesíti a hangdobozok elhelyezésével való beállítást, hanem kiegészíti azt!

 

 

Sonus faber Olympica II

A Sonus faber Olympica család állványos, center és nagy állódoboza már eddig is meghallgatható és megcsodálható volt az Audiophile Szalonban. A most érkezett Olympica II, állódobozzal pedig teljessé vált a sorozat. A 2013-ban bemutatott hangfalcsalád teljes egészében az olaszországi Sonus faber üzemben készül, nem is akármilyen alapanyagokból. Az Olympica modellek a gyártó kínálatában a felsőbb kategóriába tartoznak. Vagyis a belépő szintű Toy és a felette álló Venere családnál is kidolgozottabb, azokat sok szempontból felülmúló hangot várhatunk tőlük. Persze a most érkezett Olympica II-nek még kell egy kis idő a bejáratására. A helyi szokásokat ismerve, alighanem cikkünk írása közben is, egy zárt szobában szólnak a hangfalak, hogy mihamarabb tudásuk legjobbját mutathassák.

Meg kell jegyeznünk, hogy a Sonus  faber kínálatában nincsenek klasszikus, tömeggyártott, olcsó hangfalak, amiket nagyáruházakban raklapról lehetne árulni. Amit ők belépő modellnek tekintenek, az sokunknak már álomszerű magasságokban jár. Tiszteljük az olaszok sajátos humorát is, amiért Toy-nak, vagyis játéknak nevezik legkisebb hangfalaikat. Olyan ez, mintha a Jaguar vagy a Maserati, Matchbox-nak keresztelné a legkisebb sportkocsiját.

Aki szeretné megismerni a Sonus faber Olympica II vagy az ELAC FS 509 VX-JET hangfalakat, azok hangját, annak érdemes előzetesen bejelentkeznie, hogy már helyükre beállítva, bemelegített erősítő társaságában várják a meghallgatásra érkezőket!

Forrás:[www.av-online.hu]