Cambrige Audio 752BD teszt – HFP Online

Cambrige Audio 752BD az igazi „mindenes"

A méltán sikeres 751BD utódja megérkezett, és ahogy a CA-nál ígérték, igazi „mindenes" vált belőle. A legjobb összetevőkből, sok évnyi tudás és tapasztalat hozzáadásával most egy kiforrott, minden szempontból érettnek mondható készülék született, amit már sokan türelmetlenül vártak, így a februári szállítmányból tesztelésre nem is maradt egy darab sem.

Cambridge Audio 752BD

A Cambridge Audio neve fennállásuk óta összeforrott a jó ár/érték arány fogalmával, a megfizethető, ugyanakkor minőségi készülékeik hamar népszerűek lettek az értő közönség köreiben. A letisztult kinézet, átgondolt felépítés és precíz szerelés mindig jellemző volt a CA logóval ellátott termékekre ártól függetlenül.

Surround komponensek megjelenésével az árszint kicsit feljebb tolódott, ugyanakkor megoldódni látszott sokak problémája, házimozi és sztereo egy rendszerből, audiofil minőségben. Ekkor már látszott a folytatás is, egyre jobb készülékek születtek, már inkább az alsó-középkategóriába pozícionálva. Aki ma Cambridge Audio surround rendszert szeretne összeállítani magának, garantáltan jó minőséget kap, de az olcsóság már a múlté…

A CA pozíciója ráadásul elég szilárd is, vannak ugyan konkurens gyártók a piacon, de kevesen, főleg azok, akik komplett házimozi megoldásokat kínálnak, igaz hangsugárzók tekintetében még ők sem igazán erősek, de legalább a forrás/erősítő párosunk egyforma lehet.

Nem véletlenül említettem a konkurenciát, az összehasonlítás az Oppo lejátszóival szinte elkerülhetetlen. Aki ebben a minőségi-, és árkategóriában gondolkodik, nagyjából e két márka neve merül fel elsőre (és marad is, mint választási lehetőség). A 751 BD árban az Oppo 103-as és 105-ös között helyezkedik el, és aki sok hasonlóságot vél felfedezni közöttük, az nem téved.

Cambridge Audio 752BD

Design

A 752 BD kinézete sallangmentes és letisztult, hűen követi az elődök által is képviselt formavilágot. Fekete színben, vastag szálcsiszolt alu előlappal készül, középen elhelyezett futómű/kijelző egységgel, kék színű led fényekkel. Semmi hivalkodás, talán már túlzott is ez a szerénység. Az igencsak fontos Qdeo video processzorra utaló felirat is csak bizonyos szögből látszik, mivel nem festették, csak eloxálás előtt gravírozták. Ha leemeljük a készülékház felső lapját, elénk tárul az elképesztő belső rend, és igényesség, ami a felhasználók elől sajnos rejtve marad, de minden bizonnyal meghatározza a képi és hang élményt egyaránt. A saját tervezésű, teljesen burkolt (BD2) lemezmeghajtó egység és az SMPS-4 kapcsolóüzemű tápegység jelentős területet foglal, és értelemszerűen szerepük is nagy, felületszerelt nyomtatott áramkörei pedig mintha Stewe Jobs nézeteinek szellemében (hatására?) születtek volna. (Az Ő számára volt fontos, hogy az áramkörök szépek is legyenek, ne „csak" jók.) Semmi felesleges sallang vagy kusza kábel, ez egyszerűen szép.

Cambridge Audio 752BD hátlap

Csatlakozások

Kezdjük elölről, vagyis a frontlappal. Itt kialakítottak egy könnyen elérhető HDMI és egy USB aljzatot – jellemzően mobil eszközök számára – melyeket üzemen kívül gumi porvédő kupakokkal takarhatunk. Mindkét bejárat teljes értékű, átvitelben ugyanazt tudja, mint a hátoldalon található társaik. A többes szám nem véletlen, USB-ből itt még kettőt alakítottak ki, HDMI aljzat pedig három is van. Egy bemenet, és kettő egyenértékű kimenet, ez utóbbi különösen azok számára lehet vonzó, akik a lapostévé mellett projektort is használnak, vagy a hangot szeretnék a képtől szeparáltan más eszközre továbbítani. Digitális be/kimenetből egy pár optikai és egy pár koax a kínálat, bal szélen pedig a hálózati kapcsolatot biztosító ethernet port látható. Természetesen vezeték nélküli kapcsolattal is számolhatunk, az ehhez szükséges USB stick a tartozék dobozban megtalálható.
Az analóg szekció dedikált sztereo kimeneteket kínál a surround csatornák (8) RCA aljzatai mellett. Az RS232 port sem maradhat el, sőt az aranyozásból – a többi csatlakozó mellett – még neki is jutott. Hálózati kábele természetesen cserélhető, érdemes egy speciális típusra cserélni a gyárilag mellékelt drótot.

A 752BD szolgáltatásait kihasználva rendszerünk központi eleme lehet, legyen a forrás kép vagy hang, érdemes átfuttatni a készüléken. A Marvell processzor bármilyen forrásról is csatlakozunk hozzá, biztosan képes javítani a kép minőségén. A kimenet minden esetben 1080p lehet, de akár 4K, amennyiben van kompatibilis kijelzőnk ehhez. A 2D-3D konverzió lehetősége adott bármilyen forrásról, ez már csak hab a tortán. Audio oldalon ugyanez a helyzet, a készülékben öt Wolfson DAC várja a hangjeleket, és mindent automatikusan felkonvertál 24bit/192 kHz-es felbontásra. A jelfeldolgozás jittermentes, a beépített digitális szűrőkkel érdemes kísérletezni, a hangzás ezzel egyéni ízléshez igazítható. Tulajdonképpen ezek az áramkörök dolgoznak a népszerű DacMagic-ben is. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]