ELAC FS 50 házimozi hangfalszett teszt – Audio & Vision Online

ELAC FS 50 házimozi hangfalszett

Az Audiophyl Kft. új szalonjának megnyitása alkalmából, néhány szenzációs akciót hirdettek, többek között egy ELAC hangfalszettet kínálnak rendkívül baráti áron. Elmentünk, meghallgattuk és egy élménnyel lettünk gazdagabbak, amit az alábbiakban megosztunk Önökkel.

Az öt hangfal pontos típusa: ELAC FS 57.2, FS 58.2, CC 51.2. Nem tévedés, két pár állódoboz és egy center alkotják a szettet. Ez szokatlan, de éppen az benne a jó. Nem kötelező ebben a felállásban elrendezni és használni, további két monitor sugárzó, például BS 52.2 megvásárlásával egy sztereó és egy házimozi rendszerünk lesz. No, de kanyarodjunk vissza cikkünk főszereplőihez, részletes bemutatásukhoz! Az FS 58.2 magassága 107 centiméter, tömege 20 kg, tehát tisztességes, felnőtt méretű példány. Előlapjáról 4 db hangszóró tekint ránk, felül 25 mm-es impregnált selyemdóm magassugárzó aminek a leírása szerint még 20 kHz felett sem zavarják meg a hangját nemkívánatos rezgések. Kivételesen magas terhelhetőséget biztosít a neodímium mágnes és a ferrofluid hűtésű alumínium csévetest. Nem hagyták le róla az árnyékolást, bár a lapostévéket nem bántják a mágneses erőhatások. A 145 milliméteres közép- és a 175 mm-es mélysugárzók világosszürke kerete, pontosabban a kosarak látható része harmonizál a membránok színével. Papír a homorú porsapka is, de azt nem festették szürkére. A hátlapra nyíló reflexcsöveket szélcsatornában végzett kísérletezéssel alakították ki, hogy semmiféle zajt ne okozzon a rajtuk kiáramló levegő. Jár a hangdobozokhoz gumiszivacs dugó, amit a csövekbe helyezhetünk, ha soknak, túlzónak találjuk a mélyhangokat. Kipróbáltuk, hatásos és szobaakusztika valamint ízlés dolga, hogy használja-e a tulajdonosa.

Matt fekete az előlap és a talp, míg az oldalak és a tető famintázatú fóliával borított, ami lehet fekete és cseresznye színű. Dupla csatlakozók teremtik meg a lehetőséget kettős kábelezéshez vagy erősítéshez, ami szerintünk ebben az ár és minőségi kategóriában nem szükséges. Inkább egy jobb kábelt vegyünk a kettő árából! A tartozék fém védőrácsot mi nem szívesen tennénk fel, mert szeretjük látni a hangszórókat, de például kisgyermekek matató kezecskéi ellen hatásos. Kiváló minőségű, állítható tüskéket és parkettát kímélő alátéteket adnak az ELAC hangdobozokhoz, ezeket remélhetőleg senki nem fogja dobozukban hagyni, mert feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy hangzásban a maximumot kapjuk.

Az FS 57.2 méretében, súlyában és hangszóróinak számában tér el nagyobb testvérétől. A pontos adatokat a cikk végén, táblázatban foglaltuk össze. Felépítése két és félutas, a dóm alatt 2 db 145 milliméteres hangszóró helyezkedik el. Minden egyéb részletében megegyezik az FS 58.2-vel.

A CC 51.2 centersugárzó sem valami apróság, tömege 7 kg, hangszórókészlete 2 db 14 centis mélyközépből és az említett selyemdómból áll. Ugyancsak basszreflex felépítésű, jár hozzá a dugó és mindegyik mágnese árnyékolást kapott. Folytatás…..

Forrás:[www-av-online.hu]