Cambridge Audio DacMagic Plus DA konverter teszt – Audio & Vision Online

A DAC-ok svájci bicskája

A DAC-ok szerepe, ahogyan a zenehallgatás mikéntje is, sokat változott az elmúlt évek folyamán. A külső digitális/analóg átalakító, már nem elsősorban CD-lejátszók különleges kiegészítője, hanem egyre inkább a zeneélvezet szükségszerű kelléke, a mindennapok eszköze.

Minden digitális, vagyis szinte minden. Ez már akkora közhely, hogy majdnem szégyen leírni, mégis szükséges. Épp ezen teszt írása közben érkezett szerkesztőségünkbe az egyik nagy gyártó csúcs Blu-ray lejátszója, amin már nincsen analóg kimenet. Sem kép, sem hang. Bár hasonló jelenséggel már 2011-ben is találkozhattunk, akkor még főleg tévéken, mégis csak mostanra vált teljesen egyértelművé, hogy az analóg kimenetek napjai meg vannak számlálva. Analóg bemenetekből viszont még jó ideig nem lesz hiány. Persze már akadnak digitális bemenettel felszerelt sztereó erősítők, ez azonban még messze nem általános. Sőt, még ha van is digitális bemenet egy amúgy remek erősítőn, lehet, hogy a beépített DAC hangja nem fog tetszeni. Volt már rá példa, nem egy és lesz is, ez nem kérdéses. Ez pedig már önmagában is jelentős igényt teremt egy jó digitális/analóg átalakítóra.

Cambridge Audio DacMagic Plus

No de eddig még csak a felszínt karcolgattuk, hiszen hagyományos, forrás és erősítő közé illő DAC-okból eddig sem volt hiány. A probléma ma már sokszor inkább abból fakad, hogy olyan helyeken is szükségünk lehet egy jó DAC-ra, ahol eszünk ágában sincs elhelyezni egy 43,5 cm széles dobozt. (például a számítógépünk mellett) Erre az igényre figyel fel egyre több gyártó, köztük a Cambridge Audio is. Ám ők egy sokkal messzebbre is mentek és nem pusztán a doboz méretét csökkentették racionális méretre. Egyrészt megalkották a DacMagic 100-ast ami apró mérete ellenére 3 hagyományos és egy USB bemenettel rendelkezik. Másrészt pedig sikerült megálmodniuk tesztünk alanyát, a DacMagic Plus típust, ami a 100-as modellt magasan túlszárnyalva kínál a sima RCA mellett XLR-t és digitális kimenetet és bővíthető Bluetooth csatlakozással is. Funkciókban is izgalmas többletet kínál, mivel akár fejhallgató erősítőként vagy előerősítőként is használhatjuk. Mindezek tetejébe, még a digitális analóg átalakításban használt szűrőt is magunk választhatjuk ki! Tulajdonképpen olyan, mint egy svájci bicska, ami kis mérete ellenére teli van hasznos és praktikus eszközökkel.

Cambridge Audio DacMagic Plus hátlap

A DAC-ok svájci bicskája

A DacMagic Plus sokoldalúsága nem megy a minőség rovására. Ez nem egy funkciókkal telitömködött külső hangkártya, hanem egy igazi audiofil koncepciójú kis játékszer.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy miközben még ma is akadnak gyártók, akik csupán odáig jutottak, hogy képesek akár 192 kHz-es (esetleg csak 96!) mintavételezést is kezelni, addig a DacMagic minden digitális jelet felkonvertál 384 kHz-re. Erre a feladatra egy 32 bites Analog Devices DSP-t használnak. A felkonvertálás mikéntjébe viszont inkább bele se bonyolódjunk, mert az egy önálló cikksorozatért kiáltana! Azt viszont meg kell említeni, hogy ehhez a DSP-hez köthető a választható digitális szűrő is, amivel kis mértékben egyéni igényeinkhez is igazíthatjuk a reprodukált hang karakterét. Így választhatunk a 22,05 kHz-nél meredeken vágó Steep beállítást, az időzítésében finomhangolt Linear fázisszűrést vagy a tranziensek elő-visszhangját, a digitális kódolás egyik nagy problémáját orvosló Minimum módot.

Talán mindez túl rafináltan hangzik? Nos igen. A legtöbb gyártó nem ad nekünk lehetőséget, hasonló beállítások közüli választásra. A hasonló opciókat többnyire hangzatos szlogenek mögé rejtik, mint MP3 feljavítás, vagy felskálázás kategória alatt. Ám itt nem csak a módok megnevezése, de az egész működés és felépítés is sokkal inkább megszállottságról árulkodik, mintsem marketingről.

Az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szert a Wolfson audió chipjei, így minden bizonnyal sokan örülnek neki, hogy ez a DAC is 2 db Wolfson WM8740-esre épül.

Szóval itt ez a DAC, ami egyben külső hangkártya, fejhallgató erősítő és előerősítő is. Ráadásul mindezt teljes természetességgel, előadva, hiszen ezen funkciók szinte kínálják magukat a tervezők számára. Ha már egyszer van bent egy DAC, miért ne egészítsük kis egy USB csatlakozóval is, vagy ha már csinálunk rá fejhallgató kimenetet, miért ne legyen benne előerősítő funkció?

Forrás:[www.av-online.hu]