Cambridge Audio EVO150 bemutató Dagogo

EVO150 Dagogo bemutató kezdőkép

Első pillantásra a Cambridge Audio EVO150 integrált erősítőnek tűnik, amibe hálózati lejátszás funkciót építettek. Ez a meghatározás viszont nem állja meg a helyét, mert a készülék ennél sokkal több.

Ipari formatervezés, amelynek előlapját egy hatalmas kijelző és egy multifunkciós gomb uralja, a hátlapja pedig a rengeteg lehetőségről árulkodik. A kijelző látványa lenyűgöző. Kikapcsolható, de miért tenném? Nem csak az album borítókat jeleníti meg, hanem egy csomó fontos információt és a csatlakozásokat.

A készülék méretei: 12, 9/16 hüvelyk széles, 3,1/2 magas, és 14, 5/8 hüvelyk mély. A súlya 11,68 font. Egy kézzel vittem be a hallgató szobámba, sőt szobáról szobára hordoztam, különféle hangfalakhoz, és forrás készülékeimhez csatlakoztatva. Az olvasóim talán emlékeznek arra, hogy régebben, még a járvány előtt, a Bel Canto S300 integrált erősítőmmel jártam a világot, mert mindenféle hálózati feszültségről működött, és a bőröndömbe kényelmesen elfért a repülőn. Ugyan az EVO150 kicsit nagyobb, de megnyugtat a tudat, hogy ezzel is meg tudom tenni, még akkor is, ha nagyobb helyet foglal a bőröndömben.

Nem kell hatalmas teljesítményre gondolni. Ahogy a nevéből kikövetkeztethető, az EVO 150 wattra képes 8 ohmon Hypex NCore modulokkal. Igen, D-osztályú, amin néhányan gúnyolódnak majd, de nekik a Pre Out RCA kimenetek állnak rendelkezésükre, hogy a saját kedvenc erősítőjüket csatlakoztassák, és minden más funkció rendelkezésükre álljon. A minden más pedig igen széles lehetőséget jelent. Ha az erősítő részét szeretné valaki használni, például külső műsorforrásról, XLR és RCA analóg bemenetek állnak rendelkezésére. Digitálisból pedig egyszerűen minden. Mi ez, ha nem végtelen rugalmasság? Úgy vélem, ilyen egy igazi 21. századi készülék, és remélem, ez más gyártókat is inspirál majd.

EVO150 Dagogo bemutató csatlakozások

A legtöbb gyártó harmadik féltől származó OEM vezérlő alkalmazást használ, de a Cambridge Audio sajátot fejlesztett StreamMagic néven. Letöltöttem az iPhone telefonomra és ezzel konfiguráltam a funkciókat is. Azt kérdezik, hogy van-e távvezérlője? Igen van neki. Fém, elegáns, áttekinthető, és a fő funkciók vezérelhetők általa, de számomra felesleges. 3 internet rádió adó választható vele, A/B hangszóró kimenet átkapcsolás, meg hasonlók, a mindennapi használathoz. Én az alkalmazással vezérlem inkább, abban minden benne van. Még fejhallgató kimenet is van az előlapon, ami jól jön, ha a számítógépes asztalomra helyezem át.

A setup és a konfigurációs beállítások rettenetesen egyszerűek. A srácok a gyártónál tisztában vannak napjaink audió barátainak igényeivel, és általános képességeivel. Ebbe beletartoznak a hozzá nem értők is. Én immár több mint 45 éves vagyok, igyekszem követni a technológiai fejlesztéseket az audiofil vágyaim kielégítése során, és szeretem kipróbálni magam, hogy mire vagyok képes a használati útmutató elolvasása nélkül.

15 percig tartott a kicsomagolással együtt az EVO150 üzembe helyezése. Tápkábel, hangszóró kábel, hálózati kábel, vagy Wi-Fi, és már kész is. Mivel Roon Ready, a program felismerte, és azonnal rendelkezésemre álltak a Tidal és Qobuz listáim. A Cambridge Audio EVO150 pedig a Roon-on keresztül azonnal felismerte, és címezte a többi végpont készülékemre (Wolf Audio, Mac mini, Raspberry Pi). Mindezt gyorsan, automatikusan, áttekinthető módon. Az Audirvana UPnP is automatikusan rendelkezésemre állt, és mondhatom, remek párost alkotott az EVO-val.

Korábban felsoroltam, hogy miként lehet az EVO150 egyes funkcióit kiváltani külső eszközökkel, de kíváncsi vagyok, milyen önmagában használva. Igazi 21. századi igény az egy dobozos megoldás, lássuk hát, mi van benne. A beépített ESS Sabre DAC az ES9019K2M típus, amely a PCM formátumokat 32 bit 384 kHz, és a DSD256-ig mindent támogat, nem mellesleg kiváló minőségben. Nem fair, de összehasonlítottam a saját teljesen elektroncsöves SW1X DAC III STD készülékemmel, amiben szintén van lemezjátszó előerősítő, mint ebben.

EVO150 Dagogo bemutató belső rész

Ha rövid konklúziót szeretnék mondani, semmi közös nincs bennük. Az SW1X különálló DAC-nak lett tervezve, de el kell ismernem, az ES9018K2M formátum feldolgozás képessége messze túlmutat rajta. A hangzás ugyan nem, de ez ne legyen meglepő, főleg ha figyelembe veszem a jelentős árkülönbséget. Rugalmassága viszont lenyűgöző.

Vajon az EVO150 erősítője versenyre tud kelni a Pass Labs INT-250 erősítőmmel? Nos, nem. De ha figyelembe veszem azt, hogy egy dobozos minimalista megoldásról beszélünk, úgy verhetetlen. Néhány egyszerű kábel, és egy pár hangfal csatlakoztatás után digitális és analóg források széles skálája azonnal hallgatható, beleértve a streaming minden létező váll faját, ezzel a komponens rendszer nem tud versenyezni. Még MM hangszedővel szerelt lemezjátszót is képes fogadni. Minden nagyon egyszerű vele. Bárki aki egy kis időt eltölt az EVO150-nel, azonnal akar majd egy ilyet akár elsődleges, akár második rendszerében, másik szobában, vagy másik helyen, mert ennek mindegy, bárhol jól használható.

Három évnél hosszabb idő után felhagytam a NARP (New Album Releases Project) rovatommal, mert meguntam az új zenék folyamatos keresgélésének macerás voltát. Mióta az EVO150-et használom, minden nagyon egyszerűvé vált, még az is elképzelhető, hogy újra fogom indítani a rovatot. A felülvizsgálat során a következő zenéket hallgattam rajta:

Zuill Bailey — Bach Cello Suites Volumes 1 & 2 – Octave Records (PS Audio)

Dave Grusin —Mountain Dance – GRP (Re-Mastered)

Flim & The BB’s — Big Notes – DMP

Flim & The BB’s — Neon – DMP

Dover Quartet — Complete Beethoven String Quartets Volumes 1 & 2 – Cedille

Sarathy Korwar & Upaj Collective — Night Dreamer Direct-to-Disc Sessions

Igen változatos felsorolás, de ennek ellenére a Cambridge Audio EVO150 mindegyik stílus kihívásainak megfelelt. Megvolt az erő, és a lendület, amiből nem hiányzott a feszesség sem. Elégedettséggel hallgattam, különös hiányérzet nélkül mindegyiket.

Akik a változatosságot a megjelenésben is szeretik, a cserélhető oldal panelekkel alkalomhoz illő módon öltöztethetik át a készüléküket. Két pár Richlite környezetbarát oldal lap tartozék, az egyik fa mintás, a másik fekete hullám mintás kivitelben. Mágneses a rögzítés, egy mozdulat a csere.

Ítélet:

Élvezem az EVO150-nel töltött időt, és ragaszkodok a készülékhez. A D-osztály nagy utat tett meg, és napjainkra igen jól megállja a helyét. A csatornánkénti 150 W nem megvetendő teljesítmény, a specifikációkat nézve pedig inkább azon kell eltűnődni, mi az, amire nem képes.

Írta: David Blumestein

Forrás és képek: Dagogo és Cambridge Audio

Műszaki adatok: Cambridge Audio EVO150