Luxman L 507Z bemutató Tonepublications

Elvis Costello Painted From Memory nagylemezét hallgatva nehéz elhinni, hogy ez nem egy méregdrága rendszer különálló egységekkel, hanem csak egy integrált erősítő. Amikor a zenerajongók nagy teljesítményre vágynak, de nem akarnak sok készüléket kerülgetni, vagy elektroncsövekkel bajlódni, én mindig a Luxman-t ajánlom. Külön tetszik a lehetőség, hogy beépített lemezjátszó előerősítője van, és a kedvenc DAC készülékemet csatlakoztathatom. A Luxman természetesen gyárt néhány elképesztő digitális eszközt is, hogy a familiáris hangzást biztosítani tudja.

Több kedvenc kiváló márkám van, de a Luxman ezek közül is kiemelkedő integrált erősítőket tud építeni. Az egyes szekciók egyformán magas szinten teljesítenek. A gyártó néhány év múlva fogja ünnepelni a száz éves fennállását, de töretlen lendülettel, folyamatosan finomítják a készülékeiket. Minden módosításuk céltudatos, és a fejlődés jeleit mutatja. Az új eszközeik mindig jobban teljesítenek, mint az előd modellek. Azon gondolkodom, hogyan csinálják?

L507z Tonepublications csomag

A külső szépség:

25,4 kg/60 font súlya miatt az L-507Z nehéz, de nem mozdíthatatlan egy ember számára. Amikor kicsomagolja, vagy mozgatja, szövet kesztyű viselését javaslom, hogy a karcokat elkerülje. Mint minden korábban tesztelt Luxman készüléknél amelyről bemutatót írtunk ennél is igaz, hogy addig nem tűnik fel a szépsége, amíg be nem kerül a Hi-Fi állványba. Olyan, mint egy nagy felbontású fényképet nézegetni. Minél inkább belemerül a részletek vizsgálatába, annál inkább nyilvánvaló a kidolgozás kimagasló volta. Egy szóval gyönyörű, ami által jelentősen hozzájárul a tulajdonosi büszkeség érzéséhez. Én személy szerint csak a Burmester és a Boulder készülékein találkoztam ilyen minőségű kidolgozással, de ezek mindegyiket sokkal többe kerül, mint az L-507Z. A Luxman integrált erősítők minden jellegzetes kezelő eleme megtalálható rajta pont ugyanott, ahol az előd modellen, de van néhány újdonság. A kimeneti szintmérők között hétszegmenses LED kijelzés mutatja az aktuális hangerő beállítást, ami nagyobb távolságból is jól olvasható.

A hangszín szabályzók is jelen vannak. A puristák inkább hagyják ki ezt a bekezdést, és kapcsolják be a Line Straight funkciót. Aki viszont egy kis erősítésre, vagy vágásra vágyik az átvitel szélein az integrált erősítő biztosítja a lehetőséget. A mély és magas hangszín szabályzók gyengéden módosítanak, és nagyon praktikusak a lapos hangú, esetleg túlságosan csilingelő felvételeken, mondjuk a fejhallgató kimeneten, amiből kettő is van. Újdonság a Pentaconn 4,4 mm-es szimmetrikus kimenet a megszokott 6,3-as aszimmetrikus mellett. A Pentaconn kvázi szimmetrikus kimenet jobb csatorna szétválasztást eredményez, de mivel nem volt a kezem ügyében ilyen fejhallgató, ezt nem tudtam teljes körűen tesztelni. Minden esetre az Audeze, Grado, Sendy, HiFi Man és Focal füleseim is jól szóltak a 6,3-as kimenetekről, ami azt jelzi, hogy az 507Z beépített fejhallgató erősítője komoly teljesítményre képes.

A hátlap analóg bemenet kínálatában a Phono MM/MC mellett négy RCA vonalszintű, és két XLR található. A bemenet fázis átkapcsolható az XLR csatlakozásokon. Ez az első alkalom, hogy egy Luxman integrált erősítő 12V-os trigger be és kimeneteket tartalmaz, így otthoni automatizált rendszerbe illeszthető.

Finom simaság:

Aktuálisan egy A-osztályú erősítő érhető el a gyártó kínálatában (egyenlőre). A Luxman támogatja az AB osztályú topológiákat a környezetbarátság szellemében. Persze az A-osztály simasága és kifinomultsága nyilvánvaló előny lesz. Az L-590 hangja mindig melegebb, de kicsit kevésbé dinamikus lesz. Ez egy elnagyolt megkülönböztetés, nem minden esetben teljesen nyilvánvaló, de nem árt vele tisztában lenni.

Dynaudio Confidence 20 hangfalaimhoz és REL510 aktív mélysugárzómhoz csatlakoztatva a hang lenyűgöző volt. Külön szerencse, hogy a REL a hangszóró szintű bemenetéről teljesít jobban, így szerepet kapott a Speakers előlap kapcsolója. A kimenet be és kikapcsolás lehetősége nem csak a beállítást, de az összehasonlítást is könnyűvé tette.

A csatornánkénti 110 W 8 ohm (vagy 210 W 4 ohm) teljesítmény sokféle hangfalhoz bőven elegendő. A 86,1 dB/W Harbeth Monitor 40XD-től kezdve a 96 dB/W Heretic 614-ig, de még a Magnepans és a régi Acoustat ESL is gyerekjáték volt neki. A felsorolt összes hangfalon bőségesen elég teljesítményt nyújtott az általam preferált hangerejű zenehallgatáshoz. A köztudottan energiaéhes Magnepanok is tökéletes kiszolgálásban részesültek.

Az átvitel alja szubokkal, vagy azok nélkül is tömör textúrájú és finom. Supreme Beings of Leisure 11i (közismerten döcögős basszusokkal), Kruder & Dorfmeister felvételén át a Neu-ig mindegyik tetszett, és erőt sugárzó volt a bemutatás mód.

Finom részletek:

A Luxman készülékei túlmutatnak a részegységek összességénél, ez a filozófiájuk. A jól ismert technológiák mellett az új 88 lépéses LECUA1000 hangerő szabályzó (ezt használják a csúcs készülékeikben is), a tápegység átdolgozott kivitele, és az áramköri egységek topológiája is mind a teljesítmény fokozását tette lehetővé. Ezek látható, és láthatatlan, de hallható módon vannak jelen. Az új LIFES (Luxman Integrated Feedback Engine System) váltotta fel a korábbi ODNF áramkört, aminek köszönhetően az amúgy is alacsony torzítás a felére csökkent. Az L-507Z technológiái egy olyan szintű zeneiséget nyújtanak, ami csak a nála sokkal drágább eszközöknél tapasztalható.

A finom részletek nem feltétlenül a Slayer nagylemezen fognak megjelenni, de nyilvánvalóvá válnak az akusztikus muzsikák hallgatása közben. Néhány szóló zongorás, hegedűs, vagy akusztikus gitár felvétel hallgatása közben még az is felmerült bennem, hogy ez egy A-osztályú erősítő. Nem érdekel a munkapont beállítás addig, amíg az akusztikus hangszerek integrációja ilyen kiváló, különösen a közép tartományban. Az előd modell L-507uX is 110 wattos volt, de az utód sokkal csendesebb, és több a hangban a részlet. A háttér sötétjéből felbukkanó csendes zenei részek élménnyé teszik a hallgatását. Egyszerűen fogalmazva többet mutat meg a hangból.

Fantasztikus Phono bemenet:

A Luxman L-507Z beépített lemezjátszó előerősítő része sokféle hangszedőt támogat. A 0,3 mV 100 ohm bemeneti érzékenység és lezárás jó lehet például a Denon 103R, a Dynavector 17DX Carat típusokhoz. Persze a saját Luxman LMC-5 MC hangszedőjükhöz is tökéletes, de ennek hiányában a Dynavector-ral hallgatom meg Al DiMeola Saturday Night in San Francisco című szerzeményét. A három gitár virtuóz játéka elvarázsolt, nem hittem volna, hogy erre egy integrált erősítő phono előerősítője képes lehet.

L507z Tonepublications phono input

Jó hír, hogy nagy előrelépés következett be a hangzásban. Az áremelkedést pedig természetes jelenségként kell elfogadni napjainkban. A Luxman L-507Z stabil építőköve lehet bármely 50.000 dolláros (sőt több is lehet) összértékű rendszernek. Egy 3-10 ezer dolláros lemezjátszóval kiegészítve pedig csodálatos hangzásra lesz képes.

Nem tudom megunni

Közel 15 éve nem tudok belefáradni a Luxman készülékek kicsomagolásába. Az a gondosság, és odafigyelés minden alkalommal elvarázsol, egyáltalán nem jellemző napjaink rohanó világára. Az ár, a paraméterek, és főleg az általa nyújtott teljesítmény egyértelműen felső kategóriás. Három márkanév az örök kedvencem. Luxman, McIntosh, és a Naim. Ha az L-507Z által nyújtott funkciók elegendők, nem tudok jobb választást javasolni.

Egyetlen apró kifogásom van, ami önző, és valószínűleg más felhasználókra nem vonatkozik. Mivel a Luxman L-507Z MM és MC lemezjátszó előerősítőt is kínál, miért nincs külön MM és MC Phono bemenet a hátlapon? Ugyan már! Csak fejhallgató kimenetből lehet kettő féle? Ennyi módosítással az amúgy 99,9 százalékos integrált erősítő, a tökéletest jelentő 100 százalékra léphetne.

Jó hír, hogy az 507Z az első „Z-szériás” integrált erősítő a Luxman kínálatában. Érdekes lesz látni, hogyan fejlesztik tovább a sorozat többi tagját. Az általam tesztelt és birtokolt korábbi Luxman készülékek alapján fogadok rá, hogy ugyanilyen fantasztikus darabok lesznek. Figyeljen minket!

Írta: Jeff Dorgay

Forrás és képek: Tonepublications és Luxman

Műszaki adatok: Luxman L-507Z