Sonus faber Lumina V WhatHiFi bemutató

Mit vár el a hangfalától? A lehető leg analitikusabb hangzás bemutató, vagy a leg muzikálisabb élmény a fontos? Tapasztalataink szerint ez a kettő nem fér össze. A Sonus faber Lumina V álló hangfal a zeneiséget helyezi előtérbe, és ez nekünk nagyon is tetszik.

A Lumina az olasz gyártó belépő kategóriája, amely egy kisebb állót, a tesztben szereplő nagyobb állót, egy kisebb állványost, egy nagyobb állványost, és egy center sugárzót tartalmaz. A szériához nem építettek külön mélysugárzó családot, a Gravis sorozatot javasolják multi csatornás rendszer építéshez. A Lumina V 105x28x37 cm méretével ugyan a legnagyobb a kínálatban, mégsem veszi át az uralmat a helyiség látványában.

A felépítés, és a kivitel:

Lumina V whathifi hangfalak

Az esztétika mindig is kulcsfontosságú része volt a Sonus faber DNS-nek, és ez most is nyilvánvaló. Ám az árkategória azt diktálja, hogy nincs lehetőség a cég szokásos, rendkívül látványos kabinet felépítés módjára. Ennek ellenére a Lumina V jellegzetes, sőt elegáns. A rétegelt front panel három színben rendelhető. Előkelő valódi fa furnér dió vagy wenge színben juhar csíkokkal, vagy fényes fekete választható. A szekrény többi része MDF, műbőr bevonattal, szatén fekete hátlap festéssel.

A színek és az anyagok kombinációja szokatlan, de jól működik, olyan megjelenést ad a hangfalnak, ami a legtöbb riválisnál hiánycikk. Ám többről van itt szó, mint az elegáns megjelenés. A belső felépítést megnézve kiderül, hogy a magas és közép sugárzó hangolt ürege lant forma, ami nem csak az állóhullámok kialakulását szűnteti meg, de kiváló merevséget is ad.

A Lumina V 3-utas hangfal. A magas sugárzó 29 mm átmérőjű lágy dóm, ami előtt a gyártó által Damped Apex Dome (DAD) technológiának nevezett hullámterelő van rögzítve. A Sonus faber azt mondja róla, hogy a kupola közepének csillapításával a fázisviszonyok és a torzítás is jobb. A 15 centis közép sugárzó alatt két kicsit nagyobb mély hangszóró található. A membrán anyag cellulóz pép amibe természetes szálakat kevertek. A mély hangszórók szendvics membránjába középen habanyag elválasztó réteg található. A kicsatoló nyílás lefelé mutat, nem látható.

A négy drivert gondosan hangolt keresztváltó vezérli, amely a fázis és amplitúdó együttfutásra van optimalizálva. A keresztezési frekvencia értékek általánosak. 260 Hz és 2,6 kHz. A gyártó által megadott 90 dB/W/m érzékenység azt sugallja, hogy könnyű őket meghajtani, de a 4 ohmos impedancia azért némi erőt is igényel. A Rega Aethos és a Naim SuperNait 3 véleményünk szerint jó kiindulási pont. Természetesen szükség van jó minőségű forrásra, hogy megmutathassa a képességeit.

A Lumina V akkor virágzik igazán, ha van némi helye lélegezni. A 7×5 méteres hallgató helyiségünkben a hátsó faltól egy méternyire, és az oldal falaktól távol mutatták a legjobbat. Kis odafigyelést igényel a beállításuk. Esetünkben a hallgatási pozíció mögé állítottuk a keresztezési pontot, így értük el a kívánt egyensúlyt a sztereó képábrázolás és a tonalitás között. A riválisokkal összehasonlítva nem ezek a hangfalak mutatják a legnagyobb, és leg levegősebb tér ábrázolást az árkategóriában. A Sonus faber hatás inkább egy lassú égésű dolog, nem robbanékony jelenség. A hangzás nem tolakodó, sokkal kevésbé direkt, mint a riválisok esetében. De adjon neki egy kis időt, és el fogja varázsolni. A középtartomány bemutatás módja példaértékű. Olyan artikulált, amit csak sokkal drágább hangfalakon hallottunk. Olyan énekesek, mint például Michael Kiwanuka vagy Nick Cave tökéletes szenvedéllyel szólalnak meg, a Lumina V tapinthatóvá teszi őket.

Ha külön odafigyelünk, és a bemutató egyes részeire koncentrálunk, azok soha nincsenek túlságosan kihangsúlyozva, a hangfal inkább a nagy egészre koncentrál. Kiwanuka You Ain’t the Problem című számában jól érzékelhető az energia, Cave Into My Arms című szerelmes dalában pedig az érzelem dominál. Ilyen módon egységesebb a zenei ábrázolás, a hangfal meg sem próbálja az apró részletekkel elkápráztatni a hallgatót.

A Lumina V tud tűzijátékot rendezni, ha a zene azt kívánja. Holst Jupiter klasszikus szerzeménye fenséges, és nagy léptékű. A dupla basszus bámulatos mennyiségű energiát ad le, de kellő mozgékonysággal, ami nem mázolja el a tempót.

A nagy dinamika lendületesen és higgadtan érhető el, nagyobb hangerőn sem keményedik meg jelentősen. Mindig marad hely az árnyalatok megszólaltatására, és a halk részletek finomságára még az erőteljes részek mellett is.

Tonálisan a hangfal a semleges, gazdag, testes oldalhoz sorolható, de ez nem megy az artikuláció rovására. Olyan riválisok, mint a Spendor A4, vagy a ProAc Response DT8 a részleteket jobban kihangsúlyozzák, míg a Sonus faber inkább a természetes hangzásra, és a muzikalitásra helyezi a súlyt. Könnyed, természetes módon zenél.

Ítélet:

A Sonus faber Lumina V elbűvölő előadó. Képességek szokatlan keverékét kínálja, ami a legjobbat hozza ki a rendelkezésre álló pénzügyi keretből. Kell egy kis teret adni neki, hogy lélegezhessen, valamint egy szinergikus rendszert amely a képességeihez igazodik, és a jutalom egy csodálatos zenei élmény lesz.

Pontozás:

Lumina V whathifi pontozás

Értékelés az eredeti nyelven:

Lumina V whathifi értékelés

Forrás és képek: What Hi-Fi és Sonus faber

  1. 01. 10

Műszaki adatok: Sonus faber Lumina V