Sumiko Rainier és Olympia hangszedő bemutató Dagogo

Az 1980-as években volt Sumiko Talisman S zafír alacsony kimeneti jelszintű mozgó tekercses hangszedőm, ami remek párost alkotott a Sumiko Premier MMT hangkarral. Gyönyörű közép tartomány és gazdag természetes hangzás jellemezte. Mire a tű elkopott, a Talizmánnak ezt a verzióját már nem lehetett kapni, másikat vettem Talisman A néven. Alumínium volt a tűszár, és a hangja közelítette a régebbi testvérét, de baleset érte, és közel húsz évet kellett várnom, hogy a Soundsmith-nél meg tudjam javíttatni. A mai napig használom a nappali szobám második rendszerében egy Goldring GR1 olcsó lemezjátszóban, ami remek párost alkot vele. Most végre újra itt az idő, hogy megtapasztaljam a Sumiko hangszedők új hangját.

A Sumiko hat hangszedőt mutatott be néhány éve. A bemutatóban szereplő Rainier és Olympia mellett a Moonstone, és az Amethyst Oyster szériás mozgó mágneses hangszedők egészítik ki az alap Oyster mellett a belépő kategória kínálatát, de a Reference szériában is piacra dobtak két MC hangszedőt Songbird és Starling néven. A kínálat csúcsa a Sumiko Palos Santos Presentation.

A Rainier, az Olympia és a Moonstone tűk egymással felcserélhetők, ami lehetőséget ad arra, hogy egy Rainierrel kezdve kedvező áron később a Moonstone hangra fejlesszen. Az ötlet a kedvenc helyi Hi-Fi üzletemből származik (Shelley’s Stereo, Woodland Hills, CA). Alon Moscovitch tulajdonos, és Stan Zeiden lemezjátszó guru rengeteg tanáccsal láttak el. Mivel már megvolt a Rainier hangszedőm, és szerettem volna egy magasabb kategóriát is kipróbálni, a boltban, és a Sumiko-nál is érdeklődtem. Bill Rudolph úgy vélte, hogy a legnagyobb MM hangszedőjük, az Amethyst lehetne az, ami a különlegesség utáni vágyamat ki tudná elégíteni, és hatalmas előrelépést jelentene. Végül is józan megfontolás alapján az Olympia cseretű megvásárlása mellett döntöttem, ami szintén a fejlesztés egy módja, de jóval kedvezőbb áron.

A kedvencem egy Hana EH mozgó tekercses hangszedő, aminek felújítása igen drága lesz, ha a tű elkopik. Rendszeresen cserélgetem a hangszedőimet, ilyen módon élvezhetem az egyedi hangjukat, arról nem beszélve, hogy sokkal tovább kitartanak. Mivel kedvelem a Sumiko hangszedők hangját, a Rainier és az Olympia üdítő változatosságot jelent majd a körforgásban.

A Sumiko hangszedőket az AR lemezjátszómba (The AR) szerelt Sumiko Premier hangkarba szereltem. NAD PP1 lemezjátszó előerősítőt használtam ami egy Antique Sound Lab Line One csöves előerősítőhöz csatlakozik. Egy pár Quicksilver Mini Mite csöves végfokot használok 6L6 csövekkel, amik Acarian System Alon 1 hangfalakat hajtanak meg. A lemezeimet rendszeresen tisztítom. A tűket is rendszeresen tisztítom a megfelelő folyadékkal, ezen felül a lemezjátszóim csapágyait is évente olajozom.

Rainier:

Rainier Olympia bemutató Dagogo Rainier

A Rainier könnyen beszerelhető és beállítható a ház menetes furatainak köszönhetően. Számos különböző headshellt használok, mert amikor cserélem a hangszedőt, elegendő csak a tűnyomást és az anti skatinget beállítani. Ortofon SH-4 headshellt használtam, és az összehasonlítás során a tűt cseréltem a hangszedőn. 2,4 grammos tűnyomást használtam, mert szeretem kissé jobban nyomni a feszes basszust, és imádom a melegséget. Az anti skatinget egy kicsit a tűnyomás alatti értékre állítottam. A megfelelőség/engedékenység kiszámítása általában macerás, mert a japán gyártó 100 Hz-en adja meg a rezonanciát, de a hangszedő kiválóan működött az MMT hangkaromban. A névleges kimeneti jelszint 5 mV. A hangszedő betörési ideje viszonylag hosszú időtartam, de megéri a várakozást.

Mikor bejáródott, nyilvánvalóvá váltak az erényei. Kicsit előrébb szült, de soha nem volt túl direkt, vagy tolakodó. Ez abban is megnyilvánult, hogy a gyenge minőségű vágással készített lemez, mint például Buddy Rich Big Band Machine Buddy Richa Groove Merchant kiadónál rögzített albuma jobban szólt, mint általában. A legtöbb 40 évnél régebbi lemezemen lenyűgözött a hang, és a nagyon kevés felületi zaj (sokszor lejátszott albumokról van szó). Szerettem volna kicsivel több gazdagságot, és térbeliséget, de így is könnyű volt fáradság nélkül hosszan hallgatni. A Rainier hangszedőt nagyon jó ár-érték arányúnak tartom.

Olympia:

Rainier Olympia bemutató Dagogo Olympia

Amikor a kb. 50 dollárral drágább Olympia hangra váltottam a tű cserével, minden sokat javult. Akkora volt a változás, hogy minden beállítást újra ellenőriztem, nem mozdult-e el valami. Mikor kiderült, hogy nem mozdult el semmi, nyilvánvalóvá vált, hogy a változást a tűcsere okozta. A középtartomány integrációja rengeteget javult, a basszus mélyebb és teltebb lett, az énekhang természetessé vált. A zenében megjelent a háromdimenziós ábrázolás mód, a színpad áttekinthetőbb. A Rainier-hez hasonlóan itt is csekély volt a felületi zaj, és ugyanúgy nagyon csekély a torzítás a belső barázdákon. Számomra nem kérdés, hogy megérte a plusz költség. A kettőt összehasonlítva ár-érték arányban, az én mérlegem az Olympia felé billen az ajánlásomban. Ha a Rainier és az Olympia között ekkora a különbség, komolyan elgondolkodok a Moonstone fejlesztésen is.

 

Más hangszedőkkel összehasonlítva őket, az Ortofon MC1 Turbo alacsonyabbra megy le. A felületi zaj tekintetében mindkét Sumiko akár az Ortofonnal, akár a Hana EH-val is összehasonlítható, még akkor is, ha ezek jelentősen drágábbak. Az évtizedek során megtapasztaltam, hogy az MC hangszedők zeneiségével az MM nem tud versenyre kelni. Igen, a 475 dolláros Hana, és a 240 dolláros Ortofon is többet nyújt több pénzért, bár az Olympia nagyon megközelítette az Ortofont.

Mindkét Sumikót élvezet hallgatni. Csak a játék kedvéért úgy döntöttem, hogy a másik rendszerembe beépítve összehasonlítom a régi Sumiko Talisman A-val őket. A szerény körülmények mellett is verte a Talisman a Rainiert, de az Olympia ott is megállta a helyét. Ne feledje, hogy minden esetben drágább, vagy sokkal drágább hangszedőkkel hasonlítottam őket össze, ami nem minden esetben volt fair verseny, de egész jól felvették a kesztyűt.

A Sumiko hangszedők széles palettáját kínálja a legkisebb Oyster-től a legdrágább Palos Santos Presentation-ig. Amerikában a Sumiko ügyfélszolgálat kiváló, és számos márkakereskedésben megtalálhatók a hangszedők, könnyű hozzájutni. A Sumiko Rainier és az Olympia hangszedők megállják a helyüket az árkategóriájukban. Élvezettel hallgattam mindkettőt, különösen az Olympia-t, és boldogan bővítettem velük a hangszedő gyűjteményem, hogy részt vehessenek a körforgásban.

Írta: Byron Baba

Forrás és képek: Dagogo és Sumiko

Műszaki adatok:

Sumiko Rainier

Sumiko Olympia