Cambridge Audio Alva TT V2 WhatHiFi bemutató

A vonzó megjelenés mellett a lemezjátszó a hangminőségre összpontosít, de nem nélkülözi az olyan kényelmi funkciót sem, mint például a Bluetooth.

Igen, manapság ismét mindenki bakelitet hallgat az ausztrál miniszterelnöktől kezdve a Triple J rajongó gyermekekig. Valószínűleg mindenki szeretne egyet, vagy ha már van, azon töpreng, hogy miként szerezhetne egy jobbat?

Az a vicces a lemezjátszókkal kapcsolatban, hogy minél magasabbra teszi a mércét, annál kevesebb kényelmi funkciót kap. Az olcsó lemezjátszók tele vannak pakolva kényelmi szolgáltatásokkal, mint automatikus működés, beépített előerősítő, sőt olyan extra innováció, mint az USB kimenet, vagy a Bluetooth. A magas árkategóriában a gyártók szinte csak a hangminőségre koncentrálnak, és nem a kényelemre. Mindent kivesznek belőlük ami zaj forrása lehet, vagy rontaná a barázda követés hatékonyságát. A Cambridge Audio Alva TT V2 kicsit más, mint a többi. Egyértelműen törekedik a hang tisztaságára, de azokat is igyekszik kiszolgálni, akik gyakorlatias dolgokra vágynak, nem pedig az ezoterikára.

Felépítés és funkciók:

Az Alva TT V2 tartalmaz beépített előerősítőt, ezért bármelyik integrált erősítő vonal bemenetéhez csatlakoztatható. Ez egy egész jó minőségű egység, a gyártó Duo nevű phono előerősítőjén alapul, amiről korábban mi is írtunk már bemutatót. Inkább megbízhatónak és jónak nevezhető, mintsem síppal-dobbal, vagy rengeteg lehetőséggel felszereltnek. Nincs mód a gain állítására, vagy más lezárás, esetleg RIAA korrekciós görbe választásra. Az Alva TT V2 belső részében egyszerűen mennek a dolgok, de talán éppen ezért tudja felülmúlni szinte az összes általunk hallott hasonló árú előerősítőt.

Ha pedig többre vágyik, a beépített előerősítő kikapcsolható, és a hangszedő jelét külső előerősítőhöz csatlakoztathatja. Az előd modellen erre nem volt lehetőség. Dicséretet érdemel a Cambridge Audio azért is, mert tartozékként nem egy olcsó vékony összekötő kábelt ad, hanem egy elfogadható minőségűt. Földelő csavar is van a hátlapon, ez szintén nem volt az előd modellen.

A nagy trükk a lemezjátszóval kapcsolatban az, hogy egyáltalán nem kell kábelt használnia hozzá, ha nem akar. Bluetooth kapcsolaton keresztül vezeték nélküli hangfalra, vagy fejhallgatóra tud csatlakozni. A vezeték nélküli fülessel való zenehallgatás pedig csodálatos szabadságot nyújtó élmény, ezt tudom tanúsítani, mert kipróbáltam.

A Bluetooth opció megkönnyítheti az elhelyezést. A lemezjátszót bárhol elhelyezheti, ahol van vízszintes felület, és ekkor elég neki egy hálózati kábel csatlakozás. Természetesen a Bluetooth minősége még akkor sem éri el a kábelt, ha aptX, vagy aptX HD kodeket használ. Az aptX kodek 384 kbps, az aptX HD pedig 576 kbps bitsebességre képes. Egyik sem éri el még a CD 1441 kbps sebességét sem, nem beszélve a 24 bitről. Igen, hozzávetőleg a fele elvész az információnak még akkor is, ha mást mondanak róla. Ezért a kábel kapcsolat mindig is jobban fog szólni, még akkor is, ha kényelmetlen.

Alva TT V2 Whathifi csatlakozások

Akár az aljzatokat, akár a vezeték nélküli lehetőséget használja, a jel a hangszedőből származik. A tartozék hangszedő egy testreszabott nagy kimeneti jelszintű MC típus. A Cambridge Audio ugyan nem állítja, hogy ez a hangszedő megegyezik a külön is megvásárolható Alva MC hangszedőjükkel, de szemre igen hasonlók. Ugyanaz az elliptikus tűforma, ugyanaz a hosszú tűszár, és persze a Lunar Grey ház szín. A szokatlanul hosszú tűszár a gyártó szerint csökkenti a nem kívánatos rezonanciákat.

Az új Alva verzió abban is különbözik az előd modelltől, hogy a headshell levehető. Ez a megoldás sok mindent jelentősen leegyszerűsít, és praktikus. Az anti skating állítás mód is megújult.

A hangkar megegyezik a bemutatóban szereplő TT V2-ben, illetve a kedvezőbb árú Alva ST-ben. Míg a TT V2 mozgó tekercses hangszedőt kapott, az ST gyárilag mozgó mágnesessel van szerelve. A TT V2 tányérja 2,2 kilós polyoximetilén, ami kiváló rezonancia csillapító hatással büszkélkedhet. A két modell között jelentős különbség a meghajtás módja. Az olcsóbb ST szíj hajtású, a drágább Alva TT V2 pedig kvarcvezérelt nyolcpólusú szénkefe nélküli DC motorral működik. A direkt meghajtás mód elsősorban a DJ lemezjátszókban divat, mert gyorsabban éri el a tányér a sebességet, ugyanakkor sokkal nehezebb az alváz izoláció. Megjegyzem, a motor hangját soha nem hallottuk a lejátszott hangban.

Alva TT V2 Whathifi hangkar

Beállítás és a hang:

Az üzembe helyezés gyors, és egyszerű. Be kell csavarni a headshellt, fel kell tenni és beállítani az ellensúlyt, és rá kell tenni a porvédőt. Az Alva TT V2 6 mm vastag alumínium felső része és a kompozit MDF váz között gumiszerű EVA rezgés csillapítás van, ami igen meggyőző. A tűnyomást pontosan 2 grammra kell állítani. Amikor a forgási sebességet iPhone alkalmazással ellenőriztük, az a 33-as fordulaton 0,18% eltérést mutatott szemben a gyártó által megadott 0,06%-kal. Aztán előkerült a Sound+Image stroboszkóp tárcsa, ami pedig semmi eltérést nem tudott kimutatni. Személy szerint én mindig boldogan választom a jól bevált mechanikus mérés módot a telefon helyett.

Kicsit előjárattuk a tűt Nick Drake és Donovan lemezeink négy oldalán. A dinamika folyamatosan fokozódott, és a lapos érzelmek bemutatása is egyre javult. Aztán leültünk elé, és hagytuk, hogy Kate Bush Stranger Thinks S04 varázsoljon el minket. Mire a Hounds Of Love következett a gyűjteményből, már kényelmesen hátradőlve lehetett a zenét élvezni.

Alva TT V2 Whathifi headshell

Eltekintve némi simaságtól, és levegősség hiánytól nem lehet megmondani, hogy vinyl szól. A számok között nincs zaj, nincs pattogás, és felületi zaj. A húrok a címadó dalban inkább spicatto mint stacatto módon szólnak, de semmi nem korlátozza a teljességet. Eberhard Weber játéka gyönyörű, és hatalmas képben jelenik meg a Mother Stands For Comfort című számban. A Cloudbusting hallgatása közben pedig a felhőszakadás teljesen elvarázsolt. A lemez másik oldalát a The Ninth Wave című szám teljesen kitölti. A hangok látványa a térábrázolásban kiválóan mutatja az MC hangszedő szuper felbontását. A vokál áradó hangja, és a pergődob feszessége igazi erősség a Watching You Without Me című szám bemutatójában.

Az Alva TT V2 nem lihegi túl a vinyl melegségét, tisztán ábrázolja a képeket. Pallas 1984-es debütáló albuma a The Sentinal nem a leg tökéletesebb felvétel, ezért később újra keverték, és a basszust kissé tömörítették a későbbi digitális kiadásban. Ám az eredeti LP eredeti keverés módja jól mutatja a beépített phono fokozat képességeit. A basszus inkább kicsit szárazabb Rickenbacker, és nem a gazdag Fender, de a buja billentyűs hangok szépen külön válnak, hogy teljes képet mutathassanak. Igen, a felületi zaj itt kicsit több, de nézzük el neki, több mint negyven éve ilyen.

Az Art Tatum Trio ausztrál 10 hüvelykes nyomata szépen szól, talán kicsit simított dinamikával, de stabil, pontos zongora hanggal, ami az Alva sebesség tartását mutatja. Itt az MC hangszedő nem úgy ül be a monó felvétel barázdáiba, de hallottam már ennél is szelídebb előadást is. Jól jön a TT V2 teljes kézi vezérlése, mert fordult már elő automatikus lemezjátszón olyan, hogy a lemez elejére visszahullik a tű, ami katasztrófa forrása lehet, ha az ember elalszik véletlenül.

Vezeték nélküli bakelit hallgatás:

Miközben Beethovent tettem fel a korongra (a másodikat, a Larghetto címűt) feltettem egy vezeték nélküli fülest is a fejemre. A kapcsolat létrehozása kis kísérletezés volt, mert nincs kijelző rá, csak a hátlapon. Végül is létrejött a kapcsolat a Bowers & Wilkins Px7 S2 ANC vezeték nélküli fejhallgatóval, és nagyszerű móka volt. a hatótávolság elegendő volt arra, hogy 15 lépésre eltávolodva még zenét hallgathassak. Igaz ezt követően elég zajos lett, de ne menjen túl messzire, ha élvezkedni akar. A mindennapi használathoz a vezetékes kapcsolat javasolt, de biztos lesz olyan rajongó, aki rendszeresen használni fogja ezt a funkciót. Von Karajan Berlin Phil lemezén a dinamikának nem tett jót, de a sör, és a vezeték nélküli szabadság ennyit megérhet.

Ha kényelemről van szó, meg kell említeni a tányér dicséretesen elkeskenyedő szélét. A lemezt teljes mértékben alátámasztja, de könnyű róla leemelni a vinylt.

Ítélet:

A Cambridge Audio Alva TT V2 egy nagyszerű megjelenésű lemezjátszó, amely hangzásában sokat profitál a stabil felépítésből, és a tartozék MC nagy jelszintű hangszedőből. Sokoldalúságát fokozza a kiváló beépített előerősítő, és a meglepően jól használható Bluetooth. A legjobbját természetesen kábeles kapcsolattal mutatja, ez ne legyen kérdés.

Az értékelés eredeti nyelven:

Alva TT V2 Whathifi értékelés

Írta: Jez Ford

  1. Szeptember 1

Forrás és képek: WhatHiFi és Cambridge Audio

Műszaki adatok: Cambridge Audio Alva TT V2