T+A Solitaire T bemutató Forbes

Solitaire T Forbes bemutató

A T+A új Solitaire T fejhallgatója kiváló hangra képes vezetékkel, sőt vezeték nélkül is.

A T+A Elektroakustik márkanév kevésbé ismert a konzumer kategóriában, de a High-End audió világában, különösen Németországban, a Herford bázisú cég a kimagasló hangminőségű berendezéseiről híres.

Gyártanak erősítőket, hálózati lejátszókat, hangfalakat, de fejhallgatókat is. A kompromisszumot nem ismerő audiofil zenerajongók számára már megépítették a Solitaire P planár fejhallgatójukat, és most a vezeték nélküli, aktív zajcsökkentős fülesre vágyakozók vannak soron, akik a lehető legjobb hangminőséget várják el.

A T+A Solitaire T a vezeték nélküli fejhallgató kínálat felső részére van árban pozícionálva, cserébe a legújabb, és legfejlettebb technológiákat tartalmazza, amivel a Bluetooth átvitel minősége javítható, az aktív zajszűrés rendszere pedig lehetővé teszi a használatát autóban, repülőn, vagy vonaton.

A Bluetooth használatakor háromféle üzemmód közül választhat. ON, OFF és HQ. A beépített akkumulátor egy töltéssel 70 órányi használatot tesz lehetővé, ami a HQ módban 35-re csökken. Nagy különbség a versenytársakkal szemben, hogy a tartozék 2,5 mm-es szimmetrikus kábellel akár kiváló hangzásra képes vezetékes fülessé változtatható.

Szokatlan, de szimpatikus a módszer, hogy csak azt követően fordultak a vezeték nélküli technológia felé, miután megépítették a zászlóshajó fejhallgatójukat, és megvetették a lábukat a csúcskategóriás fülesek osztályában. Olyan egységet akartak tervezni, ami úgy a vezetékes, mint a zajcsökkentővel kombinált vezeték nélküli kínálatban is megállja a helyét. Hogy ezt elérjék, a Qualcomm QCC 5127 chip szetthez nyúltak. Ez lehetővé teszi, hogy a Solitaire T akár a Qualcomm aptX HQ kodeket, akár az Apple iOS berendezések AAC formátumát lehessen rajta hallgatni. Tettek mellé egy csúcsminőségű ESS DAC-ot, amit csak HQ módban használ az egység. A zajtisztítás funkciót a Sony hibrid CXD chipkészletre bízták. Ez közismerten az egyik legjobb ANC technológia.

Solitaire T Forbes bemutató elektronika

Miután úgy érezték, hogy elektronikában mindent megtettek a kimagasló hangminőség érdekében, a T+A egyedi dinamikus transducert fejlesztett hozzá. A 42 mm átmérőjű egység 0,05% torzításra képes. Tudnia kell, hogy a vezeték nélküli kategóriás fejhallgatókban a torzítás mértéke sokkal nagyobb. Ha valaha hallgatott ilyen fülest, biztosan fel is tűnt.

Miután a technológiai hátteret tisztáztam, jöhetnek a Solitaire T fizikai paraméterei. Nagyon kényelmes viselet. Az első zajcsökkentést a fülpárna végzi. Könnyű, anti allergén szintetikus bőr felülete hosszabb viselés időtartam mellett is komfortos, nem izzad be a fül és környéke. A fejpánt is kényelmes, nem szorítja nagy erővel a fejre az egységet. Könnyű alumínium kerete stabil, erős, és elforgatható, így kis helyen tárolható.

Solitaire T Forbes bemutató összecsukva

A neves német gyártó a lehető legtermészetesebb hangzást szerette volna elérni. Ennek érdekében a fejlesztés során minden zavaró tényezőt lépésről lépésre kiküszöböltek. A gondosan kiválasztott helyekre csillapítást tettek, így a cellulóz membrán káros rezonanciáktól mentes. A füles könnyű, és kényelmes. A hangja a széles átvitelnek köszönhetően feszes, dinamikus, élethű. A mély tartomány kiváló tranziens átvitele részben a belső csillapítások beépítésének köszönhető, így nem kell DSP-t használni a jel útban. Ez különösen lényeges például vezetékes módban kritikus zenehallgatáskor.

A Solitaire T digitális vezetékes kapcsolatra is képes akár telefonnal, akár a számítógéppel USB-C kábelen keresztül. A Esstech ES9128 Sabre DAC chip csak HQ módban dolgozik, és tényleg az analóghoz teszi hasonlatossá a vezeték nélküli átvitel hangzását.

Ha kategorizálni kellene, úgy határoznám meg, hogy a T+A Solitaire T egy High-End audiofil fejhallgató, amelybe úgy építették be az aktív zajszűrés és vezeték nélküli funkciókat, hogy az alig hallatszik meg a hangján. Meghallgattam úgy aptX HQ mint AAC kodekkel is.

A design és a funkció tekintetében a Solitaire T inkább BMW, mint Daimler, ha megengedik ezt a hasonlatot. A vezérlés funkciók logikusan vannak elrendezve. A bal oldalon a be/kikapcsoló, és négy zöld LED található akku állapot kijelzésre. A jobb oldalon kapcsolható a passzív vezetékes, vagy a vezeték nélküli mód. Az aktív zajszűrés be és kikapcsolt állapota is itt választható, három üzemmóddal (OFF, ON, Transparent). Itt a Siri vagy Google Assistant hangvezérlés gomb is.

A lejátszás, pillanatállj, és a hangerő érintéssel vezérelhető a jobb oldali kagyló külső felületéről. Külön kis ovális rész érintésével aktiválható a Trasparent mód, amikor a beépített mikrofonok segítségével a füles levétele nélkül hallhatja a külvilág hangjait. Utazáskor jól jöhet a hangosbemondós információk meghallgatásához, de akár útitárssal való beszélgetéshez is.

A Sony ANC kiválóan működik, és a legtöbb zajt tényleg kiszűri autóban, vagy repülőn, ezt ki is próbáltam. Persze már a fülpárnák is sok külső zajt távol tudnak tartani. Egyetlen dolog zavart telefonálás közben, hogy a passzív zajszűrés túl jó. Nem hallottam szinte semmit a saját hangomból, miközben ő engem tökéletesen hallott. A beépített négy mikrofon mellé érdemes lenne egy mellékhang funkciót betenni, hogy a saját hang egy részét megszólaltatja a fülesben, így nem lenne a saját hang tompa és távoli. Ez üdvözölhető funkció lehetne, és egy későbbi szoftver fejlesztéssel megoldható lehet.

Ha már a frissítéseknél tartunk, a beépített Qualcomm QCC 5127 készlet akár frissíthető lehetne a SnapDragon Sound platformra is. Erre vonatkozó megerősítést nem kaptam a T+A-tól, de nem lennék meglepve, hogy ha a vezérlő alkalmazásukba frissítésként a jövőben belekerülne.

A T+A Solitaire T hangzása gyönyörű semleges, és csodálatosan részlet gazdag. Az EQ nem úgy van tervezve, hogy mesterségesen túllihegje a hangzás egyes részeit. A hangzás világa tehát nem a hip-hop, vagy drill, sokkal inkább a jazz és klasszikus zenékhez való. A muzikalitás szépen átjön. Nagyon tetszik a természetes, színezetlen hangzás mellett az áttekinthető ábrázolás módja.

Spiers & Boden Fallow Ground albuma tökéletes a fejhallgató erényeinek bemutatásához.

Solitaire T Forbes bemutató zene

A vezetékes, és a vezeték nélküli mód között nincs jelentős különbség, attól eltekintve, hogy enyhe hangerő különbséget tapasztaltam. A basszus mindkét kapcsolat módban kiváló. A közép tartomány semleges, nem tapasztaltam színezést. A magas artikulált, és tiszta. Sok más fejhallgató produkál túltolt magas tartományt, amik fárasztanak, és kedvemet szegik, a Solitaire T viszont nem. Órákon át tudtam hallgatni őket az alacsony torzításnak köszönhetően.

Ítélet:

A T+A Solitaire T fejhallgatója szerintem diadal. Egyszerű stílusa inkább BMW mint Daimler, de rendkívül komfortos és kényelmes viselet. A hangminőség kiváló akár vezetékes analóg, akár vezeték nélküli módban. A zajkioltás nagyon jó, a Bluetooth pedig igen stabil a Qualcomm csúcskategóriás chip készletnek köszönhetően. Az ESS ES9218 Sabre DAC hozzáadása kiváló ötlet volt, ami a HQ módban történő használatát igazi élménnyé teszi. Aki nem tud dönteni, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli fejhallgatót vásároljon a jó minőségű zenehallgatáshoz, a Solitaire T-nek köszönhetően már nem kell választania. Ez a fejhallgató mindkét világ előnyét kínálja. Kiváló minőségű passzív hangzás analóg vagy digitális vezeték nélküli élvezet, ahol az ANC bekapcsolása után a nem kívánt külső zajok kizárhatók. Nagy ajánlott.

Írta: Mark Sparrow

  1. december 1.

Forrás és képek: Forbes és T+A

Műszaki adatok: T+A Solitaire T