Cambridge Audio Edge NQ és Edge W bemutató Hifiandmusicsource

Edge NQ és W Hifiandmusicsource bemutató

Első találkozásom a Cambridge Audio márkanévvel egy EVO150 All-in-One készülékről írt bemutatóm volt. Ezek után nem hagyhattam ki a kínálkozó lehetőséget, hogy otthonomban kipróbálhassam az Edge NQ streamer és előerősítőt, valamint a hozzá illő Edge W sztereó végfokot. Kézenfekvőnek tűnik a hasonlat, hogy ehhez a rendszerhez is csak hangfalat kell csatlakoztatni, igaz, a magasabb árkategóriából.

Bemutatás:

A Cambridge Audio Edge NQ előerősítő funkciót kínáló streamer DAC, egyike a gyártó csúcskategóriás készülékeinek. Az Edge sorozat kínál továbbá sztereó integrált erősítőt Edge A néven, mono blokk végfokot Edge M néven, és a bemutatóban szintén szereplő Edge W sztereó végerősítőt. A termékcsalád teljesen naprakésznek tűnik, annak ellenére, hogy már évek óta fut.

Az Edge NQ a szokásos streaming funkciókat kínálja. Chromecast, Bluetooth aptX HD, UPnP, HDMI ARC, Roon Ready, és így tovább. Támogatja az USB 2.0 csatlakozást, a Tidal és Spotify Connect lehetőségek mellett az internet rádió és AirPlay funkciókat. Ám ami véleményem szerint a legfontosabb, hogy a StreamMagic alkalmazás kiváló.

Kicsit hiányolom belőle, hogy nem támogatja az MQA-t, így nem végzi el a fájlok teljes kicsomagolását. Erre is van azért megoldás, mert a hátlap USB bemenetén keresztül egy számítógéppel a Tidal Connect 24 bites felbontással élvezhető.

Az Edge NQ bemenet kínálata széles, de nem mindent elsöprő. Digitális koaxiális, optikai, USB-B és C, valamint két analóg RCA is van rajta a HDMI ARC mellett, ezért szűkölködni nem fog, ez biztos. Az XLR és RCA kimeneteken alkalmazhatja a fix beállítást, ha integrált erősítőhöz csatlakoztatja, de én aktiváltam a hangerő szabályzást, mivel az Edge W végfokot használom hozzá. Aki a lécet magasabbra akarja tenni, annak az Edge W csatlakoztatása a javasolt. Persze tovább fokozható az Edge mono blokkokkal, de az Edge W 100 W csatornánkénti kimenete 8 ohmon számomra bőven elég. A megjelenésük összeillő, nagyok, és szépek.

A Cambridge Audio Edge W végfok XA osztályú erősítést használ. A hangzás kiváló, és szerintem ez is befolyásolja. Az XA osztály egyfajta módosítása az AB erősítésnek. A két tranzisztor munkapont eltolásával a null átmenetnél jelentősen lecsökken a torzítás. Egyébként ugyanezt az erősítés módot használja az Edge A integrált erősítő is.

A kivitel:

Az Edge NQ stílusos, és gyönyörűen kidolgozott. A forgató gombja külön élmény, és két forgatható résszel rendelkezik. A középső a hangerő, a külső pedig a bemenet választó. Jó érzés kezelni, annak ellenére, hogy nem használtam a mindennapokban.

Az Edge W majdnem minden a gyártó által közzétett képen az NQ tetejére van téve, hogy a 24 kilós súlya csökkentse a vibrációt. Elképesztő jól mutatnak egymáson, és logikusnak tűnik az elrendezés, mert a végfok bizony melegszik. A hangfal kimenetek a hátlapon nagyok, masszívak, és van közöttük elegendő hely. Van arra is lehetőség, hogy vezérlő kábellel összekössem a két készüléket, így egy rendszerként be és ki lehet őket kapcsolni. Praktikus. Az is praktikus, hogy van beépített sleep funkció, ha elfelejtené kikapcsolni őket.

Az Edge NQ oldalán koordináták vannak, amelyek egy Borough Markethez közeli pontot jelölnek nem messze onnan, ahol korábban Londonban laktam. Ez az épület a Cambridge Audio főhadiszállása. Ügyes ötlet, noha kissé szokatlan. Jár egy elegáns távvezérlő is az NQ-hoz, ha valaki azzal szeretné használni.

A méretük egyébként nem szabványos. Az NQ 120x460x405 mm, a súlya 10,5 kiló. Az Edge W pedig 150x460x405 mm , közel 24 kilós súllyal. A rendszer ára kicsivel 8000 Font alatt van.

A hangzás:

Az Edge NQ Ethernet bemenetét Atlas Ethernek kábellel csatlakoztattam a hálózatomhoz. A Tellurium Q Ultra Black II XLR kábelekkel kötöttem össze őket. Ugyanezt a típusú hangszóró kábelt használtam, amikor a Kudos Cardea C10 állványos hangfalaimhoz csatlakoztattam a végfok kimeneteit. A StreamMagic alkalmazást Pixel 4 telefonon futtattam.

Ahogy azt a gyártó is mutatta az általa közzétett életstílus felvételeken, az Edge W végfokot az NQ tetejére tettem. Mit mondjak? Impozáns halom, de mivel én vettem ki őket először a dobozból, kellett néhány nap, mire a kritikus meghallgatásra válthattam. Internet rádiót indítottam el, és több mint 90 óra után egyszer csak kedvelni kezdtem a hallottakat. CD lejátszóval fejeztem be a járatásukat.

A készenlét funkcióból való bekapcsolás számomra élvezetet jelentett. A relék halk kattanása, és a fizikális gombok érintése, forgatása kellemes érzés. A készenlét funkció az alkalmazásban programozható időtartamú, és a vezérlő szálon keresztül mindkét masinát egy rendszerként be vagy kikapcsolja. A mindennapokban amúgy nem volt szükségem sem az előlap gomok, sem pedig a távvezérlő használatára, mert a StreamMagic alkalmazást használtam, ami stabil, és igen jól felépített.

A StreamMagic alkalmazás:

Edge NQ és W Hifiandmusicsource bemutató streammagic

A vezérlő alkalmazás a csomag ásza. Stabil, gyors volt az alatt a néhány hét alatt, amíg a készülékek nálam voltak, hibátlanul működött. Minden beállítást és keresést elvégezhet benne. Tetszett, hogy menti a legutóbb hallgatott internet adásokat, és hogy van kedvenc beállítás lehetőség. A Qobuz jól megy, sőt a nem MQA Tidal is rendben van. Nem is értem, minek ez a nagy felhajtás?

Kezdeti tapasztalatok:

Első meghallgatásra úgy érzékeltem, hogy az Edge rendszer semleges tónusú, és koránt sem olyan analitikus jellegű, mint az általam használt T+A elektronikák. Nem is nevezném olyan melegnek, mint például a Naim NAP hangzása. Inkább nagy léptékű, és nagyot rajzol, pont úgy, ahogy nekem tetszik például a Pink Floyd The Wall (Qobuz 96 kHz 24 bit) lemezének hallgatása közben. A Kudos Cardea hangfalak nagyon szépen szólnak vele, egyértelműen érzékelhető, hogy az Edge W tökéletesen uralja őket.

Tidal Connect:

Kiválasztottam Jeff Buckley Grace albumát, amely az Edge NQ szerint 48 kHz 24 bites felbontású. A kijelzőn a grafika tiszta, és az alkalmazáson keresztül többféle megjelenítés mód választható. A Lover You Should’ve Come Over című dalban a gitár és a színpad ábrázolás nagyon tetszik, túlmutat a hangfalak távolságán. Az ábrázolt részletek megjelenítés módja is kivételes. A Halleluja című dal hallgatása közben még a tarkómon is felállt a szőr. Csodálatos.

Egyébként a Tidal App használata ilyen nagyszerű hang kíséretében igen kellemes élmény, ráadásul kényelmesen hozzáférek a saját listáimhoz.

Qobuz:

Lana Del Rey Arcadia (Qobuz 44,1kHz 24 bit) felvételének hallgatása egy dél-kaliforniai álomba repít, mielőtt a következő szám, a The Interlude lyukat üt a falba a basszusokkal, és Új-Mexikóba vonszol. A Black Bathing Suit dalszövegei a globális világjárvány hangulatára emlékeztet (kezdősor: Grenadine quarantine, I like you lot, It’s LA). Egyébként ez a három muzsika a legtisztább betekintést nyújtja a modern kor egyik legjobb szerzőjének munkásságába. Lenyűgözött, ahogy az Edge NQ és W rendszer mennyire sokat tud mutatni az album hangulatából és a finom részleteiből. Ez amúgy minden zenére igaz, bármit is választottam.

Dinamikusabb felvételre váltottam, és elindítom Miles Kane 2013-as Don’t Forget Who You Are című számát (Qobuz 44,1 kHz 16 bit) a címadó dal élénk előadás módja közben a lábam ritmusra kezdett járni, ami azt mutatja, hogy az Edge W ütős, jó képességű, bőven van benne tartalék.

Bluetooth, Chromecast és USB:

A Pixel 4 telefonomról az NQ Bluetooth és a Chromecast használata hibátlan volt. A hátlap USB A bemenete az alkalmazásban aktiválás után egyszerűen kiválasztható. Igazság az, hogy a bemenet hozzáférhetősége így nehézkes, én személy szerint jobban kedvelném, ha a port az előlapon lenne, úgy a használata kényelmes lehetne. Ugyan nem játszottam le számítógéppel fájlokat az USB-B bemenetén keresztül, de a korábbi tapasztalataim alapján nincs okom kételkedni a kiváló képességeiben.

A fejhallgató kimenet:

Radiohead Subterranean Homesick Alien (Qobuz 96kHz, 24 bit) szerzeményét választottam a kimenet teszteléséhez. T+A Solitaire P-SE fejhallgatót csatlakoztattam, hogy a beépített fejhallgató erősítő kvalitásait megtapasztaljam. Nem sok adatot tettek róla közzé a műszaki adatokban, de tudom mondani, hogy kellemes élményt jelentett. Azt is tudni kell, hogy a Solitaire füles álomba illő hangzást produkál, és könnyű meghajtani. Ami nagyon praktikus, hogy a fejhallgató csatlakoztatásakor az előerősítő kimenet automatikusan csendesedik.

Összefoglalás:

A Cambridge Audio Edge NQ és Edge W igazán energikus, dinamikus, és zenei hangú rendszer. Nagyon élvezetes volt hallgatni, és a stabilitása néhány saját elektronikámat is maga mögé utasította. Vonzó ajánlat, de tudnia kell, hogy olyan hangfalat célszerű hozzá választania, ami a tízezer fontos határ északi oldaláról származik. Ha ez teljesül, nem kell hozzá sok idő, hogy kiderüljön ennek a remek párosnak minden erénye és kimagasló minősége. Mindkettő méltó a Cambridge Audio zászlóshajó címének viselésére. Igazi British Design, nagyon ajánlott.

Edge NQ és W Hifiandmusicsource bemutató értékelés

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Edge NQ és W Hifiandmusicsource bemutató rövid értékelés

Írta: Simon Wilce

Forrás és képek: HiFi And Music Source

Műszaki adatok:

Cambridge Audio Edge NQ

Cambridge Audio Edge W