Cambridge Audio CXN V2 bemutató Stereonet

CXN V2 Stereonet bemutató k

A Cambridge Audio a CXN első verzióját 2015-ben mutatta be. Hosszú ideig egyike volt a legjobb ár-érték arányú hálózati zenelejátszóknak a megfizethető kategóriában. Aztán 2018-ban bemutatták a V2 verziót, amely folytatta az első széria sikerét, de új funkciókkal bővítette ki a kiváló hangzást. Természetesen fizethet bárki jóval többet is egy hálózati zene lejátszóért, de a többszörös pénz elköltése nem garantálja a többszörös élvezetet.

A CXN V2 által elérhető streaming funkciók a Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer, és van beépített Chromecast is, amely lehetőséget ad a Sirius XM és a SoundCloud használatára. Roon minősítéssel rendelkezik, végpontként használható, így digitális fájl lejátszás lehetséges. A Qobuz 24 bit 96 kHz-ig, a DSD pedig 64-ig támogatott. Az internetes rádió adások hatalmas bázisából válogathat. A Tidal felhasználók számára az MQA nem elérhető. Képes lejátszani azokat, de 16 bit 44,1 kHz felbontással. Amikor rákérdeztem, hogy tervezik-e az MQA beépítését, azt válaszolták, hogy nem, mert a beépített DAC alapértelmezett módon felkonvertál, és az MQA fájlokat nem lehet felkonvertálni. Jelentős hardver átalakítást kéne rajta végezni. Az MQA támogatásra a DacMagic 200M különálló DAC egységet építették.

Általános bemutatás:

Az audió jeleket a duál Wolfson WM8740 dekóder 24 bit 384 kHz-re való felkonvertálás után dolgozza fel. A felkonvertáláshoz a Cambridge Audio szabadalmaztatott ATF2 polinominális illesztő algoritmust használják. A CXN V2 használható mint külső DAC is, mert SPDIF RCA koaxiális, és Toslink optikai bemenetekkel rendelkezik. Az analóg jel fix vagy hangerő szabályzott módon XLR és RCA kimeneteken is kivehető. A WiFi használatához tartozék dongle csatlakoztatása szükséges.

CXN V2 Stereonet bemutató belsőrész

A Cambridge Audio CXN V2 vezérlő alkalmazása a StreamMagic, de jár hozzá rendszer távvezérlő is, amivel más Cambridge készülékek is vezérelhetők. A nagy, 4,3 hüvelykes színes kijelzőjén olyan hasznos információk is megjelennek, mint a bitráta, a mintavételezési frekvencia, és természetesen az album borító. Telepítése egyszerű, a használata is egyszerű, igazán intuitív. A gyártó azt állítja róla, hogy rengeteg időt és energiát fordított a hangzás fejlesztésére, hogy a lehető legjobb hangminőségre legyen képes. Engem meggyőzött, már akkor, amikor először meghallottam.

Érdekes volt összehasonlítani a referencia streameret a CXN V2-vel. Az ötezer dollár feletti árkategóriából származó Auralic Altair G2.1 felépítése stabilabb, a súlya pedig 9,5 kiló, szemben a CXN V2 mindössze 3,5 kilós tömegével, és 1.299 dolláros árával. Az Auralic háza 6 mm vastag alumínium, és az áramköri egységek külön árnyékolt rekeszekbe vannak beépítve, ennek köszönhetően akár egy tankkal is át lehet rajta menni. A CXN V2 könnyebb, és kevésbé robosztus felépítésű, ahogy ez elvárható. De lássuk be, nem életszerű, hogy bárki át szeretne kelni egy hálózati lejátszón a lánctalpas katonai járművével.

Még akkor is kimondható, hogy jól néz ki belülről, ha nem csatahajó páncélzattal épült. Az elrendezés logikus, és rendezett. A jelfeldolgozás út rövid, ami gyors kezelhetőséget is eredményez. Húsz másodperc után már működő képes. Összehasonlítva az Auralicnak két percébe telik, mire feláll a rendszere. Az is tetszik, hogy a be/kikapcsoló a front panelen található, és nem pedig a hátlapon.

Az Auralic Lightning alkalmazása több lehetőséget biztosít, mint a StreamMagic. A Qobuz új megjelenések között is lehet böngészni vele műfaj szerint, és nem minden egyszerre zúdul rám. Engem valójában anno az Auralic alkalmazása győzött meg, és ezt figyelembe véve választottam saját felhasználásra.

CXN V2 Stereonet bemutató front panel

Az előlapon, és a hátlapon lévő USB aljzatok hasznosak lehetnek, ha külső tárolóról szeretne zenét hallgatni. Lenyűgözött az átgondoltság, amivel a hátlapon találkoztam. A be és kimenetek fentről is olvashatók. Tetszettek az előlapon található gombok is. Ha műsorszámot szeretne léptetni, vagy szüneteltetni a lejátszást, nem kell a telefont keresgélnie, egy gombnyomás az egész. A kijelző jól olvasható.

Választható, hogy az analóg kimenet fix, vagy hangerő szabályzott legyen, XLR szimmetrikus, és hagyományos RCA is rendelkezésére áll. Nem adják meg a kimeneti jelszinteket a műszaki adatokban, de úgy tűnt, hogy a szokásos 2V RCA és 4V XLR értékhez közeli. Ha bekapcsolja a hangerő szabályzást, az alkalmazáson keresztül lehetősége van a módosításra, de az előlap forgató gombját is használhatja erre. A hangerő szabályzás finom egyenletes, és nem lépcsős.

A meghallgatás:

CXN V2 Stereonet bemutató hangzás

Nagyon meggyőző hangú előadást hallottam természetes tonalitással, finom dinamika követéssel, jó mélytartománnyal, és színpad ábrázolással, főleg, ha figyelembe veszem az árát is. Sibelius Symphonies 3, és 5 az Aplha Gothenberg Symphony Orchestra Santtu-Matias Rouvali vezénylésével sokkal jobban szólt, mint azt remélni mertem. A harmadik szimfónia nyitánya nagybőgőkkel kezdődik, a hangzás pedig nagyon pontos volt. a CXN V2 meggyőző módon ábrázolta a nagyzenekart, gazdag, tiszta élénk tonalitással, és kiválóan érzékelhető a hatalmas energia. A színpadnak egész jó mélysége volt, de fókuszált hangszer csoportokkal, részlet gazdag ábrázolás móddal. A meghallgatásaim nagy részében a Qobuzt használtam. A Sibelius felvételek 24 bit 96 kHz felbontással egyszerűen csodálatosan szóltak. Lenyűgöző volt a természetes tonalitás, és széles a dinamika tartomány.

Valami teljesen más műfajjal próbálkozva Drake Her Loss című albumát indítottam el. Igen határozott, mennydörgő mélytartomány fogadott, ami még a padlót is megrezgette. Lenyűgözött a részlet gazdagság, ahogy az alsó traktust a CXN V2 kezelte. Testes, határozott, és szilárd. A felső tartomány tisztasága is meglepő. Hogy részesüljön belőle kell majd egy jó mélynyomó, ami az utolsó mordulást is ki tudja préselni, de ígérem, az eredmény lenyűgöző lesz. Azt is figyelembe kell vennie, hogy néhány dalszöveg esetében szülői felügyelet javasolt.

Handel 12 Concerti Grossi Op 6 felvétele az Accademia Bizantia előadásában tapintható, erőteljes bekezdésekkel, hatalmas dinamikus kontrasztokkal, de mégis édesen, és lágyan tálalva. A bélhúros hegedűk néha élesen és élénken szólnak, nem árt nekik némi kerekség. Jelen esetben élesen szóltak anélkül, hogy vékonynak vagy durvának éreztem volna őket. A csendes részeken kellemes a jelenlét érzet, az előadás mód természetes, nyugodt.

Az Auralic hálózati lejátszóm a CXN V2 árának ötszörösébe került mindennel együtt, de az általa nyújtott élmény nem ötszörös. Néhány esetben nagyjából egyenrangúnak bizonyultak. A Cambridge Audio CXN V2 bárkiben azonnali pozitív benyomást kelt. Egyszerűen szólva sok felvételen a közvetlenség tekintetében úgy éreztem, hogy az olcsóbb streamer jobban teljesít.

Az Auralic négyféle szűrésmódot kínál. Korábban a Smooth beállítást használtam, de a CXN V2 meghallgatása után kipróbáltam a Precise módot. Ez kicsivel javította a bekezdéseket, és jobb fókuszt eredményezett, így közelebb került a Cambridge hangzás stílusához. Persze a két streamer másként szól. Mindkettő nagyon jó, nehéz közöttük választani. Az árkülönbséget is figyelembe véve a Cambridge Audio CXN V2 nagyon jól tartotta magát a hangzás tekintetében.

A korábban említett Handel művet meghallgattam a Tidal-on is. A nagyobb felbontású Qobuz édesebb, lágyabb tónusú, de mindkettő igen jól szólt. A Tidal fájlok talán kicsit fényesebbek és keményebbek, a Qobuz 24/88,2 formátumok pedig természetesebbek. Meglepően alacsony áron, ez a streamer fantasztikus munkát végzett velük.

Ítélet:

A Cambridge Audio CXN V2 1.299 dollárért kapható Amerikában. Nem könnyű megindokolni, hogy miért kellene többet költenie egy hálózati lejátszóra, és főleg azt nehéz megindokolni, hogy mennyivel. Igaz, nem kapja meg a drágább modellek díszes felépítését, és a végletekig kidolgozott alkalmazását, de amit ez a trükkös doboz művel, azt nagyon jól csinálja. Különlegesnek minősül az árkategóriájában, mindenképpen javaslom a meghallgatását, ha megfizethető belépő kategóriás megoldást keres a streaming, vagy digitális hálózati lejátszás funkciókra.

CXN V2 Stereonet bemutató értékelés

Írta: James Hughes

  1. November 30

Forrás és képek: Stereonet.com

Műszaki adatok: Cambridge Audio CXN V2