Cambridge Audio Alva TT vinyl lemezjátszó teszt

Cambridge Audio Alva TT vinyl lemezjátszó teszt

Minden egyben – és szépen is szól!

A vinyl kultúra reneszánsza nyomán sok gyártó élesztette újra ehhez kapcsolódó termékvonalát. Megjelent sok újítás, érdekes megoldás, amik azonban sokszor igyekeznek összemosni a mai kor igényeit a vinyl adta retro – audiofil életérzéssel. Emiatt azonban legtöbbször az alapfunkciók sérülnek azért, hogy költséghatékonyan lehessen digitális funkciókkal együtt kínálni e termékeket. Első ránézésre a Cambridge Audio Alva TT modellje is ilyen, meghallgatva azonban egészen más kép rajzolódott ki.

Bevezetés – kinézet és tulajdonságok

A Cambridge Audio Alva TT a cikk írásakor az egyetlen olyan lemezjátszó, ami aptX Bluetooth kapcsolattal rendelkezik. Ennek köszönhetően nagyfelbontású, 24 bit/48 kHz minőségben streamelhetjük vele lemezeinket valamilyen kompatibilis eszközökre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hang tekintetében is kompromisszumokat kellene kötnünk – lássuk, mit kínál az Alva TT! A dobozból kivéve szembesültünk azzal, hogy az Alva TT gyakorlatilag teljesen összerakva érkezett: nincs más dolgunk, mit felhelyezni a lemeztányért és a plexitetőt, valamint beállítani a tűnyomást – és ezzel készen is vagyunk. A sasszi tömör MDF anyagú, míg fedőlapja extrudált, szálcsiszolt alumínium, ami nem csak a rezonancia minimalizálásában játszik szerepet, hanem szemet gyönyörködtetően szép is.A lemezjátszó Direct Drive kialakítású, így nyávogásra nem kell számítanunk, a sebesség ingadozás mindössze 0,06 %. Lemeztányérja masszív, nehéz darab, anyaga polioximetilén (POM). Ez az anyag olyan termoplasztik, amit főleg precíziós alkatrészek gyártásához használnak az iparban, mivel nagy merevségű és igen stabil. Ez a súlyos tányér a remek Direct Drive rendszerrel együtt már komolyabb hangot vetít előre, de lássuk a további alkotóelemeket!

A hangkar egyenes, egy darabból készült, headshellje emiatt nem cserélhető, Rega gyártmányú. Ennek örültünk, mivel a Rega nagymúltú és méltán elismert angol gyártó, termékeit előszeretettel használják az igényes vinyl rajongók. A benne lévő nagykimenetű MC hangszedő típusa sajnos nem derül ki a gyártói leírásból, pedig érdekes lenne ismerni pontos tulajdonságait. Kénytelenek vagyunk megelégedni azzal, hogy MC, illetve 2 g-os tűnyomást igényel.

A készülék hátoldalát szemlélve is meglepetésekben volt részünk. Egyrészt a szokványos adapter csatlakozó helyett szabvány IEC-t találtunk rajta, ami igényes, és nagyobb mozgásteret biztosító megoldás, lehetőséget ad arra, hogy kellően minőségi tápkábellel, valamint tápszűrők használatával még tovább javítsuk a hangját. Emellett egy RCA kimenetet találtunk, viszont ez előerősített, mivel az Alva TT beépített (!) MC előerősítővel rendelkezik, amit a gyári hangszedőhöz optimalizáltak. Alapvetően idegenkedünk az ilyen megoldásoktól, hiszen bár kényelmes, nem teszi lehetővé más phono előfok használatát, így lemezjátszónk hangja nem javítható, karaktere nem változtatható másmilyen MC phono egység használatával. Az Alva TT árát is figyelembe véve azonban felmerült bennünk a lehetőség, hogy a beépített egység is szólhat jól – nemsokára olvasóinkat is beavatjuk tapasztalatainkba ennek kapcsán. A hátlapon, mindezeken túlmenően még egy tolókapcsolót találtunk, ami a Bluetooth be- és kikapcsolására szolgál.

A beüzemelés nem lehetne egyszerűbb: a gyártó eleve beállított állapotban szállítja az Alva TT-t, ami a hozzáértő, hardcore vinylesek szemében vörös posztó lehet, az egyszerű zenerajongó számára viszont áldásos, hiszen az egyébként akár több órásra is elnyúló beállítási szertartás nagyjából 2 percre rövidül. Cserébe sem azimuth, sem VTA állítási lehetőségünk nincs, illetve az antiskating értéket is 2-re szükséges állítanunk, más értéket nem enged a kar. Mindezek következtében nem használhatunk lemezalátétet, illetve a gyáritól eltérő hangszedők beállítása is szinte ellehetetlenül. Ez így kényelmes és nem kell vele foglalkozni – a szélesebb körű fogyasztói igényekre is figyelemmel ez a kompromisszum bőven megfelelő lehet.

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Cambridge Audio Alva TT az ára alapján magasabb kategóriás láncokba illeszkedik igazán jól, ahol megmutathatja képességeit – vagy azok hiányát. Épp ezért kedvenc Naim Supernait 3 referencia erősítőnk elé kötöttük és Monitor Audio Gold 300 hangsugárzókkal szólaltattuk meg, természetesen minőségi összekötő és tápkábelek használata mellett. Mivel a tápellátás a már említett IEC csatlakozón érkezik az előerősítő számára is, a nálunk vendégeskedő Nordost Heimdall 2 tápkábel elé még egy LessLoss Firewall 64x tápszűrőt is csatlakoztattunk – az eredmény nem is maradt el.

Tesztezenéink a következők voltak: Rick Wakeman – Return to the centre of the Earth, Mike Oldfield – Return to Ommadawn, Jean-Michel Jarre – Chronologie illetve a DALI aktuális tesztlemeze.

Meghallgatás

A meghallgatás előtt természetesen jó ideig járattuk az Alva TT-t, hogy a tű “bekopjon” és végleges – vagy ahhoz közeli – hangot halljunk. A meghallgatást Rick Wakeman klasszikusával kezdtük, ami összetett, nagyzenekart, kórust és rockzenekart is felvonultató anyag. Azonnal feltűnt az Alva TT remek felbontása és részletező képessége, ami egy MC hangszedővel szerelt lemezjátszótól elvárható. A lemezkövetés kiváló, illetve csatorna szeparáció tekintetében sem panaszkodhattunk – bár specifikációk e tekintetben nem álltak rendelkezésünkre, remek panorámákat és szép, széles sztereóképet kaptunk.

A Naim – Monitor Audio párost sok egyéb mellett azért is szeretjük, mert hatalmas teret és remekül felépített mély és tágas hangszínpadot jelenítenek meg, ez az Alva TT-vel is megvalósult – ami pedig mindenképpen elismerést érdemel. Mike Oldfield remekművére váltva tűnt fel, hogy bár az akusztikus nüánszokkal is remekül boldogult a lemezjátszó, dinamika és basszus terén némi hiányt szenvedett. Néhány meghallgatást követően arra jutottunk, hogy ennek oka a beépített phono egység alacsony kimeneti jele, ami miatt egyrészt a megszokottnál feljebb kellett tekernünk a Supernait hangerő-potméterét. A gond viszont mindenképpen az volt, hogy így a dinamika csorbult. Reméljük, erre valamilyen megoldást kitalálnak a Cambridge Audio mérnökei, talán egy utódmodellben. A Chronologie viszont pazarul szólt, úgy látszott, az elektronikus zene jól fekszik az Alva TT-nek. Itt talán visszajött valamennyi a részint elveszett dinamikából is, minden másból viszont tökéleteset kaptunk, ahogy az előző tesztzenéink esetében is. A DALI tesztlemezével zártuk tesztünket, ahol leginkább az intimitás és a jelenlétérzet fogott meg minket, hiszen ezeket is szállította az Alva TT abban a minőségben, amit elvártunk egy magas kategóriás rendszertől. A női ének – ami sokszor számít “sötét lónak” audiofil eszközök esetében – gyönyörűen jelent meg, szemünket lehunyva szinte éreztük, ahogy egyenesen fülünkbe énekelt az énekesnő. Többek közt ez az intimitás volt az, ami miatt érdemes audiofil rendszerbe ruháznunk – alacsonyabb kategóriás eszközöktől ezt nem kapjuk meg, az Alva TT viszont képes volt kiszolgálni rendszerünket és szállítani ezt az élményt. Elégedettek voltunk, még néhány lemezt meghallgattunk, csupán élvezetből, de nem csalódtunk: az Alva TT nem válogatott stílusokban, akusztikus, elektronikus, jazz, rock, klasszikus – mindenben remekelt.

Végül csak a vicc kedvéért kipróbáltuk a Bluetooth egységet is, ami egyszerűen csatlakoztatható bármilyen hordozható, BT képes hangszóróhoz vagy fejhallgatóhoz. Itt a megszólalást nem igazán értékeltük, sokkal inkább a kényelem és az egyszerűség, amit szeretnénk kiemelni, de természetesen meglehet, hogy magasabb kategóriás, Bluetooth képes eszközzel remekül szólna az Alva – ugyanakkor a digitális konverzió értelemszerűen elvett az analóg varázslatból – minden tökéletessége ellenére az analóg érzés már a konverzió tudatától is elveszett. Semmi gond – sokaknak kényelmes lehet, a hozzánk hasonló megszállottakat pedig remekül kiszolgálja az Alva TT kikapcsolt Bluetooth-szal.

Összegzés

A Cambridge Audio 50 éves jubileumi modelljei között szereplő Alva TT kifejezetten kellemes meglepetést okozott hangjával és felépítésével. Alacsony kimeneti jelétől eltekintve egy olyan remek lemezjátszót hallottunk, amiben minimális kompromisszumok árán sikerült ötvözni a kiváló, MC jellegű megszólalást azzal a végtelen egyszerűséggel, ami a kategóriákkal kisebb és gyengébb minőségű készülékekre jellemző. Gondolunk itt a beállítási lehetőségek hiányára és az összeszerelt állapotban való szállításra. A Bluetooth képesség tényleg hasznos lehet, ha kényelemre törekszünk, ugyanakkor az Alva TT ennél jóval komolyabb rendszerekben is kényelmesen helytáll, hangja nem csalódás még audiofil hallgatóság számára sem, amennyiben együtt tudunk élni a kissé alacsony kimeneti jelszint viszonylagos gyengeségeivel. Részletesség, felbontás és hangszínpad tekintetében viszont kiemelkedőt nyújt ez a modell, mindenképpen érdemes fontolóra venni meghallgatását, amennyiben ilyen kategóriás lemezjátszó beszerzésén törjük fejünket.

Mérleg:

+ Igény, audiofil kidolgozás, remek összeszerelési minőség és anyag használat

+ MC hangszedő beépített phono egységgel

+ Bluetooth kompatibilitás

+ Rega hangkar

+ Direct Drive kialakítás

+ Megfelelő gyári beállítások, nem igényel szaktudás a beüzemelés

– Alacsonyabb kimeneti jel, emiatt valamivel kevésbé dinamikus hang

Szubjektív vélemény:

Hangminőség: 4.5

Kivitel: 5.0

Szolgáltatások: 5.0

Formaterv: 5.0

Ár/érték arány: 5.0

Műszaki adatok:

Forrás:[www.av-online.hu]