Cambridge Audio AXR100 rádióerősítő/DAC

Cambridge Audio AXR100 rádióerősítő/DAC

Folyamatosan érkeznek az újabb AX modellek, így az integrált erősítők és a CD játszók után megjöttek a sztereó rádióerősítők is, vagyis Darvas László után a Masszíverek, melyek közül, ha már lúd, legyen kövér alapon, a nagyobbikat láttuk elsőként vendégül.

Családi vonásként természetesen az AXR100 jelű modell is az integrált erősítőnél megismert szürke színű, diszkréten elegáns külsővel rendelkezik, csak értelemszerűen magasabb, és a több funkciója miatt több gombja van. A rádiórésztől eltekintve minden szempontból ez a készülék az AX sorozat jelenlegi legnagyobb erősítője, amely technológiailag szintén sokat profitált a high-end Edge típusból.

Csatornánkénti 100 W-os teljesítményével, ami közel háromszorosa az amúgy szintén nagyon jól használható AXA35-ösének, egy valóban nagyhangú készüléknek mondható, amit bátran lehet nagyobb terekben, nagy hangsugárzókkal és hangosan hallgatva is használni. Széleskörű csatlakozásainak, valamint beépített MM phonójának és DA konvertereinek köszönhetően az AXR100 az otthoni szórakoztató rendszer igazi központi eleme lehet, amihez a különféle vonalszintű források (3 db) mellett csatlakoztathatunk analóg lemezjátszót és digitális eszközöket is (kettő optikai és egy koax digitális bemeneten), így a készülék például a régebbi CD játszókba is új életet lehelhet vagy a beépített DAC nélküli streamerek ideális partnere is lehet. A vezetékes csatlakozásokon túlmenően a készülék Bluetooth kapcsolaton is képes jelek fogadására, ami szintén tovább bővíti felhasználhatóságának körét és még sokoldalúbbá teszi.

A vezetékes csatlakozó választék része még egy Rec Out (magnó) kimenet, egy mono mélysugárzó kimenet 200 Hz-es másodrendű szűrővel, valamint egy előlapi 6,3 mm-es jack fejhallgató aljzat. Hangsugárzó csatlakozóból az integrált erősítőktől eltérően ezúttal kettő szett áll rendelkezésre, a különböző bemenetekhez pedig direkt elérésű gombokat találunk az előlapon a pontmátrix display alatt, amely a kiválasztott bemenetet és a hangerő aktuális értékét mutatja. A balansz és a magas illetve mély hangszínek szintén szabályozhatók, ezeket a funkciókat azonban nem direkt potméterekkel, hanem az erősítő menüjéből érhetjük el, a beállítás értékeit pedig szintén a kijelzőn kísérhetjük figyelemmel. Az erősítőhöz a többi AX modellhez hasonlóan egy karcsú fekete rendszer távvezérlőt mellékeltek, amivel a készülék minden funkciója elérhető.

Akik olvasták az AXC35 CD és AXA35 integrált erősítő párosáról készült cikkemet, azok tudják, hogy az integrált erősítő (és persze a CD játszó is) teljesen levett a lábamról, ezért az AXR100 bemutatkozását is meglehetősen komoly várakozás előzte meg részemről. Azt már elöljáróban elárulhatom, hogy sem a receiverben, sem a várakozásaimban nem kellett csalódnom, sőt, a mindenben egyenletesen kiváló készülék mondhatni csuklóból átugrotta a lécet és még némi biztonsági távolságot is hagyott felette, csak, hogy a mutatvány még elegánsabb legyen.
Az első dolog, ami feltűnik a hangjában az integrált erősítő megszólalásához képest, hogy a 100 W még kis hangerőn is egészen más, mint a 35. A hangok végtelen könnyedséggel áramlanak a hangszórókból, testesek és energikusak, a tartalékokat tekintve pedig a hatást ahhoz tudná hasonlítani, mint amikor egy nagy teljesítményű autóval 50-el megyünk a városban. Alig érünk a gázpedálhoz, de közben mindvégig érezzük, hogy egy kicsit nagyobb mozdulatra egyből komoly energiák szabadulnának fel. Ugyanígy voltam az AXR100-al is, aminél folyamatos késztetést éreztem, hogy kipróbáljam hangosabban is, ami természetesen meg sem kottyant neki, sőt, még jobban kinyílt és nagyobb volumenűvé, valamint energikusabbá vált. A nagyobb teljesítmény másik hozadékaként (másra nem igazán tudom fogni, mivel nem lehet tudni, hogy áramkörileg van-e más eltérés a sorozat kisebb erősítőitől) a receiver hangzása teltebb, kerekebb, nagyvonalúbb és érettebb, ami már komoly minőségi változás, nemcsak pusztán mennyiségi. Ennek köszönhetően az alapvető karaktere némileg közelebb került az előző cikkben felvázolt klasszikus Cambridge Audio hangzásvilághoz, nagyjából valahol félúton elhelyezkedve a régi és az új zenei stílus között. Mindez egyben annyit is jelent, hogy közelebb került az Edge által képviselt értékekhez, amelyekből egyébként társaival együtt technológiailag is sokat merített.


A már a kisebb testvér kapcsán is említett magabiztosság természetesen szintén nagyobb lett, hiszen 100 Wattal a „tarsolyban” könnyebb még magabiztosabbnak lenni. A megszólalás mindenféle zenei és hangerő „felállásban” stabil, megfogott, szervezett és egységes, de egyben elég szórakoztató, érdekes és izgalmas is ahhoz, nehogy ez a nagy szervezettség totális unalomba fulladjon. Basszusban erőteljes, testes és energikus, és jól meg is lehet kergetni, zavarba jönni akkor sem fog. Semleges karakterének hála a különféle felvételek és muzsikák mind önálló egyéniségek, a receiver nem formálja a saját képére őket. Műfajtól függetlenül mindig sok az apró részlet, szín és árnyalat, a hangzást azonban, ha lehet, még annyira (minimálisan) sem érzem mérnöki jellegűnek, mint a kistestvér esetében. Egyre többet hallgatva az amúgy még csak szőrmentén bejáratódott készüléket egyre jobban érzem benne a „nagy” erősítőkre jellemző hosszú távú jól hallgathatóságot és egyre több komoly értéket fedezek fel benne. Ilyen például a fúvós hangszerek prezentálása sok levegővel és a dobozoktól könnyedén elszakadó, majd a térben valós hatású hangszereket idéző hangképpé összeálló megszólalással, ami hót ziher, hogy nem ennek a kategóriának az általános jellemzője és minőségi szintje.
A készülékbe épített DA konvertereket kipróbálva nagyjából az előzőekben felvázolt hangzást kaptam, így már az is bátran kijelenthető, hogy a készülék egyben a régebbi digitális eszközpark minőségének felhúzására is alkalmas, a Bluetooth zenehallgatás pedig egy izgalmas ráadás, ami újabb lehetőségekkel bővíti a felhasználhatóság klasszikus erősítőkén jócskán túlmutató körét

Ajánlás

A Cambridge Audio újabb nagy dobása, ami az új AX sorozat minőségi szintjét még magasabbra emeli, a klasszikus receiver funkciókat pedig DAC-kal és Bluetooth kapcsolattal fejeli meg. Kategóriáján bőven túlmutató hangminőség, nagy teljesítmény, elegáns kinézet; aki egy megfizethető jó erősítőt (receivert) keres, már mehet is érte.

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hifipiac.hu]