ELAC Vela BS 403 állványos hangfal teszt

ELAC Vela BS 403 állványos hangfal teszt

Az ELAC kínálatában eddig is szerepelt a BS 403 állványos hangfal, utódja azonban a Vela elnevezést is megkapta. Az előd annak idején elnyerte tetszésünket, így módfelett kíváncsiak voltunk mit tartogat számunkra az utód, hiszen kategóriájában már igen komoly versenytársakat találunk mind állványos, mind pedig álló kivitelben.

Az ELAC történetét már feldolgoztuk honlapunkon, így annak ismétlésétől jelen helyen eltekintünk. Fontosabb az alany, a megújult BS 403 – ami nem sokban hasonlít elődjére, ha dobozkialakítását szemléljük. Kivételt képez az itt is megjelenő, lefelé néző reflexnyílás.

 

A doboz lekerekített élei dőlt hasábot formáznak, a talp hátsó része egyúttal a reflexnyílás is. Így bár maga a nyílás lefelé ásít, a talp mindenképpen hátrafelé irányítja a basszusokat, amit érdemes figyelembe venni az elhelyezés tervezésekor. A tesztmodell fekete zongoralakk színben érkezett hozzánk, ami bár kényes, mégis szemet gyönyörködtető – lakkozása természetesen sokrétegű, pontos, szinte műalkotást idézően igényes és precíz. Az előddel ellentétben kettős kábelezésre alkalmas hangfalcsatlakozókat kapunk, de használhatunk egyszeres kábelezést is, ízlésünk szerint.A kis méret szinte meglepő súllyal párosul; a Vela BS 403 darabja több mint 7 kg-ot nyom. Ránézésre az előző szériában már megszokott JET 5 magassugárzót illetve 150 mm-es AS-XR mélyközép-sugárzót kapta meg az új modell, ám a gyártó leírásából kiderül, hogy mindkét komponensen tovább finomítottak.

86 dB-es érzékenysége bőven indokolttá teszi az ajánlott minimum 40 W-os erősítő meglétét; míg 41-50000 Hz-es frekvencia-átvitele kimagasló felharmonikusokat vetít előre – cserébe kevesebb basszussal. Persze az adatok és az élmények különböző dolgok, a leírásokból csak saccolni lehet – és nem túl pontosan – hogy milyen lesz az alany a valóságban.

Tesztkörnyezet és zenék

Az ELAC Vela BS 403 ára alapján az audiofil kategória csúcsát, vagy a high end belépő szintjét képviseli. Ennek megfelelően olyan rendszerrel célszerű hallgatni, ami képes kiszolgálni magasabb igényeit – más esetben indokolatlanná válik beszerzése és használata. Mi Parasound Zdac V.2 DAC-ot, Naim Supernait 3 integrált sztereó erősítőt és minőségi kábelezést, valamint szűrt áramot használtunk tesztünk során. Tesztzenéinket úgy válogattuk össze, hogy minél többféle kihívás elé állítsuk a Vela BS 403-at: részletesség és felbontóképesség, természetesség, dinamika, jelenlétérzet, térérzet és panoráma. Ennek megfelelően sorrendben a Wintersun – When Time Fades Away című számával kezdtünk, majd áttértünk Mike Oldfield – Return To Ommadawn lemezére, ezután jöhetett Shota Osabe – Happy coat lemeze, végül pedig Jean-Michel Jarre – Equinoxe Infinity-je “forgott”. A meghallgatás előtt természetesen alaposan bejárattuk a kis ELAC-ot, ami a forgalmazó szerint is szükséges.

Érdekességképpen kipróbáltuk Synthesis Soprano csöves erősítőnkkel is a Vela-t, hogy lássuk, mennyire passzol a csöves megszólalás karakteréhez – erről később bővebben mesélünk.

Meghallgatás

A Wintersun dallal kezdve megállapítottuk, hogy a Vela BS 403 hatalmas teret kínál, az eddig használt álló hangfalakhoz képest érzésre nagyjából a duplájára nőtt a tér. A basszusok terén nagyot alkotott: kerek, megfogott és méreteihez képest megdöbbentő mennyiségben kaptunk mélyhangokat. A frekvencia-átvitelt szemlélve kialakult gondolatunk is csak részben igazolódott be, mivel nem érzünk hiányt, csak egyfajta lebegést az alsóbb tartományokban. A kis Vela ezeket sem hagyta szétfolyni, brummogni, remekül kezelte.

A magashangok lenyűgözőek voltak, tiszta, részletes megszólalást, kerek, mégis csilingelő magasakat kaptunk minden fémesség vagy karcos érzet nélkül. Mike Oldfield lemezét hallgatva a dinamika új szintre lépett és a természetesség, zeneiség is előtérbe került. Akusztikus felvétel lévén ezek a szempontok talán kiemelten fontosak, így e tekintetben is elégedettek voltunk. A jazzlemez meghallgatásakor a jelenlétérzetet vizsgáltuk, és bár nem tette elénk annyira határozottan a BS 403 a jazzklubot, mégis ott érezzük magunkat a zongoristától nem messze. Pazar részleteket kaptunk: egy nagybőgő szóló közben nem csak a zenész kezének csúszását hallottuk a húron, hanem a szék és a hangszer testének finom, apró reccsenéseit, néha a művész lélegzetvételét – az élmény kiváló volt.

Nagy váltás ezután a Jarre lemez, egészen másként szólt, mint az eddigi akusztikus darabok. Ugyanakkor a koherencia abszolút kielégítő volt és a panorámák is szépen vándoroltak az előttünk lévő térben. A megszólalás igazán pontszerű volt, viszont a mélység nem igazán jelent meg – így sajnos az igazán hangsúlyos 3D érzetről le kellett mondanunk. Ezen akár más kábelezés vagy a miénktől eltérő komponensek használata is segíthet. Összességében nagyon jó benyomást szerzünk az ELAC Vela BS 403-ról, tesztünk végeztével bőven elégedettek voltunk.

A Synthesissel történő meghallgatás nem várt eredmény hozott: a Vela gyakorlatilag mindenben remekelt, amit meghallgattunk. Érdekes, hogy a Supernaithez képest jóval alacsonyabb árfekvésű Synthesis is hozta ugyanazokat a tulajdonságokat, talán csak térmélység tekintetében maradt el tőle valamelyest. Ugyanakkor a csöves karakter kifejezetten jól állt a Vela-nak, érdemes ilyen modellekkel is kipróbálni, ha vásárláson törjük a fejünket.

Összegzés

Az ELAC Vela BS 403 kimagasló teljesítményt kínál az állványos hangsugárzók között, rengeteg jó tulajdonságát stílustól függetlenül is képes megmutatni. Hangja “kétutas”, de csak annyira, amennyire a fizika törvényei megkövetelik. Ugyanezt mondhatjuk el hatalmas teréről is: ilyen méretű hangszínpadot ritkán találhatunk, különösen, hogy ezt képes is kezelni a Vela BS 403 – nem esik szét a hangkép, gyönyörűen koherens marad felépítése is, illetve panorámái is példaértékűek. Pici mínuszt jelent a 3D érzet viszonylagos hiánya, de ez már tényleg kötekedésnek mondható. Ajánljuk mindenkinek, aki az állványos hangsugárzókat kedveli és szeretne igazán minőségi, karakteres hangzást kapni új szerzeményétől.

Mérleg:

+ Igényes, szinte művészi kialakítás

+ Remek megszólalás, méretett meghazudtoló és tér és panoráma

+ Természetes , stílusoktól függetlenül is minőségi megszólalás

+ Tiszta, levegős magastartomány, kellő mértékű mélyhangok

Hangminőség: 5.0

Kivitel: 5.0

Formaterv: 5.0

Ár/érték arány: 4.5

Műszaki adatok:

Forrás:[www.av-online.hu]