Wadia di122 D/A átalakító

A Wadia Digital Co. megalakulása óta megalkuvást nem ismerő módon fejleszti a jobbnál jobb hangzásminőséget nyújtó D/A átalakítókat.

DAC/előerősítő a sikeres elődök nyomdokaiban halad, de kivitelében és műszaki tartalmában inkább a „nagy-testvér” csúcsmodellre, a 321-es típusra hasonlít. Az audiofil rendszerépítőkön kívül a számítógépes audio-rajongók számára is együtt tartalmaz egy kiváló „kis DAC-ot” és talán a legjobb párosításban egy feltétlenül szükséges fejhallgató-erősítőt is. Ráadásul a Wadia most megjelent teremékeiben egy új design vonalat képvisel, hogy a kiváló technológiájú komponensek megállják helyüket a modern otthonokban.

Sok népszerű készüléket általában úgy terveznek, hogy moduláris felépítésük folytán tovább bővíthetők vagy funkcionális hozzáadott szolgáltatásokkal többek legyenek elődeiknél. Nem így a Wadia. Az új di122 nem ránc-felvarrott modell, teljesen újra tervezett, újragondolt típus. A Wadia di122 stilisztikailag zseniálisan egyszerű, mégsem rideg hangulatú, öntött alumíniumból készült, háza fekete üvegtetős, igencsak kompakt 250 × 250 mm méretű. Az elődön lévő igen zavaróan világító kék LED-sort szerencsére kihagyták, de hát látszik, hogy ez egy más design-koncepció.

Két optikai és két koaxiális (SPDIF) digitális bemenet akár 24bit/192 kHz mintavételezésre is tud dolgozni. A Wadia di122-vel teljes mértékben kihasználhatjuk az optikai és koaxiális csatlakozók lehetőségeit. A mára elengedhetetlené vált USB bemenete elfogadja a digitális jeleket 32 bitre és lehetővé válik a kompatibilitás DSD64, DSD128, DXD 352.8kHz-re és 384kHz-re ami manapság igen kívánatos. Ezen felül remek a lehetőség, hogy hagyja átalakítani az összes DSD és a „dupla DSD” 5,6448 MHz-es jeleket. Konvertálás után a jelek a digitális előerősítő fokozat részére kerülnek átadásra. A pontmátrixos kijelzőn a mintavételi frekvencia és az aktuális hangerő jelenik meg. A hátoldalon együtt található a két szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) analóg kimeneti csatlakozás. Mai igények szerint szintén elengedhetetlen a nagy teljesítményű fejhallgató-erősítő, aminek csatlakozója az előlapon található.

Természetesen a legfontosabb a hangzás, amelynek előállításában talán a legnagyobb szerepe a beépített ES9016S ESS Sabre DAC-chipnek van. A di122-t a Wadia saját fejlesztésű digitális hangerőszabályzója és analóg áramkörei tényleg elképesztően nagy formátumú előadóvá léptetik elő. Nyugodtan állíthatjuk, a di122 a legmodernebb digitális technológiával van felszerelve. Mivel a kimenetek szabályozható szintűek közvetlen alkalmasak végerősítő meghajtására a Wadia mérnökei, a di122 előerősítőnek – úgy kivitelben mint műszaki tartalomban egyaránt – tökéletes párt terveztek, ez az A102 végerősítő.

A di122 DAC-előerősítő és az A102 végfok vizuálisan abszolút összeillő. Csak egy megfelelő forráseszközre van szükség, bár azt nem teljesen értjük, miért nem gyárt már a Wadia CD-futóművet? Az elegáns, minimalista design kielégíti a kezelés alapfunkcióit, az összes funkciót a távirányítóval kapcsolhatjuk, illetve szabályozhatjuk.

A mérethez képest az előállított hangzás tekintetében igen nagy a meglepetés. A legtöbb digitális/analóg átalakítóval ellentétben a hangzás nem hűvös, nem vékony és nem technikai. Még a nem High-End hangrendszerrel és fejhallgatóval rendelkezők is profitálni fognak a csodálatos hangzásból, amit a di122 állít elő. Ez a kis DAC/előerősítő kombináció remekül játssza a muzsikát.

Sigmund Groven & Iver Kleive: HarmOrgan című, az Uranienborgban lévő templomban készült felvétele, a szájharmonika és templomi orgona szokatlan duója vezeti a zenei élvezetek listáját. A világ legkisebb és a világ legnagyobb hangszerének, még a gyakorlott füleket is meglepő, együtt lenyűgöző hatásút produkáló felvétele magasan tarol. A c-szájharmonika kicsiny és vékony, mégis fülbemászó és megejtő hangzása, az orgona legnagyobb átmérőjű sípjainak megjelenítése, a nagy tér akusztikája mellett döbbenetes valóságérzetet ad.

 

Egy nagyon jól ismert zenemű a Naxos kiadó által megjelent változata, Mussorgsky – Pictures at an Exhibition. Ez a remekmű Peter Breiner és a New Zealand Symphony Orchestra előadásában jellemzően példázza a ma elérhető digitális hangzást. Még a 16bit/48kHz-es flac-file változata is tartalmazza a mű átható erejének minden részletét, rezdülését. Megfelelő végerősítővel és hangsugárzóval párosítva részletes, jól pozicionált, háromdimenziós hangzással kitölti a szobát. A hangszerek hangjának gyönyörűen élénk prezentálásával egyszerűen magával rántja a hallgatót, egyre több felvétel lejátszására. A fejhallgató kimeneten keresztül behatol a fülbe, nem a hangerővel, hanem a kiegyensúlyozott hangzással, az egyértelműséggel operál.

Konklúzió

Egy számítógéppel és egy Wadia di122-vel a modern zenehallgatás költözik be a nappalinkba. A szép külső tartalmazza a gyártótól megszokott magas technológiai színvonalat. Ahhoz elég kompakt, hogy ott álljon a számítógépes munkaállomáson vagy a laptop mellett, részletes, szép és erőteljes hangzásával biztosítsa a hangrendszerünk további részeinek muzikális ellátását.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 80%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 0%
Összesen: 85%

Pro
+ átalakítja az összes DSD formátumot
+ a legmodernebb digitális technológiával van felszerelve
+ nagy teljesítményű fejhallgató-erősítő

Kontra
nincs saját gyártású CD-futómű

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció