Sonus faber Lumina I Állványos hangfal

Sonus faber Lumina I Állványos hangfal

Sem a Covid-19 vírus világméretű hatása, sem a nyári, nyaralási szezon nem mutatja a termékek fejlesztésének csökkenését. Az audio-piac jóval többek által hozzáférhető ár-szegmensének megnyerésére a Sonus Faber olasz hangsugárzó gyár egy új sorozattal jelentkezett. Alig egy hónap telt el a Sonus faber Lumina hangsugárzók piaci bevezetése óta, mi már tudjuk, hogy a kis monitor társainál is nagyobb népszerűségnek örvend.

„A mai világban élettereink használati értéke – ahol a zenei pillanatok életre kelnek – felértékelődött. Az otthonunkban létrehozható zenei hangzás az egyik fő elem, amely meghatározza életmódunkat, a zene emeli a kedvünket, visszhangozza érzelmeinket, inspiráló vagy nosztalgikus érzéseket és megteremti az összetartozás légkörét. A zene egy univerzális nyelv, amely képes folyamatokat aktiválni elménkben, szívünkben és lelkünkben. A zene valódi hangzását mindenki megérdemli, hogy otthonában legyen.” – írja az új Lumina hangsugárzó bevezető szövegében a Sonus faber.

Mi is ezekkel a gondolatokkal vettük kezünkbe az új hangsugárzót, amely az átlaghoz képest meglepő méretével „tesztpilótáinkat” is kíváncsivá tette. Mivel a tervezők az ígéret szerint a Sonus faber alapvető értékeit és a márkát azonosító értékes anyagokat meglepő teljesítménnyel ötvözik, izgalmas teszt élé néztünk.

A Lumina I állványos hangsugárzó a szokásosan kézzel válogatott, minőségi alapanyagok felhasználásával, háromféle, luxus kidolgozású kivitelben készül. A minimalista vonalvezetésű, egyszerű, szögletes hasáb alak kihangsúlyozza a felhasznált alapanyagok minőségét. Ezek mellett, a tervezés folyamán az egyszerűség is központi helyet kapott – mindez meglepően kis méretezéssel megjelenített.

A kabinet öt oldala többrétegű MDF-ből készül. A valódi diófa-furnérból több rétegben ragasztott frontlap lényegesen jobb minőségű, mint ebben az árszegmensben szokásos. Az előlapot a hangdoboz többi részétől viszko-elasztikus anyaggal „választják le”. A hangzás javítása érdekében a többrétegű MDF felületeket valódi bőrrel vonják be, ami fokozza a doboz csillapítást. A bőr bevonatnak további előnye, hogy tartós, így nem valószínű, hogy a felület elszíneződne. A frontlap és a hangszórók védelmére egy műanyagból készült keretű textil-grill készült, amit mágnesek rögzítenek. Ezek a hangsugárzók annyira kevés helyet foglalnak el környezetükből, hogy szinte eltűnnek a könyvespolcon, tükrözik a mögöttük álló emberek kultúráját, a szépség és a minőség iránti olasz mániát. Livio Cucuzza a cég formatervezője fenntartja a hagyományt, az audiofil hangminőséget összekapcsolja a jellegzetes vizuális stílussal, amely a márkát azonnal azonosíthatóvá tette.

A műszaki tervezés Paulo Tezon munkája, aki ebbe a kis termetű dobozba három komponenst álmodott és készített. A jellegzetes és már sok termékben megszokott „Voice of Sonus faber” megkülönböztethető, jellemző hangzást a „csilingelő szekcióban” egy 29 mm átmérőjű, nagyfelbontású DAD™ meghajtó-egységgel rendelkező lágy dóm magas-sugárzó képviseli. A magas hőmérséklet-tűrésű selyemszövet kupola, amelynek megnevezése Damped Apex Dome (DAD) megpróbálja a magas hangátvitelt a lehető legszélesebb tartományban a legegyenesebbé tenni. A magas hangszóró ugyanaz, mint a cég drágább Sonetto sorozatában – a membrán Dr. Kurt Müller GmbH & Co. cég kézzel készített gyártmánya.

A 120 mm átmérőjű papírmembrános hangszórót inkább tekinthetjük egy univerzális középsugárzónak, hiszen feladata és a specifikáció szerint, 2000 Hz-től lefelé 65 Hz-ig kell a hangokat biztosítania. Talán addig sem szükséges a teljes linearitás, mert az össz-rezonancia szól bele az alsó tartomány határának meglétébe. Ez a hangszóró egyedi gyártású kosárral, természetes szálakkal kevert, levegőn szárított cellulóz-péppel készült membránnal szerelt. A hangszórók körüli króm gyűrűk kiemelik az alakokat és az arányokat, elegáns, fényes keretet adnak.

A közép-mély elem által termelt energiák a kabinet alsó részében egy reflex portból nyíltan áramlanak a légtérbe. Ez a megoldás megkönnyíti a hangzási balansz, a jó hangzás elérését.

…”A kicsi hangsugárzóknak, mint a Lumina I, korlátozott a hangnyomása és nem sok a mély-frekvenciás leképezési tömege. De sikerült az a bravúr, hogy elég basszus-hangot kapjunk az apró hangszórókból, anélkül, hogy minőségükben kompromisszumot kötöttünk volna”… – nyilatkozta Paulo Tezon.

A Lumina I passzív monitorba „Paulo tuning” keresztváltó-szűrő elektronika került beépítésre. A keresztváltó néhány speciálisan tervezett, kiváló minőségű Sonus faber gyártói márkájú, kondenzátort tartalmaz. A kettős kábelkészletek alkalmazásához a hátlapon két pár nikkel bevonatú sorkapocs található.

Meghallgatás

A Sonus faber Lumina I passzív monitor könnyen üzembe beállítható, nem háklis a különböző állványok „mutatványára”, viszont inkább helyeznénk egy komódra vagy egy könyvespolcra. A gyártó nem javasolja a két hangsugárzó közötti nagy bázis távolságot, sem a messziről hallgatást. Egy biztos, hogy el kell találni a helyét. Egy alternatívát is ajánlunk – amit ki lehet próbálni – számítógépes munkaállomásokon is képes az ígért teljesítmény leadására, a zene megjelenítésére.

Akár egész napos muzsikálásra meghívhatók a legnagyobb jazz muzsikusok, legyen szó gitárról, szaxofonról, dobról vagy trombitáról, akár dixielandről, big band-ről. Egy trombita mindig is nagyszerű teszt-hang az ütem és az átviteli tartomány kiterjesztésének megítélése szempontjából. A Lumina I selymesen sima hangzású átviteli-tartományt nyújt a felső regiszterekben és átlagos színt alatti határt a középtartományban.

A magas- és közép hangok játékosságához alátámasztásul annyi mély-hang társul, amennyi az együtthangzás egyenletességéhez éppen szükséges. Valóban nincs sok mély-basszus, és nem szól túl hangosan, de van bizonyos frekvenciákon olyan tulajdonságai, amelyek meghaladják a fizikai dimenziókat és amelyek nagymértékben képesek lekötni a hallgatót. A tapasztalt audiofilek tudják, hogy becsaphatja érzékeiket, ha a basszus kissé feszített és feldúsított, valamint a magas-sugárzók – bár valójában sok részletet képesek megmutatni – inkább a középső és a magas hangok közötti átmenetet hangsúlyozzák. A Lumina I nem ilyen, mert a gyakorlatban bebizonyosodik, hogy a „karcsúbb” basszus kitöltődik tartalommal, ha a fal elé helyezzük, de akkor is célt érünk, ha polcra, a könyvek közé tesszük.

A Lumina fantázianév utolsó két betűje a természetes hangzásra utal. A kis termet ellenére szolgáltatott frekvencia átviteli kínálat elég sokoldalú ahhoz, hogy minden szórakoztatózenei műfajban élvezet nyújtson. A Lumina I egy rendkívül kompakt könyvespolc-hangsugárzó, amely egyedi kivitelével sztereó párként beüzemelve, akusztikájával összehangoltan illeszkedik akár digitális, akár analóg alapú hangrendszerünkhöz. Kisebb helyiségekben üzemelő hangrendszerek számára tökéletes választás. Akinek nagyobb volumenű előadás a vágya, az válassza az előző tesztünkben szerepelt álló modellt, hiszen virágcsokrot akár három szál virágból is szépet lehet kötni, de ha megvesszük a fél virágüzletet…!?! A Sonus faber mérnökei tudják, hogy hangzás úgy kell összeállítani, hogy minden vásárlónak tetsszen.

Konklúzió

A Lumina a Luxus (Lu), a minimalista tervezés (mi) és kialakítás, természetesség (Na = natura) fogalmak szerinti gyártást foglalja magában. Míg más gyártók kompozit műanyagokat, alumíniumot és az űrkutatásban használatos anyagokkal építkeznek a Sonus faber természetes, fa, bőr, papír cellulóz anyagokat használ. A Lumina elektroakusztikus projekt a modern életmódra és a különböző hallgatási környezetekre tervezett megoldásokat célozza meg. A vállalat befejezte bárminemű egység és termék gyártásának Kínába történő kiszervezését. A Lumina hangsugárzók Velencétől mintegy 70 mérföldre, az Arcugnano-ban található gyárban készülnek.

A Lumina I modell a Sonus faber nyilvánvalóan természetes hangzását kínálja a márka valaha volt legolcsóbb hangsugárzójában. A megfelelő erősítővel – és ezt ki kell hangsúlyozni – mert, könnyen az a teória érvényesül, hogy végy egy nagyobb teljesítményű, az átlagnál jóval felkészültebb erősítőt! Ajánlott egy „virgonc”, 10 Watt teljesítményig, vagy végig „A”-osztályú, végerősítő fokozattal rendelkező, akár elektroncsöves, akár félvezetős erősítő. És láss (hallj) csodát!
Kinyílik az elit klub ajtaja – a belépőjegy ára reális.

Pro

+ valódi diófa-furnér és bőr alkalmazása
+ kidolgozás minősége
+ elhelyezési komfort
+ a hangzástér konkrét bemutatása
+ vonzó ár a versenyben

Kontra

– kissé szégyenlős mélyhang-energiák

Műszaki adatok: