Transparent Super kábelek

Transparent Super kábelek

Az audio-kábel technika területén, bár több műszaki paraméter mérhető, még bőven találunk ismeretlen tényezőt. A Transparent cég laboratóriumában végzett tervezési folyamatok inkább hasonlítanak tudományos felfedezésre, mint pusztán mérnöki tervezésre. A mérnökök már régen tudják, hogy a termékfejlesztés nem alapulhat meglévő képleteken és egyenleteken, mert ilyen modellek (kaptafák) még nem léteznek az audio-kábel tervezésben. Léteznek egyedi és összetéveszthetetlen kábelek, amelyek minden mechanikai és fizikai részlete, ideértve a csatlakozókat is, több tucat jelentős technológiai és hangzás-teljesítménybeli előrelépést mutatnak.

A Transparent cég álláspontja szerint a kábelek hálózata és az energiaellátás olyan, mint a központi idegrendszer, amely segíti az audio-berendezések és hangsugárzók hangzását egyensúlyban tartani. Minden tervezési döntés a mérnöki elmélettel kezdődik, amelyet a gyakorlatban finomítanak, hosszú távú, gondosan dokumentált meghallgatási tapasztalatok eredményeként. A meghallgatásokhoz rendelkezésre áll sok ismert zenemű kiváló előadásának mesterszalagja, valamint több mint 14 000 digitális és analóg albumot tartalmazó zenetár. Íme az 5. Generation Super kábelek!

Részünkről a kábelek bemutatása most rendhagyó módon kezdődik, mert a gyártó semmilyen anyag-összetételt és mérhető műszaki paramétert nem közöl – olvasóink ne keressék a szokásos táblázatokat! Tehát, mivel adatok tekintetében nincs összehasonlítási alapunk, csak az árkategóriában előforduló konkurens gyártók termékeire tudunk asszociálni.

Megpróbáltunk kinyomozni egy s mást, de csak a következőkig jutottunk: Minden vezető sok OFHC réz-szálból áll, a szálakból szorosan és egyenletesen sodrott ér készül. A töltőanyagok és a préselt külső szigetelés a jelet szállító elemeket szilárdan a helyükön tartják. A kábel igényes kivitelezésű, félig merev konstrukció, két végén prémium kategóriás, kemény-aranyozott felületű csatlakozókkal ellátott.

A Transparent cég, a kábel-elmélet más oldalról való megközelítésével, a szűrőelmélet alapján, létrehozta saját egyedi tervezési modelljét. Nehéz nem észrevenni és szó nélkül hagyni a kábeleken található „fekete dobozokat”. A dobozok titokzatos válogatást rejtenek olyan kis alkatrészekből, amelyek célja a kábelek hangjának optimalizálása. Tulajdonképpen itt jelentkezik a kábelek hozzáhangolása az adott készülékekhez, hangsugárzókhoz, az alkatrészek itt kontrollálják az erősítő induktivitási terhelését. A specifikusan kialakított kábel-összeállításokat a Transparent cég a „hálózatnak” nevezi. A gyárilag konfekcionált RCA összekötő- és hangsugárzó kábelek hosszához gondosan előírt illesztés aprólékosan kalibrált, hogy megfeleljen a bekapcsolt rendszerelemek jellemzőinek. A behelyezett alkatrészeket elektromosan semleges epoxit-gyantába burkolják, majd egy speciális szénszálas házba építik. A házak lehetővé teszik a kialakuló mágneses mezők szabadabb távozását, ami az alacsony szintű jelek nagyobb áramlási szabadságát eredményezi.

A Transparent kábelek magyarországi disztribútora a teszt céljára az 5. generációs Super RCA összekötő kábelt (SSE, 1,5m: 1 118EUR/pár) gyári konfekcionálásban bocsátotta rendelkezésünkre. A rendelhető hosszak: 1 méter, 1,5 méter, 2 méter, 10 láb, 15 láb, 20 láb, 25 láb vagy hosszabb, gyártói meghatározása fontos. A Transparent Super RCA Interconnect kábel minden egyes hosszúságának megvan a saját hálózati kialakítása, amely az adott méretre van kalibrálva, hogy egy audio-rendszerben az összes felhasznált Super kábel, az egyes hosszúságoktól függetlenül, azonos tulajdonságokat mutasson.

A Transparent Super hangsugárzó-kábelből (SSC10, 2,4m: 2 286EUR/pár) mindkét végén villás csatlakozású változatát kaptuk tesztelésre. Kivitelezése és felépítése – OFHC réz szálakat tartalmaz, nagy nyomás alatt extrudált szigeteléssel – a legmagasabb kategóriába sorolható. A hangsugárzó kábel hossza és mérete, valamint a hangszóró impedanciája befolyásolja a jelátvitel minőségét. A Super fantázianevű kábelek a termékpaletta középmezőnyében helyezkednek el, minőségi alapanyagokat és a minden más gyártótól eltérő technológiák alkalmazását tartalmazzák. A Super kollekció egységei egy, az értéktől-teljesítményig tartó, optimális helyet foglalnak el a kábelek világában.

Meghallgatás

Minden észrevételt, amit ezután írásunkban talál az olvasó, az ebben az árkategóriában megszokott hangzási jellemzőkhöz mérten közlünk.

Hangrendszerünkbe először a Super RCA összekötő kábelt csatlakoztattuk. Az első hangoknál kiderült az energikusabb, hangosabb, bátrabb, impulzív megszólalás. Egy másik fontos tényező, hogy a hangzás térben más összpontosításban hallhatjuk a hangszerek energiáit. Jó példa erre a harsány fúvósok össztömegének jobb tagolása, emiatt sokkal élvezetesebb az összhangzat, sokkal később alakul ki a fáradtságérzet. A nagybőgő hangzása felső harmonikusaiban jobban definiált, egy kicsit közelebb jött a hangszer, de nem zavaró, nem alakul ki az „én vagyok a mikrofon” érzet. A hangrendszer zajának lecsökkenése azért fontos, mert a zaj eltakarja a dinamikát és az alacsony szintű zenei információkat, például az instrumentális harmóniát és a felvétel helyszínének akusztikáját.

Az összekötő kábel után bekötöttük hangrendszerünkbe a hangszóró kábeleket is. Az első körben megerősítette az előbb leírtakat, majd még jobb tagozódást és energia-áramlást eredményezett. A hangszerek és az énekhang sajátságos tonalitása, minden mástól való megkülönböztethetőségének lehetősége szinte szárnyakat ad az élvezeteknek. Érvényesülni, bebizonyosodni látszik a gyártó szándéka a kábelrendszerek kialakítása tekintetében. A Super hangsugárzókábel az energiák szabad áramoltatásáról, az egyes energiaszintek különbözőségének bemutatásáról szól. Egy példában, kétféle hangfekvésű szaxofon megszólalásához tartozó hang-aurák elkülönülése szemléletes. A dobütések határozottsága, a pergő-dob és a cintányérkészlet által keltett neszek tisztaságának hatására a színpad hátterében zajló hangesemények szebben dimenzionáltak. A kiváló jelszállítási tulajdonságnak köszönhetően pontosabbak az impulzusok.

Alapvetően azt tapasztaltuk, hogy a Transparent Super kábelek részletesebb és teljesebb hangzást nyújtanak. Az ének valósághűbbnek, simábbnak és biztos elhelyezkedésűnek hatott. A hangszerek hangzása tisztább, a magas hangok jobban csengenek, a közepek „foghatóbbnak” tűnnek. A felvételekből eltűntek olyan részletek, amik eddig nem hívták fel magukra a figyelmet. A zene konkrétabb, ugyanakkor teljesen folyékony hangzású. Több hely van a hangok között, így növekszik a nyíltság. A hangok nem szólnak sokkal másképpen, csak egy kicsit tisztábban, kicsit dinamikusabban, kicsit élesebben, ez a hatás egyenletesen oszlik el a frekvencia-spektrumban. A basszus egy lépéssel zeneibb, feszesebb, tömörebb és színesebb tónusú. Mindazok a hangok meggyőzőek, amelyek könnyen összemosódnak, jobban azonosíthatók és egyértelműen elkülönülnek. (Az akusztikus gitár húrjainak hangzása egy árnyalattal élénkebb és hitelesebb.)

A Transparent Super kábelek nagyon pontos és kiegyensúlyozott hangfekvéseket és felhangokat biztosítanak, minden szempontból nagyon erősek – a hangszeres művészek „Pestiesen” szólva: nagyon ott vannak. A különbségek hatása szignifikáns, egy kis figyelemmel észrevehető. Összehasonlításkor a többi csúcskategóriás márka (Monster, Cardas, Kimber) termékeihez képest összességében kedvező eredményre jutunk. Véleményünk szerint a Transparent mérnökei és technikusai, annak ellenére, hogy nem árulják el a titkokat, nagyon tudják hogyan kell kábelt készíteni.

A műsor-források, az erősítők és legfőképpen a hangsugárzók – mind fizikailag, mind hangzásban – rengeteg egyedi tulajdonsággal rendelkeznek. A tonális egyensúly, a dinamikatartomány és a színpadtér azok a hallgatási kritériumok, amelyeket annak megállapítására használunk, hogy egy kábel megközelíti-e a zene átadásának képességét. A Super RCA összekötő-kábel segít megteremteni a zenével való még bensőségesebb érzelmi kapcsolatot, amelyre minden hallgató vágyik. A Super hangsugárzó-kábel vaskos és aránylag merev kábel szerkezete könnyed áram átvitelt biztosít. A lecsökkent zaj és az interferenciák hiánya felfedik a csendesen elhangzó információk jelentőségét. Egy biztos, ismét újra értékeltük lemez-gyűjteményünket.

Konklúzió

A legtöbb olcsó kábel nem kézzel épített, még akkor sem, ha a jó minőségű csatlakozókat forrasztanak a végére. Az olcsóbb kábel általában szokványos vezetékből készül, amit nem optimalizáltak semmilyen adott elektronikához és/vagy hangsugárzóhoz. Ezzel szemben a Transparent termékeket gondosan tervezik, rendeltetésszerűen építik és kézzel, precíziós minőségben gyártják, egyenként – rendkívül megbízhatóak és hatalmas teljesítmény/értéket kínálnak.

A Transparent elkötelezett a legjobb összeköttetési megoldások létrehozásában, összhangban a hangsugárzók, az erősítők és a forrás komponensek gyártóinak mérnöki ajánlásával. Az iparon belüli szoros kapcsolatoknak köszönhetően a Transparent cég a bizonyosság érdekében a legújabb audio-készülékek széles választékának ismeretével rendelkezik, tervei a gyakorlatban is olyan jól működnek, mint elméletileg.

Az 5. generációs kábelek a Transparent korábbi termékeihez képest fejlődést jelentenek, és még magasabb szintű teljesítményt mutatnak. A Super kollekció kábelei, csakúgy, mint a legtöbb más minőségi kábel, jobban megfelelnek bizonyos típusú audio-komponenseknek, ezért van lehetőség az adott készülékekhez való rendelésre. Ha megvizsgáljuk, hogy a kábelek mennyire rendszerfüggők, akkor megállapíthatjuk, hogy elektroncsöves vagy teljesen semleges hangzású félvezetős erősítőkkel érik el fantasztikus hatásukat. Senki ne nevessen azokon, akik komolyan konstruált kábeleket vásárolnak, mert egy meghallgatásos teszt alatt hirtelen változik meg a vélemény. A jól megválogatott komponensekből összeállított hangrendszer a megfelelő kábelezéssel hirtelen megemeli a szőrszálakat mindkét karunkon.

A Transparent az elmúlt 30 évben a speciálisan szakképzett audio-kereskedők hálózatát építette fel. Ezek az elkötelezett szakemberek a legtöbb tudással és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy az ügyfelek a Transparent termékcsaládok segítségével optimalizálhassák rendszereik teljesítményét. Az online-vásárlás nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott rendszerben felállított termékek megtekintését és meghallgatását.

Pro
+ a be- és kimeneti impedancia figyelembe vétele az egyik legjobb módszer
+ hangzási egyetemesség, összetettség biztosítása
+ a hangzás élénkebb és hitelesebb

Kontra
– jó hangsugárzókkal kell rendelkezni

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]