Milyen arányban költsünk a hangrendszer egyes részegységeire?

A Sonus faber ajánlása! Milyen arányban költsünk a hangrendszer egyes részegységeire?

A világ egyik leghíresebb hangsugárzógyártója a Sonus faber által felvetett téma miden hifi-barátot és hangrendszer kiépítő leendő vásárlót érdekel.

A mellékelt ábra egy hifi berendezésláncolat egyszerűsített vázlatát mutatja, benne az egyes részegységekre költendő pénzt százalékos arányban. Miszerint hangsugárzóra, erősítőre és forráskészülékre, kábelekre és egyéb kiegészítőkre hogyan célszerű elkölteni a büdzsét.

A látottakhoz egy alapigazság azonnal idekívánkozik: addig nem halljuk az elektronikák hangzásának minőségét amíg nincs tisztességes hangsugárzónk. Egyébként ez olyan szemszögből is igaz, hogy egy jó hangsugárzón követhető a különböző erősítők hangzáskaraktere, hiszen egy jó hangsugárzó képes bemutatni a különbségeket. Nyugodtan hozzátehetjük azt is, hogy az erősítők képesek kiszolgálni tőlük drágább hangsugárzókat is, amennyiben jó irányban kötjük a kompromisszumokat. Nevezetesen, zenehallgatási szokásaink és a zenei műfajok közötti különbség lehet meghatározó a választásban. Természetesen a Sonus faber mérnökeinek hitvallása szerint hangszerként tervezett és megépített hangsugárzók kiválóan szólaltatják meg a hangszerek hangját.

Van persze olyan nézet is, miszerint a jelforrások minősége rendkívül sokat meghatároz a végeredmény, az élethű hangzás tekintetében. Egy biztos, ami az alapanyagból, a felvételből, hiányzik azt a későbbiekben semmilyen elektronika nem tudja pótolni. Ezért bukott meg a fiziológiai hangszínszabályzó, népszerű nevén a loudness, ráadásul sokak hallását elvitte nagyon rossz irányba.

A kábelek és kiegészítők is beleszólnak a hangzásminőségbe. A kábel jó esetben nem akadályozza a jelátvitelt, csak nagyon kevéssé áll a jel útjába, ideális esetben semleges „hangzású”, nem viszi el valamilyen irányba a hangzást – kábellel ne hangoljuk rendszerünket! Jobb kábelezésen törni a fejünket, több kábelt kipróbálni csak akkor érdemes, ha már meg vagyunk elégedve erősítőnkkel és hangsugárzónkkal, egy jó ideje (több hónap) hallgatjuk és finomabb részleteket szeretnénk, akkor érdemes.

Fentiek átgondolásának eredménye az, hogy rájövünk, minden részegység nagyon fontos, mert a közmondás szerint: „minden lánc olyan erős, mint annak leggyengébb szeme”.

Akkor mégis mire, mennyit? Nálunk meghallgatja, utána megbeszéljük – jöjjön el hozzánk!

Audiohile-Team