Elac történelem

elac-tortenelem-gyar-jelenleg-14

Elac történelem

Biztosan ismeri az orosz Matrjoska babát. A nagyobb babában egy kisebb található, a kisebben egy még kisebb, és attól függően, hogy mennyi türelme van, el lehet jutni a legkisebbig. Az Elac történelme pontosan ilyen. A Cég hivatalos alapítási dátuma 1926, de a történelmi gyökerei ennél mélyebbek. Attól függően, hogy milyen szempontból vizsgáljuk, lehet 36 vagy 122 éves. Mi ezzel a cikkel tisztelgünk a történelmi múlttal büszkélkedő márkanevünk előtt. A teljes történelmüket bemutatjuk, így bárki eldöntheti, hogy 36, 122, vagy a hivatalos 95 évet fogadja el valóságnak.

Dr. Phil Heinrich Hecht 1908 április 15.-én kezdett dolgozni Kielben a víz alatti technológiákon. 1911-ben aztán Dr Phil Hecht, Dr Phil Wilhelm Rudolph, Walter Hahnemann, és Gerhard Schmidt Signalgesellschaft GmbH néven megalapították az első cégüket. Legfontosabb fejlesztési irányvonaluk a morze jelek vízben való továbbítása volt. Ne feledje, hogy akkoriban a rádiótechnika gyerekcipőben járt, és mozgó járműveken, mint például halászhajókon még nem lehetett alkalmazni. Munkájuknak köszönhetően lehetővé vált a hajók közötti kommunikáció akkor is, ha azok látótávolságon kívül tartózkodtak egymástól. Korszakalkotó találmány volt a maga idejében. A technológiával kapcsolatos kutatások vezettek később a visszaverődés alapú felderítő és szonár készülékek kifejlesztéséhez. Gondolta volna, hogy a napjainkban használatos halradar is valahol Elac? Ám itt még nem tartunk, a Signalgesellschaft GmbH a cég aktuális neve.

1926-ban, az I Világháború után változtatták a cég nevét Electroacoustic GmbH-ra, amit röviden ELAC-ként ismert meg később a világ. A cégben Dr Hecht, Gerhard Schmidt, és Dr Rudolph vezetése alatt közel 5000 ember dolgozott. Szonár berendezéseket, repülőgép magasság mérőket, és más precíziós műszereket fejlesztettek, gyártottak katonai és tengerészeti használatra. Az 1930-as évek közepére a gyár akkora komplexummá nőtte ki magát, hogy egész kerületté vált észak Kielben.

Az 1940-es években mutatták be első lemezjátszójukat Elac néven. Hozzávetőleg 4 millió! darabot gyártottak, és hangszedővel kapcsolatos fejlesztéseket is végeztek. A Seignette nagy tisztaságú sókristályok alkalmazásával mutatták be a KST1 nevű hangszedőjüket. Különleges újdonság volt, mert az akkoriban használatos hangszedők 60-120 gm tűnyomást igényeltek, a KST1 pedig beérte 27 gm-rel. A lemezek élettartama jelentősen nőtt a használatával. Kevesen tudják, hogy az 1950-es évekig az Elac, a Dual, és a Perpetuum Ebner német cégek uralták a lemezjátszó eladások mintegy 90 százalékát világviszonylatban.

A második világháború után az Elac a Brit Katonai Felügyelet fennhatósága alá került, és csak háztartási készülékekkel foglalkozhattak. Ez jelentős visszaesést okozott, de úgy igyekeztek megtartani a munkaerőt, hogy mindenfélét gyártottak, amire csak igény volt. Mosógép, konyhai mérleg, pumpa, varrógép, vasaló, autó elektronika, vagy akár kis teljesítményű motor, minden belefért. Még a Siemens rádióit is az Elac építette.

Az 1950-es években mutatták be a Miracord lemezjátszóikat. A siker mindent elsöprő volt. 1957-ben fejlesztették ki saját mágneses hangszedőjüket, amelynek tűszára érzékeny volt, és a szerviz élettartama jelentősen meghaladta a riválisokét. Rengeteg név alatt gyártották az Elac replika hangszedőket akkoriban.

Az 1960-as évekre az Elac a világ egyik legnagyobb Hi-Fi vállalatává vált. A klasszikus asztali lemezjátszók mellett hordozható verziót is gyártottak, ezzel megteremtették a mobil zenehallgatás lehetőségét. Erősítők és rádiók széles palettáját gyártották, és az 1970-es években a kazettás magnó, meg a televízió is felkerült a kínálatba. 1979-ben bemutatták a quadrafonikus erősítőt.

Ekkoriban kezdett a távol-keleti OEM gyártás erősödni, ami kicsit visszavetette a fejlődésüket. A másik forduló pont pedig az volt, hogy 1978-ban a Cég eladta a tengerészeti divíziót. Már nem volt szükség olyan hatalmas alapterületre, ezért kisebb gyárba költöztek Kielben. Az 1980-as években a vinyl piac drámai mértékben zuhant, ezért Wolfgang John az akkori igazgató úgy döntött, hogy felhagy ezzel az üzletággal. 1984-ben felvásárolták az AXIOM nevű hangfal gyártót.

Az aktuális technológiák fejlesztésének köszönhetően jelent meg 1985-ben a piacon a 250-4PI ami a napjainkban is futó valódi 360 fokos ribbon magas sugárzó a 4Pi első elődje volt. Az 50 kHz felső határfrekvencia tökéletes a nagy felbontású hanganyagok bemutatásához.

A cég az 1990-es években mutatta be Linear Acoustic LA Tube1 néven a saját fejlesztésű high-end csöves integrált erősítőjét. Ezzel párhuzamosan folytatták az Oscar Heil féle Air Motion Transformer koncepció fejlesztését, és megjelent az első JET magas sugárzó. Azóta több generációja van, és a Hi-Fi világ egyik leghíresebb csipogója.

1995-ben még egy legenda született. Az Elac bemutatta a kompakt méretű 305-ös hangfalat. A fémházas hangfal elképesztő hangzást produkált meggyőző sávszélességgel és hangerővel meghökkentően kis méretben. Később ennek a többszörösen továbbfejlesztett típusa BS312 néven igazi bestsellerré vált. Ám az Elac nem csak hangfalakat gyárt. 2013-ban bemutatták az Air-X technológiát, ami a vezeték nélküli életstílus kategóriába vezette be a Hi-Fi hangzásvilágát.

2016-ban a 90 éves fennállásuk alkalmából rengeteg új technológiával bővítették a kínálatukat. Az Audio Alchemy sorozat, és a Roon képes hálózat lejátszók mellett megalakult az Elac America. A jubileum ünnepére újjáélesztették a Miracord lemezjátszó projektet természetesen napjaink technológiáinak felhasználásával megújított változatban. 40 év után ismételte meg a történelem önmagát, legalábbis az Elac-nál.

A cég központja napjainkban is szülővárosukban, Kielben működik. Külön épülete van a Kiel University tudományos parkjában, ahol megtekinthetők a korabeli és aktuális korszakalkotó találmányaik.