Elac Miracord 50 lemezjátszó bemutató

Elac Miracord 50 lemezjátszó bemutató

Az Elac lemezjátszó kínálata újabb taggal bővült. A Miracord 90 és Miracord 70 után most megérkezett a Miracord 50, amelynek ára 500 Euro. A sorozatot tehát a legkedvezőbb árkategóriával egészítették ki. Egy nagyon jó lemezjátszó ennyiért igazi csoda lehetne manapság. A lefelé vezető úton olyan ragadozó sereg várja az újdonságot, amely az árakat már csontig lerágta. Természetesen ebből a piaci szegmensből minden gyártó ki akarja venni a részét, ezért nem könnyű ide betörni. Ráadásul a vásárlók itt várják el a lehető legtöbbet a pénzükért, ami tovább nehezíti a hasznon kitermelését.

Ez a szabály vonatkozik a többi nagy márkanévre is. Itt van például az Apple. Az új iPhone telefont Kínában gyártják nevetséges összegért, és így is több mint ezer Euro lesz az ára, mire a végfelhasználóhoz jut a termék. Ez ellen nincs mit tenni, így működik a globális piac. Ki lehet ebből törni? Nos, nem igazán. Az Elac is végig gondolta a dolgot, ezért a Miracordot Kínában gyártatja. Nincsen ebben semmi bántó, a megoldás klasszikusnak nevezhető. Minden a minőségen múlik. A kínai termékek már régóta magas színvonalat képviselnek. A Miracord 90 ára 2500 Euro, és a Miracord 70 1200 Euro kategóriában verseng, ahol jut elegendő pénz a minőségre, Miracord 50 dolga sokkal nehezebb. Minden esetre az 50-es években elképzelhetetlen lett volna, hogy Kiel ebben a piaci szegmensben mutasson be készüléket.

Együtt az egész család a LowBeats hallgatószobában: balról jobbra Miracord 50, Miracord 70, Miracord 90

Mindenki csodálkozik ezen, aki még emlékszik a 70-es évek olcsó (és nagyon jó) Elac, Dual, és PPE lemezjátszóira. De tudni kell, hogy akkoriban az eladási darabszámok sokkal magasabbak voltak. Napjainkban a termelési struktúrát a végfelhasználói árhoz optimalizálják. A jelentősen kisebb eladási mennyiség komoly árnövelő tényező.

Az Elac Miracord 50 koncepciója és felépítése

Nézzük meg, az Elac hol használta a piros ceruzát? A tömeg bizony számít. Ez a Miracord 50 esetében 5,5 kiló. Ez nem túl sok, főleg, ha összehasonlítjuk a 17,1 kilós Miracord 90 súlyával. Ez a legkisebb testvér, és látszik is rajta a súlycsökkentés. A váz és a felépítés vizuálisan rendben van, de mindent a szigorú diétának rendeltek alá. Az Elac Miracord 50 alulról. Az alsó hordozó lap vékony sajtolt lemez. A lábazat nagyon puha, jól elnyeli a kisebb vibrációkat

A kivitel jól átgondolt, az elvégzett munka igényes. Kicsomagoláskor kerestem a meghajtó szíjat, és az alsó tányért. Itt ért az első meglepetés. A Miracord 50 trükkös megoldással él, ami nem igényel alátét lemezt. A forgótányért közvetlenül a tengelyre kell helyezni, és a kialakított nyíláson keresztül kell ráakasztani a meghajtó tengely csonkjára a szíjat. Első ránézésre a tányér nagy tömegűnek tűnik, de ez csak ügyes vevő csalogató, megemelve láthatóvá válik milyen vékony az anyag.

A tányér alulnézetben. A középre helyezett gumi lap csökkenti a rezonanciát

A tányér anyaga öntött alumínium. Mivel elég vékony, nem kell hozzá sztetoszkóp, hogy biztos legyek abban, ez bizony rezonál. A rezonancia csökkentése érdekében az Elac viszonylag nagy méretű csillapító anyagot épített be. Összeszerelés után oldalról nézve a tányér magas fényű, és vastagnak tűnik. Tényleg jól néz ki. Ügyesen feledteti a hiányzó tömeget, de ez ebben a kategóriában nagyon fontos, el kell néznem neki. Amiben Kiel stratégái ügyesen gondolkodtak, az a beépített MM előerősítő. A Miracord 50 ilyen módon akár közvetlenül integrált erősítőhöz csatlakoztatható, ami a célközönséget drasztikusan megnöveli.

A Miracord 50 hátlap panel. A beépített lemezjátszó előerősítő be és kikapcsolható

Gyárilag az Audio-Technica AT91 MM hangszedője van beépítve. A hangszedő gyárilag be van állítva, alig igényel utómunkát. A Miracord 70 lemezjátszót az AT95 hangszedővel szállítják, ami a világ egyik legszélesebb körben alkalmazott típusa, a japán gyártó több mint 5 millió darabot értékesített belőle. Az AT91 az AT95 kisebb testvére. Felháborítóan olcsó, az Amazonról 23 Euro áron rendelhető a sárga apróság. Nem kell nagyon megijedni tőle, mert az értékelésekben nagyon jól szerepel, a kategóriájában a Lowbeats is négy és fél csillagot adott neki.

A hangkarba előszerelve érkezik az Audio-Technica AT91

A hangkar egy számomra ismeretlen kínai gyártó terméke. Alumínium cső, amely rozsdamentes csapágyazást kapott. Kicsit nagy a holtjátéka, de ez ebben az árkategóriában megszokott. A fej szerelvényt menet rögzíti a kar végére

Az Elac Miracord 50 hangkar végére menetes rögzítéssel csatlakozik a fej szerelvény

Az Elac Miracord 50 egy plug-and-play lemezjátszó, de ennek ellenére néhány előkészítő munkát igényel a használatba vétel előtt. Az ellensúlyt be kell állítani, hogy a tűnyomás megfelelő legyen. A gyártó jelzéssel könnyíti meg az 1,9 gramm beállítását. A következő dolog az anti-skating beállítás. A szabályzót óvatosan forgassa kb. 2 gramm értékre.

Személy szerint nekem tetszett volna, ha adnának sablont a tű túlnyúlásának beállításához, de ez nem tartozék. Akinek nincs gyakorlata a dologban, annak a gyári beállításokat kell elfogadnia. Mi azért leellenőriztük, az eltérés olyan minimális, hogy bőven belefér. Semmi dráma, a gyárban pontosan belőtték. Ami már kevésbé tetszett, az a tű leengedésekor tapasztalható motorzaj. Ezen nyilvánvalóan dolgozni kéne még egy kicsit, hogy javuljon a jel/zaj viszony, de sajnos ezt az ár nem teszi lehetővé. Mindent egybevetve a telepítést néhány perc alatt el lehet végezni, és ez javítja az értékelést. A porvédő tartozék, ami tényleg praktikus, hiszen a csillogó felület vonzza a port.

Meghallgatás

Ravel: A New York-i Filharmonikusokat Pierre Boulez vezényli. CBS kiadás

Az első felvétel egy Ravel Bolero című műve volt. Pierre Boulez vezényli a New York-i Filharmonikusokat, a CBS tökéletes nyomású a 80-as évek elejéről származó kiadásában. A híres Bolero nagyon hatásos pianissimoval kezdődik – itt egy csekély háttérzajt érzékeltem, de nem találtam meg, hogy a tányér, vagy a hangkar okozta-e. Még az sem kizárt, hogy mindkettő ludas. Hivatalosan az Elac 67 decibel jel/zaj viszonyt ad meg. Ez nem világrekord, de ennyi pénzért elfogadható érték. A lemez másik oldaláról a közkedvelt La Valse lejátszása közben a Miracord 50 mindent megtett, amit csak lehetett. Pontos volt a bemutató, a terem és a zenekar ábrázolás kiváló. Ez köszönhető talán annak is, hogy a track elhelyezkedése miatt a tű támadási pontja itt tökéletesebb. Alig észleltem zajt, ami zavarta volna a hallgatási élményt. A Finálé viszont meghökkentett. Az erőteljes basszus a pincéig ereszkedett, a rézfúvósok pedig tündököltek. Itt fogalmazódott meg bennem először az, hogy ez egy remek lemezjátszó a kategóriájában. (Kiváltképpen akkor, ha sokkal különb hangszedőt alkalmazunk a beszerelten kívül.)

Eljátszottam a gondolattal, hogy miként lehetne az olcsó Elac lemezjátszó hangján javítani? Mi van akkor, ha a beépített MM előerősítő helyett egy külső egységet használok? Fogalmazhatnék úgy is, hogy a beépített előerősítő meglehetősen stabil, és tökéletesen megfelel a kategória követelményeinek, de ha például egy bevállalható árú Cambridge Audio Solo MM lemezjátszó előerősítőt csatlakoztattam 180 Euro áron, az még jobb eredményt mutatott. Minél tovább hallgattam, és próbálkoztam, annál inkább világossá vált számomra, hogy a hangszedő ennek a lemezjátszónak a korlátja. Megpróbálkoztam hát az Audio-Technika AT95E hangszedő beszerelésével. Ezt a tűt használja az Elac a Miracord 70 nagyobb testvérben is. A különbség egyértelmű. Az ábrázolt kép kontrasztosabb, nem csak a térbeli ábrázolás, de a dinamika is jelentősen javult. Gyanítom, hogy az Elac stratégiai okok miatt választotta a 91-es hangszedőt, mert az árkülönbség jelentéktelen. Ha tehát megfogadja a tanácsom, rendelje meg az AT95 hangszedőt, és élvezze az információ áradatot. A 35 Euro költség bevállalható az ötcsillagos javulás érdekében.

Brönner & Ilg: Nightfall

Térjünk vissza az Elac eredeti felszereltségéhez, egy jó vágású jazz lemezzel. Legfőbb alkotó elemek a trombita és a kontrabasszus. Till Brönner és Dieter Ilg egy, az Alpok aljában található szálloda koncert termében léptek fel, ebből született a Nightfall album. A két művész nagy zeneszerzők népszerű műveit szólaltatják meg Bachtól kezdve a Beatlesen át Leonard Cohenig. A lemezjátszó legfontosabb dolga az, hogy a hangulatot sikerüljön megteremteni. Ez itt összejött, a nyugalmat, és a zene harmonikus folyását semmi nem zavarta meg. A készüléknek itt volt alkalma megmutatni érdemeit. Nem hallatszott zavaró zaj, uralta a bemutatót. A dologba a lemez kiváló vágási minősége is bele játszott, ez biztos. A Nightfall 180 grammos kiadásban jelent meg. Csodálatos a trombita jelenlét érzete, és a tömör pontos basszus. Megerősödött a megállapítás: ez egy egészen jó lemezjátszó az ára ellenére. A kategóriában a Pro-Ject Debut Carbon, és a Rega Planar 2 verseng még a vásárlók kegyeiért. Mindkettő jobb hangszedővel van szerelve gyárilag, mint az Elac, és ez hallható a bemutatójukon. Az Elacban beépített phono előerősítő található, ami kedvezőbb választássá teszi a fentiekhez képest. Javaslom, hogy a megtakarított pénzt egy jobb hangszedőbe fektesse be, és a hatás nem marad el…

Értékelés

Ha úgy érzi, hogy kevés az esélye megfizethető árban audiofil hangzásra? Gondolja át újra. Bár az Elac Miracord 50 nem forgatja fel fenekestül a világot, megfelelő elektronikákkal körbe véve igenis meglepően jól teljesít. Egyszerűen üzembe helyezhető, és a vinyl gyűjteményt életre kelti. Nagyon praktikus, mivel előerősítő nélkül közvetlenül csatlakoztatható az integrált erősítőhöz. A korlátot a hangszedő jelenti, amelyből viszont kedvező áron vásárolhat sokkal jobbat, új dimenzióba emelve a hangzást. A tányér tömege a kategóriának megfelel, és a készülék állványra helyezve sokkal többet mutat a valóságnál. Természetesen a két nagyobb testvér jobban teljesít mindenben, de több mint kétszeres áron. Aki viszont csak ennyit kíván költeni a lemezei lejátszására, annak tetszeni fog, az biztos.

Előnyök:

  • Kellemesen telt hangzás
  • Gyárilag szerelt AT91 hangszedő
  • Beépített MM előerősítő

Hátrány:

  • Kis tömeg, ami nem tudja a motor zaját tökéletesen csillapítani

Specifikáció:

írta: Andreas Günter [www.lowbeats.de]

2018. október 10