T+A K2 Blu Blu-Ray receiver

T+A K2 Blu Blu-Ray receiver

A T+A-val csaknem 2 évtizede ismerkedtem meg, éppen egy video lejátszóval kombinált Dolby Surround receiver kapcsán. Ami akkor elég merész húzásnak tűnt, az ma már inkább kitűnő ötlet. A K2 Blu is egy univerzális készülék, rendkívül stílusos köntösben és kiváló minőséget képviselve.

Mióta létezik a házimozi fogalma, a minőségi zenehallgatás kedvelői nehéz helyzetben vannak. A sztereo és a házimozi egyesítése a legtöbb esetben kompromisszumos történet, a vesztes minden esetben a zenehallgató réteg. Aki próbálta már, tudja milyen nehéz párhuzamosan két rendszert üzemeltetni egy szobában, ezért a legtöbben megkötik ezt a kompromisszumot. Persze voltak/vannak sztereóban is egészen jó hangú receiverek, de meglehetősen ritka madarak…

Ha valakinek, a T+A-nak van gyakorlata a kombinált berendezések tervezésében, gyártásában, ráadásul az alsóbb minőségi kategóriákban nem mérettetik meg magukat, annál inkább jelen vannak a high-end készülékek piacán. A K2 Blu sokak álmát testesíti meg. A feleségek kompakt méreteit, szép megjelenését értékelik, no meg a komponenseket összekötő kábelek hiányát is nagyra értékelik. A zenerajongó férjek számára pedig a precizitást sugalló külső és az audiofil hangzás igérete lehet vonzó.
A K2 Blu gyakorlatilag mindent tud, ill. tartalmaz, amit ma a nappali központi AV egységétől elvárhatunk. Az alap egy 3.1 csatornás receiver, amit kiegészítettek egy Blu-Ray lejátszóval, valamit egy hálózati lejátszó egységgel is, így a megfelelő hangsugárzókkal és a TV-vel való összekötés után fel is állt a komplett AV berendezés. Lemezmeghajtója CD lemezek kiolvasását pontosan ugyanolyan precizitással végzi, mint a Blu-ray diszkekét, ugyanez elmondható a végfokozatokról is, sztereóban audiofil megszólalásra számíthatunk. Sokak számára a 3.1 csatorna kevésnek tűnik a térhatású moziélményhez, nos, nekik készül 7.1 csatornás K8.

 

De térjünk vissza kicsit a kinézetre, ami sokak számára fontos. A márkától megszokott szálhúzott felületű, vastag alumínium ház függőleges sarkai lekerekítettek, a kezelést biztosító gombok a fekete/átlátszó polikarbonát betéten belülre kerültek, emiatt azok vizuálisan szinte rejtve maradnak. Nem így a fehér fényű pontmátrix kijelző karakterei, amelyek messziről is jól kivehetők. Letisztult kinézete egyben rendkívül elegáns is, bármely stílusú szoba berendezésének dísze lehet. Hátoldala nem zsúfolt, inkább a „csatlakozókkal gazdagon ellátott” kifejezés illene rá, szerencsére az elrendezés és a feliratok segítenek az eligazodásban. Elsőre megtévesztő lehet az 5 pár banánaljzat, a plusz két csatornát második zónaként, illetve kettős erősítésre használhatjuk, ezzel a sztereo hangsugárzóink számára stabilabb és precízebb meghajtást biztosíthatunk. A két zóna hangereje egymástól függetlenül szabályozható, de a subwoofer csak az 1-es zónához rendelhető. A hangszóró csatlakozókat ultra-tiszta rézből, vastagon aranyozva készítik, mágnesezhető anyagot véletlenül sem tartalmaznak.

 

Konfigurálhatósága divatos szóval élve felhasználóbarát. A subwoofer beállításai pl. csak akkor jelennek meg, ha azt valóban csatlakoztattuk is, de kisebb szobákban, ahol kénytelenek vagyunk a falhoz közel elhelyezni hangsugárzóinkat lehetőséget ad a mélyhang-intenzitás csökkentésére is, minderről kitűnően informál a nagyméretű pontmátrix kijelző. Ahol lehetőség van rá, AV módban célszerű bevetni a center és szub basszus sugárzókat is, bár a hangzáskép „csak” virtuális 3D, az élmény így sokkal teljesebb, mint csupán két csatornára korlátozva.
A hangzásélményről egyrészt kitűnő digitális jelfeldolgozó egység gondoskodik, amelynek feladata többek között a fent említett virtuális tér létrehozása, a frekvencia átvitel korrekciója, és a subwoofer illesztése is. A digitális jelfolyamokat Wolfson 24/192 D/A átalakító dolgozza fel, majd a T+A saját fejlesztésű végfokozatai állítják elő a hangsugárzók meghajtásához kellő kraftot. Nem hagyományos analóg egységek ezek, már a kompakt kialakítás alapján is digitális áramkörökre tippeltem volna. A nagy sebességű MOSFET párok kapcsoló üzemben működnek, akár 25A-es áramerősséggel terhelhetők, folyamatos teljesítményük pedig eléri a 150W-ot csatornánként, ami már nagyobbacska hangsugárzók használatát is megengedi. Tápegységét viszont hagyományos analóg módon építették fel, túlméretes toroid trafóra alapozva, nagy pufferkondenzátorokkal és szofisztikált védelemmel ellátva, hogy a nagy teljesítményhez a stabil alap rendelkezésre álljon.

A hálózati egység sajnos nem a legfrissebb a piacon, a sztrímelhető formátumok – MP3, WMA, (WMDRM 10), AAC, FLAC, OGG-Vorbis – közül sokan hiányolni fogják a DSD állományokat. UPnP AV és DLNA-kompatibilis, tehát számítógépről és mobil eszközökről egyszerűen elérhető, vTunert és Internet Rádió szolgáltatást is kínál. Saját Tidal vagy Spotify klienssel nem látták el, így ezek a szolgáltatások csak Bluetooth kapcsolaton keresztül élvezhetők, ami sajnos nem nyújt azonos hangminőséget a hálózati lejátszással. Az USB bemenetre külső meghajtó csatlakoztatható, ha nem rendelkezünk NAS egységgel. Videofájlok lejátszása kizárólag USB-n keresztül lehetséges, a hálózatról nem, ezt a feladatot a Blu-Ray egység látja el. A vezérléshez a képernyőmenüt kell használnunk, a készülék kijelzőjén információk erről nem jelennek meg. A BD meghajtó lejátssza és felskálázza DVD lemezeket, valamint teljes értékű CD-játszóként tekinthetünk rá. Működtetése alapszinten az előlapról is lehetséges, természetesen a távvezérlő ennél kényelmesebb és teljesebb megoldás. Akinek jobban bejön, használhatja a T+A applikációját is.

 

Meghallgatását kezdjük CD-vel és mindjárt klasszikus zenével. A K2 erősen indít, hatalmas dinamikával és kitűnő részletezéssel tolmácsolja a szimfonikus zenekar játékát. Bársonyosan finom előadása tele van érzelemmel, mindvégig lágyan, de jó felbontással muzsikál, Széles színpadképe térben jól követhető, a hangszerek szeparációja kiváló. Mindezt megtartja nagyobb hangerőn és a felvételek csúcspontján is, ami csak a nívósabb játékosokra jellemző. Nem lehet belekötni a hitelesség szempontjából sem, a hangszerhangok testessége, tónusa is rendben van.
Nagy felbontású fájlokat lejátszva a karakter nem változik, továbbra is élénk, izgalmas előadásban lehet részünk, néhol simábbnak tűnik, máskor meg kevésbé levegősnek, de mindig korrekt, amit hallunk. Jól megformált, kidolgozott hangok, amelyek csak a jobb audiofil berendezésekre jellemzőek.

Jazzen talán még többet profitál a részletező-, és a dinamikai képességeiből, az élő zenei produkcióra jellemző neszek, zörejek, az aprólékos zenei ábrázolás mellett mind megjelennek. Remek a hangulat, megelevenedik a tér.

Igényesebb könnyűzenével, vagy húzósabb rock nótákkal is könnyedén boldogul, érezni a végfok bőséges tartalékait egy-egy erőteljesebb meginduláskor, emellett az akusztikus gitár / ének felállásban rögzített megunhatatlan dalokat is bőséges érzelmi töltettel teszi elénk. Nem hittem volna, hogy épp egy véletlenül kezem ügyébe került DVD hangjától futkos majd a hátamon a hideg, de így történt. A Simply Red „Cuba” című DVD-jét évekig használtam teszteléshez, kitűnő felvétel, de ehhez fogható élményt még egyetlen rendszer sem produkált e lemez lejátszása közben. Mick Hucknall mintha itt állna előttem, csodás az énekhang, a jelenlétérzet pedig hihetetlen. A háttérben kísérő vonósok, a diszkrét csilingelések mind ezt erősítik, kristálytisztán és hatalmas dinamikával. Simán, sztereóban, szub nélkül is olyan gazdag a mélytartomány, hogy el sem hiszem. A basszusgitár szólamát tisztábban talán vissza sem lehetne adni. Egy órára újra elvarázsol a Simply Red zenéje, aki ott volt az együttes 2009-es budapesti koncertjén, az tudja milyen profi hangosítással szoktak fellépni, ez a lemez is erről tanúskodik, engedi kibontakozni a T+A készülékét.

 

A képi élményre sem lehet panasz, persze vannak jobban „kihegyezett” BD
lejátszók a piacon, összességében elégedettek lehetünk a látottakkal. Felbontása aprólékos, színeit inkább a természetesség jellemzi, semmi túlzás vagy hivalkodás. A mozgások finomak és folyamatosak, és a tónusok egyensúlya is megvan, vagyis hozza a kötelezőt. Persze ilyen kiváló hangzás mellett nehéz pusztán a képre koncentrálni.

Összegezve…

… a T+A K2 Blu a zeneszerető emberek „mindenese”. A kompromisszum mentesség rá sem jellemző, komponensenként válogatva nyilván tudnánk olyan rendszert összeállítani, amelyik minden téren a topon van, de aligha jönne ki másfél millióból. A K2 Blu esetében a szolgáltatások terén kell kicsit megalkudnunk, de a parádés hangzás azt hiszem képes feledtetni a negatívumokat. Ha nem hiszel az online streaming-ben, inkább lemezen, NAS-on tárolod a zenéidet, és a készülékhegyek helyett egy kompakt, stílusos high-end AV receivert keresel, A K2 Blu meghallgatását semmiképpen ne hagyd ki.

Specifikáció:

  • T+A K2 Blu 2-zonás 3.1 Rendszer Blu-Ray lejátszóval

Forrás:[www.hifipiac.hu]