Elac Debut B5.2 bemutató WhatHiFi

Elac Debut B5.2 bemutató WhatHiFi

Az Elac a Debut sorozatát mintegy három évvel ezelőtt mutatta be, és azonnal nagy sikert aratott. Most a frissített Debut 2.0 széria legkisebb modellje, a Debut B5.2 került terítékre.

Mikor anno a 250 fontos árkategóriában teszteltük a Debut B5 előd modellt, megragadott minket a középtartomány folyékonysága, és pontos időzítése mellett a dinamika, ami a kategória élére emelte. Most a Q Acoustics és a Dali hasonló áron kapható hangfalaival kell összemérnie az erejét. Kíváncsian várjuk az eredményt.

A felépítés:

 

Röviden szólva az Elac szinte mindent áttervezett az új Debut széria építése során. A kabinet mérete ugyan hasonló, de minden irányban kb. 2 centivel megnőtt. Az új doboz magasabb (34 cm), szélesebb (18 cm) és mélyebb (23 cm). Nekünk ez a változás bejön, szerintünk támogatja a modern stílusú megjelenést.

Az 5,25 inches mélyközép sugárzót alaposan átdolgozták. Új aramid szál erősítésű membránt kapott, amely más anyagokkal keverve javít a felület merevségén és csillapításán. Az, hogy a porvédő fedél a korábbi modellel összehasonlítva domború, és nem homorú, sokak számára lényegtelen apróság lehet, de nem az. A domburú porvédőnek előnye az, hogy a középtartomány felső részén, ahol a keresztezési frekvencia van (2,2 kHz), segíti a magas sugárzóval való integritást. A legtöbb riválisához hasonlóan egy reflex nyílást kapott. A front panelre költöztetett kicsatoló nyílásnak köszönhetően a hangfalak kevésbé érzékenyek a falhoz közeli elhelyezésre. A jellegzetes rács mögé épített magas jelentős változás. Az előd 20 kHz-ig ment el, de az új verzió már 35 kHz-ig terjesztette ki az átvitelt, emiatt komolyabb csillogásra számíthatunk.

Az új driverek új kabinetbe kerültek, amely merevebb MDF felépítmény. A belső merevítéseknek köszönhetően a rezonancia kevesebb, és nincs annyira jelentős hatása a tonalitásra, ami például az előd modellnél tapasztalható volt. Egy pár masszív bemeneti csatlakozása van.Tetszik a B5.2 felépítése. Az éles vonalak a szilárdság érzését sugallják. Egyetlen kivitelben kapható. A fekete kőris vinyl minta felülete nem tökéletesen sima, enyhén texturált, és teljesen elfogadható a megjelenése.

Az elhelyezés:

A hangfalak mindig érzékenyek az elhelyezésre. Az ideális pozíció megkereséséhez mi a hátsó faltól kb. 30 centinél kezdtünk, és ezt növeltük addig, amíg a hangzás kiegyenlítetté vált. Legjobbat akkor mutatták, amikor megfelelően merev állványon helyeztük el őket. Szerencsére a Debutok nem különösebben válogatósak, a hallgatási pozíció felé forgatva őket gyorsan beállítható a széles, megfelelően sűrű színpad ábrázolás.

A belépő árkategóriás hangfalakat sokféle elektronikával szokták hajtani a mikro tornyoktól kezdve az integrált erősítőkig, ezért fontos, hogy mindegyikkel jól teljesítsenek. Az Elac mérnökei ebben az egy dologban nem végeztek tökéletes munkát. A B5.2 koránt sem annyira megbocsátó az elektronikák tekintetében, mint a Q Acoustic 3020i, vagy a Dali Spektor 2. A két utóbbi a prezentációjukkal simítják és édesítik az elektronikák hibáit, míg az Elac meg sem próbálja melegebbé tenni a hangzást, úgy szól, amilyen jelet kap. Tapasztalataink szerint nagyon jól teljesített a Marantz PM6006UK (299 Font), és a Rega Brio (599 Font) erősítőkkel minden forrásanyagról. Ezek már képesek voltak megmutatni a hangfalban rejlő potenciált. Madonna Ray of Lights felvételének összetett ritmusai és hangszerelésének bemutatása semmi gondot nem okozott neki, pedig ebben az árban az együttfutás és a precizitás ilyen mértéke szokatlan. A régi Debutok időzítése is jó volt, de az újak túlszárnyalják azokat a zenei részletek sokaságának megjelenítésével. A tonalitás nem olyan édeskés, mint a Q Acoustic esetében, és a Dali középtartománya melegebb egy agresszív felvétel esetében, ám ezek egyike sem tudja pótolni az Elac bemutatójának pontosságát. A zenei stílusok széles skálája élvezhető rajta. Neneh Cherry Broken Politics című szerzeményétől kezdve Dave Burbecks Take Five klasszikusáig minden jól ment neki. Rendelkezik a megfelelő mennyiségű dinamika ábrázolással, és részletgazdagsággal, amely egyre csak javul a többi rendszer elem fejlesztésével.

Ítélet:

Az Elac az 1980-as évek óta folyamatosan jelen van a hangfal gyártásban, és az eltelt hosszú idő alatt sok kiválóságot építettek. A Debut B5.2 messze nem a maximális hangzás kategória a gyártó kínálatában. Ha viszont ebben az árban keresgél a gyártók palettáin, nem fogja megbánni, ha ezt választja.

Pontozás:

  • Hang: 5
  • Kompatibilitás: 5
  • Építés: 5

Műszaki adatok:

2020.augusztus 13.

Forrás:[https://www.whathifi.com]