Audio Research LS28 mérési eredmények Hometheaterhifi

Audio Research meres 9 kezdokep

Az első grafikonon 1 kHz-es mérőjelet figyelhet meg, amely 2 V kimeneti feszültségen, az XLR be és kimenetek használata mellett mutatja a harmonikus torzítást 100 kiloohm impedancián. Az érték rendkívül alacsony, 0,008%. A második harmonikus tartalom domináns a torzítás csúcsokon, ami közismerten gazdag, meleg hangzást ad.

Audio Research meres 1

Amikor a kimeneti jelszintet 5V-ra növeltem, a torzítás 0,026%-ra emelkedett, de ez még mindig nagyon alacsony érték. A torzítás tartalom itt jobban megfigyelhető, és megjelenik benne -110 dBV értékkel az intermodulációs torzítás hatása. Nem hallható, csak a műszer képes kimutatni.

Audio Research meres 2

A klasszikus intermodulációs torzítás mérés módja során 19 kHz és 20 kHz szinusz jeleket adtam a bemenetre. 2 V-os kimeneti jelszinten mérve az intermodulációs csúcsok 18 kHz és 21 kHz értékeken láthatók -80 dBV szinten. Van némi torzítás a 37 kHz és 41 kHz sávban, de ez inkább elméleti, és nem hallható.

Audio Research meres 3

Ha a kimeneti jelszintet 5V-ra növelem, az intermodulációs torzítás csúcsok is természetesen emelkednek, de a tartalom nem változik, ez fontos. A zenehallgatás során általános kimeneti jelszintként a 0,5-1,0V tartományt használjuk a végerősítő meghajtására. Néhány nagy teljesítményű (kb. 1000W RMS) végerősítő típusnak van 5V-os bemeneti jelszint igénye a maximális teljesítménye eléréséhez, de ez kibírhatatlan hangerősséget jelent a gyakorlatban, amivel soha nem találkozik a felhasználás során.

Audio Research meres 4

Intermodulációs torzítás mérési eredmény 60 Hz és 7 kHz bemeneti szinusz jelekkel. 2V-os kimeneti jelszinten a torzítás értéke 0,032%

Audio Research meres 5

5V kimeneti jelszinten a torzítás mértéke 0,132%-ra emelkedett, és a csúcs -70 dBV környékén van. Ennek elméleti a jelentősége, de jól megfigyelhető az ábrán a csillapítás szép lecsengése.

Audio Research meres 6

A THD+N és a frekvencia átvitel közötti összefüggést figyelheti meg a lenti grafikonon. Folyamatosan 0,08% alatt marad, ami kiváló adat. A két csatorna közötti különbséget az elektroncsövek nem tökéletes összhangja okozza. Gyakorlatilag lehetetlen négy csövet találni teljesen egyforma paraméterekkel. A mérés teoretikus mértékű különbséget mutat, ennyi eltérést lehetetlen meghallani, csak a spektrum analizátor műszer képes kimutatni.

Audio Research LS28 meres 7

A THD+N a kimeneti terhelés impedancia függvényében, 100 kiloohm és 600 ohm közötti tartományban. A hangerő beállítás értéke 55, nagyjából középen. Leolvasható, hogy a 100 kiloohm terhelésnél a torzítás 0,04% alatt marad 5V kimeneti feszültségen. A 600 ohm terhelés érték itt is elméleti dolog, ilyen alacsony bemeneti ellenállása soha nincs egy végfoknak. Az ábra azt mutatja, hogy extrém kimenet túlterhelés esetén miként viselkedik az előerősítő. (Meg kell jegyezni, természetesen zárójelben, egész jól bírta, mert ilyet nem illik tenni egy előerősítővel…)

Audio Research meres 8

És végül a frekvencia átvitel 2.0, és 5,0 V kimeneti feszültségen. 0,2 dB 20 kHz-ig 2V kimeneten, és 0,9 dB 5V kimeneten. Gyönyörű lineáris. A 2,0 V a hangerő szabályzó 41-es beállításában, az 5,0 V pedig a 68-as beállításában volt elérhető, bőven van tehát tartalék.

Audio Research meres 9 kezdokep

Írta: John E. Johnson

Vissza a bemutató első részéhez, és a forrás megjelöléshez

Műszaki adatok: Audio Research LS28