A kezdő lökés

A kezdő lökés

Egy nagyteljesítményű transzformátor akkora áramlökésre képes bekapcsoláskor, ami simán leveri a hálózati biztosítékot. Vajon mit várhatunk el akkor kettőtől? A Cambridge Audio Edge erősítők márpedig ennyit tartalmaznak. Ha szabadjára engednék őket, komoly galiba okozására lennének képesek a bekapcsolás pillanatában. Ám a Cambridge mérnökei gondoltak erre, és az EDGE erősítőikben a trafókat speciális tekercselés elrendezéssel látták el, valamint a tápegységet megfelelő időzítéssel indítják be. Amikor már minden üzemel, a dupla transzformátor kimeríthetetlen teljesítmény forrása lehet a végfoknak, így a második trafó jelenléte igazi áldássá válik.

A tamáskodó, majdnem hozzáértők valószínűleg fel fognak hördülni, hogy a két trafó, dupla mértékű zavarást okozhat. Számukra a válasz, NEM! A mérnökök előtt álló cél: a tápegység legyen erős, de még kevesebb legyen a zavarás mértéke, mintha csak egy trafó lenne benne. Elmeséljük, hogy miért. A Cambridge volt az első gyártó, amely letette voksát a toroid trafók használata mellett. A konkurens gyártók közül sokan pályáztak erre a címre, ám tudni kell, hogy a trónkövetelők közül egyik sem tekint vissza több, mint 50 éves múltra, ezért ezt csak a tájékozatlanok kajálják meg. Ténylegesen a toroid trafónak van a legkisebb szórt mágneses tere, ezért használja napjainkban is a Cambridge Audio. A mágneses tér iránya függ a tekercselés irányától. (még elektrotechnikai ismereteink között emlékezzünk a három ujj technikára, vagy nézze meg az utóiratban) Nagyon mélyen ebbe nem kívánunk belemenni, de higgye el, hogy így van. Ha a mágneses tér iránya gyakorlatilag megválasztható, akkor semmi nem tartotta vissza az Edge mérnökeit attól, hogy ravasz mechanikus elrendezéssel megoldják azt, hogy a két trafó mágneses tere amennyire csak lehet kioltsa egymást. A működés elvét az alábbi ábra szemlélteti.

A tökéletesen szimmetrikus tekercs-elrendezés és a párhozamos kötés miatti egyforma terhelés garantálja, hogy a két egymásra helyezett trafó a fizika idevágó törvényei szerint ki fogja oltani az ellentétes irányú erőtereivel egymás zavaró hatását. Ez kicsit nehezen emészthető mondat, de minden ami igazság, az benne találtatik, sőt ez a magyarázat arra, hogy a gyártó miért így csinálja. Gondoljunk bele, hogy a középső részen terpeszkedő egyetlen irdatlan méretű trafó amúgy mit művelne a hangjelekkel. A trafókat nem győznék árnyékolni, hogy a hangra ne legyen hatásuk! A hang pedig fontos szempont, mivel az Edge szériával a gyártó a legmagasabb osztályba a High-End készülékek elit klubjába kíván betörni. A jelentősen túlméretezett, brutális áramokra képes transzformátorok olyan tápellátást biztosítanak a végfokok számára, amiről más csak álmodik. Íme itt az egyik eredménye, ha egy nagy gyakorlattal rendelkező mérnök csapat szabad kezet kap.

A „szabad kéz” másik megnyilvánulása az volt, hogy először meghallgatták és csak ezt követően mérték az alkalmazott technológiák paramétereit. Elsőként megszabadultak a csatoló kondenzátoroktól, mert azok az alsó határfrekvenciát komolyan befolyásolják. A DC csatolás eredménye aztán az lett, hogy az erősítő frekvenciamenete 1 dB tűrés-határral 3 Hz-től 80 kHz-ig terjed. Nyugodtan nevezhető lineárisnak az átvitel még a legkényesebb ízlés szerint is. Ha a 3 dB-es megszokott határok között adnák meg, földöntúli számok jönnének ki, ám jelen esetben semmi szükség nincs a kozmetikára, az adat már önmagában is jól néz ki. Az ezred százalékos torzítás értékek, valamint a száz feletti jel/zaj viszony is részben ennek köszönhető. Az áthallás csillapítás meg azért magas, mert a nagy méretű készülékház átellenes pontjain, egymáshoz a lehető legtávolabb, vannak a végfokozat-panelek.

A címben kezdő lökést ígértünk, most betartjuk. Különleges, a gyártó által kezdeményezett promóció keretein belül jelentős kedvezménnyel juthat Edge erősítőhöz, illetve az NQ hálózati lejátszó és DAC kombinációhoz. A cikk az elején még áram-lökésnek indult, de remélhetőleg a végére az utolsó lökéssé válik, hogy Ön, mint leendő vásárló elinduljon meghallgatni. Az elérhető maximális árkedvezmény 20 százalék. Ha ez elég, hogy kocsiba vágja magát mi készen állunk a bemutatóra. Az árubemutatóval egybekötött promóció 2019 augusztus 1.-től szeptember 30-ig tart.

Utóirat:

A cikk megírása után kérdések jöttek a három-ujj technikára vonatkozóan. Emlékeztetőnek megmutatjuk mit felejtett el a mágneses tér irány meghatározásának tárgyköréből. Az egyik ujj az áram iránya, a másik a feszültség, az emf meg a tér iránya. Gondoljuk, ez most is legalább annyira kínai, mint amikor annó a fizika órán tanultuk, ezért nem is törődtünk az ábra szövegének fordításával.