Ott zajong, ahol senki sem hallja.

Ott zajong, ahol senki sem hallja.

A Cambridge Audio Edge Class XA bemutatása

A Cambridge Audio régi motoros az audió iparban. 50 éves fennállásukat ünnepelték többek között az Edge széria bemutatásával. Ám a magas árkategóriában nem lehet nagyot virítani anélkül, hogy valami igazi nyalánksággal ne szolgálnának. A Class XA osztály pont ilyen. Suba alatt a korábbi 851-es sorozatban már futtatták, de teljes mellszélességgel ebben a szériában muzsikál. Az Edge A integrált erősítőben, és Edge W sztereó végerősítőben alkalmazzák a technológiát. Komoly kéztördelés van mögötte, de tudnia kell, hogy amit a hangzásban elértek, az nem csak ennek tudható be, szükség volt a megfelelő szintű körítésre is. Kiváló alapja a technológia a tényleg torzításmentes hangzásnak, és mindjárt elmondjuk, hogy miért.

Egy hagyományos komplementer fokozat igen hatékony dolog, de a null átmeneteknél csekély belengés minden esetben fennáll, ha tisztán B osztályú munkapontot alkalmaz a tervező. A mérnökök gondoltak egy merészet, és letolták a munkapontot az ábrán zöld ponttal jelölt részre a hagyományos vízszintes középső tengelyről Talán innen ered az elnevezés, hogy az X-tengelyen még az átvitel A osztályú – persze ez csak tipp). Ilyen módon kihúzták a kis hangerősségen esetlegesen meghallható tranziensre visszavezethető lebukás méregfogát. Amikor a két komplementer rész újra összepakolja a teljes tartományt, már akkora lesz a hangerősség, hogy a leghegyesebb aranyfül sem képes meghallani. Az igazat megvallva ott lesz a kis zaj, de garantáltan észrevehetetlen marad a nagyobb hangerő mögött megbújva. Amit meg nem hallunk, az ne fájjon, még ha tudunk is a jelenlétéről.

Az A-osztály hangminősége a B osztály hatékonyságával volt az eredeti cél. Természetesen ez csak vágyálom marad, de a jó közelítés is komoly eredményeket biztosít. Amúgy meg fogalma sincs a felhasználónak, hogy éppen hol kóricál a munkapont egy erősítőben, ő csak a végeredményre, azaz a hangzásra kíváncsi. Garantáltan nem néz utána semminek senki, amíg egy erősítő gyönyörűen muzsikál. Szokásunkhoz híven mi nem zengünk ódákat a hangzásról, mindössze arra biztatjuk, hogy jöjjön el hozzánk, és hallgassa meg. Szerintünk érdemes.