9 fortély amiről nem gondolja, hogy befolyásolja a Hi-Fi rendszere hangját – pedig igen

9 fortély amiről nem gondolja, hogy befolyásolja a Hi-Fi rendszere hangját – pedig igen

What Hi-Fi?, Becky Scarrott 2020. 01. 21. cikke nyomán

Rengeteg tévhit kering a Hi-Fi rajongók és az audiofilek világáról. Ilyenek például hogy csak LP lemezről zenélnek, csak aranyozott kábeleket használnak, illetve az, hogy csak Pink Floydot hallgatnak. Ezek mellé a fantasztikumba illő feltevések mellé most továbbiakat sorolunk fel, amelyekről már hallhatott, és javítani fognak a rendszere hangján. Még hinnie sem kell bennük, mégis működni fognak.

Kinyílik a mítoszok és legendák What Hi-Fi által is figyelmébe ajánlott tárháza. Biztos, hogy néhányról hallott már, de elvetette, mivel nem tudott hinni bennük. Bízzon bennünk, az éjszakai zenehallgatás során a hangminőség tényleg jobb. Végül is az otthoni zenehallgatás egy varázslatos dolog. Ha elgondolkodik, biztosan akad olyan esemény, amit a kísérő hangok tettek emlékezetessé. Az érzékeink érzelmek hatalmas mennyiségének befogadására képesek, de könnyedén meg lehet téveszteni azokat. Talán erre vezethető vissza a 180 grammos vinyl körül forgolódó legendák egy része.

Szóval akkor az évek során hallott Hi-Fi praktikák közül melyikben lehet hinni? Egy csokorba gyűjtöttünk néhány klasszikust, amit érdemes kipróbálnia. Próbálja ki őket, és hallani fogja a különbséget. Mivel a különbség mértéke rendszer függő, csak azt fogadja el, amelyik Önnél is változást hoz.

  1. Bejáratás

A bejáratás a Hi-Fi első számú szabálya. Ezt minden alkalommal megtesszük, mielőtt bemutatót írunk egy termékről, mivel jelentős változásokat okoz. Minden berendezésnek szüksége van rá a fejhallgatóktól kezdve a Bluetooth hangszóróktól a CD lejátszóktól az erősítőkön át a hangfalakig, de még a lemezjátszóknak is kell. A hangja minden eszköznek változik egészen addig, amíg el nem érik a végleges paramétereiket. Rendszerint 48 órától akár több száz óráig terjedhet a berendezés típusától függően. A bejáratás időtartama alatt nem csak javulás, de akár némi romlás is elfogadható. Fontos az, hogy a dobozból frissen kiemelt komponens hangja felett ne mondjon rögtön ítéletet.

  1. A kikapcsolt kijelzés javít a hangminőségen

Nyugi, maradjon velünk, ez még csak a második pont. Egy Hi-Fi rendszer bekapcsolásakor szép látvány lehet a kijelző. A gyártók széles skálán mozogva szerelik be a berendezéseikbe az OLED, mini-LED, vagy más látványos kijelzőket. Ha már benne van, és szép, ugyan miért akarná bárki is kikapcsolni?

Bármilyen különös, azért mert a készülék hangminősége javul. Mi ennek az oka? A villódzó kijelző működése közben elektromos zajt termel, ami kihat a hangra. Tisztában vagyunk azzal, hogy jól esik figyelni, de a jobb hangzás még jobban eshet. Több készüléktípusban lehetőség van a kijelző kikapcsolására. Ha az Öné is tartalmaz ilyen funkciót, próbálja ki, és a hangzás dinamikusabb, áttekinthetőbb lesz.

  1. Zenehallgatás sötétben

Például a Pitchblack Playback rendezvényein a látogatók sötétben hallgatják a zenét. A tökéletes sötétségben történő zenehallgatás segít abban, hogy csak a muzsikára koncentráljon, így sokkal több részletet fedezhet fel.

Nem hisz nekünk? Akkor itt egy idézet Dr. Poppy Crum, a Dolby Laboratories vezető tudósától, a BBC-nek adott 2008-as riportjából. „Nagyon hatásos. Vannak olyan apró részletek, amiket csak akkor hall meg, ha nem használja más érzékét. Az a baj, hogy az agyunk túl jó, és elsődlegesen a látásunkra támaszkodik. Szóval a látásunkkal kombinálva a hallást nem csak hangokat hallunk, hanem az agyunk által gondolt kép alapján tudatosul bennünk a minket körülvevő világ”

Szóval ma este tegyen fel egy ismert albumot, kapcsolja le a világítást, hunyja be a szemét, és csak füleljen.

  1. Éjszakai zenehallgatás

Biztosan feltűnt már, hogy a boszorkányok órájában, vagy akár később is a Hi-Fi rendszer hangja javul. Akkor bizonyára azt is észrevette, hogy csúcsidőben, vagy délután közel sem szól olyan jól. A különbség nem a bornak köszönhető, sokkal inkább annak, hogy a hálózati feszültség kevésbé szennyezett zajokkal. Minél több elektromos berendezés működik, annál több elektromos zavar kerül be a hálózatba, és ez bizony meg is hallatszik.

Van arra mód, hogy javítson? Kipróbálhat hálózati kondicionálót a tápellátás javításához, de akár az is vezethet eredményre, ha körbejár, és kikapcsolja a használaton kívüli egyéb eszközeit. A biztosíték szekrénytől a Hi-Fi rendszerig vezetett külön hálózati kábel, amire semmi mást nem csatlakoztat jó kiindulási alap lehet. És igen, ehhez már komoly rendszerre van szükség, különben nem hallható – ám biztos lehet abban, hogy van mögötte némi tudomány.

  1. Fallabda mint vibráció csillapítás

Valószínűleg erről már hallott, ha másol nem, hát a fórumokon, és bizony igaz. Lehet egész, vagy fél labda, de akár egy puhára fújt kerékpár tömlő is megfelel, ám ne szaladjunk ennyire előre.

A lényeg az, hogy a berendezéseit érő vibrációt minimalizálja, és megfelelő alátámasztást biztosítson számukra. Ideális megoldás lehet egy Hi-Fi állvány, amely vízszintesre van állítva, és távol áll minden vibráció forrástól.

Fontos tudni azt, hogy például egy CD lejátszó (például) kevésbé érzékeny a vibrációra, mint egy bakelit lemezjátszó. Az otthona közelében elhaladó autók, a repülőgépek, de még a hangfalai is keltenek vibrációkat, amelyek az adat kiolvasást nehezítik, és befolyásolhatják a hangot.

Az egyik legolcsóbb megoldás lehet a próbára az, ha bicikli tömlőt tesz a berendezések alá, és csak annyira fújja fel azokat, hogy a készülék lábak éppen elemelkedjenek a polc felületétől.

Kicsit macerásnak tűnhet a művelet, de ha javulást okoz, akkor mindenképpen érdemes foglalkoznia a problémával. Ha pedig nem jelentett hallható megoldást, akkor jól szórakozott.

  1. A kábelek felemelése a padlóról

Semmiképpen nem javasoljuk a Dr. Seuss féle megoldást, amelyben a kalapban tartott macska fut szobáról szobára, és magasan tartja a kábeleket, de ha már az elektronikáit távol kell tartani a vibrációs forrásoktól, erre is fordítson figyelmet. A padló rezgéseit ugyanis a készülék felé elvezetik a rajta futó hangszóró és tápkábelek. Minden Hi-Fi kiállításon láthat megoldásokat erre a problémára.

Nem hisz a dologban? Akkor ezt figyelje: A Naim, és több más neves gyártó például lazább felfüggesztésű tápcsatlakozókat építenek be a készülékeikbe pont azért, hogy ennek a jelenségnek csökkentsék a hatását. Ezeket a csatlakozásokat úgy tervezték, hogy minimalizálják a berendezésbe jutó vibrációt. Szóval, ha magas minőségű berendezést birtokol, aminek úgy tűnik, hogy lóg az aljzata, ne szaladjon azonnal a szervizbe, mert lehet, hogy direkt úgy készült.

A kábelek padlótól való távoltartása mellett azért ügyeljen arra is, hogy ne gubancolódjanak össze – lássuk be ez néha nem könnyű – és ne fussanak a hálózati kábel közelében. Próbálja meg szépen elrendezni őket.

  1. A kábelekről általában

 

A kábelekről kétféle vélemény van. Akad, aki úgy véli, hogy bármelyik megfelelő, de olyanok is vannak, akik semmi pénzt nem sajnálnak rájuk. Erre csak annyit tudunk mondani, hogy bizony jól hallható különbségek vannak a különböző kábeltípusok között.

Szinte minden Hi-Fi komponens dobozában talál összekötő és tápkábeleket. Ezek viszont csak arra elegendők, hogy üzembe tudja helyezni a készüléket. Gyakorlatilag minden esetben javítja a hangzást, ha jobb minőségű összekötő kábeleket alkalmaz a rendszerében. Jó ötlet tehát a jobb minőségű kábelek költségét is bele számítani a rendszerbe.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minél több pénzt költ el kábelekre, a hang annál jobb lesz! A rendszerének képességei ugyanis alapvetően meghatározzák az elérhető maximális teljesítményt. Ám a készülékeinek árát figyelembe véve egy jobb minőségű kábelezés bizony jelentős javulást eredményez.

Minden esetben először hallgassa meg a kábelt mielőtt megvásárolná, és csak akkor adjon érte pénzt, ha hallható javulást eredményez.

  1. Az AV erősítők teljesítménye

Ez egy hosszú történet, amelyet röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy a multi csatornás erősítőket nem tesztelik olyan szigorú feltételek mellett, mint a Hi-Fi sztereó testvéreiket – legalábbis a kimeneti teljesítmény tekintetében.

Amikor a gyártók felsorolják a számadatokat, kicsit masszírozzák őket. A kimeneti teljesítmény értékek megadásakor többféle trükk is van, amivel lehet kozmetikázni az adatot. Ilyen például a csökkentett kimeneti impedancia érték mellett elérhető, a maximális, vagy az egy csatornán mérhető. Rendkívül ritkán adják meg azonban a normál használat mellett ténylegesen elérhetőt, mivel ez nem lenne olyan kedvező adat. Még lehangolóbb lenne a helyzet, a összevetné ezt a teljesítmény felvétel értékkel.

Emellett a torzítási értékek tekintetében is elnézőbbek a tesztelés során, mert gyakori az 1% engedélyezése, a Hi-Fi-ben általánosan elfogadott 0,01%-kal szemben. Ne helyezzen tehát túl nagy hangsúlyt ezekre, ne a számításokért fizessen.

  1. CD lemez elejétől való lejátszása

Szóval hogyan lehetséges az, hogy CD lemez hangja jobb ha stop módból indítja, és nem pillanatálljból? Ezt mi sem tudjuk, de megerősítjük, hogy így van.

Ugyan soha nem hallottunk megfelelő tudományos tényekkel alátámasztott magyarázatot, de tényleg így van. Próbálja ki a kedvenc CD albumán, és meglátja, vagy inkább meghallja, hogy nem őrültünk meg, a hang valóban jobb lesz egy kicsit.

Ha megmosolyogtatta a bicikli belső, a kábel állvány, a sötétség, vagy a késő éjszakai zenehallgatás, mi erre azt válaszoljuk: próbálja ki, és ha nem hall különbséget, egy csomó pénz elköltésétől megkíméli magát. Ám ha bármelyik javulást okozott, már tudni fogja, hol kell fejleszteni a rendszerét.

Forrás:[www.whathifi.com]