T+A Solitaire T bemutató Darko Audio második rész Bluetooth és DAC módok, értékelés

A T+A Solitaire T vezetékes potenciáljának megismerése után vezeték nélkülire váltottam, hogy megtudjam hol van az elkerülhetetlen kompromisszum. Google Pixel 8 telefont használtam, és a High-Quality módot aktiváltam. Érdekes módon az eredmény meglepően közelít a vezetékes benyomásaimhoz. Nem teljesen azonos, de a DAC és meghajtó erősítő cseréjekor tapasztal változásoknál kisebb. Őszintén bevallom, ennél sokkal drasztikusabb dolgot vártam a vezeték elvágásakor.

Az általános bemutatás mód kicsit laposabb a reakciót figyelembe véve, az alacsony frekvencia jobban eluralkodott (de nem ízléstelen mértékben), és a magas felbontás kicsit csökkent. Ez utóbbi valószínűleg tudatos beállítás, mivel a Bluetooth audió ebben a régióban mutatja meg a legnyilvánvalóbb hiányosságait. Aaron Neville-től Zoe Keatingen át Warcrab-ig terjedő zenei skálán meghallgatva ugyanarra a következtetésre jutottam, mint korábban. A Solitaire T örvendetesen közömbös a műfaj iránt, és univerzálisan tetszetős marad a hangzása, bármit hallgattam rajta.

Normál módra kapcsolva megkerültem a DAC és dedikált erősítő részt. Ekkor a Qualcomm rendszere végzett minden feladatot. A dolgok néhány lépést hátráltak az áttekinthetőség és valósághűség tekintetében. Nem drasztikus módon. Még mindig élvezhető maradt a klasszikus zenétől kezdve az underground stíluson át a hip-hop műfajáig.

A legnagyobb különbség a térérzetben tapasztalható. A hangszerek lokalizációja homályosabb, nehezebben meghatározhatók. Ez persze nem az a dolog, ami sokat számít mondjuk utazás közben. Másik figyelemre méltó változás a mélyközép és alsó közép tartományban történt, de csak a High Quality móddal való közvetlen összehasonlításkor tűnik majd fel. A változás nem olyan mértékű, hogy elrontsa az általános élményt. Nem szabad elfelejteni, hogy a Normal módot ingázás és szabadtéri használatra tervezték, ahol az akku élettartam elsőbbséget élvez az abszolút hűséggel szemben. Ha kibírja, hogy nagyjából tíz órán át hallgassa egy héten át, én ezt a beállítás módot is sikeres választásnak nevezném.

A zajszűrés minden hallgatás módban választható opció, beleértve a vezetékest is, ha az akku fel van töltve. Egész jó munkát végez a külső hangot tompítása során, ami mérsékelten zajos környezetben elkerülhetővé teszi a hangerő egészségtelen szintre való növelését. Ezt a paramétert ugyanabba az általános osztályba sorolnám, mint a Sennheiser és a Sony ami egészen jó, sőt osztályvezető. Amennyiben a zajtisztítás elsődleges prioritás, lehet, hogy más típust kell választania a nyilvánvaló hangzás kompromisszumok ellenére.

Nem töltöttem túl sok időt a gyengébb Bluetooth kapcsolat módok tesztelésével. Az én telefonomon kívül nagyon sok más Android típus is fel van szerelve aptX HD kodekkel, amit jó hallgatni. A Samsung és Apple felhasználók akik AAC kodeket használnak, el kell dönteniük, hogy az alkalmi hallgatás, és a kritikus hallgatás vezetékes módban milyen arányt képvisel az életében.

USB tapasztalatok:

Ha a hagyományos vezetékes, és vezeték nélküli kapcsolat képesség nem lenne elég, rendelkezésére áll még egy szuper funkció. Talán emlékszik, hogy a T+A Solitaire T dedikált DAC-ot és erősítőt tartalmaz csatornánként. Ezt a lehetőséget úgy használhatjuk ki, hogy USB jelet adunk rá, mint minden más külső DAC-ra. Össze kell kötni a laptop vagy táblagép, esetleg az okos telefon, sőt a zeneszerver kimenetével, és 24 bit 96 kHz PCM jelfeldolgozást élvezhet. Ennek a használat módnak jelentős előnye, hogy olyan elektronikát használ, amit kifejezetten zenehallgatásra terveztek, és megszabadulhat a Bluetooth átvitel hiányosságaitól.

A Solitaire T a Windows számítógépemmel és az Android telefonommal is az elvárt módon működött. További jó hír, hogy megfelelően működött olyan audiofil eszközökkel, mint a Stack Audio, az Euphony, és a Matrix Audio Linux alapú modellek, sőt az Eversolo DMP-A6 Android 11 testreszabott verziója sem okozott galibát. Egyetlen kritikám az, hogy a mellékelt USB kábel meglehetősen rövid, ám a piac tele van megfizethető alternatívákkal mindenféle hosszúságban.

A hangerő beállítást a legtöbb esetben a fejhallgatón kell elvégezi. Az érintés vezérlést meg kell szokni, de ha megtanulja, már jól használható. Kivételt képezett az Eversolo streamer, amelyen szabályozható a hangerő. A leglenyűgözőbb hangzás képet a Matrix Element S párosítás nyújtotta. Hálószobában, vagy irodai rendszerben ideális Simpli-Fi megoldás.

Panaszok? Az Android eszközök többsége a kimenő jelét 48 kHz-re leskálázza. Aktuálisan az USB Audio Player Pro alkalmazás módja, ami kikerülné a leskálázást nem működik jól. Ezt a jelenséget csak Pixel 7, 8, és 8 Pro eszközökön tudom megerősíteni, más Android telefonokon lehet más eredmény. Tudom, hogy egyes DAP-ok, mint a Fiio, Cayin, és Shanling az Android egyedileg módosított verzióját használják a leskálázás elkerülésére.

Értékelés:

A T+A Solitaire T olyan, mint a Porsche 911 Carrera, ami szintén német mérnöki munka, és alap modell a gyártó kínálatában. Egyedi a megjelenés, kivételesen kiegyensúlyozott a hangzás. Ugyan drága, de lényegesen megfizethetőbb, mint a nagyobb testvérei. Furcsa? Igen, de csak olyan tekintetben, ami a legtöbb felhasználónak nem jelent megalkuvást.

Úgy a Porsche, mint a T+A füles esetében találhat konkurens modelleket, amelyek ezt, vagy azt jobban csinálják. Például 0-60 mérföldre gyorsulásuk jobb, vagy az ¼ mérföldes távot gyorsabban tudják megtenni, illetve a hang tekintetében több a mély, vagy más a tonalitás. Ám amikor az emberek túlnyomó többsége kipróbálja a Porsche vezetését, vagy a Solitaire T hangját, képtelen lesz ilyen apróságokra összpontosítani, mert túlságosan le fogja nyűgözni az általuk nyújtott általános élmény.

Írta: John Grandberg

2024 Január 30

Forrás és képek: Darko Audio

Műszaki adatok: T+A Solitaire T

Vissza az első részre