Teljes a Sonus faber hangfalak hazai kínálata

Ismét meghívást kaptunk az Audiophile Szalonba, hogy megnézzünk a kínálat alakulását. A csapat már beüzemelte az új IL CREMONESE hangfalakat, amikre persze mi is kíváncsiak vagyunk már. Most azonban nem meghallgatást és nem is egy konkrét modellt, hanem a teljes Sonus faber paletta fotózását ajánlotta nekünk a bolt vezetője.

Teljes lett a kínálat

Tudjuk, hogy pár hete teljessé vált a kínálat, mert ott voltunk, amikor a tekintélyes méretű dobozokba zárt IL CREMONESE megérkezett. Épp az új  T+A termékek miatt jártunk a Szalonban és az emeleten hallgattunk a német gyártó elektronikáival egy pár Lilium hangfalat. Meg is jegyeztük, hogy ez nem csak jó, nagyszerű vagy efféle, amit hallunk, hanem azonnal szíven talált. Ezek persze szubjektív dolgok, de nekünk a német/olasz összeállítás nagyon is tetszett. No de most, azzal invitált minket az Audiophile Szalon vezetője, hogy egymás mellé sorakoztatja a kínálatot, egyetlen szobába sűrítve a Sonus faber tudásának minden cseppjét. Ami hatalmas dolog, hiszen hasonló lehetőség legközelebb Olaszországban lenne ellérhető.

Bármennyire is furcsán hangzik, alig akad Európában olyan komoly bolt vagy márkaképviselet, ahol a Sonus faber teljes kínálata meghallgatható. Található egy-egy meghallgatható példány az Aida-ból Európa néhány országában, de tényleg csak kevés. A nagyobb piacok vezető kereskedéseiben, valamint a legnagyobb kiállításokon, találkozhatunk a Lilium egy-egy példányával, és egy kevés boltba már eljutott az IL CREMONESE is. Még az AMATI, GUARNIERI, STRADIVARI típusok sincsenek jelen minden Sonus faber szaküzletben. A legtöbben a Chameleon, Venere és OLYMPICA modelleket igyekeznek bemutatni, ezek mellett egy-egy ritkább darabot is megvillantva. Pedig ezek a boltok nem holmi Keravill üzletek valami pláza második emeletén. A Sonus faber kereskedők nem tömegigényekre szakosodnak, hanem a legkifinomultabb ízlésű vevők kiszolgálására.

Egyetlen kép

A nap lényege tulajdonképpen egyetlen képben összefoglalható. Itt van a Sonus faber teljes kínálata. Bár igaz, hogy a fotóról lehagytunk egy-egy példányt, amik ott sorakoztak a szomszédos szobában, de egyszerűen nem volt szívünk az Aida, Lilium vagy IL CREMONESE elé pakolni bármit.

A sor felállítása így is sok munkával járt. A nap folyamán a Szalon csapata, egyenként vitte be az emeleti szobába az olasz gyártó hangfalait. Néha el is pilledtek a nagy munkában, elvégre itt nem 5 kilós áruházi dobozokkal állunk szemben. Az Aida-t ugyan saját, kis kocsiján gördítették be, de más típusok csak léptetve, vagy 3-4 ember közös, türelmes munkájával kerültek a helyükre. Persze ez nem panasz, hiszen itt csak pár tíz métert kellett leküzdeni. A legtöbb európai kereskedő, egy ilyen képért több ezer kilométert kellene leküzdjön, teherautókkal, mielőtt a pakolás kezdetét vehetné. 

Megérte

A látvány egészen döbbenetes volt. Nem az itt sorakozó hangfalak euróban kifejezhető értéke vagy azért, mert többségüket már hallottuk és így tudjuk, melyik hogyan is szól. Az egymás mellett sorakozó Aida, Lilium és IL CREMONESE típusok konstellációja egyszerűen érzéki túlcsordulást okozott.

A csúcsmodell Aida, ami alkatrészekből, technológiából és egyedi fejlesztésből is a legtöbbet és legjobbat kapta, tiszteletet parancsoló módon uralta a szobát. Pedig mellette sorakozott két testvére. A Lilium, ami pár hete a T+A elektronikákkal olyan remekül zenélt, és az új IL CREMONESE is, amit rövid időn belül meg kell hallgatnunk. Ezt a csapatot fogja közre az ELIPSA Red és a STRADIVARI, amelyek arányaikkal is kifejezetten a hangszerek világát idézik. A sort pedig olyan ritkaságok teszik még érdekesebbé, mint a GURARNIERI evolution vagy az AMATI futura. Ha pedig ezeken képesek vagyunk túljutni, csemegézhetünk az OLYMPICA modellek részletein. Ezeknek a típusoknak mi őszinte rajongói vagyunk, nem csak a gyönyörű forma, hanem a részletekben megbúvó zsenialitás miatt is. No és persze látszik a képen a Venere széria több tagja is, beleértve az egészen ritka S változatot és látható még néhány Chameleon is.

A Szalon többi szobájában pedig ott sorakoznak az egyes típusokhoz külön-külön megtervezett állványok, center és háttér hangfalak és még néhány apróság.

Sokan azért is járnak nemzetközi kiállításokra, hogy végre élőben találkozhassanak néhány, csak a katalógusokból ismert különlegességgel. Nos, a Sonus faber esetében erre nincsen szükség. Sőt, a környező országokból is érdemes Pestre látogatni, mert hasonló választékot nem sok helyen találni.

Mi pedig már tervezgetjük, hogy amint az IL CREMONESE túljutott az első pár tucat órányi bejáratáson, mi is meghallgatjuk azt.

Forrás:[www.av-online.hu]