Acoustic Signature WOW XL lemezjátszó – Hangzasvilág

Az Acoustic Signature cég termékei között új modellek jelentek meg, kezünkben a WOW nagyobb változata a most bemutatásra kerülő XL. Az először megjelenő WOW (a kisöccse) igen szép eladási sikereket könyvelhetett el az elmúlt két év folyamán. Az Acoustic Signature WOW XL több ponton még jobb alapanyagokból, még igényesebb kidolgozással készült. A lemezjátszás magasabb szintjének képviselőjére nem a csillagászati ár, mint inkább a kiváló minőség a jellemző.

Az új WOW XL kivitelezése egyedi stílust, eleganciát, kényelmet és a komfort érzetet sugároz. Mindez az egyszerűséggel együtt meghökkentő. Felületeinek megmunkálása tökéletes minőségről tesz bizonyságot. Vegyük sorra a legújabb technológiákon alapuló készülék egyes részeit!

A Wow XL tömör darab, precíziós, német mérnöki munka. A lábazat ferde él-kialakítású, vastag akril, alumínium és keményfa réteg kombinációja. Ezeknek a különböző rezonanciájú rétegeknek szendvics konstrukciója körülbelül azonos vastagságú, mint a lemeztányér. Három, magasságban állítható láb lehetővé teszi az egyszerű vízszintbe állítást.

A hajtásrendszer alapvetően lehetetlen feladatot teljesít. A motor bőséges energiát ad le ahhoz, hogy rövid idő elteltével felgyorsítsa a lemeztányért a kellő fordulatszámra. Az egyedileg készült szinkronmotort saját tervezésű „State of the Art” motorvezérléssel látták el. Ez a motor-rendszer abszolút stabil forgási sebességtartást tesz lehetővé, kombinálva a digitális, ultrapontos 20MHz vezérléssel könnyen kezelhető és megbízható. A mikroprocesszoros sebességstabilitás mellett, két kis süllyesztett gomb a hátoldalon, lehetővé teszi a ± 0,1% beavatkozást, a fordulatszám „finomhangolását”.

A WOW XL lemeztányérja precíziós megmunkálású alumínium tömb javított rezonancia viselkedéssel, vastagsága 34mm, súlya 6,4 kilogramm. A gondosan elkészített alumínium lemeztányérnak nagy szerepe van a hangzásban. A rezonanciák kézben tartását szolgálja a hátoldali bevonat, amely nagyszerű eredményt hoz a csillapításban, lendítő tömege ideális a sebességtartásban. A lemeztányér tengelye speciálisan edzett és precízen köszörült acél, a csapágyház (persely) tökéletesen illeszkedő szinterbronz.

A szinterezett, önkenő csapágyak porkohászati eljárással készülnek. A szinterbronz anyagokat Magyarországon sokszor nevezik zsugorbronz anyagoknak is. A zsugorbronz csapágyak kedvezőbb futási tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a tömör bronzcsapágyak, ami az önkenő tulajdonságnak köszönheti. Nem igényelnek karbantartást kedvezőtlen üzemviszonyok mellett (szennyeződésnek kitett körülmények és szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között) is biztonságosabban üzemelnek.

A tál-csapágy minden lemezjátszó „szíve” az ideális teljesítmény jellemzője. A nagy-tömegű tányér sima futását Tidorfolon csapágy biztosítja. Az Acoustic Signature WOW XL lemezjátszójának egyik különlegessége éppen az a csapágy, szabadalmazott csapágytervezési eljárás gyümölcse. A tökéletes illeszkedés mellett a csapágyház alján a speciálisan polírozott tengelyvég egy valódi gyémánton nyugszik. Végre egy csapágy aminek pontos az illeszkedése, rendkívül alacsony a zajszintje, kicsiny a súrlódási tényezője és hosszú távú a stabilitása – ezért a csapágyra a gyártó 10 év garanciát ad.

A kar minden mással összetéveszthetetlen modell. A saját TA 1000 hangkar tervezése és kivitelezése a nem csillagászati árakon hozzáférhető más gyártmányok csekély száma miatt vált szükségessé. A vízszintes és függőleges precíziós, miniatűr csapágyak az SKF német gyárából származnak. Bár meglehetősen költségesek, gyártásuk a legmagasabb színvonalon történik. Minimális nyomás alatt nulla a holtjátékuk, hogy a legkisebb súrlódást és maximális stabilitást biztosítsák. A mellékelt imbuszkulccsal remekül beállító a VTA.

A kar csöve dupla (koaxiális cső), két, egymást kölcsönösen kioltó rezonanciával. Az egyik nagyon merev, kemény anyag és ezért nagyon érzékeny a rezonancia változásokra, a másik alacsony rezonancia pontú anyag pedig nem nagyon merev. A két csövet összekötő elemek tartják fixen. Így létrejön a maximális merevség és alacsony rezonancia által elért belső csillapítás.

A TA 1000 kar kábelezése egy teflon szigetelésű 6n tisztaságú rézkábel, amely zökkenőmentesen, megszakítás nélkül, egy darabban képes szállítani a pick-up alacsony jelét az RCA csatlakozókig.

Érdekes dolog a tápellátás. Pontosabban csak a csatlakoztatása, az, hogy a megszokott hálózati táp egy RJ45-ös ethernet kábellel szerelt egység. Kettő rozsdamentes acél-gomb található a lemezjátszó bal oldalán, egy (on/off) indító és megállító és egy, a 33/45 fordulatot váltó. Amikor bekapcsoljuk a lemezjátszót egy piros LED villogni kezd, a pontos fordulatszám elérésekor ez kékre vált.

A meghallgatás

Az Acoustic Signature WOW XL – természetesen a beszerelt hangszedők függvényében – egy rendkívül semleges hangzású lemezjátszó. A meghallgatás során az Audio-Technica AT33EV hangszedőjét választottuk.
Nem lehet nem észrevenni, hogy mennyire jó kezeli a felvételek térbeli tulajdonságait. Kiváló ahogyan elhelyezi és meghatározza az előadóművészek és a hangszerek helyét a két hangsugárzó közötti térben. Talán tanítani lehetne a várakozásoknak megfelelő, középre kerülő szólóéneket, ami jelentős távolsággal előzi meg a hangsugárzók síkját. Mindkét oldalon kitölti a helyeket jellemző hangmennyiséggel, aurával. A basszusgitár vagy nagybőgő hangzása tartalmas, mindkettőre jellemző hangtömeggel jelenik meg. A basszus dallamot játszik nem csak egy aláfestést, hogy meglegyen az egyensúly. A dobok bőre és a cintányérok realisztikus módon jelennek meg, hallható a cintányérok mérete és az a lecsengés ahogyan a rezgés szétterül a rézfelületeken.
Az Acoustic Signature WOW XL az Audio-Technica AT33EV hangszedővel remekül játszik jazz-t és klasszikus zenét, általában akusztikus hangszerekkel előadott muzsikát, de az igazi hivatása, hogy hamisítatlanul játssza a rock & roll-t és a blues-t. Képalkotó képessége szilárd, stabil, és jól válogatott, minden felvétel más térben de együttesen tömören jelenik meg, következetesen az előtérbe lép. A sok igen magas költségvetésű lemezjátszó kifinomult és részletes, de polírozott hangzása után jól esik a rock eposzok lényegét visszahallani. Az az igazság, hogy minden hangszedő+hangkar kombináció egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Mint már utaltunk rá az AT33EV hangszedőt külön bemutató cikkünkben, saját, egyedi személyiséggel rendelkezik. A tervező filozófiája és képességének kombinációja határozza meg a végeredményt, itt és most ez igazán jól sikerült.

             

Az így kialakított rendszer egyik jellemzője, hogy a felső-közép régió enyhe fokú felhangolása egy csipetnyi csillogást hoz ebben a régióban, ami egyaránt érinti a férfi és a női énekhangokat. A hatás a legtöbb esetben kellemes, de lehetőleg nem kössünk be rendszerünkbe „visító” hangsugárzókat. A tesztelés egyik területe, hogy a lemezjátszó milyen módon kezeli a felső regiszterek információit. Nos, elég tiszteletre méltó képessége a magas frekvenciás információk megjelenítése.
Egy másik terület a basszus leképezése. A basszus vonal zsigeri, szilárdsága hatásos, úgy, hogy erre sok olcsó lemezjátszó képtelen. Az alsó regiszterek csodálatosan hangzanak, hallom a zongora-kalapács ütéseit és a pedál működésének hatásait, harmonikus a textúra. A zene körülvesz egy világos és tágas érzést ad, ez egy kiváló érték adott áron.

Konklúzió

Az Acoustic Signature XL megfizethető az elkötelezett vinyl-rajongók számára, talán a lemezjátszó-világválaszték közepén található. Figyelemre méltó, hogy milyen erős pozitív tulajdonságai vannak, de a korlátai sem kifogásolhatók. A gyártó gondosan készítette el, nagyjából készen áll a gyors beüzemelésre. Ez a német mérnöki munka lehetővé teszi, hogy teremtsünk egy szilárd alapot és lassan frissítsük lemezjátszó rendszerünket különböző hangkarok és hangszedők megválasztásával. Ha készen állsz a minőségi ugrásra akkor a Wow XL olyan jó, amennyire csak lehet.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 90%
Dinamika: 85%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 90%

Pro
+ a csapágyazás egyedisége, minősége
+ rezonancia mentesség kiváló
+ sebességtartás kiváló
+ gyönyörű, hibátlan kivitelezés

Kontra
a porvédő fedél nem tartozéka
a különböző karbakok opcionálisan vásárolhatók

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció