Cambridge Audio G5 Bluetooth hangrendszer teszt – Av-Online

A prémium kategóriás mobil hangrendszerek tábora olyan, mint a világűr: folyamatosan tágul. Ezúttal a Cambridge Audio kínálatából üdvözölhetjük aktuális tesztalanyunkat, ami nem éppen olcsó, cserében csinos és nagy teljesítményű, az Egyesült Királyságban tervezték és gyártották.

Gyors áttekintés

A Cambridge Audio G5 szinte pontosan papírforma szerint hozta azokat a szolgáltatásokat, melyeket hasonló külsejű és ezen árkategóriába (kb. 100000 Ft) tartozó, mobil hangrendszertől megkaptunk már. Nagy vonalakban: használható Bluetooth-on keresztül, de a rajta lévő, 3,5 mm-es Jack bemenetnek köszönhetően akár számítógép/laptop is köthető rá. Beépített lítium-ion akkumulátora akár fél napra (sőt, a specifikáció szerint 14 óra hosszat) elegendő energiát biztosít neki, ugyanakkor akkubank funkcióval is ellátták, tehát a telefonunk is tölthető róla.

Szívesen részleteznénk a kimenő teljesítményhez és a hangszórók frekvenciamenetéhez fűződő tudnivalókat, de specifikációk terén meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a gyártó. Legyen elég annyi, hogy a készülék hangszórófedő rácsa alatt 5 db membrán található. Középen egy kb. 7 cm átmérőjű mélynyomó, tőle pedig jobbra és balra 1-1 db, 4 cm-es aktív kónusz kelti a hangokat. Az extra basszusok érdekében a jobb és baloldali egységek kiegészültek 1-1 db névjegykártya nagyságú passzív basszus radiátorral. Mindezt D osztályú, DSP vezérelt erősítő hajtja.

Az imént felsoroltakhoz hozzáadódik egy két apró, de praktikus extra: ha két G5 áll rendelkezésünkre, összepárosíthatjuk őket sztereó üzemmódba, így mintegy megkétszerezhető a kimenő teljesítmény. A procedúra elvégzése nagyon egyszerű, mindössze a hátoldal alján elrejtett, kétállású kapcsolót kell "A" helyett "B" állásra váltanunk a második eszközön. Másik (valamilyen szinten szokatlan) adottság a vonalszintű kimenet megléte. Mobil hangrendszereknél nem szoktak ilyet alkalmazni. Elsődleges funkciója, hogy a G5 Bluetooth adapterként szolgálhasson, ha pl. a mobileszközünkön tárolt zenét még nagyobb teljesítményű hifi készülékünk felé továbbítanánk.

És ezzel nagyjából végig is vettük az alapvető szolgáltatásokat. Persze beépített, telefonhívások lebonyolítására szánt mikrofont és akkumulátor töltöttséget jelző fehér LED-sort valamint NFC-t is kapunk, de lássuk be – ezek ma már alapkövetelmények. A Cambridge Audio G5 főleg abban tér el vetélytársaitól, hogy nem valamilyen távol-keleti régióban, hanem Angliában készült. Vannak, akiknek ez fontos, de szerintünk a minőségi sztenderdek miatt, már jó néhány éve nincs különösebb jelentősége. Nincsen McLaren külseje, vagy Harrods illata a G5-nek, egyszerűen csak jól néz ki, sőt, ami azt illeti, a maga módján kifejezetten szépnek számít.

Kézbevétel és használat

A közel másfél kilós G5 hátlapját és oldalait egybefüggő műbőr réteg takarja, mely optikailag elegáns látványa mellett kellemes fogást is biztosít. Ha csak fél kézzel tartottuk, akkor sem kellett tőle tartanunk, hogy kicsusszan ujjaink közül a kis hangfal. A hátoldal közepén, alul diszkréten felsorakoztatták a csatlakozókat (tápcsatlakozó, vonalszintű ki és bemenet, akkubank-USB port). Ha hosszú útra indulunk, ne feledjük magunkkal vinni a külső tápegységet, a nélkül nem tölthető a G5!

A tetőlemezen egybefüggő, ugyancsak kellemes tapintású gumírozott lemez adott otthont a kezelőszerveknek. A korábban említett, mákszemnyi fehér pontocskákból álló LED-sor középen világított, de csak akkor, ha jelszintet állítottunk, vagy lenyomtuk a "Check" névvel ellátott, töltöttségjelző gombot. Az "Aux" és Bluetooth gombok beépített háttérvilágítást kaptak, utóbbi értelemszerűen csak akkor kezdett fényleni, ha az adott forrásra váltottunk.

A G5 legszebb arcát akkor mutatta, ha szemtől szembe fordultunk vele. Titánszürke előlapját nem csúfította semmilyen oda nem illő részlet, ugyanakkor a tervezők adtak egy icipici függőleges ívet az egész készülékháznak. A kifejezetten kellemes anyaghasználathoz olyan időtlen, mégis elegáns megjelenést kölcsönöztek, aminek bármilyen környezet, egy iroda vagy egy nappali is ugyanúgy képes otthont adni.

Hangminőség

A Cambridge Audio G5-öt Bluetooth üzemmódban (iPhone 5S mobileszközzel párosítva) és számítógépre kötve is kipróbáltuk, mindkét esetben a már jól ismert, referencia tesztfelvételekkel füleltük képességeit.

Mivel dedikált magassugárzót nem tartalmazott, részletező képesség terén nem vitte túlzásba teendőit a G5, ahányszor kicsit is kifinomultabb, hangszeres felvételeket hallgattunk rajta. Azok a csendülő, szisszenő effektusok, amiket egy vájtfülű személy szeret visszakapni a felvételeitől, most egytől egyig összesimultak a felső-közép frekvenciákkal. Cserébe hosszú távon sem volt fárasztó a G5-öt hallgatni. A basszusokat egész lendületesen és dinamikusan közölte, egészen kb. 75 %-os terhelésig. A jelszint csúcsához érve a kis  méret és a limitált teljesítmény értelemszerűen kimutatta a kis dobozka tartalékainak végét, de lássuk be, az ilyen méretekkel megáldott mobil hangrendszerek amúgy sem őrjöngésre készültek. Ha mégis házibulira optimalizált hangnyomásra vágyunk, a második G5 párosítása a minimum opció, hogy az áhított extra erőket megkapjuk.

A gyártó leírása alapján, e termék fejlesztői több ezer órányi időt töltöttek a finomhangolásával, hogy a végeredmény valóban rendkívüli legyen. Még a Cambridge Audio közel fél évszázados szakmai hátterét is megemlítik, mely nélkül sosem sikerülhetett volna ennyire kiemelkedőre újoncuk teljesítménye. Mindez leírva jól hangzik, a valóságban azonban a G5 nem tűnt határozottan precízebb, vagy különlegesebb előadónak, mint a legtöbb hozzá hasonló méretű és tudású Bluetooth hangrendszer.

Ettől még nem mondanánk rossznak az eszköz teljesítményét, hiszen a DSP minduntalan igyekezett feltornázni az alsó frekvenciákat, hogy kis terhelésen is combos basszusokat érezzünk. Amikor íróasztalunkra téve hallgattuk, valósággal vibrálni kezdett a bútor a kis G5 alatt. Lehetett érezni a titánszürke hangszórórács mögött lappangó erőt és lendületességet, ami a könnyűzenei műfajoknál, nagymértékben élvezhető karaktert tett lehetővé. Az ének és párbeszédhang is minduntalan, valósággal kitört a levegőbe – csak éppen a sztereó térről, a finom légiességről és az igazi "angolos" árnyaltságról kellett lemondanunk.

Végszó

Az eszköz napokig tartó használata során egyértelművé vált, hogy a tervezők nem akartak mindenáron többet letenni az asztalra, mint amit a felhasználók manapság megkívánnak. Ezt csak azért furcsálltuk, mert a Cambridge Audio hagyományos hifi komponenseiben mindig fenn tudják tartani a frissesség érzetét és mind a belső kialakítás, mind a kezelhetőség tekintetében szoktak kreatív, frappáns megoldásokat tálalni. És tesztjeink során már nem egyszer bebizonyosodott, hogy azok a "nagy vasak" még jobban is szólnak a vártnál. Ehhez képest a G5 tetején bármilyen embléma díszeleghetne, mert hiányzik belőle az a bizonyos vágykeltő plusz, ami nélkül bizony kicsit beleolvad a szürke átlagba. Talán a mi fülünk kanászodott el, de kifinomultságra utaló nyomokkal sem találkoztunk a hangjában, kimondottan fiatalos és lendületes, a részletekre nem helyezett hangsúlyt, sokkal inkább a basszusok és az énekhang minél hatékonyabb kiemelésére összpontosított. Mindazonáltal multimédiás célra, lazább zenei stílusokkal remekül szólt, és az extrákat is örömmel tudtuk alkalmazni.

A G5 szép a szemnek és a kéznek, a "hasábtestű" hangrendszerek táborában tisztességesen helytáll, de nem több annál, ami: egy kesztyűtartóban is elférő, elsősorban háttérzenei célra szolgáló, diszkréten elegáns Bluetooth hangrendszer.

Mérleg

Diszkréten elegáns dizájn

Testes, kellemes, hosszú távon is hallgatható hang

A vonalszintű kimenetnek köszönhetően, hagyományos hangrendszerre kötve Bluetooth adapterként is alkalmazható

A vele azonosan árazott és kivitelezett vetélytársakhoz képest nem produkál jobb hangminőséget (természetesen rosszabbat sem)

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 4.0
Teljesítmény: 4.0
Kivitel: 5.0
Szolgáltatások: 4.0
Ár/érték arány: 4.0

Forrás:[www.av-online.hu]

Specifikáció