Rose RS201E bemutató Ecoustics

RS201E ecoustic kezdokep

A HiFi Rose RS201E multimédia lejátszó nagy felbontású hang és videó streaminget kínál számos egyéb lehetőség mellett.

A hálózati média lejátszó kategória meglehetősen zsúfolt a lehallgató szobámban. Olyan, mintha egy koktélpartin kéne helyet csinálnom a könyökömmel az új vendégemnek. Szerencsére sikerül, és helyet szorítok a Rose RS201E-nek. A HiFi Rose ezt a lejátszóját a kategória közepére árazta, amelynek egyik végén a Bluesound PowerNode2i, meg a Cambridge Audio CXN V2, a másik végén pedig a Naim Uniti Atom található.

Az RS201E elegendő teljesítményt, szolgáltatást és csatlakozási lehetőséget kínál ahhoz, hogy mindhárom szempontból figyelembe vehető legyen, sőt egészen jól teljesít minden téren.

Az összes műszaki adatát elolvashatja a bemutató végi linken. Néhány kiemelkedő akad azért közöttük, de amúgy semmi nehezen hihetőt nem talál. Videó streaming képessége nyilvánvalóan fontos érték lesz azok számára, akik a lehető legegyszerűbb módon akarják a feladatot megoldani. Egy HDMI kábel a HDTV-hez, egy hangszóró kábel a hangfalakhoz, és kész is van a rendszer. A Rose RS201E kiváló Wi-Fi stabilitást mutatott egy olyan otthonban, amely zsúfolásig van pakolva vezeték nélküli eszközökkel, amelyek komoly versengést folytatnak a sávszélességért. Lehet, hogy furcsán hangzik, de járt nálam több sokkal drágább média streamer, amely küszködött ezzel a feladattal.

RS201E ecoustic bemutato

Az érintő képernyő minden mozdulatomra hibátlan választ adott, soha nem volt késlekedés. Úgy hozzászoktunk manapság ezekhez a dolgokhoz, hogy ez is értékelési szemponttá vált. Késedelem nélkül fértem hozzá a kiválasztott médiákhoz. Az RS201E ugyan nem rendelkezik az Apple eszközök kidolgozottságával, de minden erőfeszítés nélkül el lehet mélyülni a menükben, és hamar kitalálható, miként lehet új tartalmakat találni. Saját véleményem az, hogy a McIntosh kék mérőműszer opció tisztelgés lehet a nagy múltú binghamtoni cég előtt.

Háromféle USB DAC egységet is csatlakoztattam az RS201E portjához, mindegyiket azonnal felismerte, így abszolút nincs kompatibilitási problémája. Az Audioquest Dragonfly DAC-ok különösen jól szóltak együtt vele. Amíg nálam volt, nem kevesebb, mint 7 alkalommal frissített. A folyamat egyszerű, csak jóvá kell hagyni a kijelző érintésével. A legutolsó frissítés hatására megjelent a Qobuz ikon, ami tökéletes időzítésnek minősült. Az AirPlay használata mellett mindig is tudtam Qobuzt hallgatni, de eddig soha nem volt lehetőségem a natív kliens használatára. A beépített Tidal és Qobuz igazi hézagmentes lejátszás módja igazi győzelem.

Három olyan dolgot azonban találtam vele kapcsolatban, amit nem teljesen értek. Az első a készülék előlapján található hangerő szabályzó. El nem tudom képzelni, minek rakták rá. Erre a feladatra ott van akár a tartozék távvezérlő, akár a vezérlő alkalmazás. Igazi aggodalomra adna okot ha egyszerre mindkettőt elveszítené a felhasználó. Aztán vannak olyan alkalmazások, amit nagyon a koreai felhasználók számára vannak kitalálva alapállapotban. Persze bele lehet merülni a menükbe, és vagy el lehet távolítani, vagy pedig át lehet állítani az Egyesült Államokra, és ezt követően már lehet hallgatni a támogatott podcastokat például.

RS201E ecoustic bemutato 2

A harmadik és egyben leginkább komoly kritikám a Rose Connect alkalmazással szemben van. Kicsit nehézkes a használata, mindenképpen finomításra szorul főleg a streaming funkciók tekintetében. Általános elvárás a vezérlő alkalmazásokkal szemben, hogy könnyű legyen a navigálás, és ne kínáljon fel rengeteg opciót, amit az átlag felhasználó soha nem fog használni. Nem azt mondom, hogy nem lehet jól használni, de például a Bluesound Blueos rendszere áttekinthetőbb.

És jöhet a legfontosabb kérdés, hogy szól?

Ezt a bemutatót pont fordított sorrendben kezdtem, mint ahogy illene. Pedig nem is ittam. Ám a Rose RS201E éppen egyszerre érkezett meg néhány USB DAC egységgel, amikkel szintén volt némi teendőm.

Az USB és SPDIF digitális kimenetek beépítése okos választásnak bizonyulhat, mert sok felhasználó alkalmaz jól bevált külső DAC egységet, vagy digitális bemenettel rendelkező aktív hangfalat.

Amikor megszólalt, első gondolatom az volt, hogy az RS201E merész hangzású. A hangszín kicsit mélyebb, az átvitel széles, a tonalitás gazdag, egyáltalán nem nevezhető visszafogottnak. Jó kérdés, hogy az erősítő, a DAC, vagy a média lejátszó hangját hallottam elsősorban? Derítsük ki!

RS201E ecoustic bemutato 3

A bemenetéhez csatlakoztatott Cobalt egyáltalán nem nevezhető agresszív DAC-nak. El is tűnődtem azon, hogy az RS201E beépített konvertere valószínűleg a semlegesebb oldalon van kiváló tempóval, amit jól egészít ki a Cobalt extra középtartomány melegsége.

Szóval a DAC kiesett, lépjünk tovább. A média lejátszón van előerősítő kimenet, így a beépített 32 bit 384 kHz (és natív DSD256) DAC jelét közvetlenül átvezettem Yamaha, NAD C 316BEE V2, és Cambridge Audio AXA35 erősítők analóg bemeneteire is.

Az Aphex Twin, a Kraftwerk és Brio Eno elektronikus muzsikáit hallgatva egyértelművé vált, hogy az RS201E nem ijed meg az összetett zenei hangoktól. Stabilan, tökéletes ritmusban szól, és jól ki tudja bontani a részleteket, ha a zene tartalmazza. Az énekhang ábrázolás is elsősorban a természetes hangzás felé mutat, de soha nem lépi át az analitikus határvonalat. Garantálom, hogy senki nem fogja összetéveszteni a Rose hangját egy elektroncsöves erősítővel.

Sarah Vaughan, Jason Isbell, Sam Cooke, és Nick Cave is elől, középen voltak ábrázolva, tiszta, koherens, részlet gazdag módon. Külső DAC csatlakoztatásával módosulhat a tonális balansz akár szembetűnő módon is. Néhány külső DAC talán melegebb, emberibb, de ez sem rossz.

Ha olyan beépített erősítős média streamert keres, amely mély ütős hangzásra képes, akkor az RS201E kicsit sík hangúnak fog tűnni. Hogy ez kiderüljön, minden részét külön kellett tesztelnem. Ha például Yamaha A-S3200-as erősítőhöz csatlakoztattam, a basszus mélyebbre ment, és húsosabb volt, mint a beépített végfokával. Egyébként mindhárom rákötött erősítővel jól szerepelt, sikerült pontosan meghatároznom az egyes részeinek karakterét.

És hogy állja az összehasonlítást?

Azok a vásárlók, akik egy dobozos megoldásra, és egy pár hangfalra vágynak mindösszesen, nem biztos, hogy el fogják tudni fogadni, amit itt írok. Ám ez mind szigorú költség és teljesítmény összehasonlítás, amit tisztázni szeretnék. Tudnia kell, hogy a Rose RS201E áráért többféle különböző komponenst rendszert is össze lehet állítani, amik szintén kiváló hangminőséget és funkcionalitást kínálnak.

A Bluesound PowerNode 2i ugyan nem rendelkezik elegáns érintő kijelzővel, és nem képes 4K videó streamingre sem, ám majdnem minden másra igen, és olcsóbb. A hangját összehasonlítva, az robosztusabb, nem annyira neutrális hangzású, mint a Rose. Egyesek számára talán túl melegnek tűnhet. Népes Wharfeldale családdal rendelkezek, van állóm, és állványosom is a Diamond szériából. A Diamond 12.1 például kifejezetten szerette az RS201E tonális egyensúlyát, ez a kombináció nagyon jó lehet hálószobában, vagy munkaasztalra.

Hasonló árban össze lehet rakni a NAD C316BEE és a Bluesound Node rendszert, amely MM lemezjátszó csatlakoztatását is lehetővé teszi. Természetesen elfogadom, és belátom, ezek több készülék elhelyezését, és több kábelezést igényelnek, emellett egyiknek sincs ilyen szép érintő kijelzője, és videó streamingre sem képesek.

Kíváncsiságból áthoztam a Q Acoustic 3030i hangfalaimat, és azon is összehasonlítottam az RS201E hangzását a NAD-dal. A Rose RS201E hálózati lejátszóként nagyobb jelenlét érzetet adott jazz, elektronikus zene, pop, és énekhang mellett. A 3030i meleg hangzású hangfal enyhén lefelé görbülő magas átvitellel, ami jól illett mindkettőhöz.

A HiFi Rose RS201E egyik legütősebb tulajdonsága a képernyőn megjelenő interfész, ebben még a Naim Uniti Atommal, a kategória Rolls-Royce készülékével is versenyre kel, mert a nagyobb felületen a lemezborítók is lenyűgözőbbek.

Szóval a HiFi Rose viruló, vagy inkább fonnyadt virág?

Néhány működési furcsaságtól eltekintve a HiFi Rose RS201E multimédia lejátszó igazán meglepő, és rendkívül szórakoztató egység, amit igenis meg kell hallgatni. Nem ez a legnagyobb általam valaha hallott teljesítményű darab, de a megfelelő hangfalakkal párosítva rengeteg zenei örömöt tud nyújtani egy kisebb szobában.

A beépített streamer támogatja a DSD és MQA formátumot, mint ilyen kiterjedt szolgáltatás listát kap, ami ráadásul folyamatosan frissül új podcast csatornákkal, videó anyagokkal, és internetes rádió adásokkal. A 7500 dolláros A-S3200 Yamaha erősítőhöz csatlakoztatva kiváló forrás eszközként is bizonyította a képességeit, de természetesen a végfoka nem versenyezhet egy különálló integrált erősítővel.

A kategóriájában kemény küzdelem elé néz, és a vezérlő alkalmazáson majd lesz még javítani való, de mindenképpen figyelembe kell vennie, ha olyan egy dobozos megoldást keres, ami kis helyen elfér, és emellett remek a hangja.

(Való igaz, hogy az iOS verziós vezérlő alkalmazás több szempontból javításra szorul, de a Rose egy Android 7.0 Nougat eszköz. Android telefonnal vezérelve sokkal nehezebb belekötni, ám ez az operációs rendszer Amerikában nem igazán elterjedt – Fordító megjegyzése)

Írta: Ian White

  1. október 14.

Forrás: Ecoustics.com

Műszaki adatok: Rose RS201E