McIntosh MC462 bemutató Stereophile II. rész.

McIntosh MC462 bemutató Stereophile II. rész.

Interjú Charlie Randallal

A McIntosh Laboratory gyárlátogatás során láttam a modern technológiák alkalmazás módját, és megtapasztaltam a rendkívül szigorú minőség ellenőrzést. Rövid találkozón vettem részt, és interjút készíthettem Charlie Randallal. Mérnök hallgatóként érkezett a céghez 1985-ben, és mostanra már elnökké nevezték ki. Elsőként azt kérdeztem tőle, hogy mi a véleménye a sok új formátumról, és a streamingről, gyártóként.

Charlie Randall

 • Tényleg jó. A legtöbb ember úgy gondolta, hogy a streaming, és a telefonról elérhető adatfolyamok az iparág halálát okozzák majd. Én pont az ellenkezőjét gondolom. Egyre több ember fedezi fel a zenehallgatás élményét. Hozzáférhetővé váltak a tartalmak, csak a mód ahogy hallgatjuk, az változott meg. Egyetlen dolog hiányozhat, hogy nem kell lemezboltba járni, egyszerűen leül a fotelba, és meghallgatja amit szeretne.

Sasha Matson

 • A McIntosh tervezési folyamata csapatmunka, vagy valaki egyéni érdeme?

Randall

 • Az erősítők tervezését négy ember végzi. Minden termék csapatmunka eredménye. Ötévente új termékeket szeretnénk fejleszteni, és arra törekszünk, hogy az utód teljesítményben meghaladja az előd modellt. A McIntosh történelme során folyamatosan egyre nagyobbat, és nagyobbat alkotott. A problémát az jelenti, különösen az A/B osztályú erősítők esetében, hogy 1200 W felett már nem elegendő egy fali aljzat csatlakozás.

Matson

 • Hány szabadalma van a Cégnek?

Randall

 • Több mint negyven, de inkább közelít az ötvenhez. Csak egy érdekesség, amit kevesen tudnak. A McIntosh kék teljesítmény mérő megvilágítás színe is védett szabadalom, és nem könnyű pontosan beállítani.

Matson

 • Mit gondol a McIntosh hangzást érő kritikákról, hogy például kiemeli a jelenlét tartományt a felső magas régióban, és hasonlók?

Randall

 • Ez nyilvánvalóan különbözni fog attól függően, hogy félvezetős, vagy elektroncsöves berendezésről beszélünk. Ez a mi örökségünk. Az elektroncső hangzásbeli velejárója a több második harmonikust tartalmazó torzítás. Az év vége felé egy olyan őrült elképzelésünket szeretnénk megvalósítani, ami a két világot egyesíti. Ígérem, szeretni fogják, de ez egyéni megítélésen fog múlni. (az interjú elkészítése óta eltelt időben megjelentek az MA252, MA352, és az MA12000 hibrid erősítők – fordító megjegyzése) Én mindkettőt szeretem. Úgy gondolom, hogy az elektroncsövek néhány esetben jobban teljesítenek, de ugyanez igaz a félvezetőkre is.

Matson

 • Az MA462 hangjában érezhető az erő és a hatalom, ami nagyon tetszik. Még akkor is jelen van, amikor a műszerek alig mozdulnak, mert nem hallgatom hangosan.

Randall

 • A dynamic headroom nem látható dolog, amit a műszerek figyelésével észre lehetne venni. A műszereken általában valahol 4 és 12 W körüli kijelzés látható, ám minden villámgyors változást nem képes megmutatni annak ellenére, hogy az erősítőnek bőven van tartaléka a megnövekedett teljesítmény igény kiszolgálására. Ez része annak a hangzásvilágnak, amely a legtöbb embernek feltűnik, ha McIntosh erősítőt hallgat, és különösen igaz az MC462-re. Olyan mint egy autó. Soha nem lehet jobb egy kéthengeres motor a nyolchengeresnél.

Matson

 • Mi a véleménye az árakról a csúcskategóriás termékek árképzése esetében?

Randall

 • Gazdasági szempontok figyelembe vétele miatt mi sokkal alacsonyabban tudjuk tartani az árainkat, mint a versenytársak. Az általunk gyártott nagy mennyiség miatt egyszerűen olcsóbban vásárolhatunk, ráadásul minél több gyártási folyamatot végzünk házon belül, annál több költséget takaríthatunk meg.

Matson

 • Stílus, és történelem?

Randall

 • Lehet szeretni, vagy nem szeretni minket, mi ilyenek vagyunk. Változni nem fogunk. Ha egy vásárló egy új Mac készüléket vesz ma vagy holnap, az illeszkedni fog megjelenésben és minőségben minden korábbi eszközünkhöz. Csak apró módosításokat végzünk.

Matson

 • Kiknek ajánlja az MC462 erősítőt?

Randall

 • Az a design filozófiánk a hangról és a teljesítményről, hogy áttekinthetőnek, és elegendőnek kell lennie. Ezt úgy értem, hogy a művész, amikor a felvételt elkészíti, rajta hagyja a kézjegyét, hogy miként szeretné a hangzást prezentálni. Ezért minden tervező mérnöknek arra kell törekedni, hogy az erősítő a művész akaratát hagyja érvényesülni a hangzásban.

Matson

 • Ön és a Kollégái zenével is és mérésekkel is ellenőrzik a készülékeket?

Randall

 • Igen. Az immár 70 évnyi tapasztalat alapján, amit a hallgatás és a mérés eredményekből tudunk, elég jól meg lehet határozni a hangminőséget. Szerintem fontos, hogy a vásárló mindkettőt megértse. Nem lehet megmondani a hangzás módját csak meghallgatás után, a minőségről pedig a számok tanúskodnak. Szóval pusztán a számadatok értékelése alapján nem lehet pontos képet alkotni mindenről.

Mérési eredmények:

Írta: John Atkinson

A McIntosh MC462 méréseit az Audio Precision SYS2722 rendszeremmel végeztem. A mérés megkezdése előtt egyharmad teljesítményen, 8 ohmos terhelésen 30 percig melegítettem. A hűtőbordák hőmérséklete soha nem emelkedett 70,3 Celsius fok fölé.

A McIntosh feszültség erősítése attól függ, hogy melyik bemenetre adok jelet, és melyik Autoformer kimeneten mérem, ez természetes. Az XLR bemenetre csatolt jel esetében, a 8 ohmos kimeneti pontokon 22,9 dB, a 4 ohmos kimeneti pontokon 20,4 dB, a 2 ohmoson pedig 17,4 dB a mért érték. Az RCA bemeneteken a jelszint 6 dB-vel alacsonyabb, ezért minden kimeneten ennyivel alacsonyabb a feszültség erősítés mértéke is. Mindhárom kimenet abszolút fázisban üzemel, azaz a bejövő jellel megegyező a kimeneti fázis. Az XLR csatlakozásban a 2-es pont a pozitív, ahogyan a szabvány előírja.

Az MC462 RCA bemeneti impedanciája a mérések szerint nagyon közel van a gyár által megadott 22 kiloohm értékhez 20 Hz és 20 kHz tartományban. Az XLR bemeneti impedancia ennek kétszerese. A kimeneti impedancia az Autoformer 8 ohmos kimenetén mérve 0,09 ohm 20 Hz és 1 kHz-en, és 0,13 ohm 20 kHz-en. A 4 ohmos kimeneten az értékek megduplázódnak a 8-ashoz képest, a 2 ohmoson pedig 0,14 ohm az alacsony és közép frekvencián, ami 0,185 ohmra emelkedik az átvitel felső tartományán.

 

Szimulált hangfal terheléssel az átvitel +/-0,2 dB, amit a felső ábra fekete színnel mutat. Az erősítő csatorna balansz 0,1 dB értéken belüli a teljes átviteli tartományon (kék és piros) a 8 ohmos kimeneten mérve 20 kHz-ig. A 4 ohmos csatorna balansz a cián és magenta, a 2 ohmos pedig a zöld, ami 20 kHz-en -0,4 dB tetőesést mutat.

A fenti ábrán a 2 ohmos kimeneti kapcson az 1 kHz-es négyszögjel átvitel látható. A felfutás gyors, és jól látható, hogy az Autoformer trafó nem korlátozza az alacsony frekvenciás átvitelt.

A 8 ohmos kimeneteken 10 kHz-es négyszögjel átvitel látható. Nincs túllövés, és belengés.

A fenti ábrán az MC462 áthallás csillapítása látható. Kiváló, a mérés szerint közelíti a 120 dB értéket mindkét irányba 1 kHz alatt, és csak 70 dB-re emelkedik 20 kHz-en. A szélessávú jel/zaj viszony 2,82 V-on mérve a 8 ohmos kimeneteken szintén nagyon jó érték, 87 dB. Az arányok 96,2 dB a szélessávú, és 99,6 dB az A-súlyozott mérés móddal. Igen magas értékek, ez egy csendes erősítő, gyakorlatilag nincs hallható alapzaja.

A fenti ábrán az erősítő 1 kHz-es szinusz átvitel spektrum ábráját mutatja 1 W-on a 8 ohmos kimeneten mérve. A 60 Hz környékén látható kis emelkedés a hálózati frekvencia interferenciája, amit a hálózati trafó okozhat. Az ábra nem méretarányos, igen kis értékeket mutat, amik mélyen a hallásküszöb alatt vannak.

A McIntosh az MC462 kimeneti teljesítményét 450 W-ra specifikálja 26,5 dBW értékkel minden kimeneti impedancián. Ahogy az a lenti mérés ábrákon látható, az erősítő minden impedancia értéken bőven meghaladja a gyári értékeket.

A fenti ábrán az látható, hogy az 1% torzítás értéket két csatornás kivezérlés módban 8 ohmon 516 watton érte el az erősítő.

A fenti ábra a 4 ohmos kapcsokon mért kimeneti teljesítményt mutatja. 400-500 Hz között látható, ahogy a védelem visszaszabályoz egy kicsit, és 121 V-ról 115,4-re veszi vissza a kimeneti feszültség értékét.

A fenti ábrán a 2 ohmos kapcson mért kimeneti teljesítmény látható két csatornás kivezérlésen. 536 watton érte el az 1%-ot, ami szintén bőven a gyári specifikáción túl van.

A fenti ábrán a korábbi mérések összegzett eredménye látható a THD figyelembe vétele mellett. A kék és piros a 8 ohm, a cián és a magenta a 4 ohm. A 2 ohmos mérést nem jelenítem meg az ábrán, hogy áttekinthető maradjon, de ugyanilyen kiváló torzítás értékeket mutat. Még egy leolvasható a fenti grafikonról, mégpedig az, hogy ennek az erősítőnek nem okoz gondot az alacsony impedancia kezelése.

A második és harmadik harmonikus torzítás szintén nagyon alacsony érték. Az ábra nem méretarányos. 50 W teljesítményen 8 ohmos kimeneteken a THD-zaj 0,00056%. Sokat kellett az alsó ábrán nagyítani, hogy láthatóvá (de hallhatóvá nem) lehessen tenni

A fenti ábrán az 50 Hz spektrum látható 100 W teljesítményen a 8 ohmos kimeneti pontokon mérve

A magas frekvenciás harmonikus torzítás 19 és 20 kHz-es jelekkel a fenti ábrán tekinthető meg 100 W kimeneti teljesítményen, DC-30 kHz-es sávig mérve. -114 dB-es átlagérték mellett, az erősítő intermodulációs torzítása 0,0002% 1 kHz-en.

Mindent egybe vetve a McIntosh MC462 rendkívüli mérési eredményeket produkált, ami jó tervezésre és kiváló kivitelezésre utal. Ez egy kivételes képességű, tényleg nagy teljesítményű erősítő, ami többet tud, mint a gyári specifikáció.

Műszaki adatok: