Luxman L-595ASE bemutató Tone Publications

Luxman L595ASE kezdokep

Az első dolog ami feltűnik, mikor ránéz a Luxman L-595ASE integrált erősítőre, hogy nincs rajta műszer. A gyártó az A-osztályú erősítőin sárga, az AB osztályú erősítőin kék, illetve a legnagyobb teljesítményű L-509x erősítőn fehér műszert használ. Az L-595ASE front panelen viszont nincs. Aztán fel fog tűnni a forgó bemenetválasztó gomb hiánya is. Helyette közvetlen bemenet kiválasztás gombokat talál. Ennek ellenére nagyon látványos darab!

Nem biztos, hogy tudja, de a Luxman ezzel az integrált erősítővel ünnepli 95 éves fennállását. Itt álljunk meg egy pillanatra. Senki nem tud belegondolni abba, hogy mit is jelent 95 évnyi idő. Már abba is nehéz belegondolni, hogy az integrált erősítő aktuálisan közel tizenöt-ezres ára húsz év múlva mennyit fog érni. A nyakamat teszem rá, hogy a többszörösét.

Ha látta a This is Spinal Tap című filmet, talán emlékszik a jelenetre, amiben Rob Reiner interjút készít Nigel-lel az együttes szólógitárosával. A szoba fala tele volt aggatva gitárokkal. Mikor a riporter kézbe szerette volna venni az egyiket, Nigel azt mondta, hogy csak nézheti őket, kézbe egyiket sem foghatja. Vannak tárgyak, amelyeket csak a tulajdonos érinthet. Az L-595A Special Edition integrált erősítő bennem is pontosan ezt az érzést váltotta ki. Senki más ujjlenyomatát nem tűröm el rajta. A kicsomagolást is szövet kesztyűben végeztem.

Új olvasóként amikor a Tone cikkét böngészi, talán meglepődik a Luxman termékekhez való vonzódásomon. Igen, a hangja kiváló, de a piacon nagyon sok kiváló hangú erősítő kapható. Ám csak nagyon kevés márkanevet övez ekkora etosz, ami ráadásul egy megismételhetetlen integrált erősítő építésében csúcsosodott ki. Mindig amikor bekapcsolom, akarom látni ahogy világítanak a kijelzései, mielőtt leülök zenét hallgatni. Aztán megnézem közelről a csodálatos kidolgozását, és mindig találok rajta újabb felfedezni valót. A Luxman L-595ASE minden ráköltött penny-met megérte.

Luxman L595ASE 1

Ha ugyanilyen keménymagos zenerajongónak és esetleg gyűjtőnek tartja magát, mint én, órákon át tud nézegetni egy ilyen csodálatos berendezést. Tele van vizuális részletekkel, pont, mint egy régi klasszikus autó, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni, hogy röviden rápillant az ember.

A háttér történet:

A Tone Magazin szakíró gárda magjának minden tagja Luxman birtokos. Javaslatomat elfogadva Rob Johnson és Bob Gendron kollégáim is az A-osztályú Luxman L-590axII integrált erősítőt vásárolta meg, mert nekik is bőven elegendő a 30 wattnyi teljesítmény.

A márkanév ismerőinek azonnal fel fog tűnni, hogy a Luxman L-595ASE a vintage japán kiadású 540, vagy 570 integrált erősítőkre hajaz. Ezek a modellek nem voltak elérhetők Amerikában, mert 100 V hálózati feszültségre épültek (Észak-Amerika 120 V AC hálózati feszültséget használ).

Tévednek, akik azt gondolják, hogy a különbség az L-590axII és L-595ASE között csak a design, meg a műszerek hiánya. A gyártó szerint a nyomógombok használatával jelentősen alacsonyabb lett az erősítő saját zajszintje. Nem mintha azon magas lett volna, de saját véleményem szerint a különálló kapcsolók használata nagyot dobott a megjelenésén. Ha ez még hasznos is, az csak jó.

Minden, amit egy korábbi bemutatóban leírtunk az L-590axII-ről az rendelkezésre áll a limitált kiadásban is, de tudnia kell, hogy nem tettem egymás mellé a két erősítőt, csak a jegyzeteimre, és az emlékeimre hagyatkoztam az L-595ASE-ről szóló bemutatóban.

Síri csend:

John Pravel és Jeff Sigmund, a hazai importőr munkatársai rengeteg kérdésemre válaszoltak. A különbség tényleg nem csak a direkt bemenet választás, hanem annál sokkal mélyebb. A hangerő szabályzás selymesebb, és ebben az erősítőben mutatkozik be elsőként az ODNF-u technológia. A gyártó szabadalmaztatott Only Distorsioin Negative Feedback rendszerének legújabb fejlesztése nagyobb meredekséget biztosít, mint az ODNF-4, ami a dinamikát tovább fokozza. A Lecua 1000 88 lépésben biztosít hangerő szabályzást elektronikusan kapcsolt osztóval, ami kis hangerő beállításban is kimagasló hangminőséget garantál.

A belső kábelezést réz bevonatos acél fedelek árnyékolják le a külső zavaroktól. Különleges réz ötvözetet használtak a LINE-1 bemenethez. A hálózati transzformátort extra árnyékolás fedi, hogy megóvja a szórt mágneses tértől a be és kimeneti áramköröket. Természetesen itt is alkalmazták a Luxman Bee-Line áramköri huzalozást, amely nem tartalmaz sarkokat, minden összekötő fólia lekerekítve halad a nyomtatott áramköri lapokon.

 

A tápellátás szintén más, és ez nem csak a hálózati trafót érinti. Az alacsony zajú tekercselés mellett egyéb damping anyagok is beépítésre kerültek. A Luxman egyetlen más modelljében sem található ilyen transzformátor. Nagyméretű A és B hangfal választó reléket építettek be, amelyek ultra alacsony átmeneti ellenállást biztosítanak, ami a damping értéket jelentősen javítja. A szűrő kondenzátorokat a Nippon Chemi-Con gyártotta. Úgy vannak beépítve, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a vibráció.

Luxman L595ASE 2

Lemezjátszó előerősítő fokozat:

A Luxman L-595ASE kimagasló minőségű MM/MC phono fokozatot tartalmaz annak ellenére, hogy nem módosítható az erősítés, és a lezárás. Az MC bemenet 0,3-0,5 mV jelszintre, és 100 ohmos lezárásra van optimalizálva ugyanúgy, mint a többi integrált erősítőjükön. Elég sokféle kiváló MC hangszedőhöz illeszkedik ez a lezárás, ilyen például a Denon 103DR, vagy akár a Luxman saját LMC-5 is, hogy csak kettőt említsek. A lemezjátszó bemeneteken a dinamika, és az alacsony zajszint a kulcs, ugyanúgy, mint az erősítő minden más egységében.

Mint minden más Luxman erősítő amiről eddig bemutatót írtam, az L-595ASE is tökéletesen harmonikus egységekből van felépítve. Úgy tervezték meg, hogy minden részegység illeszkedjen a készülék minőségéhez, nincs gyenge pont. A bemutató forrástól függetlenül mindig magas szintű, sőt az alkalmazott hangfal sem igazán befolyásolja. Igaz ez a beépített lemezjátszó előerősítőre is. Annak ellenére, hogy a Luxman-nak van önálló Phono High-End előerősítője, én személy szerint biztos, hogy nem fogom hozzá csatlakoztatni.

Luxman L595ASE 3

Egy érdekes gomb:

Ha Loudness gombot lát az előlapon, rögtön a 70-es évek jutnak eszébe. Nekem heteket kellett várnom, mire először megnyomtam. Ha nagyon kell, ott vannak a hangszín szabályzók, azokkal a kisebb szoba korrekciók elvégezhetők, Mi szükség van egyáltalán rá? Szinte mindenki ugyanígy gondolja, mint az elején én, hogy érintetlenül hagyja. Aztán csak megnyomtam, amikor senki nem látta, és elkerekedett a szemem. Nagyon halk hangerőn hatalmasat dobott a hangon. A csendes muzsikának melegséget, és dinamikát hozott. Bátram javaslom, hogy próbálja ki, de csak tényleg halk zenehallgatás során. Mit veszíthet? Legfeljebb kikapcsolja. Azt meg majd megtapasztalja, hogy mit nyerhet…

Meghallgatás:

Egész álló nap sorolhatnám a Luxman L-595ASE esztétikai és tervezési jellegzetességeit, de most térjünk át a meghallgatásra. Ha elkötelezett elektroncső rajongó, tudnia kell, hogy egy precíz félvezetős A-osztályú erősítő is biztosítani tudja ugyanazt a nyugodt, folyékony hangzást, sőt az ár még kedvezőbb is annál. Elég sokkal. A helyigényről, és a kiegészítők költségéről nem is beszélve.

Elég szemügyre venni a Luxman L-595ASE specifikációit, hogy az első meglepetés megtörténjen. 30 Watt teljesítmény értékét figyelembe véve a készülék túlárazottnak tűnhet. Ám a rendszerbe beépítve újabb meglepetés éri majd. Ekkora teljesítmény gyakorlatilag bármilyen hangfalat képes lesz meghajtani! Mindegy volt, hogy a 86 dB/1W érzékenységű Harbeth C7, vagy Magnepan, ez a 30 W elégnek bizonyul. Nem tévedés, tényleg Magnepan-t írtam. Az L-595ASE egyike a legstabilabb A-osztályú integrált erősítőknek, amit valaha hallottam, nagyon más ligában játszik.

Kedvenc énekhang tesztelő felvételeimet hallgatva rengeteg finom részletet tárt fel, pont úgy, mintha elektroncsöves erősítőt hallgatnék. A basszus kontrolláltsága elképesztő. Kötöttem rá Sonus faber Stradivari, és az új Fink Team Kim hangfalakat is, akkor is megmaradt gyorsnak, feszesnek, és részletekben gazdagnak. Úgy a közép, mint a magas tartomány kiválóan szólalt meg a bemutatóban.

Szóló zongora, és hegedű hallgatásakor nyoma sincs harsányságnak, ami az ultra magas kategóriába emelte számomra. A beépített technológiákat elnézve ezt nem is csodálom, inkább élveztem a zene gyönyörű dinamikáját.

A hangerőt nyugodtan növelhettem akár az extrém szintig, az L-595ASE akkor is megtartotta a hangfal feletti uralmát. Igazi modern művészet!

Nem bánkódtam amiatt, hogy a front panelen nem látok kivezérlés mérőket. A Luxman L-595ASE kezelő elemei szigorúan a funkcionalitást szolgálják. Ez az integrált erősítő teljesen különbözik minden más Luxman készüléktől, amiről bemutatót írtam, vagy birtokoltam korábban. Ez egy közös, nagyon hosszú út kezdete, mivel a gyártó 300 darabot készített belőle mindössze. Az Egyesült Államok piacára mindössze 100 darab jutott (Magyarország sajnos csak 3 darabot kapott – Fordító megjegyzése), ezért nem lesz újabb esély. Ha tetszik, azonnal csapjon le rá, ne hezitáljon, mert a használt piacon ennél csak drágább lesz.

Ha pedig a 300 darab egyikének boldog tulajdonosa, üdvözlöm a Klubban! A Magazin 109-es számában három terméknek ítéltük oda a Heritage Award díjunkat. Nem könnyen osztogatjuk, ezt tudnia kell, mert nagyon szigorú elvárásokat kell teljesíteni. Vajon mely típusok lehetnek ezek? Gondolkodjon el a dolgon, az egyiket könnyen kitalálhatja.

Az értékelés idegen nyelven:

Luxman L595ASE 4

 

Forrás: Tone Publications, 108. bemutató

Műszaki adatok: Luxman L-595A SE